Euroviisuvedonlyönti | Ylikerroin.com

Parhaat pelivalinnat - Euroviisut 2017 -opas

päivitetty: Sunnuntai, 14.05.2017, 02:38

Comments: 2

Vedonlyönti Euroviisut 2017

Sijainti Kiova, Ukraina

Euroviisut järjestetään tänä vuonna Kiovassa Ukrainassa. Euroviisuissa edellisen vuoden voittaja pääsee järjestämään seuraavaan vuoden kisat. Viime vuonna voittajaksi selviytyi Ukrainan edustaja Jamala kappaleella 1944, niin Ukraina toimii 2017 Euroviisujen kisaisäntänä ja samalla saa myös suoran finaalipaikan. Vuonna 2016 kolmen kärki oli äärimmäisen tasainen. Vastaavasti kolmannen ja neljännen sijan välillä oli eroa jo lähes 200 pistettä.

Euroviisujen tulokset 2016:

1) Ukraina: Jamala - 1944: 534 pistettä (21)
2) Australia: Dami Im - Sound of Silence: 511 pistettä (13)
3) Venäjä: Sergei Lazarev - You Are the Only One: 491 pistettä (18)

Suluissa esiintymispaikka finaalissa, jossa esiintyi yhteensä 26 maata.

Suomi: Norma John - Blackbird (esiintymisnumero 7.)

Tänä vuonna Suomen finaalipaikka vaikuttaa nykyisillä arvioilla melkoisen todennäköiseltä. Norma John kappaleella Blackbird olisi tämänhetkisten vedonlyöntiyhtiöiden todennäköisyysarvioiden mukaan lentämässä finaaliin noin 70% todennäköisyydellä.

Suomen esiintymispaikka on ensimmäisessä semifinaalissa tiistaina 9.5.2017 numerolla seitsemän. Suomea viime vuonna edustanut Sandhja kappaleella Sing it Away ei edennyt semifinaalista jatkoon, vaan sijoittui vasta sijalle 15.

Euroviisuvedonlyönti - naapurimaat

Vedonlyöntimielessä Euroviisut tarjoavat aina mielenkiintoista pelattavaa, sillä kappaleiden kirjo on tyyliltään laaja ja vedonlyöjän pitääkin pohtia, että mikä kappale toimii missäkin maassa, kun maiden musiikkikulttuureissa on suuria eroja. Lisäksi nykyään voittaja valitaan puoliksi yleisöäänestyksen ja puoliksi jokaisen kisoihin osallistuvan maan ammattiraatien mielipiteiden pohjilta. Luonnollisesti omaa maata ei saa äänestää, mutta joka vuosi ääniä jaetaan naapurimaille runsaasti. Lisäksi maat, joiden kansalaisia on runsaasti levittäytynyt ympäri Eurooppaa, kuten Romania, saavat lisäetua, sillä he pystyvät äänestämään toisesta maasta kotimaatansa.

Vanhan Neuvostoliiton alueen maat jakavat paljon pisteitä toisilleen, samoin tapahtuu myös Balkanin alueella. Tässäkin on kuitenkin poikkeuksia olemassa, sillä kaikki naapurimaat eivät ole sovussa keskenään tai muiden maiden kanssa johtuen muun muassa lähihistorian sisällissodista ja politikoinnillakin on osansa Euroviisujen äänestyskäyttäytymisessä. Eli kappaleen pelkkä hyvyys ei välttämättä ratkaise äänen kohtaloa.

Euroviisuvedonlyönti - Live-esitys ja esiintymispaikka

Moni kappale saattaa kuulostaa hyvältä studioversiona, mutta livenä se ei toimikaan tai vastaavasti toisinpäin. Eli live-esitysten onnistuminen ratkaisee pitkälti menestyksen. Kappale, joka saattoi toimia studioversiona ja sai esikatseluvideon perusteella runsaasti kehuja, saattaa jäädä kauas kärjestä heikkotasoisen live-esityksen johdosta.

