Vieraskynä: 10 asiaa, jotka ovat tulleet selväksi tällä NBA-kaudella

Vieraskynä: 10 asiaa, jotka ovat tulleet selväksi tällä NBA-kaudella

päivitetty: Maanantai, 21.12.2015, 04:02

Comments: 0

NBA-kautta on takana reilu neljännes. NBA-asiantuntija Mika Honkasalo tekee katsauksen alkukauden mielenkiintoisimpiin ilmiöihin.

1. Korkeintaan neljä mestariehdokasta

Koripallodinosaurusten oli mahdoton kuvitella että Warriorsin tapainen, kolmen pisteen heittoihin turvautuva, joukkue voisi voittaa mestaruuden. Viime kesäisestä mestaruudesta huolimatta, monet olivat yhä skeptisiä ja keskustelu Warriorsin mestaruudesta painottui siihen kuinka onnekkaita he olivat, että eivät joutuneet pelaamaan Spursia tai Clippersiä vastaan läntisen konferenssin finaaleissa. Clippersin pelaajat ja päävalmentaja Doc Rivers eivät kommenteillaan juuri auttaneet tilannetta.

Warriorsin epäilijät ovat jälleen todistettu vääräksi, ja Clippers on pelannut itsensä ulos vakavasti ottavien mestaruusehdokkaiden listalta. James Hardenin-- joka kesällä useampaan kerran valitti siitä kuinka hänen olisi pitänyt voittaa parhaan pelaajan palkinto-- joukkue Houston Rockets on myös pelannut aivan surkeasti. Rockets antoi kenkää päävalmentajalleen ensimmäisen kahden viikon jälkeen, ja kesällä hankittu pelintekijä Ty Lawson on jälleen ollut otsikoissa alkoholiongelmiensa takia.

Tällä hetkellä kaksi joukkuetta ovat olleet ylitse muiden: Warriors ja Spurs. Molemmat ovat voittaneet pelinsä yli 12 pisteen keskiarvolla - tulos joka on linjassa NBA:n historian parhaiden joukkueiden kanssa. LeBron Jamesin johdattama Cleveland Cavaliers kärsii vielä tähtipelinrakentaja Kyrie Irvingin poissaolosta, ja Irvingin lisäksi avainpelaajat Timofey Mozgov ja Iman Shumpert ovat puolikuntoisina. Terveenä Cavaliers on kuitenkin aivan ylivoimainen itäisessä konferenssissa.

Mahdollinen neljäs mestaruusehdokas on Oklahoma City Thunder. Joukkueen tähdet Kevin Durant ja Russell Westbrook ovat molemmat tehneet yli 26 pistettä per peli, ja jännittäväksi jääkin pystyykö muu kokoonpano olemaan “tarpeeksi hyvä” antaakseen joukkueelle mahdollisuuden kilpailla.

 

2. Tulokkaat ovat saaneet vastuuta

Ensimmäisen vuoden pelaajat Kristaps Porzingis (Knicks), Karl-Anthony Towns (Timberwolves), Emmanuel Mudiay (Nuggets) ja Jahlil Okafor (76’ers) käyttävät tällä hetkellä kaikki noin 25 prosenttia joukkueen pallonhallintakerroista, mikä on erittäin harvinaista tulokkaille. Edellisen kuuden kauden aikana vain 9 muuta pelaajaa ovat saaneet vastaavan roolin tulokkaina (mm. Victor Oladipo, Blake Griffin, Kyrie Irving, DeMarcus Cousins ja Klay Thompson).

Porzingis, ja etenkin Towns, ovat osoittaneet olevansa täydellisiä esimerkkejä tulevaisuuden senttereistä. Molemmat osaavat heittää kolmen pisteen heittoja, ja Towns on jo nyt yksi parhaita syöttäjiä kokoisekseen pelaajaksi.

Towns on ylivoimaisesti lupaavin pelaaja joka on tullut NBA:han sitten Anthony Davisin, vaikkei olekaan aivan yhtä räjähtävä urheilija. Yleensä tulokkaat ovat NBA:ssa aivan surkeita omassa päädyssä, mutta Towns on ollut kohtuullisen hyvä, ja hyökkäyspäässä Townsin kyky tehdä pisteitä läheltä ja kaukaa koria sekä tehdä peliä helpommaksi joukkuetovereilleen intuitiivisesti ovat aivan käsittämättömällä tasolla 20-vuotiaaksi.

 

3. Dirk Nowitzki ja Rick Carlisle voittavat riippumatta muusta kokoonpanosta

NBA-fanit ovat jo pitkään pelänneet että Dirk Nowitzki ja Dallas Mavericks alkaisivat näyttää Los Angeles Lakersiltä, ja Dirkin pitäisi pelata viimeiset vuotensa aivan surkeassa joukkueessa ilman mahdollisuutta voittaa pelejä.

