Puolustajien valitseminen Fantasyfutiksessa

Puolustajien valitseminen Fantasyfutiksessa

Comments: 0

Käymme läpi seikkoja, joita kannattaa huomioida puolustajien valinnassa omaan fantasyfutis-joukkueeseen. Kannattaako suosia hyviä taklaajia, vai onko parempi valita puolustaja, joka laukoo hanakasti päin maalia? Lue jutusta mietteitä aiheeseen.

Aiemmin perusstrategiana puolustajan valitsemisessa pidettiin sellaisia puolustajia, jotka pitävät mahdollisimman usein oman maalin puhtaana. Jos he myös jonkun verran vaikuttivat hyökkäyspäässä, niin se oli plussaa. Nykyään tilanne on kääntynyt toisin päin. Kannattaa ennemmin suosia hyökkääviä puolustajia ja nollapelibonus on sitten plussaa.

Kannattaa muistaa, että ainoa vaatimus eri puolustusbonusten saamiseen on se, että pelaaja on listattu pelisaitilla puolustajaksi. Tällöin nämä pelaajat voivat hyökätä rajusti ja hankkia hyökkäyspäässä pisteitä. Puolustussuuntaan he saattavat pelata huonommin, mutta jos joukkue pitää nollat, niin puolustusbonukset tulevat myös valitsemallesi pelaajalle, vaikka hän ei puolustamiseen ole juurikaan vaikuttanut!



Huomio: Joskus saatat löytää pelaajan, joka on listattu puolustajaksi, vaikka oikeasti hän pelaa keskikentällä tai jopa hyökkäävänä keskikenttäpelaajana. Tällaisten pelaajien löytämistä voidaan pitää melkoisena ryöstönä.

Tärkeää on tutkia pelaamasi sivuston omat bonustaulukot. Tässä esimerkiksi Fanteamin puolustajien taulukot.

Maali: 6 pistettä
Syöttö: 3 pistettä
Nolla päästettyä maalia: 4 pistettä

Tässä rankkaus eri seikoista, joiden mukaan puolustajia voi lähteä valitsemaan:

1. Puolustajan hyökkäystaidot - keskitykset, pallokosketukset, tärkeät syötöt
2. Puolustajan hyökkäystaidot - laukaukset, erikoistilanteet, rangaistuspotkut
3. Nollapelin todennäköisyys - 2 päästettyä maalia
4. Puolustajan laatu vs hinta
5. Vastustajan laatu - ennustettu joukkueen pallonhallintaprosentti
6. Voitetut taklaukset, syötönkatkot vs rikkeet
7. Koti- vai vieraspeli

1. Puolustajan hyökkäystaidot - keskitykset, kosketukset palloon, tärkeät syötöt
Nykytekniikan avulla saamme pelaajien otteista paljon kiinnostavaa statistiikkaa. Mitä pelaaja on tehnyt aiemmin, antaa hyvän ennusteen mitä tulee jatkossa tapahtumaan. Esimerkiksi tärkeät syötöt ovat kaikkien tarkin ennuste tulevista syötöistä. Puolustajat, jotka ovat tekemisissä ratkaisevissa maalipaikoissa ovat suositeltavia valintoja.

2. Puolustajan hyökkäystaidot - laukaukset, erikoistilanteet, rangaistuspotkut
Tarjolla on laitapakkeja, jotka pystyvät luomaan tilanteita ja antamaan keskityksiä. Toisaalta saatavilla on keskuspuolustajia, jotka ovat vaarallisia erikoistilanteissa. Molemmat pystyvät ampumaan pitkältä etäisyydeltä. Liikaa ei kannata keskittyä puolustajien tekemiin maaleihin, sillä niissä voi olla satunnaisuutta liikaa mukana. Kannattaa keskittyä laukauksia kohti maalia -tilastoon, sillä se on paras ennuste puolustajan mahdollisesti tekemistä maaleista.



3. Nollapelin todennäköisyys - 2 päästettyä maalia
Jos joukkue pitää nollat, niin puolustaja nappaa siitä 4 pisteen bonuksen. Vastaavasti joukkueen jokaisesta päästetystä kahdesta maalista menee yhden pisteen vähennys. Nollapelin todennäköisyyttä pystyy hyvin ennakoimaan vedonvälittäjän tarjoamista kertoimista.

