Vinkkejä EURO 2016 -turnaukseen: korttivedot

Vinkkejä EURO 2016 -turnaukseen: korttivedot

Comments: 0

Tässä juttusarjassa käydään läpi hyödyllisiä vinkkejä EM-jalkapallon vedonlyöntiin. Teksti on suunnattu ohjeistamaan harrastepelaajia, mutta seassa on varmasti asiaa myös hieman kokeneemmille petsareille. Ensimmäisessä osassa paneudutaan erityisesti korttivetoihin, jotka ovat hyvinkin suosittuja vetoja arvokisoissa, ja tuodaan näkökulmia niiden veikkaamiseen. Tietysti samat periaatteet ovat sovellettavissa moniin muihinkin pelimuotoihin.

Arvokisojen ja etenkin erikoisvetojen ongelmana on aina löytää riittävän laaja tilastollinen otanta kohteiden analysointiin. Normaalit liigapelitkin aiheuttavat välillä ongelmia, kun jalkapallo kehittyy koko ajan lajina, ja lisäksi joukkueiden taktiikat muuttuvat, valmentajat vaihtuvat ja niin edelleen. Maaotteluita pelataan todella harvoin, ja arvokisoissa pelejä tulee vieläkin vähemmän. Välissä olevat harjoituspelit antavat jotain apuja, mutta niissä käytetty joukkue sekä pelaajien voivat vaihdella paljon normaalista. Erikoisvetoja analysoidessa kannattaa pysytellä karkeasti samoissa periaatteissa kuin 1X2 tai over/under-vetojenkin arvioinnissa. Idena on yrittää luokitella yksittäiset tapahtumat osaksi isompaa massaa, jolloin saat tukea heikommalle otannalle suuremmasta joukosta.

Esimerkki. Jos Ranska ja Espanja ovat pelityyliltään, maalimääriltään ja yleistasoltaan hyvin saman kaltaisia joukkueita, voit niputtaa näiden joukkueiden ottelut yhteen, ja saat lisää tilastollista otantaa vaikkapa keltaisten korttien analysointiin. Älä yritä olla liian ovela ja päätellä liian tarkasti, miten ottelut tulevat etenemään, sillä yksikään jalkapallo-ottelu ei koskaan etene täysin käsikirjoituksen mukaan. Luokittele joukkueet ja pelaajat erilaisiin ryhmiin, keskity tilastojen ääripäihin, ja pyri löytämään ennakkoon mielestäsi mahtavat rahantekokohteet. Keskitä analyysi ja tiedonhakusi näihin otteluihin, ja panosta niihin myös livessä. Ja jätä sitten keskiarvojoukkueet ja heikomman potentiaalin ottelut sivurooliin.

Hyödynnä historiatietoa kauemmas taaksepäin sellaisten joukkueiden kohdalla, jotka suoriutuvat vuodesta toiseen ja arvokisoista toiseen samalla tavalla. Esimerkkinä voi olla vaikkapa Saksa tai muutamat muut kärkimaat. Toinen ääripää on yllätysjoukkueissa kuten Albania. Näiden kohdalla jopa muutaman vuoden takaiset tulokset voivat antaa aivan väärän kuvan sen nykytasosta. Pistä myös merkille tapaukset, joissa valmentajan vaihdos on muuttanut joukkuetta selvästi paremmaksi/huonommaksi tai vähämaaliseksi/runsasmaaliseksi.

Huomioi nämä asiat korttivedoissa

Korttivedot ovat hyvin yleinen erikoisvetojen tyyppi arvokisoissa, mihin harva keskittyy normaaleissa liigapeleissä. Korttivedoissa arvioidaan joko keltaisten tai punaisten korttien määrää maalien tapaan (yli/alle X korttia) tai näiden yhdistelmää eli ns. varoituspisteitä. Keltainen voi olla vaikkapa 10 pistettä ja punainen 40, ja sen jälkeen arvioit jääkö varoituspisteiden määrä alle vai yli X. Huomaa se, että tällainen pisteytys voi erota huomattavasti eri bookkereiden välillä. Selvitä säännöt tarkkaan ennen pelaamista, jotta arvioit vetoja varmasti oikeista lähtökohdista.

Korttivedoissa avainasemassa ovat tuomarit. Hyödynnä sivustoja kuten worldreferee.com, josta löydät eri tuomareiden tarkat tilastot, sekä kommentteja heidän työskentelystään huippuotteluissa. Jotkut tuomarit erottuvat selvästi korttikeskiarvoltaan muista niin hyvässä kuin pahassakin. Tämän jälkeen niputa joukkueita luokkiin, ja katso, mitkä niistä keräävät kortteja ja millaisissa otteluissa. Huippujoukkueet ottavat vähemmän kortteja olleessaan suursuosikkeja, ja laput menevät rikkovalle altavastaajalle. Kortit heiluvat enemmän derbypeleissä ja kovien panosten otteluissa, joissa pelataan esimerkiksi sarjapaikasta tai mestaruudesta.

Maajoukkueiden kohdalla harjoituspelit pelataan usein hieman loukkaantumisia varoen, joten varo sekoittamasta tilastoja liikaa tällaisilla otteluilla. Panosta korttien over-vedoissa peleihin, joissa keskimääräistä korttiherkempi tuomari on tärkeän panoksen ottelussa. Esimerkkeinä lohkovaiheen viimeisen kierroksen ottelut, tai muut niin sanotut ”päävastustajaa” vastaan pelatut matsit. Pistä myös merkille joukkueen korttiherkimmät pelaajat, ja reagoi heti, jos nämä ”lanaajat” ovat loukkaantuneina tai pelikiellossa.

Kommentit (0)