CTE - aivotärähdyksien tuhoisa seuraus

CTE - aivotärähdyksien tuhoisa seuraus

päivitetty: Sunnuntai, 30.04.2017, 15:47

Comments: 0

Bob Probertin leski levitti osan edesmenneen miehensä tuhkista Joe Louis Arenan jäähyaitioon. Red Wings siirtyy pelaamaan ensi kaudella uuteen halliin (Little Caesars Arena).

https://www.youtube.com/watch?v=MCiV0GYQGg0

Bob Probert edusti Detroit Red Wingsiä 9 kauden ajan. Hän menehtyi jo 45-vuotiaana sydänkohtaukseen ja lisäksi hänellä löydettiin aivoista CTE-sairaus (krooninen traumaattinen enkefalopatia), joka voidaan todeta varmuudella vasta kuoleman jälkeen.

CTE on seurausta useista päähän kohdistuneista iskuista. Tämä aivoja rappeuttava vähitellen etenevä sairaus muistuttaa Alzheimerin tautia. CTE aiheuttaa muun muassa päänsärkyä, näköhäiriöitä, muistinmenetystä, aggressiivisuutta, ahdistuneisuutta sekä itsetuhoisuutta ja tätä kautta kasvattaa todennäköisyyttä vakaviin lääkeriippuvaisuuksiin ja aiheuttaa uhkaa sairastuneen käytöksen muutoksen seurauksena myös lähipiirille.

Ensimmäinen NHL-pelaaja, jolla CTE todettiin oli Rick Martin. Erikoiseksi hänen tapauksensa tekee se, että virallisten tietojen mukaan hän olisi kärsinyt uransa aikana ainoastaan yhden aivotärähdyksen. Yleisesti ollaankin alettu olemaan sitä mieltä, että pienemmätkin päänseudun ”kolhut” voivat johtaa tähän sairauteen. Rick Martin kuoli 59-vuotiaana sydänkohtaukseen.

Muita edesmenneitä NHL-pelaajia joilla CTE on varmistettu ovat 28-vuotiaana alkoholin ja kipulääkkeiden yhteiskäyttöön kuollut Derek ”The Boogeyman” Boogard, Wade Belak, joka hirtti itsensä 35-vuoden iässä, 27-vuotiaana itsemurhan tehnyt Rick Rybien, sekä tuoreimpana vuonna 2015 35-vuoden iässä menehtynyt Steve Montador, jonka kuolinsyyhyn ei olla saatu varmistusta.

Elossa olevista entisistä NHL-pelaajista joiden ura päättyi aivotärähdyksiin, on aivonsa tieteelliselle tutkimukselle testamentannut muun muassa Keith Primeau, joka vuosikausia viimeisen aivotärähdyksen jälkeen on sanonut kärsineensä lähes päivittäin huimauksesta ja sekavasta olotilasta.

Palkittu New York Timesin John Branch on kirjoittanut kolmiosaisen elämänkerran Derek Boogardin urasta ja surullisesta kohtalosta sekä miehestä, joka ei ollut sitä, mitä olisi helposti voinut kiekkokaukaloiden tapahtumien perusteella olettaa.

Osa:1: http://www.nytimes.com/2011/12/04/sports/hockey/derek-boogaard-a-boy-learns-to-brawl.html

Osa:2: http://www.nytimes.com/2011/12/05/sports/hockey/derek-boogaard-blood-on-the-ice.html

Osa:3 http://www.nytimes.com/2011/12/06/sports/hockey/derek-boogaard-a-brain-going-bad.html

CTE on vielä selvästi yleisempää NFL:ssä ja nyrkkeilijöiden keskuudessa sairautta on todettu valtavalla määrällä.

Lista edesmenneistä NFL-pelaajista, joilla on kuoleman jälkeen todettu CTE-sairaus:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_NFL_players_with_chronic_traumatic_encephalopathy

Show-painin puolella surullisin tapaus oli Chris Benoit, joka vuonna 2007 tappoi vaimonsa ja 7-vuotiaan poikansa, jonka jälkeen teki itsemurhan. Hänen aivojen tutkinnoissa selvisi, että 40-vuotiaan Benoitin aivot vastasivat 80-vuotiaan aivoja ja olivat kauttaaltaan kärsineet merkittäviä tuhoisia vaurioita. Benoit kärsi uransa aikana useista aivotärähdyksistä.

Kommentit (0)