MM-kisojen 100 metrin ennakko - Gatlin vs Bolt

MM-kisojen 100 metrin ennakko - Gatlin vs Bolt

Comments: 0

Yleisurheilun MM-kilpailut käydään Pekingissä 22.-30. elokuuta. Miesten 100 metrin kilpailu on yksi näiden kilpailujen ehdottomista kohokohdista. Tänä vuonna voittokamppailu käydään kahden miehen kesken. Jonkun muun kuin Justin Gatlinin tai Usain Boltin voitto olisi isomman luokan yllätys. Tämän kaksikon voimasuhteiden puntaroiminen onkin sitten hieman hankalampaa. Gatlin on ollut nyt kaksi kautta voittamaton ja varsinkin tänä kesänä esitykset ovat olleet jatkuvasti todella vakuuttavia. Ero kilpakumppaneihin on ollut kerta toisensa jälkeen todella suuri. Se, että parikin kertaa dopingista kärähtänyt mies juoksee 33-vuotiaana kovempaa kuin koskaan herättää luonnollisesti hieman ajatuksia. Gatlin on kuitenkin selvittänyt dopingtestit jo useamman kauden ajan kunnialla, joten lähdetään siitä että mies kilpailee nyt puhtaana.

ME-mies Bolt on kilpaillut edellisten MM-kisojen jälkeen todella vähän. Mies on kärsinyt loukkaantumisista ja huhujen mukaan naisseurassa bailaaminen on ajoittain kiinnostanut treenaamista enemmän. Bolt on kuitenkin tekemässä vahvaa paluuta huipulle. Alkukesän 200m esitykset eivät vielä vakuuttaneet millään muotoa, mutta Lontoon timanttiliigassa heinäkuussa nähtiin jo väläyksiä entisestä Boltista. Mies tykitti sateisissa oloissa vastatuuleen kahdesti 9.87 joten kunto on löytymässä. Aivan niin vakuuttava varsinkaan finaalijuoksu ei kuitenkaan ollut kuin ajasta voisi päätellä, sillä kilpakumppanit olivat maalissa melkoisen lähellä. Bolt kuntoutuu joka tapaukessa nyt vauhdilla ja MM-areenalla saatetaan hyvinkin nähdä 9,6 alkuinen tulos, jolloin Gatlinkin on ahtaalla.

Kärkikaksikon takaa kakkoskorista löytyy dopingtuomionsa erikoisella diilillä lyhennettyä saanut Tyson Gay, jälleen hyvään iskuun itsensä virittänyt Asafa Powell, tasaisen hyvin juokseva Mike Rodgers sekä paljon uransa aikana vammoista kärsinyt, viimein potentiaalinsa mukaisesti juokseva Ranskan Jimmy Vicaut. Jo 33-vuotias Gay ei ole päässyt aivan entiseen lentoon, vaikka USA:n mestaruuskisoissa kovaa juoksikin. Miehen perustaso on kuitenkin niin korkea, että hän on tiukasti mitalikamppailussa mukana. Asafa Powell oli välillä hieman vaisumpi, mutta tällä kaudella tossu on liikkunut jälleen vilkkaasti ja hän on lähtökohtaisesti melko tasavahva Gayn kanssa. Rodgers ei ole oikeastaan koskaan riittänyt aivan kovimmille, mutta on ollut jo vuosia heti terävimmän kärjen takana ja tekee jatkuvasti tasaisen hyviä juoksuja. Vicaut ailahtelee hieman, mutta parhaimmillaan mies pääsee todella kovaa kuten Pariisissa juostu EE 9,86 osoittaa. Alkuerien ja semifinaalin aiheuttama rasistus on toki vammoista kärsineen miehen kohdalla finaalin mentäessä kysymysmerkki. 

Muusta porukasta esiin nostetaan USA:n mestaruuskisojen kakkonen, nuori Trayvon Bromell joka on lajin tulevaisuuden ehkäpä suurin nimi, jos kehitys jatkuu samaa rataa. Näissä kisoissa finaalipaikka olisi jo hyvä saavutus. Miehen ensimmäinen kokeilu timanttiliigassa päättyi varaslähtöön. Jamaikalaisista Kemar Bailey-Cole ja Nickel Ashmeade ovat potentiaalisia finaalijuoksijoita, mutta mitaleille nouseminen olisi iso yllätys. Brittikolmikosta Dasaolu-Ujah-Kilty joku voi selviytyä finaaliin, Ujah on viime aikoina ollut porukan kovin. Ranskan Christophe Lemaitren satanen ei ole enää kulkenut samaan malliin kuin joskus aiemmin ja mies satsanneekin lähinnä kahdelle sadalle. Qatarin Femi Ogunode juoksi Aasian kisoissa lujaa, mutta suurempi menestys MM-areenalla tulisi yllätyksenä, nappionnistumisella ehkä finaaliin. Kanadan Andre de Grasse on myös juossut kovia aikoja. Mies on kuitenkin vasta 20-vuotias ja juossut lähinnä yliopistokisoja Pohjois-merikassa. Riittäminen maailman terävintä kärkeä vastaan on vielä tänä vuonna hieman kyseenalaista. Tulevina vuosina mies voi olla yhdessä Bromellin kanssa yksi lajin suurista. De Grassen voittamista PanAmerican kisoista puuttuivat lähes kaikki alueen huippunimet. Universiadien voittaja Etelä-Afrikan Akani Simbine on tykittänyt kahdesti alle 10 sekunnin, mutta paikka välierissä tuntuu kuitenkin maksimilta hänelle. 39-vuotias Kim Collins pääsee edelleen lujaa ja mies on painellut alle 10 sekunnin tälläkin kaudella, mukana ollessaan mahdollinen välieräjuoksija hänkin kaiken natsatessa.

Satasen juoksusta puhuttaessa täytyy vielä erikseen mainita vammojen seurauksena kolme viime kautta varjojen mailla vaeltanut Yohan Blake, vaikka miestä ei näissä kisoissa nähdäkään. Vuosikymmenen alussa vaikutti siltä, että Blakelle ei jatkossa pärjää kukaan. Mies on yrittänyt tänä kesänä tehdä paluuta, mutta piikkari ei ole enää läheskään samalla tavalla syönnillään kuin huippuvuosina. Blake on kuitenkin vasta 25-vuotias ja mielenkiinnolla jäädään odottamaan pääseekö hän enää koskaan takaisin huipputasolleen.

Kirjoittanut: "toimitusjohtaja" (Ylikerroin Foorumi)

Kommentit (0)