Valioliigan pisin voittoputki katkeaa sunnuntaina

Valioliigan pisin voittoputki katkeaa sunnuntaina

päivitetty: Maanantai, 08.10.2018, 10:51

Comments: 0

Valiovihje Valioliiga-ennakko: Fulham - Arsenal

Sunnuntain avauspelissä sarjanousija Fulham saa vieraita läheltä, kun Arsenal saapuu legendaariselle Craven Cottagelle Lontoon derbyyn.

Seitsemän kierroksen jälkeen naapurit löytyvät odotetusti eri päistä sarjataulukkoa, kun Fulham kamppailee putoamista vastaan sijalla 17 ja Arsenal europaikoista 5. sijalla. Tykkimiehet on voittanut jo viisi sarjapeliä putkeen ja se on tällä hetkellä pisin käynnissä oleva voittoputki Valioliigassa.Katsomalla tuloksen taakse selviää, että Arsenalin peliesityksissä on kuitenkin rutkasti parantamisen varaa ja liigan pisin voittoputki on ennemminkin hyvän onnen kuin hyvien peliotteiden ansiota. Viiden ottelun voittoputkesta huolimatta Arsenalin xG differential on tällä kaudella miinusmerkkinen, samoin kuten boksilaukausten erotus ja huippupaikkojen erotus. Koko viime kauden aikana Arsenal hävisi Emiratesilla laukaisumäärässä vastustajalleen vain kolmessa ottelussa. Tällä kaudella Tykkimiehet kerkesi hävitä kotikentällään laukauksissa kolmesti jo ennen lokakuun alkua.

Neljässä edellisessä sarjapelissä Arsenalille on merkattu yhteensä yhdeksän maalia. Yksi näistä oli vastustajan oma maali ja yksi koko Valioliigan alkukauden selkein paitsiomaali. Loput seitsemän maalia ovat syntyneet keskimäärin 0,14 xG:n maalipaikoista.

Molemmat vahvoja kotona, heikkoja vieraissa

Vuoden 2018 aikana Arsenalin vierasrekordi Valioliigassa on 3 – 0 – 8. Kaikista sekä kausilla 17 - 18, että 18 - 19 Valioliigassa pelanneista joukkueista ainoastaan Brighton, Watford ja Huddersfield ovat keränneet kuluvana vuonna vähemmän pisteitä vieraspeleistä kuin Tykkimiehet. Arsenalin kotipelien saldo samalta ajalta on sen sijaan 10 – 1 – 2 ja enemmän pisteitä vuoden 2018 kotipeleistä on kerännyt ainoastaan Manchester City. Myös xG:llä mitattuna Tykkimiesten peliesitysten ero koti- ja vieraspeleissä oli viime kaudella luonnollisesti sarjan suurin.

Fulham laittoi kesällä lähes koko avauskokoonpanonsa uusiksi, kun seurapomo Shahid Khan sijoitti rahaa uusiin pelaajiin yli 100 miljoonaa puntaa. Lisäksi lainapelaajia saapui mm. Man Unitedista, Arsenalista, Atletico Madridista ja Dortmundista. Satsauksista huolimatta sarjanousijan alkukausi on ollut pettymys, sillä seitsemän kierroksen jälkeen kasassa on vasta yksi voitto. Se tuli kotona Craven Cottagella Burnleysta maalein 4-2. Mökkiläisten peleissä on tullut Manchester Cityn ja Bournemouthin ohella sarjan eniten maaleja ja total xG on Man Cityn jälkeen sarjan suurin. Otanta on vielä hyvin pieni, mutta tässä vaiheessa kautta xG:llä mitattuna Fulhamin peliesitysten ero koti- ja vieraspeleissä on ollut syksyn isoin. Craven Cottagella Mökkiläisten xG diff on hieman plussalla, kun taas reissupeleissä sarjanousija on pakkasella lähes kaksi maalia / peli. Näin ollen Fulhamin xG ero koti- ja vieraspelien välillä on 1,99, kun sarjan keskiarvo on ollut tällä kaudella vain 0,39.Pari viime kautta Championshipin parhaimpiin pelaajiin lukeutunut Fulham-kapteeni Tom Cairney on kesän hankintojenkin jälkeen yksi Mökkiläisten ehdottomista avainpelaajista. Cairney loukkasi elokuun lopulla nilkkansa ja oli sivussa viidestä pelistä. Viime viikolla kapteeni teki paluun kokoonpanoon Evertonia vastaan ja sai pelituntumaa vajaan puolen tunnin verran. Arsenalia vastaan 27-vuotias kapteeni ottanee jälleen paikkansa avauskokoonpanosta ja se on merkittävä etu sarjanousijalle viime peleihin verrattuna.

Gunnersin ykkösmaalivahti Petr Cech loukkaantui viime viikolla Watfordia vastaan ja on sivussa 3-4 viikkoa. Bernd Leno on ok tuuraaja ja on onnistunut kahdessa edellisessä matsissaan hienosti, mutta pidemmällä otannalla Leno on tsekkiläiskonkaria epävarmempi. Pohjoislontoolaisten ykköstoppari Laurent Koscielny on pohjevamman takia sivussa vielä pari kuukautta, mutta Tykkimiesten puolustus on toiminut alkukaudella kohtalaisesti ilman ranskalaistakin. Tai toimi ainakin Watford kohtaamiseen saakka. Arsenal onnistui kuin ihmeen kaupalla pitämään Herhiläiset nollilla, vaikka vierasjoukkue loi Emiratesilla peräti kuusi vaarallista maalintekotilannetta. Kahden edelliskauden aikana yksikään joukkue ei ole päässyt Arsenalia vastaan tuota useammin vaaralliseen maalintekopaikkaan (Optan big chance).

Matka Kaukasiaan vain muutama päivä ennen derbyä ei voi olla näkymättä

Arsenal pelasi torstaina Eurooppa-liigaa Qarabagin vieraana Azerbaidžanissa. Ottelu päättyi Tykkimiesten 0-3 voittoon ja lontoolaisten voittoputki on nyt kaikki kilpailut huomioiden jo kahdeksan ottelun mittainen. Jälleen kerran Arsenal biittasi xG:n reippaasti, sillä maaliodotusarvojen perusteella 1-2 olisi ollut oikeudenmukaisin lopputulos. Emery käytti ottelussa odotettua pienempää rotaatiota ja peräti kahdeksan viime viikon Watford pelissä esiintynyttä Gunners-peluria sai minuutteja myös Qarabagia vastaan.  Tykkimiehet palasi Kaukasiasta Lontooseen vasta perjantai-aamuna, joten on sanomattakin selvää, että Fulhamin valmistautuminen derbyyn on huomattavasti helpompi.

Pelivihje

Arsenal on toki paikalliskamppailun todennäköisin voittaja, mutta arvioimme Fulhamin mahdollisuudet vedonlyöntimarkkinaa paremmiksi ja näin ollen kotijoukkueen kertoimet eri tasoituksilla houkuttelevat.

Kommentit (0)