Vedonlyönnin uutiskirje 2.6.2017

Vedonlyönnin uutiskirje 2.6.2017

päivitetty: Maanantai, 03.07.2017, 08:39

Comments: 3

Stanley Cup ja NHL-vedonlyönti

NHL:n finaalisarja Pittsburgh Penguins - Nashville Predators käynnistyi Suomen aikaa maanantain ja tiistain välisenä yönä. Pittsburgh lähti finaaleihin kertoimien pohjalta noin 60% suosikkina. Sarjan avauspelin Pittsburgh vei maalein 5-3, mutta pelitapahtumien mukaan Nashvillen olisi pitänyt voittaa ottelu. Tämä ottelu onkin hyvä esimerkki yleiseen pohtimiseen jääkiekon vedonlyönnistä ja muutenkin jääkiekko-otteluista. (Hämmästyttävästi myös sarjan toinen ottelu meni saman kaavan mukaan. Toisesta pelistä juttua vielä tekstin loppupuolella.)

Penguins hyödynsi avausottelussa maalipaikkansa valtavalla tehokkuudella ja tuuritkin olivat joukkueella puolellaan. Maaleja syntyi pompuista ja Pittsburgh oli lähes kokonaan ilman maalipaikkoja toisen ja kolmannen erän ajan. Suomalaisvahti Pekka Rinne sai käytännössä värjötellä maalillaan ilman töitä. Maalitilanteiden mukaan Pittsburgh tekisi keskimäärin vastaavista paikoista yleensä yhden maalin. Nashvillellä oli maalipaikat noin kahteen osumaan.

Vedonlyöjän kannalta tärkeintä onkin pitää kirjaa joukkueiden todellisista maalipaikoista ottelusarjan (sekä kauden) aikana. Yksittäisistä otteluista ei kannata sinänsä vetää suuria johtopäätöksiä, mutta 10-20 ottelun trendi antaa joukkuuesta jo kohtuullista kuvaa.

NHL:n osalta internetistä löytyy todella hyvin tilastoja, joten jokainen pystyy niiden pohjalta luomaan omat päivityksensä voimalukuihin. Tässä hyviä lähteitä NHL-otteluiden pelitilanteiden analysointiin:

CorsicaHockey
(sivusto kesän alhaalla, mutta aukeaa syksyllä)
Moneypuck
JJJPellinen @Twitter

Toisaalta juuri tilastojen helppo saatavuus voi johtaa siihen, että yksittäisen ottelun pelitapahtumiinkin reagoidaan liian rajusti. Pittsburghin voittokertoimet nousivat toiseen otteluun ensimmäisestä. Eli ei vedonlyöntimarkkinakaan jätä pelitapahtumia huomioimatta ja tuijota pelkkää tulosta. Järkevän veikkaajan erottaa siitä, että tarvittaessa uskalletaan veikata edellisten otteluiden pelitapahtumien vastaisestikin, jos pitemmän ajan tilastot puoltavat sitä.

Pittsburgh ja voittamisen kulttuuri?

Jos palataan taas tämän kauden NHL:ään, niin useissa medioissa Pittsburghin (ja perinteisesti myös Chicagon) kohdalla nostetaan aina esiin joukkueen vahva voittamisen kulttuuri. Jos totta puhutaan, niin voittamisen kulttuuria tuskin on isossa mittakaavassa olemassakaan. Toki henkiset tekijät jossain määrin vaikuttavat pelaamiseen, mutta taustalta löytyy lähes aina jokin muu isompi selittävä tekijä.Monesti kyseessä on yksinkertaisesti vain hyvä tuuri maalipaikoissa. Kiekot voivat vain sattumalta pomppia joukkueelle. Pudotuspeleissä paras seitsemästä sarjassakin voi hyvin viedä voiton, vaikka olisi koko sarjan (tai osittain) pelillisesti altavastaajana.

