NHL-kauden suomalaistopit - Vatanen kuumimpana onnistujana

NHL-kauden suomalaistopit - Vatanen kuumimpana onnistujana

päivitetty: Maanantai, 01.06.2015, 21:47

Comments: 0

NHL-ekspertti Tenkrat käy läpi kahdessa jutussa kuluneen NHL-kauden suomalaiset onnistujat ja epäonnistujat. Nyt pääosassa ovat onnistujat. Odotuksiin nähden parhaiten pelasivat Sami Vatanen, Pekka Rinne ja Aleksander Barkov.

TÄÄLLÄ Tenkrat käy läpi suomalaiset epäonnistujat.

Onnistujat:


Sami Vatanen:

Pelirohkea ja taitava Anaheim-puolustuksen tukipilari. Käyttökelpoinen puolustaja alivoimilla ja erityisesti ylivoimalla hyvän syöttötaidon ja kovan laukauksensa ansiosta. Juuri päättyneissä konferenssifinaaleissa sekä muissa kevään otteluissa keräsi yhteensä 11 tehopistettä 16 pelaamassaan ottelussa. Pelasi keskimäärin reilut 21 minuuttia ottelua kohden. Oli tehokkain Anaheimin puolustaja (12+25=37 p.) runkosarjassa ja playoffeissa. 122 laukausta, 188 taklausta ja 136 blokkia vain 67 runkosarjaottelussa on myös todella hieno saldo. Pienen kokonsa vuoksi on ajoittain vaikeuksissa isojen pelaajien kanssa. "Vatmanilla" sopimusta vielä vuosi jäljellä. Näillä otteilla seuraava sopimus onkin aivan eri luokkaa, kuin vielä voimassa oleva. Kuluneen kauden palkka 1,25M$ ja Cap hit 1,263M$.

Arvosana: 10-


Pekka Rinne:

Kävi vuosi sitten lonkkaleikkauksessa, jonka jälkeen on ollut aivan NHL:n parhaimmistoa. 41 voitettua ottelua 64 pelaamassa ottelussa. Torjuntaprosentti 92,3%, neljä nollapeliä, 2,18 päästettyä maalia ottelua kohden. Valittiin hienojen otteidensa ansiosta ehdolle NHL:n parhaaksi maalivahdiksi yhdessä Carey Pricen ja Devan Dubnykin kanssa. Paras maalivahti -palkinnon voittajan (=Vezina Trophy) äänestää jokainen NHL-joukkueen toimitusjohtaja. Isokokoinen ja hyvin liikkuva Nashvillen muuri, jolla on todella nopea hanskakäsi. Nashvillen tärkein yksittäinen pelaaja. 32-vuotiaalla Kempeleen Kiekko-Kettujen kasvatilla pitkää ja rahakasta sopimusta jäljellä kauteen 2018-2019 saakka. Kuluneen kauden palkka ja Cap hit 7M$.

Arvosana: 9½

 

Aleksander Barkov:

Älykäs, rauhallinen ja erinomainen pelintekijä sekä pelin rytmittäjä. Tekee jatkuvasti peliä edistäviä ratkaisuja. Puolustaa hyvin ja on takakarvauksessa jo nyt yksi sarjan parhaimpia pelaajia. Isokokoisena pelaajana saisi olla paljon fyysisempi. Oli paras suomalainen maalintekijä 16 maalillaan. Lisäksi Sasha merkkautti 20 syöttöpistettä 71 pelaamassaan ottelussa. Pelasi vaisusti syyskauden. Paransi peliään rutkasti loppukaudesta muun muassa harjoittelumäärien lisäämisen myötä. Jaromir Jagrin Floridaan tulon jälkeen Barkov teki kauden 20 viimeisessä ottelussaan hyvät 7+8=15 tehopistettä. Sopimusta vielä kausi jäljellä. Kuluneen kauden palkka 925k$ ja Cap hit ~3,575M$. Barkovin sopimus sisältää isot bonukset, joista ei ole rehellisesti sanottuna tietoa. Tästä syystä palkka ja Cap Hit eroavat merkittävästi toisistaan.

