Confederations Cup: A-lohkon analyysi

Confederations Cup: A-lohkon analyysi

päivitetty: Maanantai, 03.07.2017, 09:34

Comments: 0

Confederations Cup, suomalaisittain Maanosaliittojen cup, on neljän vuoden välein järjestettävä FIFA:n turnaus, joka pelataan jalkapallon MM-kisoja edeltävänä kesänä. Turnaus järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1992 ja siitä tuli FIFA:n virallinen kilpailu vuonna 1997. Tämän vuoden turnaus alkaa perjantaina 17.6. ja loppuottelu pelataan 2. heinäkuuta.

Kyseessä on siis MM-esiturnaus, joka pelataan aina tulevien MM-kisojen järjestäjämaassa. Tänä vuonna Confederations Cup pelataan Venäjällä, joka isännöi vuoden 2018 MM-kisoja. Turnauksen hallitseva mestari on Brasilia, joka voitti pystin vuonna 2013 kotikentällään. Tällä kertaa maa ei ole kuitenkaan mukana, sillä Etelä-Amerikan hallitseva mestari on tällä hetkellä Chile.

Turnauksessa kohtaavat jokaisen FIFA:n kuuden maanosaliiton (AFC, CAF, CONCACAF, CONMEBOL, OFC, UEFA) mestarit, hallitseva maailmanmestari sekä tulevien MM-kisojen isäntämaa. Yhteensä kahdeksan joukkuetta, jotka on jaettu kahteen neljän joukkueen lohkoon. Seuraavassa esitellään joukkueet A-lohkosta. Mukaan on poimittu vertailuna voittajavetokertoimet kolmelta välittäjältä (Coolbet, Pinnacle ja Betway). B-lohkon esittely sekä vihje voittajavetoon tästä!

Confederations cup: A-lohkon analyysi

Venäjä

Venäjä osallistuu Confederations Cupiin isäntämaan ominaisuudessa. Joukkueella ei olisi näihin karkeloihin muuten mitään asiaa, sillä viimeisin tasonmittaus EM-turnauksessa päättyi katastrofaalisesti. Surkeiden peliesitysten lisäksi otsikoissa olivat pelipaikkakunnilla riehuneet venäläiset huligaanit. EM-katastrofin jälkeen Venäjän joukkue on kokenut ison muodonmuutoksen. Valmentajaksi on tullut Stanislav Cherchesov, ja pelaajaryhmää on pistetty uusiksi kovalla kädellä.

EM-kisojen vakiomiehistä on jäljellä vain muutama rivimies, eikä heidänkään paikkansa Confederations Cupin avauskokoonpanossa ole varmaa. Tuloksellisesti Venäjä on pelannut saldolla 2-2-3 EM-pettymyksen jälkeen, ja harjoituspeleissä kokoonpanot ovat vaihdelleet rajusti. Uuden päävalmentajan käsissä on siis tällä hetkellä ryhmä, jonka iskukyky on arvoitus. Venäjä valmistautuu kisoihin kohtaamalla 9.6. B-lohkon suosikkimaan Chilen, joten tämän ottelun kokoonpano sekä pelisuoritukset antavat varmasti hyvän kuvan joukkueen tasosta.

Arvio: Venäjällä on vaikeasta tilanteesta huolimatta hyvät saumat jatkopaikkaan. Kotietu on arvokisoissa aina iso juttu, eikä sitä ole syytä väheksyä myöskään tällä kertaa. Uudistetun joukkueen pelaajilla on varmasti kovat näyttöhalut, sillä onnistuminen Confederations Cupissa tarkoittanee paikkaa ensi kesän MM-joukkueessa. Venäjällä lienee monia muita maita kovempi motivaatio tuloksiin, mutta se joutuu antamaan tasoitusta materiaalissa. Menee Portugalin jälkeen jatkoon lohkokakkosena. Jos saa hengen päälle voi edetä jopa finaaliin, mutta eväät eivät riitä mestaruuteen.

Venäjän mestaruuskertoimet:

Coolbet: 8,50
Pinnacle: 9,46
Betway: 10,00

Katso Venäjän pelaajastatsit tästä.

Portugali

Portugali saapuu Confederations Cupiin hallitsevana Euroopan mestarina. Espanjan varjossa pitkään ollut maa tunnettiin menneinä vuosina arvoturnausten kestofloppina Cristiano Ronaldosta huolimatta. Viime kesänä tämä kirous vihdoin hävisi, kun Portugali kaatoi EM-kisojen finaalissa isäntämaa Ranskan. Tämän hetken ykkösfutaaja Cristiano Ronaldo sai vihdoin haluamansa palkinnon myös maajoukkueen puolella, vaikka joutuikin jättämään loppuottelun kesken loukkaantumisen vuoksi.

Kokenut päävalmentaja Fernando Santos saa kisoihin vahvan joukkueen, sillä mukana ovat kaikki Portugalin avainpelaajat. Venäjälle eivät matkusta keskikenttämies Renato Sanchez sekä EM-finaalin ratkaisumaalin tehnyt hyökkääjä Eder, mutta nämä puutteet eivät aiheuta ongelmia. EM-finaalin jälkeen Portugali hävisi ensimmäisen MM-karsintapelinsä Sveitsille (ilman Ronaldoa) 0-2, mutta joukkue on hoidellut sen jälkeen loput neljä peliä voitokkaasti. Karsintojen lisäksi Portugali on pelannut kolme harjoituspeliä ja kohtaa vielä Latvian MM-karsintaottelussa lauantaina 10. kesäkuuta, joka toimii kenraaliharjoituksena tähän turnaukseen.