Aina toki ei ole kyse pelkästä tuurista. Esimerkiksi Pittsburghilla on taitavia pelaajia, jotka osaavat viimeistellä maalipaikkoja kovalla prosentilla ja näin ollen joukkue pystyy voittamaan otteluita, vaikka ei hallitsisikaan maalipaikkatilastoja. Näihin tilastoihin on hyvä siis tehdä korjauksia todistettavasti tehokkaampien joukkueiden suuntaan. Myös maalivahtipeli kääntää kauden aikana useita otteluita paremman maalivahdin joukkueelle.

Pitkän päälle sellainen pelitapa ei voi kuitenkaan olla voittava, jossa joukkue häviää maalipaikat säännöllisesti. Esimerkiksi viime kaudella, kun Pittsburgh seilasi mestaruuteen, niin joukkue oli aivan sarjan kärkipäässä pelin hallinnassa ja maalipaikkojen luonnissa. Tähän kun lisättiin tehokkaat pelaajat ja hyvä maalivahtipeli, niin viime kauden mestaruus ei lopulta yllättänyt "tilastoniiloja" tai suurta kiekkoyleisöä.

Nashville kääntää sarjan?

Tällä kaudella Pittsburgh ei ole pystynyt hallitsemaan otteluita ja joukkue on seilannut onnenkin siivittämänä läpi kaikki ottelusarjat. Etenkin sarjat Columbusta ja Washingtonia vastaan olisivat hyvin voineet kääntyä toisin. Ottawaa vastaankin sarja meni tiukoille, vaikka Pittsburgh siinä sarjassa olikin hallitseva osapuoli (Ottawa oli täysin yhden pelaajan varassa).

Finaalien toinen ottelu pelattiin torstain vastaisena yönä. Kaava oli edelleen sama. Pittsburgh onnistui kaikessa ja Nashville ei. Joukkueiden maalivahtipelissä on ollut valtava ero Pittsburghin suuntaan. Rinne on päästänyt helppoja ja Matt Murray on taas torjunut melkein kaiken. Mutta kuten yllä juuri tuli pohdittua, niin sattumallakin on osuutensa. Nashville on esimerkiksi kummassakin ottelussa pomputtanut kiekon kertaalleen omaan verkkoon.

Jos kahden ottelun perusteella pitäisi jotain sanoa, niin Nashville on ollut pelillisesti selvästi Pittsburghia edellä ja sillä on vielä mahdollisuudet kääntää vaikka koko sarja edukseen. Kotipeleihin se lähtee selkeänä suosikkina ja jos Rinne onnistuisi pelaamaan edes normaalilla tasollaan, niin sarja voisi hyvin vielä kääntyä. Yllättävä piristysruiske voisi olla, jos Nashville päättäisi peluuttaa Juuse Sarosta kolmannessa ottelussa alusta asti (Saros pelasi toisen pelin lopun). Saros on osoittanut pelaamissaan otteluissa olevansa hyvä maalivahti ja häneen joukkue ei tulisi kaatumaan.

Tässä vaiheessa Nashvillen mestaruus vaatisi sen, että Pittsburgh saisi enää voittaa vain yhden ottelun. Todennäköisyys Nashvillen mestaruudelle on noin 19%. Predatorsin mestaruudesta voi löytyä pientä pelattavaa markkinoilta.

Pelipoimintoja Norjan Eliteserieniin

Norjan Eliteserien-kaudesta on saatu reilut kolmannes pelattua, ja nyt käynnistyy kierros 12. Sarja on kiinnostavampi kuin vuosiin, sillä superseura Rosenborgin kompurointi jatkuu edelleen. Eliteserienin kärkitaistelu on nyt erittäin mielenkiintoista seurattavaa.

Tällä hetkellä on käynnissä kiivas ottelutahti, sillä Norjan cupin 2.kierros pelattiin viikko sitten ja 3.kierros on tämän viikon keskiviikkona ja torstaina. Cupissa ovat mukana edelleen lähes kaikki Eliteserien-seurat, tosin rotaatiota harrastetaan pääasiassa paljon.