Arvosana: 9-

 

Karri Rämö:

Calgaryn maalivahti, joka jakoi päävastuun torjunnoista Jonas Hillerin kanssa. Pelasi 34 ottelua runkosarjassa voittaen niistä 15. Torjuntaprosentti 91,2%, päästi 2,60 maalia ottelua kohden. Isokokoinen perhostyylin torjuja jolla ajoittain isojakin ongelmia reboundiensa kanssa. Rämöllä on sopimus katkolla ja onkin mielenkiintoista nähdä mitä seura ja pelaaja tekee tässä tilanteessa. Calgaryllä on jo voimassaolevat sopimukset Hillerin (4,5M$) ja Joni Ortion (1-suuntainen paperi) kanssa. Todennäköistä onkin että Rämö lähtee nyt kesällä testaamaan arvoaan maalivahtimarkkinoille. Rämön kuluneen kauden palkka 2,9M$ ja Cap hit ~2,75M$.

Arvosana: 8½


Teemu Pulkkinen:

Pääsi pelaamaan Detroitissa vain 31 ottelua, joissa teki 5+3=8 tehopistettä. Mutta on osoittanut nyt AHL:ssä, että kuuluu NHL:ään. Pulkkinen voitti AHL:n maalipörssin 34 maalillaan. Tämän lisäksi syöttöpisteitä kertyi 27 kappaletta pelaamassaan 46 ottelussa. On tällä hetkellä pelattavissa AHL:n playoffseissa pistepörssin sijalla kaksi 14+4=18 tehopistein. Vahvan AHL-kauden esitystensä perusteella kuuluu ehdottomasti kauden onnistujien joukkoon. Pulkkinen on maalintekijä, jolla on painava laukaus. Hänellä on myös hyvä pelisilmä, jolloin pystyy myös luomaan paljon paikkoja joukkuekavereilleen. Tulee tekemään NHL:ssä tuhoisaa jälkeä, mikäli saa riittävästi vastuuta ylivoimilla. Pulkkisen sopimus on katkolla, mutta eiköhän Detroit halua pitää nuoren snaipperinsa. Tämän kauden palkka 790k$ ja Cap hit ~0,9M$. Palkka AHL:ssä 65k$.

Arvosana: 8½


Valtteri Filppula:

Parhaillaan Stanley Cup -finaaleihin valmistautuvan Filppulan kausi on ollut melko kaksijakoinen. Alkuun hyvä ja tehokas 1. puolisko, mutta tahti hyytyi melko pahasti keväällä. Kokosi runkosarjassa 12+36=48 tehopistettä. Erittäin hyvänä kahdensuunnan pelaajana tunnettu Filppula on kerännyt +/- tilastoonsa nyt playoffeissa saldon -6 ja runkosarjan viimeisen 18 ottelun aikana saldon -9. Näissä viimeisessä 38 ottelussaan pistetilasto on kasvanut 4+11=15 tehopisteen verran ja +/-tilasto on Filppulalle niinkin huono kuin -15. Valtterin vahvuuksia on ehdottomasti monipuolisuus, vahva luistelu, tunnollisuus ja hyvä pelintekokyky. Saisi olla kentällä vieläkin itsekkäämpi. Laukaus ei ole kovin hyvä, mutta käyttää sitä myös liian vähän. Jakoi suomalaisten syöttöpörssin kärkipaikan yhdessä Jussi Jokisen kanssa. Ainoa Tampa Bayn pelaaja, jolla on jo Stanley Cupin voitto ja jos nyt tulee toinen, niin kuka muistelee mitään +/- tilastoja! Filppulalla sopimusta jäljellä kauteen 2017-2018 asti. Kuluneen kauden palkka ja Cap Hit 5M$.

Arvosana: 8½


Jori Lehterä:

St.Louisin luottosentteri, joka muodosti vaarallisen tutkaparin Tarasenkon kanssa. Lehterä pelasi vahvan syyskauden, mutta hyytyi jonkin verran kevätkaudella. Pystyy pelaamaan isossa roolissa laadukkaassa organisaatiossa. Tästä osoituksena kauden tilastot: 75 ottelua, 14+30 = 44 p. ja peliaikaa reilut 16 minuuttia ottelua kohden. Lehterällä ei juurikaan ole heikkouksia, vaikkakin luistelu on kankean näköistä. Paikkaa liikettään kuitenkin hyvällä pelinluvulla ja terävällä päällä. Osaa suojata kiekkoa ja on vahva aloituksissa. Olisi tullut keväällä MM-kisoihin, mutta mursi ranteensa Minnesotaa vastaan käydyssä playoff-sarjassa. Sopimusta St.Louisin kanssa vielä kausi jäljellä. Kuluneen kauden palkka 3,25M$ ja Cap hit ~2,75M$.

