Valioliiga palaa koronatauolta – Aston Villa jatkaa rämpimistä

Valioliiga palaa koronatauolta – Aston Villa jatkaa rämpimistä

päivitetty: Maanantai, 22.06.2020, 12:01

Comments: 0

Valioliigan uusi normaali

100-päiväiseksi venähtänyt koronatauko päättyy tänään keskiviikkona, kun Aston Villa isännöi Sheffield Unitedia Valioliiga-historian ensimmäisessä tyhjille katsomoille pelattavassa ottelussa.

Yleisöttömyyden lisäksi muutoksia loppukauden olosuhteisiin tuovat kesän helteet yhdistettynä rajuun otteluruuhkaan, sillä kauden viimeiset 92 peliä olisi tarkoitus saada pelattua noin kuuden viikon aikana. Pelaajien kuormitustaakan helpottamiseksi myös Valioliigassa otetaan käyttöön FIFA:n ehdottama ja IFAB:n hyväksymä sääntömuutos pelaajavaihtomäärän nostamisesta kolmesta viiteen. 

Otteluruuhka ja lisävaihdot suosivat luonnollisesti laajan ja laadukkaan materiaalin omaavia joukkueita. Selkein hyötyjä on Manchester City, mutta myös putoamista vastaan taistelevat West Ham ja Bournemouth tullee hyötymään sääntömuutoksesta etenkin suhteessa samoista sijoista taisteleviin joukkueisiin nähden. Kärsijäpuolella on tietenkin vaihtoja panttaava Sean Dychen Burnley, mutta myös Mestarien liigapaikoista taistelevat Wolves, Sheffield United ja Leicester, joilla on huomattavasti kapeampi pelaajarosteri muihin kärkipään joukkueisiin vertailtaessa. 

Miten tyhjien katsomoiden edessä pelaaminen on vaikuttanut kotietuun?

Sääntömuutosta suuremman vaikutuksen otteluiden todennäköisyysarvioihin tuo yleisön puuttuminen ja sen vaikutus kotietuun. Koska tänään pelataan Valioliiga-historian ensimmäistä kertaa ilman yleisöä, joutuu tyhjien katsomoiden aiheuttamaa vaikutusta kotietuun arvioida muiden sarjojen avulla.

Ihan arkipäivää tyhjille katsomoille pelaaminen ei ole ollut Euroopan muissakaan huippusarjoissa. Kaudesta 2002 – 2003 alkaen Espanjan La Ligassa, Italian Serie A:ssa, Ranskan Ligue 1:ssä ja Saksan Bundesliigassa pelatuista reilusta 25:sta tuhannesta ottelusta vain 129 on pelattu ilman yleisöä. 

Yleisön edessä pelatuissa otteluissa 1X2-jakauma on ollut 46,2% - 26,3% - 27,5% ja ilman yleisöä 32,6% - 28,7% - 38,8%. Yleisön ollessa paikalla maaleja on tullut keskimäärin 2,65 / ottelu ja ilman yleisöä 2,63. 

Mikäli tarkastellaan vain tämän kevään otteluita, saadaan huomattavasti tuoreempaa dataa, mutta samalla joudutaan tyytymään entistä pienempään otoskokoon. Koronapandemia laittoi pelit jäihin kaikissa Euroopan suursarjoissa, mutta Bundesliigassa, La Ligassa ja Serie A:ssa on jo ennätetty pelata yhteensä 82 ottelua tyhjien katsomoiden edessä. Ennen katsomoiden tyhjentämistä kotijoukkueet voittivat edellä mainituissa sarjoissa 44% tämän kauden otteluista, mutta ilman kotiyleisön tukea voittoprosentti on ollut vain 29. Understat.com sivuston tarjoaman laukaisupohjaisen maaliodottaman valossa kotiedun romahdus ei ole ollut yhtä dramaattinen ja vedonlyöntimarkkina on arvioinut kotivoiton todennäköisyyden pienentyneen toistaiseksi vain kolmella prosenttiyksiköllä. Ottelukohtainen maalimäärä on pudonnut yleisön poistuessa 2,89 -> 2,73. Otoskoon pienuudesta johtuen xG-lukemia ja markkinan päätöskertoimia kannattaa painottaa enemmän kuin otteluiden toteutuneita lopputuloksia.