Peleihin lähtee kolme markkinoiden jatkuvasti aliarvostavaa joukkuetta.

Stabaek-Lillestrom

Kotijoukkue Stabaek on pelannut mainion kauden tähän asti, ja joukkue on ollut jo muutamaan kertaan pelikohteena Ylikertoimen vihjeissä. Viikko sitten STB jäi Molden jyrän alle ja hävisi ansaitusti, mutta kyseessä oli ensimmäinen tappio kuuteen matsiin, ja vasta toinen 11 edellisessä ottelussa. Stabaekin menestyksen takuumiehenä on ollut hyökkääjä Ohi Omoijuanfo, joka johtaa koko liigan maalipörssiä 9 osumalla. Vastustaja Lillestromin tilanne on täysin päin vastainen. LSK pelaa seuran 100-vuotis juhlakautta, mutta joukkue rämpii sarjataulukon pohjalla takanaan vain täydellinen fiasko Viking. Viime kierroksella Lillestrom tosin murskasi Tromson 4-1 pelaten kauden parhaan matsinsa, ja tätä tulosta edelsi todella arvokas tasapeli Rosenborgin vieraana. LSK on siis nousukunnossa, mutta se on kokonaisuutena selvästi Stabaekia perässä jokaisella mittarilla. Pelimerkit laitetaan Stabaekin voitolle arviolla 57% ja on tarjolla on todella maukas kerroin 2,20 @Coolbet.

Aalesund-Haugesund

Aalesund on ehkäpä aliarvostetuin joukkue Eliteserienissä tällä kaudella. AaFK kerää tuloksia viikko toisensa jälkeen, vaikka alkukauden ohjelma on ollut kaikkea muuta kuin helppo. Viime sunnuntaina Aalesund nousi hurjassa vireessä olevan Brann Bergenin vieraana 1-1 tasoihin, ja tätä edelsi kolmen ottelun voittoputki. AaFK on myös joutunut kohtaamaan sarjan kärkiseuroista Molden, Rosenborgin ja Stabaekin vieraissa. 20 ottelun Eliteserien-saldo on 12-5-3, joka on kovempi kuin millään muulla joukkueella. Vastustaja Haugesundin tilanne on hyvin erilainen. FKH pelasi viikko sitten hyvän ottelun Sarpsborgia vastaan, mutta kyseessä oli jo neljäs liigapeli viiden viime kierroksen aikana, jolloin Haugesund jäi nollille. Ainoat osumat aikoihin syntyivät kaksi kierrosta sitten Kristiansundia vastaan, mutta nekin merkittiin vastustajan pelaajien omiksi maaleiksi. Aalesund näyttäisi olevan tällä kaudella selvästi vahvempi joukkue kuin hyökkäyspäässä tuskaileva Haugesund. Vedot siis kotijoukkueen suuntaan: täsmälleen sama peli kuin edellisessä kohteessa eli -0.5 57% arviolla 2.00-2.05 tasoisiin kertoimiin. (@Coolbet 2,10)