Arvosana: 8½

Leo Komarov:

Nykyajan Esa Tikkanen. Ärsyttää, taklaa ja tekee rajusti töitä kentällä. Leksa pääsee aina vastustajan ihon alle. Tärkeä joukkuepelaaja, joka pelaa suurella sydämellä. Kaiken tämän lisäksi hänellä on kohtuullisen hyvä pelisilmä, eikä ole kiekonkaan kanssa ongelmissa. Pelasi Torontossa 62 ottelua tehden 8+18=26 tehopistettä. Komarov taklasi peräti 250 kertaa kauden aikana, mutta jäähymäärä noilla otteilla oli vain 18 minuuttia. Sopimusta Torontoon on jäljellä kauteen 2017-2018 saakka. Kuluneen kauden palkka ja Cap hit 2,95M$.

Arvosana: 8½


Rasmus Ristolainen:

Isokokoinen ja rohkea puolustaja. 20-vuotiaalle nuorukaiselle lupauksia herättävä tulokaskausi heittopussi Buffalon peräpäässä. Pelasi 78 ottelua, joissa teki 8+12=20 tehopistettä. Peliaikaa Rasse keräsi reilut 20 minuuttia ottelua kohden. Tästä syystä heikkoa -32 plus/miinus tilastoa turha tuijottaa sen enempää, koska tuolla peliajalla ja isossa roolissa heikon joukkueen pelaajat kokoavat huonon +/- saldon. Rightin kätisyytensä ansiosta tulee olemaan Buffalolle tärkeä tulevaisuuden palanen monipuolisuutensa ansiosta. Sopimusta yksi kausi jäljellä. Kuluneen kauden palkka 925k$ ja Cap hit ~1,775M$.

Arvosana: 8½


Jyrki Jokipakka:

Pelasi Dallasin puolustuksessa 51 ottelua ja saavutti niissä 10 syöttöpistettä. Fyysinen ja isokokoinen peruspuolustaja. Pelasi tulokaspuolustajalle kiitettävät 16:30 minuuttia ottelua kohden. Iän myötä, kun saa otteisiinsa tasaisuutta, niin voi odottaa pitkääkin NHL-uraa. Tällä hetkellä sopimus katkolla. Kuluneen kauden palkka ~0,7M$.

Arvosana: 8+

 Mikko Koivu:

Suhteellisen hyvin liikkuva, kookas ja vahva pelaaja. Joukkueensa johtaja ja kapteeni, joka pelaa hyvin kahteen suuntaan. Teki siinä sivussa 80 ottelussa 14+34=48 tehopistettä, jolla voitti suomalaisten pistepörssin. Pelasi vähän vaisun syyskauden, niin kuin koko Minnesotan joukkue. Oli keväällä kuitenkin mies paikallaan. Keräsi keskimäärin reilut 19 peliminuuttia ottelua kohden. Kuluneen kauden palkka 5,4M$ ja Cap hit ~6,75M$. Sopimusta jäljellä kaudelle 2017-2018 saakka.

Arvosana: 8+

 

Teuvo Teräväinen:

Tuleva Igor Larionov. Luova pelintekijä, jolla teräväinen ja nopea pää. Hyvä kiekonkäsittelijä ja pelin rytmittäjä. Kivikovassa Chicagon ryhmässä oli vielä runkosarjassa pienessä roolissa, mutta on ollut nyt ratkaisevissa peleissään todella hyvä ja suhteellisen tehokas (12 ottelua 2+4=6 pistettä). Tarvitsee vielä lihasta ympärilleen ja nopeutta luisteluun. Silti muistettava, että kyseessä on vasta parikymppinen nuorukainen, joten aikaa on kehittyä ja itseään kehittää. Runkosarjan aikana pelasi 34 ottelua tehoin 4+5=9 p. Sopimusta jäljellä kauteen 2016-2017 saakka. Tämän kauden palkka 0,93M$ ja Cap hit ~1,34M$.

Arvosana: 8


Mikael Granlund:

Pelasi Minnesotassa 68 ottelua tehoin 8+31 = 39 tehopistettä. Plus/miinus tilasto oli hyvä +17 ja peliaikaakin kertyi hyökkääjälle sopivat noin 18 minuuttia ottelua kohden. Loistava pelisilmä ja peliäly. Taitava ja rohkea kiekollisena pelaajana. Granlund on nykyään liikkeeltään riittävän hyvä NHL:ään ja johtavaan rooliin. Heikko rannelaukaus selvä puute, jota pitää kehittää. Lyöntilaukaus melko keskinkertainen. Tarvitsee lisää voimaa laitavääntöihin ja aloituksiin. Odotuksiin nähden silti hieman keskinkertainen kausi takana. En laittaisi vastaan jos joku jopa pitäisi "MG" kautta pettymyksenä. Sopimus katkolla. Granlund ja Minnesota neuvottelevat parhaillaan jatkosopimuksesta. Välillä on mediassa myös väläytelty "MG:n" siirtymistä Wildista muualle. Kuluneen kauden palkka 0,9M$ ja Cap hit ~2,1M$. Bonus 1,2M$

