NHL:n maalivahtien listaaminen on aina hauskaa, joten tehdään katsaus perustuen yhteen tärkeään tilastoon (xGS, torjutut maalit yli/ali odotetun). Tarkempi selitys tilastolle löytyy jutusta alempana. Tätä tilastoa ei kovin paljon mediassa käytetä, vaikka se kertoo maalivahdista paljon. Monesti maalivahteja nähdään rankattavan päästettyjen maalien keskiarvon tai jopa voittojen mukaan. Nämä eivät ole hyviä mittareita, sillä ne kertovat paljon myös joukkueen menestyksestä, ei välttämättä maalivahdin hyvyydestä.

Tässä listauksessa järjestetään maalivahdit siis xGS-tilaston mukaan tältä ja kolmelta edelliseltä kaudelta (tasakentällisin). Tilaston lähteinä ovat muun muassa edesmennyt War On Ice sekä DTM About Heart. Optimaalisimman tuloksen maalivahtien vertailussa saavutetaan huomioimalla lisäksi joitain muitakin tilastoja sekä esimerkiksi maalivahtien kohtaaman vastuksen vaikeuden (ykkösvahdeilla yleensä hankalampaa). Lisäksi tuoreimpia tilastoja voisi painottaa enemmän kuin vanhempia.

Pidetään nyt kuitenkin homma yksinkertaisena ja käytetään vain xGS-tilastoa neljältä kaudelta. Useamman kauden käyttäminen poistaa myös varianssia, sillä jopa yhden kauden mittainen jakso voi vielä mennä hajonnan piikkiin.

Mikä ihmeen xGS-tilasto?

Kerrotaan vielä esimerkin voimalla xGS-tilastosta. Washingtonin Braden Holtby on tasakentällisin kohdannut tällä kaudella sellaisia laukauksia/maalipaikkoja, joista keskivertomaalivahti olisi päästänyt noin 100 maalia. Holtby on päästänyt kuitenkin vain 76 maalia, eli hänen xGS tilastonsa on plussalla 24 maalin verran. Tuo lukema on todella korkea ja kertoo hyvästä maalivahtityöskentelystä. Mukana on toki mahdollisesti myös hieman tuuriakin, sillä yleensä kovilla maalivahdeilla +20 kaudessa on kova lukema. Holtbyllä kolmen aiemman kauden saldo on yhteensä +18, eli hän on tällä kaudella noussut kohisten entistä ylemmäs.

Top 15 -maalivahdit xGS

1.Carey PriceMTL62
2.Henrik LundqvistNYR43
3.Corey CrawfordCHI42
3.Braden HoltbyWSH42
5.Sergei BobrovskyCBJ35
6.Cam TalbotEDM28
7.Steve MasonPHI26
8.Cory SchneiderNJ25
9.Thomas GreissNYI18
9.Martin JonesSJ18
11.Scott DarlingCHI17
11.Frederik AndersenTOR17
13.Tuukka RaskBOS16
13.Brian ElliottCGY16
15.Jonathan QuickLA15

Listalta on poistettu Ottawan Andrew Hammond (+21), koska hän on ollut loukkaantuneena eikä kuulu tällä hetkellä Ottawan kokoonpanoon.

Tulkintoja top-listasta

Voidaan perustellusti sanoa, että Montrealin Carey Price on NHL:n paras vahti. Eroa on sen verran paljon muihin. Seuraavilta sijoilta löytyvistä vahdeista Lundqvist on esiintynyt selkeästi heikoimmin tällä kaudella (+1) ja parhaiten Bobrovsky (+34). Venäläisen tahti on ollut tällä kaudella niin huimaa, että jossain vaiheessa tilasto tasaantunee hieman alaspäin. Toisaalta Lundqvistin saldo lähtenee nousuun viimeistään ensi kaudella. Toki hän ei ole enää mikään nuorukainen.

Crawford ja Holtby ovat olleet tasaisen hyviä ja jos nyt pitäisi xGS:n ja oman tulkinnan perusteella sanoa, niin NHL:n kolme kovinta vahtia juuri nyt olisivat Price, Holtby ja Crawford.

Talbot on Bobrovskyn tavoin nostanut tilastojaan tällä kaudella. Vastaavasti Masonin käyrä on vahvassa laskussa. Tämän kauden saldo -8 lukeutuu sarjan häntäpäähän. Puhtaasti mutulla hänen aiempien kausien tilastonsa ovat ehkä aavistuksen yläkanttiin ja hänen paikkansa listalla pitäisi olla hieman alempana.

Schneiderilla on menossa hankala kausi (-2), mutta hän lukeutuu kyllä NHL:n top10:iin selvästi. Huomattavaa on myös Chicagon kakkosvahdin Darlingin vahva lukema tilastoissa. Raskilla on menossa heikko kausi (-8), mutta hänellä on potentiaalia parantaa ja nousta selvästi takaisin top10:iin.