 

Pelivihje historialliseen otteluun

Täksi kaudeksi Valioliigaan nousseiden Aston Villan ja Sheffield Unitedin sesongit ylimmällä sarjatasolla ovat olleet lähes täysin toistensa vastakohtia. Englannin jalkapallosarjan perustajaseuroihin lukeutuvan Aston Villan kausi on ollut jättimäisistä hankinnoista huolimatta pettymys. Sarjasopimuksen uusiminen on toki edelleen täysin mahdollista, mutta kehittyneillä tilastoilla mitattuna The Villans on ollut koko sarjan huonoin joukkue. Viime kesänä sarjan suurimmaksi putoajakandidaatiksi arvioitu Sheffield United on sen sijaan ylittänyt kaikki odotukset ja taistelee edelleen jopa paikasta ensi kauden Mestarien liigassa.

Mikäli kausi jaetaan kahteen osaan, huomataan Aston Villan romahtaneen täysin kauden toisella puoliskolla ja Sheffield Unitedin vain parantaneen. Villan huippupaikkojen erotus oli ensimmäisen 14 pelin aikana vain -1, kun se on ollut 14 jälkimmäisen pelin aikana peräti -38 (eli viimeisen 14 pelin aikana Villan vastustajilla on ollut 38 vaarallista maalintekopaikkaa enemmän kuin Villalla). Perspektiiviä lukemaan tuo se, että samalla otannalla sarjan toiseksi huonoin lukema on Newcastlen -17. Sheffield Unitedin lukema samalta ajalta on +10, jota parempaan ovat pystyneet vain Liverpool, Man City, Wolves, Chelsea ja Everton.  

Koronatauon aikana pelaajat harjoittelivat pääsääntöisesti omatoimisesti ja kontaktilliset joukkueharjoitukset alkoivat vasta kolme viikkoa sitten. Villan paletti oli alkuvuodesta niin sekaisin, että manageri Dean Smith on tuskin saanut solmuja auki parin viime viikonkaan aikana. Yksi iso positiivinen asia Villan säilymistaistelun kannalta kuitenkin on John McGinnin toipuminen pelikuntoon. Nilkkamurtuma on pitänyt skotin sivussa joulukuusta lähtien, mutta siitä huolimatta kaikista Villa-pelaajista vain Jack Grealish on rakennellut tämän kauden aikana joukkuekavereilleen enemmän maalintekotilanteita kuin McGinn. Joukkueen sisäisessä laukaisutilastossa McGinn on edelleen kolmantena Grealishin ja El-Ghazin takana. Aston Villan loukkaantuneiden listalta löytyy edelleen tärkeä ykkösmaalivahti Tom Heaton sekä ykköskärki Wesley.

Sheffield Unitedin manageri Chris Wilder kertoi maanantain lehdistötilaisuudessa kaikkien pelaajien olevan terveinä, mutta pelipäivän aamuna liikkui huhuja John Fleckin ja Jack O’Connellin loukkaantumisista harjoituksissa. Molemmat pelaajat kuuluvat Wilderin runkomiehiin ja heidän pidempiaikainen poissaolo rasittaisi pahasti Bladesin iskukykyä otteluruuhkassa.

Joukkueet kohtasivat toisensa joulukuussa ennen McGinnin loukkaantumista ja tuolloin Sheffield United oli kaksikosta huomattavasti vahvempi voittaen pelin 2-0 ja vieden huippupaikat lukemin 5-1. 

Arvioimme ottelun päättyvän näistä lähtökohdista vierasvoittoon jopa noin 50% todennäköisyydellä, joten Sheffield Unitedin menestymisestä löytyy erittäin houkuttelevia peli-ideoita kaikilla eri tasoituksilla.


LeoVegasin erikoiskampanja otteluun ManC - Arsenal! LUE LISÄÄ!

Kommentit (0)