Arvosana: 8-

 

Expektiltä 100% MAX 100€ bonus + 10€ ilmaisveto mobiililaitteella! Kattava tarjonta NHL-erikoiskertoimia!Neutraalit (ei onnistunut, ei flopannut):


Tuukka Rask:

Temperamenttinen, isokokoinen ja nopea perhostorjuja. Selvä Bostonin ykkösmaalivahti, joka tulee olemaan Bostonin maalilla vielä monen monen vuoden ajan (sopimus kauteen 2020-2021 asti). Pelasi kauden aikana 70 ottelua ihan kelpo tilastoilla 92,2%, 2,30 GAA ja 34 voitettua ottelua normaalilla peliajalla. Odotuksiin nähden kausi ei ollut kuitenkaan onnistunut, eikä toisaalta mikään floppikaan. Silti viime kauden parhaalta maalivahdilta olisi voinut olettaa tasaisempaakin torjuntatyöskentelyä. Osan ailahteluista selittää myös Bostonin kenttäpelaajien pahat loukkaantumiset. Raskin kuluneen kauden palkka 7,5M$ ja Cap hit 7M$.

Arvosana: 7½


Jussi Jokinen:

Rangaistuslaukauksissa parhaimmillaan. Melko monipuolinen ja taitavahko hyökkääjä. Hyvä peliäly, mutta liian pehmeä laitaväännöissä. Pelien välillä suuria tasonheittoja. Maagisten otteiden oivaltavien syöttöjen jälkeen saattaa seurata useamman ottelun tehottomat ja näkymättömät jaksot ja ottelut. Pelasi Floridassa yhtä ottelua vaille kokonaisen kauden kohtuullisin tehoin 8+36=44 pts. Jakoi Valtteri Filppulan kanssa suomalaisten keskinäisen syöttöpörssin kärkipaikan 36 syötöllään. Sopimusta jäljellä vuoteen 2017-2018 saakka. Kuluneen kauden palkka ja Cap hit 4M$.

Arvosana: 7½


Olli Määttä:

Takana vaikea ja raskas loukkaantumisten ja sairauksien sävyttämä kausi Pittsburghissa. Marraskuussa kilpirauhasesta poistettiin syöpäkasvain. Joulukuussa hajosi olkapää ja Määttä sairastui myös NHL:ssä pyörineeseen sikotautiin. Kausi loppui olkapäävammaan. Pelasi 20 ottelua puolustajalle hyvillä tehoilla 1+8 = 9 p. Peliaika ottelua kohden oli melkein 21 minuuttia. Ikäisekseen (20v) fiksu pelaaja, jolla ei juurikaan ole heikkouksia ja on tasaisen varma kaikessa tekemisessään. Taitojensa puolesta monikäyttöinen puolustaja alivoimalla sekä ylivoimalla. Määtän sopimusta kausi jäljellä. Kuluneen kauden palkka 0,93M$ ja Cap hit ~0,9M$

Ei arvosanaa.

Petteri Lindbohm:

Sai näyttöpaikan kauden alussa St.Louisin puolustuksessa loukkaantumisten johdosta. Isokokoinen ja kovaotteinen peruspuolustaja pelasi ylhäällä ihan hyvin "saamansa" 23 ottelua. Lindbohm avasi myös näissä peleissään pistetilinsä luvuin 2+1. Tuskin osasi itsekään odottaa näinkin hyvää kautta. Sopimusta jäljellä kauteen 2016-2017 asti. Palkka ja Cap hit kauden aikana hieman alta 700k$.

Arvosana: 7½


Antti Raanta:    

Juuttui Chicagossa kolmosmaalivahdin rooliin. Pelasi suhteellisen hyvin kaikki saamansa 14 ottelua, näistä voitti normaalilla peliajalla 7 ottelua. Torjuntaprosentti hieno 93.6% ja päästettyjä maaleja ottelua kohden 1,89. Tasainen torjuja, jolla ei ole heikkouksia. Chicagon valmennuksen rankingissa Scott Darling ajoi kauden aikana Raannan ohitse. Kesällä onkin mielenkiintoista nähdä mitä intiaanit tekee maalivahtiensa kanssa, kun joukkueella tulee olemaan suuria ongelmia Cap hittinsä kanssa. Lähteekö kallis Crawford jonnekin muualle? Jolloin joukkueella olisi käytössään kaksi halpaa ja hyvää maalivahtia. Tällöin kenttäpelaajia ei tarvisi kesän aikana kovin paljoa muualle myydä. 700k$ kauden aikana tienanneen Raannan yksisuuntaista sopimusta on vielä seuraava kausi jäljellä.

