Valioliiga-kausi 2017-2018 yhteenveto tilastoin
Päättynyt Valioliiga-kausi tullaan muistamaan Manchester Cityn musertavasta ylivoimaista. Vastaavaa dominointia ei Englannin Valioliigassa ole ennen nähty. Guardiolan poppoo oli jo edelliskaudella peliesityksiltään sarjan ylivoimaisesti paras joukkue, vaikkei tuolloin vielä mestaruutta voittanutkaan. Tällä kaudella Taivaansiniset esiintyi aina alkukaudesta pitkälle kevääseen niin ylivoimaisesti, ettei tilaa sattumalle jäänyt. City varmisti mestaruutensa jo viisi kierrosta ennen kauden päättymistä. Koko Englannin pääsarjahistoriassa yksikään joukkue ei ole varmistanut mestaruuttaan tätä aiemmin.
Päätöskierroksen voitto Southamptonista nosti Man Cityn pistemäärän tasan sataan. Vuonna 1888 käynnistyneessä Englannin pääsarjassa yksikään joukkue ei ole aiemmin pystynyt kolmenumeroiseen pistesaldoon. Ei edes silloin kuin sarjassa pelattiin 42 ottelua kauden aikana. Tai edes siinä tapauksessa, että takavuosien sarjapisteet adjustoidaan nykyiseen kolme pistettä / voitto -muotoon (vuoteen 1981 saakka voitosta sai vain kaksi sarjapistettä).
Tässä muutamia muita Manchester Cityn tällä kaudella rikkomia ennätyksiä:
- eniten voittoja, 32 (edellinen ennätys Tottenhamin 31 voittoa kaudelta 1960-61)
- eniten perättäisiä voitettuja sarjaotteluita, 18 (edellinen ennätys Arsenalin 14 voittoa vuonna 2002)
- eniten vierasvoittoja, 16 (edellinen ennätys Chelsean 15 kaudelta 2004-05)
- paras maaliero, +79 (edellinen ennätys Chelsean +71 kaudelta 2009-10)
- isoin piste-ero kakkoseen, 19 (edellinen ennätys Man Unitedin 18 kaudelta 1999-00)
Pelitapa, jolla lukuisat voitot saavutettiin, oli myös jotain sellaista mitä englantilaisessa jalkapallossa ei ole aiemmin nähty. Jo Guardiolan debyyttikaudella 2016-17 Taivaansiniset piti palloa enemmän hallussaan (65,7%) kuin mikään muu joukkue Valioliigan historiassa. Tällä kaudella Cityn pallonhallinta oli 72,2%. Muutos on valtava jo ennätykset rikkoneeseen viime kauteenkin nähden. Pallonhallinnan lisäksi toki myös syöttömäärissä lyötiin ennätykset uusiksi. Huhtikuussa Swanseaa vastaan Citystä tuli ensimmäinen englantilaisjoukkue, joka 2003 alkaneen mittaushistorian aikana on syöttänyt ottelussa yli 1000 (1015) syöttöä. Koko kauden aikana City antoi pelkästään hyökkäyskolmanneksella yli 1000 onnistunutta syöttöä enemmän kuin tilastokakkonen Arsenal ja yli 2000 syöttöä enemmän kuin tilastokolmonen Chelsea.
Sarjan kuusi kärkiseuraa erottuivat muista joukkueista kaikissa laukaisutilastoissa, kuten alla olevasta kuvasta selviää. Etenkin xG:llä mitattuna kuilu Big sixin ja muiden välillä oli selkeä. Putoajista WBA olisi nähdyillä peliesityksillä voinut aivan hyvin säilyttää sarjapaikkansa, mutta sen sijaan Stoke ja etenkin Swansea olivat selvästi sarjan huonoimpia joukkueita.
Manchester United otti jopa 19 pistettä kymmenestä pelistään sarjan muita kärkijoukkueita vastaan, vaikka hävisi esim. laukaukset keskimäärin peräti yhdeksällä vedolla per ottelu. Yllättäen Southampton ja Everton olivat koko sarjan ainoat joukkueet, jotka eivät onnistuneet voittamaan Big six -kohtaamisistaan ainoatakaan.
Seuraavista taulukoista selviää joukkueiden koti- ja vierasesitysten eroavaisuuksia xG:n muodossa. Manchester City oli luonnollisesti täysin ylivoimaisesti paras niin koti- kuin vieraskentilläkin. Arsenalin peliesityksissä oli sarjan suurin ero koti- ja vieraskentillä. Myös maalimäärällisesti Arsenalin peleissä oli suurin hajonta koti- ja vieraskenttien välillä.
Lopuksi vielä muutamia pelaajatilastoja
Eniten maaleja: Mohamed Salah, 32. Ilmiömäisen kauden pelannut egyptiläinen takoi enemmän maaleja kuin kukaan 38 kierroksisen Valioliigan historiassa. Salahin 32:sta maalista vain yksi tuli rangaistuspotkusta, kolme kaukolaukauksella ja 29 lähti boksin sisältä, joista kaksi oli puskumaaleja.
Eniten missattuja huippupaikkoja: Mohamed Salah, 23. Salah maalasi, mutta myös tuhlasi. Viiden edelliskauden aikana yksikään pelaaja ei ole epäonnistunut yhtä useassa Optan määrittelemässä ”big chansessa” kuin Salah tällä kaudella. Egyptiläinen hyödynsi huippupaikkansa 46,5%:n tehokkuudella, kun sarjan muut maalipörssin kärkinimet pystyivät parempaan: Kane 53,8%, Aguero 50,0%, Vardy 66,7%, Sterling 53,7%. Vardyn suurta lukemaa selittää osin se, että Kettujen ykköspyssyn 21:stä huippupaikasta peräti kuusi oli rangaistuspotkuja.
