Valioliiga-syksyn yhteenveto - yksi joukkue ylitse muiden
Valioliigakaudesta 2017 – 2018 on nyt takana vajaa kolmannes. Alkukausi on sujunut manchesterilaisten hallinnassa, vaikkakin Punaisten meno on hyytynyt viime kuukausina otteluohjelman vaikeuduttua ja Paul Pogban loukkaannuttua. Taivaansiniset on sen sijaan jatkanut erittäin vakuuttavia otteita läpi syksyn. Cityn maaliero on nyt 11 ottelukierroksen jälkeen +31, joka on paras lukema Englannin pääsarjassa sitten vuoden 1892, jolloin Sunderlandin maaliero oli tässä vaiheessa kautta +32.
Pep Guardiolan mestariteos matkalla pyttyyn
Manchester City on dominoinut alkukauden pelejä tavalla, jota Valioliigassa ei ole ennen nähty. Pallonhallintaprosentit, kosketukset vastustajan boksissa, onnistuneet syötöt hyökkäysalueella, vaaralliset maalintekotilanteet jne. ovat kaikki huomattavasti korkeampia kuin kellään koskaan aiemmin. Kaikki kilpailut huomioiden Taivaansiniset on voittanut 15 peliä putkeen. XG:llä mitattuna City olisi ansainnut voitot kaikista tämän kauden Valioliiga-peleistään.
Cityn total shot rate (0,74) on myös luonnollisesti alkukauden paras. Total shot rate on omien laukausten ja vastustajien laukausten suhde: Manchester Cityn peleissä on lauottu yhteensä 263 vetoa, joista Taivaansiniset on suorittanut 194 kpl (74%). Cityn ylivoima vain kasvaa, kun maalipaikkojen laatu paranee: box shot rate 0,77 ja BCR (big chance rate, huippupaikkojen ratio) 0,81. Myös maalia kohti suuntautuneissa laukauksissa Cityn ratio (0,80) on aivan omaa luokkaansa (sarjan toiseksi paras on Tottenhamin 0,69).
Kiinnostavatko voittavat vedonlyöntivihjeet?
Suurimmat pistevääristymät
Vertailtaessa peliesityksiä sarjapisteisiin, on pallo pomppinut suotuisimmin Burnleylle ja vastaavasti epäsuotuisimmin Crystal Palacelle. Burnleyn xG differential on toistaiseksi -8,35, mutta maaliero jopa plussan puolella yhden maalin verran. Crystal Palacen maaliero on puolestaan -18, vaikka xG:llä mitattuna ero on miinuksella vain 7,01 maalia.
Tuloksellisesti ennätyksellisen surkean syksyn seurauksena Crystal Palace on tukevasti sarjan viimeisellä sijalla. Peliesitysten perusteella Kotkien kuuluisi kuitenkin olla reilusti putoamisviivan paremmalla puolella. Peliesitysten arvoa nostaa vielä se, että lontoolaisilla on ollut Evertonin ohella koko sarjan vaikein otteluohjelma. Palace ei ole tällä hetkellä läheskään sarjan huonoin joukkue, ja se tulee todennäköisesti nousemaan vielä tiukkaan taistoon sarjasopimuksen uusimisesta. Tällä vuosikymmenellä sarjassa säilymiseen on riittänyt keskimäärin 38,4 pistettä. Saavuttaakseen 39 pistettä Palacen olisi otettava lopuista otteluista 1,30 pistettä / peli, joka on kova lukema, mutta Kotkille täysin mahdollinen.
Kaipaatko kasvua pelikassaasi? Internetin suurimmat vedonlyöntibonukset.
Pelaajatilastoja
Laukaukset: Kahtena edelliskautena sarjan maalikuninkuuden voittanut Harry Kane on nostanut ottelukohtaista laukaisumääräänsä viime kausiin verrattuna yli 50 prosentilla. Kane on laukonut yksin 2,18% kaikista tämän kauden Valioliigassa nähdyistä laukauksista. Tällä hetkellä Kane jakaa maalipörssin kärkipaikan Sergio Agueron kanssa. Argentiinalainen on tarvinnut kahdeksaan maaliin 29 laukausta, kun Kane on laukonut yli tuplasti enemmän, 59 kertaa.
Luodut maalipaikat: Kevin de Bruyne on noussut Pep Guardiolan alaisuudessa todelliseen loistoon. Monipuolinen belgialainen on supertähtiä vilisevän Manchester Cityn tärkein yksittäinen palanen ja tällä hetkellä koko sarjan paras pelaaja. Alkukauden aikana de Bruyne on luonut kanssapelaajilleen liigan eniten maalintekotilanteita (32).
Onnistuneet syötöt: Sarjan top-6 eniten syöttöjä antaneista pelaajista peräti viisi on Manchester Cityn pelaajia. Eniten onnistuneita syöttöjä on tällä kaudella lähettänyt Cityn toppari Nicolas Otamendi (857). Eniten hyökkäyssuuntaan lähetettyjä onnistuneita syöttöjä on Otamendin topparipari John Stonesilla (525).
Onnistuneet harhautukset: Leicesterin Riyad Mahrez on ollut Valioliiga-syksyn ahkerin 1 vs 1 haastaja. Algerialainen on yrittänyt harhauttaa 56 kertaa, mutta onnistumisprosentti on ollut vain 41. Eniten onnistuneita harhautuksia on Crystal Palacen Andros Townsendilla, joka on 50:stä driblauksestaan onnistunut peräti 36 kertaa (72%).
Voitetut ilmataistelut: Chelsean Alvaro Morata on tehnyt jo neljä puskumaalia, mutta voittanut pääpalloistaan vain 40%. Brightonin toppari Shane Duffy on merkkauttanut alkukauden aikana eniten voittoja ilmataisteluista (53). Yli 20:een korkeaan syöttöön ponnistaneista Chris Smallingilla on paras voittoprosentti 90,5% (21/19).
Pallonriistot: ManUn Nemanja Matic on riistänyt pallon vastustajalta useammin (99 kertaa) kuin kukaan muu pelaaja tällä kaudella. Tilastokakkosena on yhden riiston Maticia perässä oleva Watfordin Doucoure. Chelsean N’Golo Kante on pelannut 270 minuuttia Maticia vähemmän. Mikäli Kante olisi pelannut serbin kanssa saman verran ja säilyttänyt tällä kaudella nähdyn riistoaktiivisuutensa, olisi ranskalainen tilaston kärjessä 110:lla pallonnappauksella.
CBI: CBI-arvossa lasketaan yhteen pelaajan tekemät purut, blokit ja syötönkatkot. Tämän kauden suurimman CBI-summan on kerännyt Brightonin Shane Duffy (134).
Yhdistämällä kaikki edellä mainitut seitsemän tilastoa saadaan suuntaa antavaa kuvaa tämän kauden kokonaisvaltaisimmista pelaajista Valioliigassa. Kuitenkin esimerkiksi Harry Kane on listalla lähes pelkästään mielettömien laukaisumääriensä johdosta.
Kirjoittajat ovat Valiovihje-vihjepalvelua pyörittävät Jani ja Jesse Heikkinen. Valiovihjeen esittely.
Kommentit (0)