Legendaarisen Ayrton Sennan kuolemasta 20 vuotta

Legendaarisen Ayrton Sennan kuolemasta 20 vuotta

päivitetty: Torstai, 01.05.2014, 13:33

Comments: 0

Tänään vapunpäivänä tulee kuluneeksi jo 20 vuotta monen mielestä kaikkien aikojen parhaan Formula 1 -kuljettaja Ayrton Sennan kuolemasta. Vuoden 1994 San Marinon osakilpailu pysäytti koko moottoriurheilua seuraavan maailman. Kisaa johtaneen Sennan kohtalon hetkeksi koitui kovavauhtinen Tamburello-mutka, jossa Senna menetti autonsa hallinnan kohtalokkain seurauksin. Senna ei kuollut välittömästi, mutta hiilikuituinen eturenkaan tukivarsi oli lävistänyt Sennan kypärän. Onnettomuuden jälkeen paikalle saapunut neurokirurgi Sidney Watkins näki Sennan pupilleista, että hän oli saanut kuolettavan aivovamman. Hänet kiidätettiin sairaalaan Bolognan lähistöllä, jossa hänet neljä tuntia myöhemmin julistettiin kuolleeksi.

San Marinon viikonloppu oli muutenkin sysimusta, sillä Sennan kuolemaa edeltävän päivän aika-ajoissa menehtyi vasta kolmatta kisaansa ajanut Roland Ratzenberger. Ratzenberger menetti autonsa hallinnan yli 300 km/h tuntinopeudessa Villaneuve kaarteessa ja paiskautui päin betoniseinää. Hänen niskansa murtui onnettomuudessa ja hän menehtyi välittömästi. Turvallisuusnäkökulmat todella vakavasti ottanut Ayrton Senna oli jopa harkinnut kisasta vetäytymistä traagisen Ratzenbergerin kuolonkolarin jälkeen.

Ayrton Senna tunnettiin ennenkaikkea kuskina, jonka omistautuminen lajiin oli täydellistä. Sennasta kuitenkin löytyi monia muitakin puolia, kuin täydellisyyttä tavoitteleva kilpa-ajaja. Alla muutama mielenkiintoinen fakta Ayrton Sennasta.

  • Sennan kolarin jälkeen hänen autostaan löytyi kokoon kääritty Itävallan lippu, jota luultavimmin hän olisi heiluttanut maaliintulon jälkeen Roland Ratzenbergerin muistolle.
  • Senna oli huolissaan kotimaansa Brasilian köyhyydestä. Hänen kuoleman jälkeen onkin selvinnyt, että Senna oli lahjoittanut henkilökohtaista omaisuuttaan arviolta 400 miljoonan dollarin edestä auttaakseen köyhyydessä eläviä lapsia. Pian kuoleman jälkeen Sennan sisko Viviane perusti hänen veljensä nimeä kantavan hyväntekeväisyys-instituutin, jota Ayrton oli suunnitellut ennen kuolemaansa. Instituutti kerää rahaa edesauttaakseen brasilialaisten lapsien ja nuorten koulutusta.
  • Ayrton Sennalla ja hänen hyvällä ystävällään Gerhard Bergerillä oli tapana tehdä kepposia toisilleen. Yksi kieroimmista kepposista oli kun Berger korvasi Sennan passikuvan otoksella hyvin varustellun mieshenkilön sukukalleuksista. Sennan passia harvemmin tarkastettiin hänen kuuluisuutensa vuoksi, mutta eräällä Argentiinan matkalla kävikin toisin ja hän pääsi vuorokaudeksi viranomaisten hoivaan. Senna kosti tämän pilan Bergerille liimaamalla hänen luottokorttinsa yhteen.


Ayrton Sennasta on tehty 2010 valmistunut dokumenttielokuva ”Senna”, joka on voittanut useita tärkeitä elokuva-alan palkintoja. Tekijöillä on ollut valtavat määrät arkistomateriaalia käytössään ja elokuva onkin hyvin suositeltava niin Senna, kuin F1 -faneille ja myös kaikille laadukkaista ja mielenkiintoisista henkilökuvista pitäville. Dokumentti keskittyy luonnollisesti Sennaan, mutta on samalla myös dokumentti sen ajan formulakulttuurista."Being second is to be the first of the ones who lose.” -Ayrton Senna

Kommentit (0)