Viking-Kristiansund

Aaleundin lisäksi aliarvostetuimman joukkueen tittelistä kamppailee nousija Kristiansund, jota markkina ei tunnu korjaavan ylöspäin, vaikka aihetta olisi. Viime kierroksella KBK jäi harmittavaan kotitasuriin Sogndalin kanssa, mutta olisi hyvin ansainnut voittaa senkin pelin. Cup mukaan luettuna Kristiansund on hävinnyt vain kerran kahdeksan viime ottelun aikana, eikä sekään ollut missään nimessä ansaittu tappio. Joukkueen riveistä on ollut sivussa muutamia avauksen pelaajia, mutta näillä ei ole järisyttävää vaikutusta. Kotijoukkue Vikingin tilanne näyttää puolestaan todella synkältä. Öljykaupunki Stavangerin ylpeys hävisi rumasti Godsetille 4-2 maanantaina ja joukkueen puolustus esiintyi täysin luokattomasti. Maalivahti Iven Austbø raivosi syystäkin pelaajilleen, joilta näyttää puuttuvan pelihuumoria ja pahasti. Kokonaisuutena Viking ei ole ollut aivan näin huono kuin tulokset kertovat, mutta kyllä se sarjan surkein joukkue silti on. Tästä on hyvä esimerkki tippuminen viikko sitten Norjan cupista 2. divariseura Egersundille maalein 3-1! Kristiansund ei missään nimessä ole iso altavastaaja tässä ottelussa. Vikingillä on lisäksi ollut liigan pienin kotietu ja sarjatilanteesta johtuen kaikki paineet voittoon ovat kotijoukkueella. Peleihin todella maistuva Kristiansund +1 ahc 69% arviolla. KBK 1X2 ei tässä asetelmassa ole kaukana 25 prosentista ja kertoimia saa jopa 5,25 (Pinnacle). Kannattaa kokeilla pienellä!

Mukaan voi ottaa myös harvinaisen Rosenborg vedon eli RBK -1.25 57% arvio ja 2.00 pintaan saa kertoimia. Ei mikään maistuva, mutta todella vaikea uskoa, että Godsetin puolustus selviäisi ilman selkäsaunaa Lerkendalilta.

Euroopan jalkapallokausi huipentuu Mestarien Liigan finaaliin

Jalkapallon Mestarien Liigan voittaja ratkotaan lauantai-iltana Millennium Stadiumilla Cardiffissa Walesissa. Ottelun lähtökohdat eivät voisi olla juuri klassisemmat, kun ottelussa pelaavat vastakkain vuosikymmeniä Euroopan kärkiseurojen joukossa taistelleet espanjalainen Real Madrid ja italialainen Juventus. Tämä ottelupari on myös hyvin klassinen hyökkäys vastaan puolustus -kohtaaminen, joten vanhojen fraasien pätevyyttä testataan taas lauantaina.

Real Madrid tunnetaan huikeasta hyökkäyspelistään. Edellisen kerran se on jäänyt ottelussa ilman tehtyä maalia viime keväänä Mestarien Liigan pudotuspeleissä Manchester Cityn vieraana. Espanjan sarjassa 106 maalia 38 sarjapeliin kuvaa karulla tavalla sitä, miten madridilaiset jalkapalloon suhtautuvat. Vaikka Real Madrid kuuluu Euroopan eliittiin, niin sen tie finaaliin oli kaikkea muuta kuin helppo. Neljännesvälierissä kaatui Napoli yhteismaalein 6-2, mutta seuraavalla kierroksella toinen jättiläinen Bayern München tuotti suuria haasteita ja jatkopaikka irtosi vasta jatkoajan jälkeen lukemin 6-3. Välierissä paikallisvastustaja Atletico Madrid antoi myös kovan haasteen, mutta tämänkin kannon kaskessa Los Blancos selvitti yhteismaalein 4-2.

Juventuksen selkäranka puolestaan löytyy vuosikausia yhdessä pelanneesta puolustuspäästä. Serie A:ssa se päästi tällä kaudella vain 27 maalia 38 ottelussa ja Mestareiden Liigassa päästettyjä on kertynyt vain kolme kappaletta 12 otteluun. Niistäkin maaleista yksi tuli Monacoa vastaan, kun jatkoonmenijä oli otteluparista selvinnyt jo aikoja sitten, joten Juve-puolustus on ollut tällä kaudella todella rautaa.

Juventuksen ohjelma jatkopeleissä oli kuitenkin aavistuksen helpompi, kun ensin kaatui Portugalin ylpeys Porto maalein 3-0. Neljännesvälierissä vastus oli kovinta tasoa, mutta hieman eksyksissä ollut Barcelona kaatui lukemin 3-0. Välieriin torinolaiset saivat jälleen hieman helpomman vastuksen, kun kauden jättiyllättäjästä Monacosta ei lopulta ollut haastamaan italialaisia ja Juventus matkasi finaaliin yhteismaalein 4-1.

