Wimbledon 2017 tennisturnaus - ennakkoasetelmat

Wimbledon 2017 tennisturnaus - ennakkoasetelmat

päivitetty: Sunnuntai, 06.08.2017, 17:04

Comments: 0

Wimbledon 2017 tennisturnaus

Ranskan Avoimet ja Rafael Nadalin voittojuhlat ovat takanapäin ja on aika siirtää katseet kohti maailman arvostetuinta tennisturnausta, nurmikentillä pelattavaa Wimbledonia. Tämän vuoden turnauksessa realistinen mahdollisuus voittoon on jopa yli viidellä pelaajalla, toisin kuin Ranskan Avoimissa, joka oli Nadalin näytöstä alusta loppuun asti.

Millaiset pelaajat ovat parhaimmillaan nurmikentillä?

Toisin kuin massalla, nurmikentällä on lähtökohtaisesti parhaimmillaan suurikokoiset pelaajat, jotka syöttävät hyvin ja hyökkäävät aggressiivisesti.  Nurmikentillä pallorallit ovat paljon lyhyempiä kuin massalla, joten isot pelaajat kestävät paljon paremmin otteluiden rasituksen. Pallorallien lyhyys johtuu siitä, että tennisalustoista nurmikentät ovat nopeimpia, minkä ansiosta yksikin onnistunut syöttö tai hyökkäyslyönti voi riittää pallon voittamiseen. Kyseisen seikan vuoksi hyvin syöttävät ja aggressiivisesti hyökkäävät pelaajat ovat paljon vahvemmilla kuin massalla, jossa pallorallin voittamiseen tarvitaan monta onnistunutta hyökkäyslyöntiä rajojen tuntumaan.

Minkälaiset pelaajatyypit sitten kärsivät nurmikentistä?

Vastapainoisesti nurmikentistä kärsivät pienikokoiset pelaajat, joilta ei löydy tulivoimaa syötöistä eikä peruslyönneistä, ja jotka ovat tottuneet puolustavaan pelitapaan. Pienien pelaajien jaksamisetu otteluissa vähenee huomattavasti, kun suurikokoisten pelaajien ei tarvitse rehkiä voitettujen pisteiden eteen yhtä paljon kuin massalla. Myös hyvin syöttävän vastustajan syötön murtaminen nurmella on huomattavasti vaikeampaa kuin massalla, minkä vuoksi heikkojen syöttäjien on vaikeampaa murtaa takaisin ja näin paikkailla omia hävittyjä syöttövuorojaan. Pelityyliltään puolustavien pelaajien on hankalampaa menestyä nurmikentillä, sillä pallon nopean pompun vuoksi puolustamiseen ja reagointiin on vähemmän aikaa, jolloin puolustuslyönnit jäävät usein lyhyiksi tai eivät osu edes kenttään.

Mistä löytyy tämän vuoden turnauksen onnistujat?

Kaavion yläpuolelta haluan nostaa esiin kolme nimeä; Nick Kyrgios, Rafael Nadal ja Marin Cilic. Australialainen ongelmapelaaja Kyrgios sopii ominaisuuksiltaan todella hyvin nurmikentille, sillä miehellä on todella hyvä syöttö ja kämmenlyönti. Nuorukainen pelaa aivan kaavion yläosassa, jossa ensimmäiset kolme vastustajaa lienevät kaikki ranskalaisia. Neljännellä kierroksella vastaan tullee kotiyleisön suosikki Andy Murray, joka on hyvänä päivänä täysin kaadettavissa. Puolivälierissä vastassa olisi todennäköisesti Stan Wawrinka, joka on myös voitettavissa, mutta viimeistään välierissä Nadal tai Cilic on liian suuri vuori kiivettäväksi. Nadalilla on kaaviossa edessä ainoastaan voimapelaajia, lukuun ottamatta toisen kierroksen ottelua. Ensimmäinen suuri haaste on edessä puolivälierissä, kun vastaan tullee Cilic. Jos Nadal selviää siitä jatkoon, lienee välierässä vastassa joku kolmikosta Murray, Wawrinka tai Kyrgios. Finaalin mahdollinen vastustaja on toisaalta täysin auki. Cilicin kaaviossa puolestaan kaikki vastustajat ovat varsin hyviä pelaajia, mutta kroaatin nykyvire siivittänee miehen helpohkosti jatkoon kolmelta ensimmäiseltä kierrokselta. Neljännellä kierroksella vastassa lienee Nishikori, joka pudonnee vielä Cilicin pommituksen alla. Mahdollisesta puolivälierästä Nadalia vastaan on odotettavissa huippujännittävä ottelu, jonka voittajan uskon pelaavan myös finaalissa.