Tästä ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, sillä Mavericksin päävalmentaja Rick Carlisle on koripallovelho vailla vertaa. Välillä tuntuu siltä, että Carlisle pystyy ottamaan neljä satunnaista pelaaja kadulta ja laittamaan ne hänen pelijärjestelmäänsä. Mavericks ei tule taistelemaan mestaruudesta, mutta playoff-paikka on mahdollinen. Dallas on voittanut 13 ensimmäisestä 24 pelistään.

Dallas sai käytännössä ilmaiseksi Zaza Pachulian, joka ei kelvannut Milwaukeelle (joukkue joka on tällä hetkellä kaukana playoff-mittelöistä) ja Carlisle on jotenkin onnistunut rakentamaan Pachulian ja Dirkin ympärille liigan keskiarvoa paremman puolustuksen. Joukkueen pelaava kokoonpano pitää sisällään nimiä kuten Dwight Powell, Charlie Villanueva ja Raymond Felton-- miehiä joiden NBA-ura voisi hyvin olla ohi ilman Dallasin hyvää pelijärjestelmää.

4. “Small-ball” on koripallon tulevaisuus

Yhä useampi joukkue on siirtynyt pelaamaan ns. “small-ball” kokoonpanoilla, varsinkin pelien lopussa. Taktiikan tarkoitus on saada enemmän heittovoimaa kentälle ja saada enemmän tilaa ajaa kohti koria ilman isoja miehiä, jotka seisoisivat tiellä.

Kuuluisin tälläinen pelaava viiskko on Warriorsin ns. “Death Lineup”, joka on tuhonnut koko NBA:n. Tämä “Death Lineup” on suurin syy siihen miksi analytiikkaan perehtyneet NBA-analytiikot eivät usko kenelläkään muulla olevan mitään mahdollisuutta voittaa mestaruutta. Kyseinen viisikko, jossa pelaavat Stephen Curry, Klay Thompson, Harrison Barnes, Andre Iguodala ja Draymond Green, on 64 peliminuutissa tehnyt 220 pistettä.

Wizards, Hornets, Mavericks ja Pacers ovat kaikki siirtyneet “Small-ball” viisikoihin, joissa yksi (tai jopa molemmat) isoista miehistä on otettu pois ja tilalle on laitettu pienempi ja nopeampi laituri. Vielä viisi vuotta sitten näiden joukkueiden tapa pelata olisi ollut ennenkuulumatonta.

 

5. Stephen Curry rikkoo kaikki heittoennätykset

Kukaan ei ole NBA:n historiassa heittänyt 300 kolmeen pisteen heittoa kauden aikana, ja Stephen Curry pitää hallussaan kahta parasta kautta (286 ja 272). Tämänhetkisellä vauhdillaan Curry heittäisi 416 kolmen pisteen koria. Vain viisi pelaaja on heittänyt yli kolme kolmosta peri peli Curryn lisäksi. Curry on tällä hetkellä yli viiden kolmosen per peli tahdissa.

Vain Michael Jordan on yhden kauden aika tehnyt yli 33 pistettä per 36 minuutta (vuonna 1986-87 33.4 pistettä). Curry on tehny ensimmäisen 25 pelin aikana pisteitä 33.3 per 36 minuuttia keskiarvolla.

Lisäksi on turvallista sanoa-- koska Golden State voitti 24 ensimmäistä peliään putkeen-- että Curry on tehnyt ennätyksen siinä kuinka nopeasti pelaaja varmistaa MVP-palkinnon saamisen. Vaikka et olisi koripallofani, suosittelen lämpimästi että katsot jostain seuraavan Curryn näytöksen.

6. Anthony Davis ei saa mahdollisuutta voittaa mestaruutta pitkään aikaan

Keväällä 2012 miljardööri Tom Benson osti New Orleans Pelicansin. Benson on jo 88-vuotias, eikä halunnut tyypillistä pitkää joukkueen rakentamisprosessia, minkä takia Pelicans on viimeisen muutaman vuoden aikana vaihtanut hyviä draft-valintojaan pelaajiin, jotka eivät välttämättä ole yhtä arvokkaita kun korkeat draft-valinnat, mutta kuitenkin auttaisivat joukkuetta mahdollisimman nopeasti olemaan ainakin kohtuullisen hyvä.

Tämä strategia on monella tapaa täysin epäonnistunut, ja on sääli nähdä yksi NBA:n nuorista (ja todennäköisesti paras) supertähdistä Anthony Davis tilanteessa, jossa hänellä ei ole mahdollisuutta kilpailla mestaruudesta pitkään aikaan.

Parhaimpana (tai pahimpana) esimerkkinä tästä on Omer Asik, jonka Pelicans hankki Rocketsilta ensimmäisen kierroksen varausta vastaan. Asik on ollut aivan surkea tällä kaudella, ja hänen $58 miljoonan sopimus jatkuu vuoteen 2020 asti, jolloin Asik on 34-vuotias.