Mielenkiintoinen havainto on myös Quickin kohtuullisen matala lukema. Häntä pidetään juuri vähäisten päästettyjen maalien ja hyvän voittosuhteen ansiosta monissa piireissä sarjan parhaimpiin lukeutuvana vahtina. Todellisuudessa hän on kuitenkin vain hyvä maalivahti – ei supervahti.

Kaikki maalivahdit joukkueittain:

BernierANA11
GibsonANA2
EnrothANA2
SmithARI8
DomingueARI4
RaskBOS16
KhudobinBOS1
NilssonBUF1
LehnerBUF-21
LackCAR+-0
WardCAR-23
BobrovskyCBJ35
KorpisaloCBJ8
ElliottCGY16
JohnsonCGY5
CrawfordCHI42
DarlingCHI17
VarlamovCOL4
Smith*COL-1
Pickard*COL-10
LehtonenDAL-9
NiemiDAL-17
MrazekDET7
HowardDET-4
TalbotEDM28
Brossoit*EDM+-0
Gustavsson**EDM-16
ReimerFLA13
LuongoFLA5
BerraFLA-2
QuickLA15
BishopLA5
DubnykMIN-5
KuemperMIN-19
PriceMTL62
MontoyaMTL-8
SchneiderNJ25
KinkaidNJ-5
Saros*NSH2
RinneNSH-36
GreissNYI18
Halak**NYI-1
Berube*NYI-8
LundqvistNYR43
RaantaNYR7
Hammond**OTT21
AndersonOTT8
CondonOTT-19
MasonPHI26
NeuvirthPHI1
Murray*PIT8
FleuryPIT5
JonesSJ18
Dell*SJ11
AllenSTL-4
HuttonSTL-13
Budaj*TB4
VasilevskiyTB-7
AndersenTOR17
McElhinneyTOR-20
MillerVAN-1
MarkströmVAN-12
PavelecWPG-10
Hellebuyck*WPG-12
HutchinsonWPG-14
HoltbyWSH42
Grubauer*WSH6

Listauksessa on muutaman maalivahdin osalta käytössä vain tämän kauden tilastot (merkki *). Osa maalivahdeista ei pelaa syystä tai toisesta enää joukkueessa, vaan esimerkiksi farmissa. Ne maalivahdit ovat merkitty **.

Katso myös nämä tarjoukset

Vedonlyöntibonus: 100 % ilmaisveto 100 € saakka

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Panosta talletus 5x, saat 100 % ilmaisvedon Minimikerroin single 1,5, yhdistelmät 1,7 Kierrätysaikaa 14 vrk
Vedonlyöntibonus: Jopa 50 € riskitön veto + jopa 75 € alennusveto!
Bonusehdot
Vain uusille asiakkaille Luo pelitili Optibetile Talleta vähintään 20€, ja panosta vaadittu summa urheilutapahtumiin. Saat JOPA 125€ alennusvedon ja riskittömän vedon muodossa. Täydelliset säännöt & ehdot löytyvät Optibetin sivuilta.

Bonus vedonlyöntiin: 100 % 50 €

Bonusehdot

Vain uusille pelaajille

Bonus + talletus tulee kierrättää 15 kertaa ennen kotiutusta Minimikerroin kierrätyksessä 1,9 Kierrätysaikaa 60 päivää

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 50 € saakka

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Talletus + Bonus tulee kierrättää 15 kertaa ennen kotiutusta Minimikerroin kierrätyksessä 1,9 Kierrätysaikaa 60 päivää

Vedonlyöntibonus: Ilmaisvetoja, joka viikko

Bonusehdot

 

Ei talletusbonusta, mutta vaihtuvat ilmaisvetotarjoukset joka viikko

Vedonlyöntibonus: 200% 60€ asti

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Valitse kolmen tarjouksen väliltä: Talleta 10 €, saat heti 10 € bonuksen vain 1x kierrätyksellä. Talleta 20 €, saat heti 30 € bonuksen 5x kierrätyksellä. Talleta 30 €, saat heti 60 € bonuksen 10x kierrätyksellä. Minimikerroin on 1,7 singleissä ja 1,5 yhdistelmävedoissa per kohde. Kierrätysaikaa on 30 päivää.

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 100 € asti

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Bonus on kierrätettävä vähintään 8x. Minimikerroin kierrätyksessä on 1.80. Maksimipanos bonuksella pelatessa on 10 €. Kierrätysaikaa on 30 päivää.

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 100 € asti

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Kierrätysvaatimus on 5x (talletus+bonus) Kierrätysaikaa on 60 päivää. Minimikerroin kierrätyksessä on 1.50.

Bonukset ovat vain uusille asiakkaille.