Kaavion alapuolella katse kiinnittyy kahteen pelaajaan; Alexander Zvereviin sekä Wimbledonin valtiaaseen, Sveitsin Roger Federeriin. Ranskan avoimissa jo ensimmäisellä kierroksella pudonneella Zverevillä ensimmäinen iso testi tullee kolmannella kierroksella, kun vastaan asettunee suurikokoinen jenkki Jack Sock. Uskon kuitenkin Zverevin kaatavan Sockin ja seuraavalla kierroksella vielä kanadalaisjätti Milos Raonicinkin, mutta puolivälierissä Federer on liian kova pala purtavaksi. Massakauden väliin jättänyt Federer saa puolestaan käynnistellä konettaan rauhallisesti, kun ensimmäinen varteenotettava haaste tullee vasta neljännellä kierroksella Grigor Dimitrovin tai John Isnerin muodossa. Sen jälkeen matka vaikeutuu huomattavasti, kun puolivälierissä edessä lienee Zverev tai Raonic, ja välierissä joku kolmikosta Novak Djokovic, Juan-Martin Del Potro tai Tomas Berdych. Finaaliparin uskon olevan sama kuin vuosina 2006-2008 sekä alkuvuoden Australian avoimissa; Rafael Nadal vastaan Roger Federer.

Keillä puolestaan on vaikeuksia edessään tämän vuoden turnauksessa?

Kaavion yläpuolella on helppo nähdä tummien pilvien kasaantuvan Andy Murrayn ja Kei Nishikorin ylle. Kotiyleisön suursuosikin Murrayn peli parani koko ajan Ranskan Avoimissa, mutta sen jälkeen mies on kyennyt pelaamaan vain yhden ottelun terveysongelmien vuoksi. Jos mies ei ole turnauksessa täydessä kunnossa, voi tappio tulla jo toisella kierroksella hurmospelaaja Dustin Brownia vastaan. Olen todella yllättynyt jos Murray selviää tämän vuoden turnauksessa puolivälieriä ja Stan Wawrinkaa pidemmälle. Todella epävarmasti Ranskan Avoimissa esiintynyt Kei Nishikori on myös kärsinyt loukkaantumisista, ja on pystynyt pelaamaan vain yhden kokonaisen ottelun ennen Wimbledonia. Miehen peli on muutenkin ollut viime aikoina pahasti sekaisin ja lähtö lienee edessä joko kolmannella kierroksella Robert Bautista-Agutia vastaan tai viimeistään neljännellä kierroksella Ciliciä vastaan.

Kaavion alapuolelta on huomattavasti vaikeampaa löytää mahdollista epäonnistujaa, mutta Ranskan Avoimissa hurmannut Dominic Thiem voisi olla yksi sellainen. Pelityyliltään massalle täydellisesti sopiva nuorukainen on hävinnyt huonoilla esityksillä kaksi viimeisintä otteluaan nurmella ja ensimmäisellä kierroksella vastassa on pommittaja Vasek Pospisil. Thiem kuitenkin selvittänee ensimmäiset kolme kierrosta ilman suurempia ongelmia, mutta neljännellä kierroksella Tsekin Tomas Berdych saattaa olla liian suuri haaste.

Vieraskynä-osiossa julkaistaan satunnaisia eri kirjoittajien artikkeleita urheilun ja vedonlyönnin maailmasta. Mikäli sinua kiinnostaa saada näkyvyyttä tekstillesi, niin ota yhteyttä palauteboksin kautta.

Kommentit (0)