 

7. Itäisessä konferenssissa paljon hyviä joukkueita, mutta ei haastajaa Cavaliersille

Itäinen konferenssi on ollut monella tapaa vitsi muutaman viimeisen vuoden ajan, ja parina vuonna todennäköisesti kahdeksan liigan yhdeksästä parhaasta joukkueesta on ollut lännessä. Tänä vuonna tasapaino on kuitenkin muuttunut. Kymmenen viidestätoista joukkueesta idässä on voittanut enemmän pelejä kuin mitä on hävinnyt.

Yhdestäkään näistä yllättäjistä ei ole kuitenkaan haastajaa vielä LeBron Jamesille ja Cavaliersille. Celtics, Hornets, Pacers ja Magic ovat kaikki vielä muutaman vuoden/siirron päässä siitä, että he voisivat todella haastaa liigan kärkijoukkueita, ja ennalta arvatut haastajat Cavaliersille kuten Chicago Bulls ja Miami Heat eivät ole pelanneet erityisen hyvin.

Derrick Rosen ura NBA:n parhaiden pelintekijöiden joukossa on selvästi ohi, ja Rosesta on tullut yksi huonoimmista aloittavista pelaajista koko NBA:ssa. ESPN:n Real Plus-Minus* tilastossa Rose on tällä hetkellä rankattu sijalle 81 - 82 pelintekijän joukossa.

*Real Plus-Minus on tilasto, joka on laskettu perus plus-minus tilastoista, mutta huomioon on otettu minkä tasoisia vastustajia, kenen kanssa ja kuinka pitkään (muiden asioiden ohella) pelaa. 


8. Valmentajalla on väliä

Charlotte Hornetsin Steve Clifford, Boston Celticsin Brad Stevens ja Indiana Pacersin Frank Vogel ovat jälleen osoittaneet, että valmentajalla ja pelitavalla on koripallossa poikkeuksellisen paljon väliä, ja että valmentajan rooli näissä asioissa on merkittävä.

Nämä kolme yllätysjoukkuetta ovat omaksuneet San Antonio Spursin tärkeimmän opin-- aina kun pelaaja saa pallon, pitää nopeasti tehdä päätös siitä ajaako kohti koria, heittääkö vai syöttääkö. Tärkeintä ei ole mitä tekee, kunhan pistää painetta puolustukselle eikä anna vastustajan hengittää omassa päädyssä.

Koripallo on muuttumassa kohti nopeatempoisempaa ja enemmän pallon liikettä arvostavaan suuntaan, ja valmentajat jotka ovat onnistuneet välittämään viestin pelaajille erottuvat. Hyvät organisaatiot osaavat valita pelaajia, jotka sopivat pelijärjestelmään ja osaavat auttaa joukkueitaan monilla eri tavoilla.

Enää ei ole väliä, jos pelaaja ei pysty tekemään 20 pistettä per peli. Tästä osoituksena Draymond Greenin saama arvostus. Ennen ei olisi ollut mahdollista, että pelaaja oltaisiin arvostettu sarjan kymmenen parhaan pelaajan joukkoon hänen tehdessä vain 13 pistettä per peli.

 

9. Tim Duncan on alieni

Tim Duncan 39-vuotiaana johtaa NBA:ta Defensive Real Plus-Minus tilastossa (selitys tilastolle löytyy kohdasta seitsemän), joka on aivan käsittämätöntä. Yleensä NBA-pelaajien taso alkaa huomattavasti tippumaan siinä 35-vuotiaana, mutta Duncan on poikkeus.

Duncan on vieläkin aivan uskomaton pick-and-roll puolustaja, ja jotenkin hän onnistuu blokkaamaan ja suojelemaan koria paremmin kuin lähes kukaan muun ilman, että pystyisi enää hyppäämään.

Kobe Bryant vs. Tim Duncan kysymykseen on vain yksi oikea vastaus.

10. Aika sanoa hyvästit lopuille 90-luvun tähdille

90-luvulta on enää muutama pelaaja jäljellä, ja viimeisinä vuosina heistä viimeisetkin ovat alkaneet joko lopettamaan tai eivät enää ole hyviä pelaajia. Vain Duncan ja Nowitzki jaksavat vielä korkealla tasolla.

Kobe Bryantin päätös lopettaa tämän kauden jälkeen on monella tapaa merkkipaalu NBA:lle. 80-luvulla oli Magic ja Bird. 90-luvulla Michael Jordan, Charles Barkley, John Stockton ja muut.

2000-luvun suurimmat tähdet: Steve Nash, Ray Allen, Vince Carter, Paul Pierce, Kevin Garnett, Kobe Bryant, Shaquille O’Neal, Tracy McGrady, Tim Duncan, Dirk Nowitzki, Jason Kidd.

Onneksi on YouTube, sieltä tulee vielä paljon katsottua näitä herroja.

 

Kirjoittaja on NBA-asiantuntija, sekä tilastonikkari Mika Honkasalo (Twitter: @mhonkasalo , Podcast-linkit: Soundcloud, iTunes)

Kommentit (0)