Arvio: Fernando Santos luotsasi käytännössä saman joukkueen Euroopan mestariksi vuosi sitten. Mestarien liigan finaalissa loistaneella Cristiano Ronaldolla lienee nälkää myös toiseen pystiin maajoukkueen parissa. Portugalilla on hyvät saumat voittaa turnaus, kun pahin haastaja Saksa on mukana B-miehistöllä.

Portugalin mestaruuskertoimet:

Coolbet: 4,00
Pinnacle: 3,56
Betway: 3,75

Katso Portugalin pelaajastatsit tästä.

Uusi-Seelanti

Uusi-Seelanti on mukana turnauksessa hallitsevana Oseanian jalkapalloliiton mestarina. Kyseinen titteli ratkaistiin edellisen kerran vuoden 2016 OFC Nations Cup -turnauksessa, jonka finaalissa Uusi-Seelanti joutui Papua Uusi-Guinean kanssa jopa rangaistuspotkukilpailuun saakka. Oseanian alueen edustajahan oli pitkään Australia, mutta kengurumaa on nykyään sijoitettuna Aasian jalkapalloliiton alle. Uuden-Seelannin ylivoimainen tähti on Leedsissä pelaava hyökkääjä Chris Wood, jolla on takanaan mahtava kausi. Wood iski peräti 27 maalia Englannin Championshipissä ja voitti sarjan maalikuninkuuden!

Joukkue on muilta osin sekalainen seurakunta pääosin Australian A-liigan pelaajia. Ainoa suurempi menetys on West Hamin luottotoppari Winston Reid, joka on tosin osallistunut harvakseltaan Uuden-Seelannin maaotteluihin parin viime vuoden ajan. Uusi-Seelanti on pelannut tuloksellisesti hyvin viime aikoina, mutta vastustajina ovat olleet lähinnä Oseanian alueen pikkuvaltioita. Viimeisin maaotteluvoitto vähänkään tasokkaammasta futismaasta on vuodelta 2010, jolloin Uusi-Seelanti kaatoi harjoituspelissä Serbian 1-0.

Arvio: Uusi-Seelanti voi hyvinkin turhauttaa Venäjän ja Meksikon vähämaalisiin otteluihin, mutta Portugalia vastaan tuloksena on auttamatta tappio. On todella vaikea nähdä joukkueen ottavan yhtään voittoa ja selviävän lohkostaan jatkoon. Varo kuitenkin pelaamasta liian innokkaasti isoja tasoitusvetoja Uutta-Seelantia vastaan, sillä se voi hyvinkin pitää ottelut tiukkoina.

Uuden-Seelannin mestaruuskertoimet:

Coolbet: 400,00
Pinnacle: 190,36
Betway: 501,00

Katso Uuden-Seelannin pelaajastatsit tästä.

Meksiko

Meksiko on tuttu näky jalkapallon MM-kisoissa vuodesta toiseen, sillä maan karsintapolku Pohjois-Amerikan, Väli-Amerikan sekä Karibian alueen yhteisestä CONCACAF-liitosta on harvoin erityisen vaikea. Meksiko on mukana kisoissa voitettuaan karsintaottelun CONCACAF Cup, jossa pelasivat vastakkain Gold Cupin v. 2013 voittaja USA sekä v. 2015 voittaja Meksiko. Päävalmentajana toimii kolumbialainen Juan Carlos Osorio, joka ei ole vielä saavuttanut suuria Meksikon peräsimessä. Joukkue osallistui vuosi sitten Copa America -turnaukseen, josta se tippui nolosti playoffs-vaiheessa Chilelle maalein 0-7. Tämän jälkeen Meksiko on kohdannut pääasiassa Väli-Amerikan heppoisia vastustajia MM-karsinnoissa ja harjoitusotteluissa.

Joukkueen kokoonpanot ovat vaihdelleet rajusti, sillä suurin osa avainpelaajista on Euroopassa. Osallistuminen vähemmän tärkeisiin maaotteluihin ei ole aina erityisen mielekästä matkarasituksen vuoksi. Meksiko näyttäisi saavan jalkeille parhaat mahdolliset pelaajat. Hyökkäystä johtaa Leverkusenissa 11 maalia menneellä kaudella iskenyt Javier Hernandez. Keskikentällä avainmies on PSV Eindhovenin Andres Guadrado. Meksikon maajoukkuen avauskokoonpano on käytännössä kokoelma Espanjan & Portugalin liigan pelaajia, PSV:n kaksikko Guadrado & Hector Moreno sekä Chicarito.

Arvio: Meksiko on tasoltaan selkeästi Portugalia perässä ja kamppailee lohkon toisesta jatkopaikasta isäntämaa Venäjän kanssa. Joukkueen materiaalit ovat suhteellisen lähellä toisiaan, mutta Meksikon pientä suosikkiasemaa tasoittaa Venäjän saama kotietu. Meksikolle kesän ykkösturnaus on heinäkuussa pelattava Gold Cup, eikä Confederations Cup saa välttämättä aivan parasta mahdollista keskittymistä. Samassa lohkossa olevat Portugali sekä Venäjä voivat olla selvästi motivoituneempia tässä turnauksessa. Jatkopaikka olisi yllätys, ja Meksiko voi olla vaikeuksissa myös Uuden-Seelannin kanssa.

Meksikon mestaruuskertoimet:

Coolbet: 10,00
Pinnacle: 12,62
Betway: 11,00

Katso Meksikon pelaajastatsit tästä.

Kirjoituksen alkuperäinen lähde: Miestenmaailma.org

Katso tästä myös B-lohkon analyysi ja pelivihje voittajavetoon!

Kommentit (0)