Oman lisämausteensa otteluun tuo Juventuksen maalivahti Gianluigi Buffon. 39-vuotias veteraani on esiintynyt Mestarien Liigan finaalissa kahdesti, mutta ei ole vielä onnistunut voittamaan tätä himoittua pokaalia. Buffonin huikean menestyksekäs ura on jo lähestymässä loppuaan, joten tässä saattaa olla hänen viimeinen todellinen mahdollisuutensa Mestarien Liigan voittoon. Real Madridin voitolla tehtäisiin hieman toisenlaista historiaa, sillä tähän mennessä Mestareiden Liigan historiassa yksikään joukkue ei ole vielä kyennyt voittamaan pystiä kahtena keväänä peräkkäin.

Finaalista vähämaalinen?

Vedonlyönnillisesti ottelu on samaan aikaan mielenkiintoinen ja haastava. Joukkueiden tavalliset pelitaktiikat ovat hyvin erilaiset, joten mahdollisia skenaarioita pelinkulkuun on monia. Real Madridin Zinedine Zidane on vielä managerina kokematon, mutta on silti osoittanut olevansa tekijämies myös tällä puolella sivurajaa. Taktisia munauksiakin on nähty, kuten viimeisimmässä El Clasicossa, jossa Real Madrid haki vajaalla pelatessaan voittomaalia täysin yltiöpäisesti lisäajalla. Se kostautui ja antoi vielä Barcelonalle mahdollisuuden Espanjan liigan voittoon. Yleisesti puhuen Real Madridin pelaaminen on kuitenkin Zidanen aikana ollut taktisesti yllättävän kypsää ja ennen kaikkea voittoisaa. Juventus-manageri Massimiliano Allegri näytti neljännesvälierissä omaa osaamistaan Barcelonaa vastaan, kun he kykenivät luomaan ja toteuttamaan taktiikat, joilla nollattiin kahdessa pelissä putkeen ehkäpä koko maailman laadukkain hyökkäyskalusto.

Samankaltainen hyökkäys vastaan puolustus -lähtökohta nähtiin myös viime vuoden finaalissa, kun Real Madrid kohtasi Atletico Madridin. Real Madrid voitti ottelun vasta pilkkukilpailun jälkeen, eikä tuo finaali ollut mitään hyökkäyspelin suurta juhlaa, vaan jatkoille mentiin 1-1 tasatuloksessa. Finaalissa lähtökohdat ovat myös usein varovaiset, sillä voittaja ratkeaa epätavallisesti yhden ottelun tuloksella, eikä kotiedun tuomaa hurmosta ole mahdollista saada avukseen. Virheistä tulee kohtalokkaampia, joten oma pääty puhtaana -ajattelu voittaa helposti tilaa.

Tällä vuosikymmenellä finaalit ovat olleet tähän asti melko runsasmaalisia. Seitsemän edellisen finaalin maalikeskiarvo on ollut n. 2,7 maalia/ottelu, eikä kertaakaan ole jääty alle kahden maalin. Tässä pitää kuitenkin huomioida, että tänä vuonna lähtökohdat ovat poikkeuksellisen tasaiset. Monesti aiemmin finaalissa on ollut yllättävänkin selkeä hyökkäyspeliin panostava suosikki - tällä kertaa sellaista ei ole.

Mestarien Liigan finaali on myös yksi niistä jopa poikkeuksellisista otteluista, joissa suurten massojen pelikäyttäytyminen vaikuttaa vielä kertoimiin. Nykyaikana on jo totuttu, että viisas peliraha määrittää kertoimet useimpiin otteluihin, mutta nyt koko jalkapalloilevan vedonlyöntimaailman katseet kiinnittyvät tähän yhteen ja ainoaan otteluun. Pelivaihdot voivat olla jopa monikymmenkertaisia normaaleihin sarjapeleihin nähden.