Eniten luotuja maalipaikkoja: Kevin de Bruyne, 105. Viime kauden kakkossija vaihtui kärkipaikkaan, kun sarjan syöttökuningas järjesti peräti 105 maalintekotilannetta joukkuekavereilleen. Sen lisäksi, että belgialainen järjesti muille sarjan eniten paikkoja, pääsi hän myös itse laukomaan koko sarjan viidenneksi eniten. De Bruynen kokonaisvaltaisuutta kuvaa se, että hyökkäysten päättämisen lisäksi hän kirjautti joukkueensa eniten pallonriistoja.
Eniten onnistuneita harhautuksia: Eden Hazard, 165. Kokonaisuutena Eden Hazard ei pystynyt tällä kaudella aivan parhaimpaansa, mutta harhautukset onnistuivat erinomaisesti. Euroopan top-5 sarjoista ainoastaan Lionel Messi (182) kirjautti Hazardia enemmän onnistuneita harhautuksia. Hazardin 214:sta haastosta epäonnistui siis vain 49, eli onnistumisprosentti oli 77,1%. Messin tämän kauden harhautuksista on onnistunut 71,2%. Valioliigan ahkerimpien harhauttajien onnistumisprosentit jäävät hyvin kauas Hazardin lukemista: Zaha 50,6%, Mahrez 46,0%, King 38,8%, Van La Parra 46,6%, Masuaku 58,0%, Sane 59,9%. Viime kauden tapaan Valioliigan varmin 1 vs 1 haastaja oli Moussa Dembele, jonka 86 harhautuksesta onnistui peräti 69 (80,2%).
Paras torjuntaprosentti: David de Gea, 82,1%. Torjuntaprosentti ei usein kerro koko totuutta maalivahdin suorittamisen tasosta, mutta de Gean osalta tällä kaudella kyllä. Yli viisi peliä pelanneista maalivahdeista sarjan toiseksi paras lukema oli niin ikään upeasti läpi kauden torjuneen Nick Popen 77,0% ja kolmanneksi paras tammikuussa Newcastleen hankitun Karl Darlown 74,5%. De Gea oli Manchester Unitedin ylivoimaisesti tärkein pelaaja, eikä ole yhtään liioiteltua sanoa, että ilman espanjalaisvahdin jumalamoodia Punaiset Paholaiset ei pelaisi ensi kaudella Mestarien liigassa. United esimerkiksi päästi vastustajansa laukomaan kauden aikana 23 vetoa enemmän kuin Watford, mutta sen verkkoon tehtiin peräti 36 maalia Herhiläisiä vähemmän. United antoi vastustajilleen kauden aikana myös kaksi huippupaikkaa enemmän kuin Brighton, mutta päästi 26 maalia sarjanousijaa vähemmän. De Gea olisi ansainnut vuoden pelaajan tittelin aivan yhtä hyvin kuin palkinnon voittanut Salah.
Eniten onnistuneita syöttöjä: Nicolas Otamendi, 2825. Kukaan Valioliiga-pelaaja ei ole tällä vuosikymmenellä (eikä ehkä aiemminkaan?) antanut näin montaa onnistunutta syöttöä kauden aikana. Tämä vieläpä siitä huolimatta, ettei Otamendi pelannut rotaation vuoksi lähellekään täysiä minuutteja. Viime kaudella sarjan eniten onnistuneita syöttöjä antoi täydet 3420 minuuttia pelannut Chelsean Cesar Azpilicueta, jonka syöttöjen lukumäärä oli tuolloin 2145, eli 680 syöttöä vähemmän kuin yli 450 minuuttia vähemmän pelanneella Otamendilla tällä kaudella.
Eniten taklauksia: Wilfred Ndidi, 212. Leicesterin keskikentän ankkuri oli aikalailla omissa lukemissaan taklaustilastossa. Brightonin Dale Stephens taklasi sarjan toiseksi eniten, 184 kertaa, ja pelasi 340 minuuttia enemmän kuin Ndidi. N’Golo Kante oli tilaston kolmonen. Ranskalainen juoksukone on ollut kaikilla kolmella Valioliiga-kaudellaan taklaustilaston kolmen kärjessä.
Korkein CBI-lukema: Shane Duffy, 435. Upean kauden pelannut Brighton toppari Shane Duffy merkkautti koko sarjan suurimman CBI-lukeman. CBI:ssä lasketaan yhteen pallonriistot, blokit ja syötönkatkot. Lisäksi Duffy voitti 192 pääpalloa, joka oli koko sarjan kolmanneksi eniten. Duffya enemmän pääpalloja voitti vain hyökkääjäjätit Peter Crouch (243) ja Christian Benteke (236), mutta molempien voittoprosentit olivat irlantilaistopparin vastaavia heikommat.
Takana on jälleen yksi upea Valioliiga-kausi ja kolmen kuukauden kuluttua seuraava kausi on jo täydessä käynnissä. Tässä välissä käydään vielä maailman upein urheilutapahtuma, kun jalkapallon MM-kilpailut käynnistyvät Venäjällä vajaan kuukauden kuluttua. Erinomaista kesää kaikille lukijoille!
Kirjoittajat ovat Valiovihje-vihjepalvelua pyörittävät Jani ja Jesse Heikkinen. Valiovihjeen esittely.
Kommentit (0)