Toisin kuin maalivahdit, joiden pisteet ovat pitkälti riippuvaisia nollapeleistä (ja torjunnoista), niin puolustajat voivat ansaita pisteitä myös muissa kategorioissa. Vaikka nollapeleistä puolustajat voivat hankkia mukavia pisteitä, niin mielestämme kannattaa suosia sellaisia puolustajia, jotka pärjäävät myös ilman niitä.

4. Puolustajan laatu vs hinta
Puolustajien perustaso määräytyy eri ominaisuuksien mukaan. Jotkut puolustajat ovat hyviä puolustuspäässä, kuten esimerkiksi Vincent Kompany. Toiset taas ovat arvokkaampia hyökkäyksessä, kuten Leighton Baines. Pelaajan maine ei välttämättä kuitenkaan johda fantasypisteisiin. Tosiasiassa vähemmän tunnetut pelaajat vähemmän seuratuista joukkueista ovatkin luultavasti parempia valintoja, kuin nuo tunnetummat ja samalla kalliimmat pelaajat.

Näin ollen hinta on yksi tärkeä tekijä puolustajien valinnassa. Huipputasoiset puolustavat puolustajat vaativat nollapeliä tai jopa maalia, jotta niistä saa etua, kun taas vähemmän tunnetuilla pelaajialla etua saa helpommin. Hyvä nyrkkisääntö puolustajien valinnassa on suosia puolustajia, jotka pystyvät nappaamaan kohtuullisen helposti pisteitä arvonsa mukaisesti, mutta lisäpisteetkään eivät olisi poissuljettuja.

5. Vastustajan laatu - ennustettu joukkueen pallonhallintaprosentti
Kuten maalivahtien osalta, niin haluamme sellaisia puolustajia, joiden joukkue hallitsee palloa enemmän. Tämä lisää mahdollisuutta onnistuneisiin syöttöihin, keskityksiin, laukauksiin ja maaleihin. Sitä vähemmän omiinkin menee maaleja, mitä vähemmän pallo on vastustajan hallussa. Tilastot antavat hyvän pohjan tähän, mutta oma tietämys joukkueiden pelityyleistä on aina eduksi.

6. Voitetut taklaukset, syötönkatkot vs rikkeet
Näillä tilastoilla on merkityksensä, koska esimerkiksi FanTeam käyttää pisteytyksessään OddsModelin tilastoja otteluiden tapahtumista. Niin sanotut peruspuolustajat saavat näistä itselleen hyötyä, vaikka eivät maaleja tai syöttöjä saisikaan tehtyä. Toisaalta kannattaa huomioida, että voitettujen taklausten vastapainona myös rikkeiden määrä nousee. Eli voitettujen taklausten hyöty ei ole niin itsestäänselvä.



7. Koti- vai vieraspeli
Vedonvälittäjien kertoimissa on jo huomioitu se, että pelataanko ottelu valitun puolustajan kotikentällä vai vieraissa (nollapelin kertoimet ja muut vastaavat). Yleisesti ottaen kannattaa kuitenkin hieman enemmän suosia kotijoukkueen puolustajia ja välttää vierasjoukkueen pelaajia. Mikäli sinulla on muutamia ideoita puolustajiksi, niin kotipelin pelaava kannattaa ottaa ensisijalle. Tämä johtuu siitä, että jos peli sattuu repsahtamaan jommalle kummalle, niin loppuhetkillä kotijoukkueella on usein enemmän motivaatiota tehdä se yksi lopputuloksen kannalta merkityksetön maali.

Yhteenveto:
Puolustajat ovat tärkeitä palasia joukkueessa ja työtä niiden valitsemisessa ei kannata vähätellä. Puolustajien tekemiä maaleja on vaikea ennustaa, joten sen arvioimisessa ei kannata liikaa aikaa viettää. Sen sijaan kannattaa tutkia ennustettavampia tilastoja, kuten kosketukset palloon hyökkäyspäässä, laukaukset kohti maalia ja keskitykset.

Kiinnostaako fantasyfutis ja haluatko tietää siitä lisää? Lue lisää infoa foorumin otsikoista.

Kommentit (0)