Pienten maalimäärien pelaaminen ei ole erityisen viihdyttävä tapa lyödä vetoa tällaiseen otteluun, mutta oikeastaan juuri tästä syystä se on järkipelurin valinta. Kahden tasaväkisen joukkueen kohtaaminen suurten panosten ottelussa on harvoin resepti suurelle maali-iloittelulle. Tämä finaali tarjoaa myös poikkeuksellisen paljon pelattavaa sivuvetojen muodossa, joten jos sinusta tuntuu, ettet jaksa toivoa koko pelin ajan tylsää nyhjäämistä, niin voit sijoittaa rahasi vaikkapa ensimmäisen jakson 0-0 tuloksen puolesta, kääntää pelipaitaa tauolla ja toivoa hyökkäyspelin juhlaa toiselle jaksolle.

Pelivalinta: Juventus - Real Madrid alle 2,5 maalia. Arvio tapahtumalle noin 64%.

Täkyjä Veikkauksen pitkävetoon

Tässä osiossa keskitymme poimimaan mahdollisia peliajatuksia Veikkauksen loppuviikon pelilistalta.

Allsvenskan: Malmö 1.60 (68%, raja 1,47).
- Tuloksellisesti hyvän alkukauden jälkeen J-Södra on 0-3-1 viimeiset 4 peliä.
- Rankingissa takana vain HBK ja AFC Eskilstuna.
- Tasoero on iso mestarisuosikki Malmöön.

Allsvenskan: Sirius 1,68 (66%, raja 1,52).
- Nousija Sirius on rankingissa keskikastissa ja osoittanut kuuluvansa sinne kauden tähän astisilla suorituksilla.
- Halmstad on suuri putoajakandidaatti surkean AFC:n kanssa ja pitkän matkaa laadullisesti perässä.
- Vieraiden tuloskunto on myös onneton: ei voittoja sitten liigan avauspelin (= 10 matsiin).

 Mestarien Liiga: Juventus - Real Madrid alle 2,5 maalia 1,60 (64%, raja 1,56).
-Perusteluja ylempänä CL-jutussa.

Veikkausliiga: SJK 1.90 (55%, raja 1,82).
- SJK on ollut alkukauden epäonninen ja kuuluisi tasoltaan HJK:n taakse kakkoseksi.
- Viikolla tuli ruma selkäsauna HJK:lta - laatujoukkueella on nyt draivia kasvojenpesuun kotiyleisön edessä.
- Tämän hetken tietojen mukaan SJK:n päävalmentaja Boström on saanut kenkää, joka voi vapauttaa peliä lisää.
- Interin tehokärki N. Kuqi hölmöili itseen punaisen viime ottelussa, valtava menetys Interin hyökkäykseen.

NHL: Nashville ml 1,83 (57%, raja 1,75).
- Juttua ottelusarjasta ylempänä.

Kertoimet on tarkistettu 1.6.2017 klo 23:00. Sen jälkeen kertoimissa on voinut tapahtua muutoksia.

Tämän uutiskirjeen tarjoaa:

COOLBET – SIISTIMPÄÄ VEDONLYÖNTIÄ

Vuoden 2017 parhaana palkittu rahapelialan startup tuplaa uusien asiakkaiden ensitalletuksen 150 € asti. Mestarien liigan -finaaliin tarjolla jättikertoimet: 1X2-kohteessa 100 % teoreettinen palautusprosentti pelipäivänä. Lunasta tarjouksesi ja tsekkaa kertoimet täältä.

Kommentit (3)

Kiitokset

Mukavaa luettavaa. Tuleeko näitä jatkossakin?

Ei osumia!!

Parempaan tulokseen pääsee veikkaamalla summassa 5 yli 3 kerrointa!

Veikkauksen poiminnoista

Veikkauksen poiminnoista osumia tuli 3/5, kerroinsumma 5,11. Norjassa hiljaisempaa. Pari väärin, mutta sielläkin osumana Rosenborg ja Kristiansund +1,0 -vedosta panos takaisin.