Vinkkejä EURO 2016 -turnaukseen: lohkovaiheen alku

Vinkkejä EURO 2016 -turnaukseen: lohkovaiheen alku

päivitetty: Tiistai, 31.05.2016, 23:15

Comments: 0

Tässä juttusarjassa käydään läpi hyödyllisiä vinkkejä EM-jalkapallon vedonlyöntiin. Teksti on suunnattu ohjeistamaan harrastepelaajia, mutta seassa on varmasti asiaa myös hieman kokeneemmille petsareille. Kolmannessa osassa otetaan käsittelyyn EM-kisojen formaatti erityisesti lohkovaiheessa, ja sen merkitys vedonlyönnissä.

EM- ja MM-kisojen lohkovaihe on ollut viime vuosina formaatiltaan selkeä, mutta Euro 2016 eroaa aiemmista vuosista johtuen joukkuemäärän lisäämisestä 16 -> 24 joukkueeseen. Näin ollen perinteiset lohkovaihetta koskevat nyrkkisäännöt eivät päde aivan yksi yhteen aiempaan, sillä kuudesta lohkosta jatkoon pääsee nyt myös neljä parasta lohkokolmosta. Tämä muuttaa asetelmia jonkin verran etenkin viimeisellä kierroksella, mutta tietyt perusperiaatteet ovat edelleen voimassa.

Futiksen arvokisojen lohkovaiheessa pelataan aina kolme kierrosta, ja ne ovat profiililtaan hyvin erilaisia. Avauskierroksen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa, ja tämän tiedostavat niin pelaajat, valmentajat kuin fanitkin. Etenkin ns. kuolemanlohkoissa kisojen avaaminen tappiolla tarkoittaa usein hillittömiä paineita seuraaviin otteluihin, ja ajaa joukkueen todella ikävään asemaan. Tämä voi näkyä taktisesti esimerkiksi siten, että kahden kärjen sijaan lähdetään yhdellä hyökkääjällä, laitapakeille annetaan vähemmän vapauksia nousta, erikoistilanteissa jätetään enemmän varmistavia pelaajia ja niin edelleen. Tappioasemassa olevat joukkueet riskeeraavat myös usein normaalia liigapeliä vähemmän, koska pahasti miinukselle paukkuva maaliero tulee olemaan todella iso ongelma.

Ylivarovaisuus korostuu, jos joukkue kohtaa avauskierroksella päävastustajansa. Huomioi nämä asiat etenkin suurien tasoitusten ollessa kyseessä, ja livevedoissa underit tarjoavat usein herkullisia ideoita. Erityisesti vuoden 2010 Etelä-Afrikan MM-kisoissa tämä ilmiö oli huomattava, kun avauskierroksen ottelut olivat erittäin vähämaalisia. Luonnollisesti tilanne tasoittui myöhemmillä kierroksilla.

Älä ylireagoi avausotteluihin

Toinen kierros tarjoaa arvokisoissa monesti ne parhaimmat vedot, johtuen markkinoiden ylireagoinnista avauskierroksen tuloksiin. Brasilian MM-2014 kisojen yksi maistuvimpia vetoja oli URU/CRC/ITA/ENG -lohkossa, jossa Uruguay hävisi yllättäen Costa Ricalle avauspelinsä 1-3, ja kohtasi sen jälkeen perinteisesti yliarvostetun Englannin. Järkipelurit tekivät Uruguayn voitolla ison tilin, etenkin kun Englanti oli avauskierroksella vielä yllättänyt monet positiivisesti hyökkäyspelillään. Toisella kierroksella kokenut arvokisojen laskija osaa pitää päänä kylmänä, ja reagoi huolellisesti avauskierroksen tapahtumiin. Tässä kohtaa pohjatyön merkitys korostuu: vaikeasti arvioitavien joukkueiden kohdalla on syytä olla varovainen, mutta ideajoukkueista kannattaa pitää kiinni etenkin epäonnisten tulosten kohdalla.

Lohkovaiheen formaatista johtuen, toinen kierros tarjoaa myös tilanteita, joissa joukkua A voi hakea varmistellen tasuria kun taas joukkue B on pakkovoiton edessä tappion jälkeen. Fiksu petsari voi tällaisissa tilanteissa hakea esimerkiksi 1X2 vedon sijaan -1,5 handicappia ja mahtavia voittoja, koska maalin tappioasemassa joukkue B johtuu ottamaan joka tapauksessa hurjia riskejä. Jos olet tehnyt pohjatyösi hyvin ja seurannut avauskierroksen pelit, lyö rohkeasti markkinan liikkeitä vastaan toisella kierroksella - etenkin avauskokoonpanojen varmistuttua.

Alkulohkojen kolmannen kierroksen otteluita käymme läpi seuraavassa artikkelissa.

Tutustu myös sarjan kahteen aiempaan osaan:

Osa 1: korttivedot

Osa 2: maalikuninkaat

Osa 4: lohkovaiheen kolmas kierros

Kommentit (0)