Esiintymispaikallakin on paljon merkitystä, kun kaksi kappaletta muuten arvostettaisiin hyvin lähelle toisiaan. Ensimmäiset paikat ovat vaikeimpia, sillä Euroviisulähetyksen ollessa pitkä, niin katsojat väkisinkin muistavat paremmin loppupään kuin alkupään esiintyjät. Muillakin paikoilla saattaa olla vaikutusta. Esimerkiksi, jos nopeatempoinen kappale pääsee esiintymään usean balladin väliin tai kappale joutuu esiintymään esimerkiksi juuri ennen suursuosikkia jne. Loppupeleissä on siis kyse siitä, kuinka hyvin kappale on painunut ihmisten mieliin siinä vaiheessa, kun äänestyksen aika lopulta koittaa.

Tuomariraadit eli juryt

Tuomareiden äänestyskäyttäytymisessä vaikuttavat myös samat tekijät kuin yleisöäänestyksessä, mutta heille esiintymispaikalla ei ole yhtä suurta merkitystä. Ammattiraadissa keskitytään vahvasti esiintyjän tekniseen osaamiseen ja he usein rankaisevat hyvinkin herkästi pienistä virheistä. Ammattiraati myös yleensä arvostaa äänestäjiä enemmän kappaleen ns. taiteellisuutta.

Vedonlyöjän kannalta tärkeä seikka on tietää, että ammattiraadit jakavat pisteensä jo omissa juryesityksissä, jotka käydään aikaisemmin kuin itse semifinaalit tai finaali. Nämä ovat yleisöltä suljettuja tapahtumia, mutta usein keskustelupalstoilta sekä Euroviisutoimittajien blogeista löytyy tietoa miten nämä ovat sujuneet, joten nämä ovat hyvinkin tärkeää informaatiota varsinkin silloin kun samansuuntaista raportointia löytyy monesta eri lähteestä. 

Tuomariäänestys semifinaali 1. (Jury Rehearsal) 8.5.2017 klo 22-00:10

Tuomariäänestys semifinaali 2. (Jury Rehearsal) 10.5.2017 klo 22-00:10

Tuomariäänestys finaali (Jury Rehearsal) 12.5.2017 klo 22-01:30

Suursuosikki Italia ja Euroviisukertoimet

Euroviisukertoimet ovat tänä vuonna poikkeukselliset, sillä niin ylivoimaisena ennakkosuosikkina Euroviisuihin 2017 lähtee Italia (Coolbet 1,7, 888Sport 1,7 Pinnacle 1,613). Italia kuuluu kisan suuriin rahoittajamaihin (BIG5) ja on näin ollen suoraan finaalissa. Italian jälkeen on suuri ero kertoimissa kohtuullisen tasavahvaan kolmikkoon: Portugali, Ruotsi ja Bulgaria, joiden kertoimet vaihteleva siinä 8 ja 14 välissä. Suomen voiton kertoimet liikkuvat jopa lähellä 100 tasossa.

Italian kerroin on hyvin alhainen, kun huimioi kuinka paljon kilpailijoita Euroviisuissa on. Tällä hetkellä on vaikea nähdä Italian tappiota muuten kun epäonnistuneella live-esityksellä, johon ei viittaa mikään. Italian kertoimet ovat olleet viimeaikoina kovassa laskussa. Vielä eilen Pinnaclellakin oli tarjolla lähemmäksi 1,7 tasoista kerrointa. Varsinkin semifinaalista jatkoon selviytymisen kertoimet saattavat elää merkittävästikin ennen semifinaaleja harjoitusten sekä varsinkin juryesityksen seurauksena. Luonnollisesti Euroviisut ovat myös livevedonlyönnin kohteina, jolloin kertoimet elävät usein merkittävästäkin, mikäli esitys on katsojille selkeästi positiivinen tai negatiivinen yllätys.

Euroviisuvedonlyönnin pelimuodot

Euroviisut tarjoavat pelkästään koko kilpailun lisäksi paljon mielenkiintoisia vetoja, kuten pääseekö maa jatkoon semifinaalista tai ei (Qualify yes/no). Erilaiset sijoitusvedot eli sijavedot (Top3, Top4, Top5, Top10) nousevat mielenkiintoisemmaksi varsinkin kisassa, jossa on yksi suursuosikki. Lisäksi tarjolla on paljon kohteita siitä, että kumpi maa sijoittuu kahdesta vaihtoehdosta paremmin (Head to Head).Näiden päälle pääsee lyömään vetoa muun muassa voittajasta ilman Italiaa, viimeiseksi sijoittuneesta maasta, voittajan pistemäärästä, parhaiten sijoittuvasta pohjoismaiden edustajasta, jääkö mikään maa pisteissä nollille.

