Video: Banaanipotku - onko edes reilua maalivahdeille?

Video: Banaanipotku - onko edes reilua maalivahdeille?

päivitetty: Tiistai, 05.08.2014, 11:28

Comments: 0

Kierteiseen palloon vaikuttavia voimia on kolme. Ensinnäkin painovoima vetää palloa alaspäin kohti maata. Toinen vaikuttava voima on ilmanvastus, joka kohdistuu pallon kulkusuuntaa vasten. Kolmas voima on Magnusvoima, joka on pääsyyllinen kierteisen pallon omituiseen käyttäytymiseen. Voima on saanut nimensä saksalaisen fyysikon Gustav Magnuksen mukaan, joka kuvasi voiman vuonna 1852.

Pallo saa kierteensä, kun potku tai maila osuu sen sivulle. Jos pallo saa osuman oikealle sivulleen, palloon tulee ylhäältä katsottuna vastapäivään pyörivä kierre ja se Magnus-voiman vaikutuksesta kaartuu vasemmalle.

Tämä johtuu Bernoullin laista, jonka mukaan nopea ilmavirtaus aiheuttaa palloon pienemmän paineen kuin hidas virtaus. Osuman saaneen pallon oikealla puolella kierre ja ilmavirtaus kulkevat eri suuntiin, jolloin ilmavirtauksen nopeus pienenee. Vasemmalla puolella ne taas kulkevat samaan suuntaan ja lisäävät ilmavirtauksen nopeutta. Tällöin paine pallon vasemmalla puolella pienenee, ja pallo kaartaa vasemmalle.

Magnus-voima voi vaikuttaa palloon, vaikka siinä ei olisikaan sivukierrettä. Esimerkiksi jos maila osuu pöytätennispallon alapinnalle, lyönnistä aiheutunut noste saa pallon pysymään pitempään ilmassa.

 

Lähde: Tieteen Kuvalehti nr. 13, 2006

Kommentit (0)