Vinkkejä EURO 2016 -turnaukseen: UEFA Euro Fantasy

Vinkkejä EURO 2016 -turnaukseen: UEFA Euro Fantasy

Comments: 0

EM-kisojen suosituin manageripeli tulee olemaan varmasti UEFA:n virallinen EuroFantasy. Sen pisteytys on käytännössä identtinen miljoonien pelaajien suosiossa olevan FPL (fantasy.premierleague.com) kanssa, joten peliin on varsin helppo päästä sisään. Muitakin manageripelejä löytyy varmasti pitkä lista, ja tässä artikkelissa pohditaan strategiaa tällaiseen koko turnauksen kestävään pelimuotoon.

EuroFantasyn, FPL:n ja vastaavien pelien pelaaminen eroaa merkittävästi ns. Daily Fantasy -formaatista. Useita otteluviikkoja (tai koko kauden) kestävä peli sisältää paljon enemmän strategista ajattelua, ja pelaajan on rakennettava joukkue myös koko turnausta ajatellen.  DFS-formaatissa voit keskittyä täysin yhteen otteluun tai yhteen kierrokseen, eikä joukkueen tulevien otteluden vaikeustasolla ole silloin merkitystä.

Tämä tarkoittaa käytännössä seuraavaa: rakenna fantasyfutis-joukkueesi runko sellaisten pelaajien varaa pohjalta, jotka ovat käyttökelpoisia ottelusta toiseen, ja pääsevät todennäköisesti lohkostaan jatkoon. Yksi käyttökelpoinen strategia on rakentaa puolustus ja etenkin maalivahtipeli esim. Ranskan pohjalta, jolla on hyvät saumat a) jatkoon b) nollapeleihin jo lohkovaiheessa. Sinulla ei ole yksinkertaisesti varaa tai mahdollisuutta vaihtaa joukkueta joka kierroksen jälkeen, joten tarvitset pelaajarungon, joka on käyttökelpoinen joka kierros.

Yksi lähestymistapa on merkitä jokaisen joukkueen potentiaali lohkovaiheen eri kohdissa, ja luoda sellainen yhdistelmä, jossa sinulla on rotaation kautta käyttökelpoisia pelaajia jokaiselle kierrokselle. EuroFantasy antaa mahdollisuuden valita joukkueeseen 15 pelaajaa, joten pääset vaihtomiesten sekä yhden ilmaisen vaihdon (per kierros) avulla kierrättämään avauskokoonpanoasi. Esimerkiksi Kroatian ohjelma on helppo ensimmäiset kaksi kierrosta, mutta kolmannella tulee vastaan Espanja. Yhdistä Kroatia vaikka Portugalin tai Saksan kanssa, joilla on suosiollinen ohjelma myös viimeisellä kierroksella. Voit näin ollen luoda jo valmiiksi strategian, jossa vaihdat kroaatit ulos Espanja-ottelussa, ja otat tilalle vaikkapa Ronaldon.

Suosi puolustuksessa sellaisia joukkueita, joilla on potentiaalia nollapeleihin tai maalijuhliin läpi alkulohkojen. Esimerkiksi isäntämaa Ranskalla on erinomaiset saumat nollapeliin joka kierros, kun taas Portugalin hyökkäys saa vastaansa jokaisessa lohkopelissä keskinkertaisia puolustuksia.

Vältä kansan suosikkeja

Zlatan on varmasti yksi fantasyfutiksen suosikkeja, ja Ruotsi kohtaa lohkossaan ensin Belgian, sitten Irlannin ja lopuksi Italian. Zlatanin valinta fantasyfutiksen runkoon on todennäköisesti huono idea monestakin syystä. Ensinnäkin 2/3 alkulohkon otteluista on hyvin epäsuosiollisia, joissa Ruotsi on altavastaajana. Toiseksi, valtavasti pelaajia tulee poimimaan Zlatanin hyvin todennäköisesti Irlanti-otteluun. Ruotsi ei ole suuri suosikki edes tässä pelissä, ja Zlatan lienee potentiaaliinsa nähden vahvasti yliedustettuna.

Muista myös perinteinen Englanti-mania. Valtavan suuri osa fantasyfutiksen pelaajista tulee tällä hetkellä Englannista, joten Rooney, Kane & kumppanit ovat varmasti yliedustettuina potentiaaliinsa nähden. Sama koskee myös suomalaisia manageripelejä, sillä Englannin suosio on myös kotimaassa vuodesta toiseen poskettoman suuri. Voit varautua tähän joko skippaamalla Englannin pelaajat kokonaan, tai ottamalla jopa harkitun riskin sitä vastaan, jos haluat erottautua kovasti. Tämä tarkoittaa käytännössä pelaajien valintaa Englannin vastustajista, jolloin revit eroa massoihin jos Englanti epäonnistuu.

Huomio myös kierrosten hyvin erilainen luonne. Lohkovaiheen avauskierroksella nähdään usein vähämaalisia otteluita, joten yksi taktiikka voi olla 5-4-1 kokoonpano ja pisteiden kerääminen puolustajilla. Viimeisellä kierroksella 3-4-3 voi olla huomattavasti fiksumpi.

Muista myös ns. wildcard-optio, joka on käytössä EuroFantasy-pelissä. Tämä tarkoittaa mahdollisuutta vaihtaa pelaajia rajattomasti, mutta se on käytössä vain kerran. Voit ottaa esimerkiksi harkitun riskin avauskierroksella, ja valita paljon puolustavia pelaajia muuten hyödyttömistä joukkueista, ja erottautua joukosta. Sitten heität toisella kierroksella WildCardin peliin, ja rakennat koko joukkueen uudelleen jatkoa varten.

Lue myös artikkeli daily fantasy -pelistä, jossa annetaan strategiatipsejä yhden ottelukierroksen kestävään formaattiin.

Kommentit (0)