Semifinaaleiden voittajista tai sijoituksista lyödessä vetoa on hyvä muistaa, että näiden tulokset selviävät vasta finaalin jälkeen, jotta tulokset eivät johdattelisi äänestyskäyttäytymistä, eli näiden voitonmaksu ei tapahdu semifinaalien tulosten selvittyä kuten Qualify-vedoissa.

Semifinaali 1. (tiistai 9.5.2017)

1) Ruotsi: Robin Bengtsson – I can't go on
2) Georgia: Tamara Gachechiladze – Keep the faith
3) Australia: Isaiah – Don't come easy
4) Albania: Lindita – World
5) Belgia: Blanche – City lights
6) Montenegro: Slavko Kalezić – Space
7) Suomi: Norma John – Blackbird
8) Azerbaidžan: DiHaj – Skeletons
9) Portugali: Salvador Sobral – Amar pelos dois
10) Kreikka: Demy – This is love
11) Puola: Kasia Moś – Flashlight
12) Moldova: Sunstroke Project – Hey mamma
13) Islanti: Svala – Paper
14) Tšekki: Martina Bárta – My turn
15) Kypros: Hovig – Gravity
16) Armenia: Artsvik – Fly with me
17) Slovenia: Omar Naber – On my way
18) Latvia: Triana Park – Line

Lisäksi suorista finalisteista äänestämässä ovat: Espanja, Iso-Britannia ja Italia

Semifinaali 2. (torstai 11.5.2017)

1) Serbia: Tijana Bogićević – In too deep
2) Itävalta: Nathan Trent – Running on air
3) Makedonia: Jana Burčeska – Dance alone
4) Malta: Claudia Faniello – Breathlessly
5) Romania: Ilinca ft. Alex Florea – Yodel it!
6) Alankomaat: OG3NE – Lights and shadows
7) Unkari: Joci Pápai – Origo
8) Tanska: Anja – Where I am
9) Irlanti: Brendan Murray – Dying to try
10) San Marino: Valentina Monetta & Jimmie Wilson – Spirit of the night
11) Kroatia: Jacques Houdek – My friend
12) Norja: JOWST – Grab the moment
13) Sveitsi: Timebelle – Apollo
14) Valko-Venäjä: Naviband – Story of my life
15) Bulgaria: Kristian Kostov – Beautiful mess
16) Liettua: Fusedmarc – Rain of revolution
17) Viro: Koit Toome & Laura – Verona
18) Israel: IMRI – I feel alive

Lisäksi suorista finalisteista äänestämässä ovat: Ranska, Saksa ja Ukraina

Suorat finalistit:

Espanja: Manel Navarro - Do It For Your Lover
Iso-Britannia: Lucie Jones - Never Give Up On You
Italia: Francesco Gabbani: - Occidentali’s Karma
Ranska: Alma - Requiem
Saksa: Levina - Perfect Life
Ukraina: O.Torvald -  Time

Euroviisujen lähetysajat televisiossa

9.5.2017: YLE TV1 22:00: Eurovision Song Contest 2017: Semifinaali 1, suora lähetys

11.5.2017: YLE TV2 22:00 Eurovision Song Contest 2017: Semifinaali 2, suora lähetys

13.5.2017: YLE TV2 22:00 Eurovision Song Contest 2017: Finaali, suora lähetys

Koostepätkät jokaisen maan esityksestä

https://www.youtube.com/watch?v=utaONsx0rt8

Kaipaako pelikassasi hieman lisäbuustia? Sivuston parhaat vedonlyöntibonukset.

Kommentit (2)

Euroviisuvedonlyönti

Näissä karkeloissa on kyllä hyvä tilaisuus tehdä rahaa kunhan tekee pohjatyön huolella.

Euroviisufinaali

Tuleeko finaaliin erillistä pelivihjepakettia?