Arvosana: 7½

 

Antti Niemi:

Nopeilla reflekseillä varustettu perhostyylin torjuja. Sijoittumisessa välillä ongelmia, jonka seurauksena päästää välillä todella helppoja maaleja mm. pienistä kulmista. Voitti Stanley Cupin Chicagossa vuonna 2010. Pelasi kuluneella kaudella San Josessa 61 ottelua voittaen normaalilla peliajalla 31 ottelua. Päästi ottelua kohden 2,59 maalia, torjuntaprosentin ollessa 91,4%. Niemen sopimus on katkolla ja onkin mielenkiintoista nähdä mitä "Andy" tai "Nemo" kesällä tekee. Kuluneen kauden palkka 4M$ ja Cap hit 3,8M$.

Arvosana: 7+

 

Markus Granlund:

Älykäs, taitava ja hyvä kiekonkäsittelijä sekä pelintekijä. Saisi olla fyysempi ja suoraviivaisempi.
Pelasi Calgaryssä 48 ottelua tehoin 8+10 = 18 p. peliajan ollessa keskimäärin reilut 13 minuuttia. Kahdensuunnan sopimusta vielä kausi jäljellä. Menneen kauden palkka 770k$ ja Cap hit ~0,93M$. Palkka AHL:ssä 70k$.

Arvosana: 7+

 

Lauri Korpikoski:

Monipuolinen kahden suunnan pelaaja. Osaa pelata laidassa sekä keskellä. Työteliäs, hyvällä liikkeellä ja asenteella varustettu pelaaja. Kiekollisessa pelissä selvästi parantamisen varaa. Pelasi Arizonassa 69 ottelua tehden 6+15= 21 tehopistettä. Keräsi 141 taklausta keskimäärin noin 15 minuutin peliajalla. Sopimusta jäljellä vuoteen 2016-2017 asti. Kuluneen kauden palkka 2,3M$ ja Cap hit 2,5M$

Arvosana: 7-

 

Iiro Pakarinen:

Monipuolinen ja monikäyttöinen pelaaja Edmontonille. Ei kaihda koviakaan pelitilanteita. Hyvä luistelija, jolla myös hyvä laukaus. Kokemattomuus paistaa vielä lävitse turhana innokkuutena ja tilanteiden väärin lukemisena. Kaksisuuntaista sopimusta kausi jäljellä. Kuluneen kauden palkka NHL:ssä hieman alta 0,8M$ ja AHL:ssä 70k$.

Arvosana: 7- 

 

Joni Ortio:

Calgaryn tulokasvahti. Pelasi 6 peliä ylhäällä voittaen niistä 4 ottelua. Päästi 2.52 maalia ottelua kohden torjuntaprosentin ollessa hieman alle 91%. Maalivahdiksi vielä nuori kaveri, joten selvä tasaisuus vielä hakusessa. Torjuu tyylikkäästi ja hyvällä tekniikalla. Hyvä kiekonkäsittelijä ja liikkuu myös maalillaan hyvin. Kahden suunnan sopimusta kausi jäljellä. Kuluneen kauden palkka ja Cap hit 600k$. Palkka AHL:ssä 115k$.

Arvosana: 7-


Jussi Rynnäs:

Dallasin 3-4. maalivahti. Pelasi kuluneella kaudella kaksi ottelua torjuntaprosentilla 84.1%, joissa päästi 4.57 maalia ottelua kohden. Isokokoinen ja peittävä maalivahti joka on reaktiotorjunnoissaan hyvä. Ei saanut vielä kunnon näyttöpaikkaa kuluneen kauden aikana. Yksisuuntaista ~550k$ arvoista sopimusta vielä kausi jäljellä, jonka aikana pitäisi yrittää ottaa ja vakiinnuttaa 2. maalivahdin paikka Kari Lehtosen takana.

Arvosana: 7-


Sarjassa pelasi myös muitakin suomalaisia, mutta ottelumäärät olivat vielä toistaikseksi sen verran pieniä, että heistä kuulemme mahdollisesti joskus myöhemmin lisää.

Kommentit (0)