Aleksander Barkov – röyhkeydellä supertähteyteen!

Aleksander Barkov – röyhkeydellä supertähteyteen!

päivitetty: Sunnuntai, 13.03.2016, 11:15

Comments: 0

Florida Panthersin suomalaistähti Aleksander Barkov on noussut viimeistään tällä kaudella NHL:n kuumimpien nuorien pelaajien joukkoon. Takataskuun saatiin myös iso jatkosopimus ja Florida on pelannut talven vahvasti. Miltä tulevaisuus Floridassa näyttää?

Barkovin kausi on ollut todella hyvä, joskin harmittavien loukkaantumisten sävyttämä. Se on sujunut odotettuakin paremmin ja kokonaisvaltaisemmin. Sasha on nyt oikeastaan ensimmäistä kertaa saanut paljon vastuuta myös hyökkäyspäässä. Viime kaudella tehty piste-ennätys meni jo rikki, vaikka pelejä on kertynyt vasta huomattavasti viime kautta vähemmän. Aikaisempina kausina Barkovin rooli oli enemmän puolustavampi, mikä myös söi osaltaan tehopisteitä.

Yleensä juuri NHL:ään tulleet nuoret pelaajat ajetaan sarjaan sisään niin, että heille annetaan vastuuta vähän heikompia pelaajia ja ketjuja vastaan. Tai päästetään pelaaja kentälle silloin kun aloitus on omalta puolustusalueelta poissa. Barkov on laitettu osittain jo ihan olosuhteiden pakosta NHL-uran alusta alkaen pelaamaan joka hetki vastustajan parhaita vastaan ja myös sinne omaan päätyyn eli ns. suojattuja peliminuutteja ei ole Barkoville tullut juuri ollenkaan.

Floridan hyökkääjistä Barkov saa myös vastuuta eniten. Sashan peliaika ottelua kohden on keskimäärin yli 19 minuuttia. Yli minuutin enemmän kuin kukaan muu hyökkääjistä. Esimerkiksi samassa kentässä pelaava Huberdeau saa peliaikaa keskimäärin noin minuutin vähemmän ja ikinuori Jagr noin kaksi minuuttia vähemmän.

Samaan hengenvetoon pitää kuitenkin edelleen muistaa, että Barkov on vasta 20-vuotias pelaaja, vaikka tuntuukin että Aleksander olisi ollut NHL:ssä jo pitkän tovin. Sashan henkiset ja fyysisetkin ominaisuudet kehittyvät vielä automaattisesti sekä vastuu isossa roolissa kasvattaa pelaajaa. Uralla eteneminen ja kehittyminen on ollut määrätietoista ja tasaista. Tällä hetkellä Barkov on Suomen -ja seurajoukkueensa paras pelaaja sekä NHL-statukseltaankin jo tähtipelaaja.

Aivan supertähti-luokkaan on kuitenkin vielä hieman matkaa. Sinne päästäkseen raamikkaan Barkovin fysiikan tulee parantua sellaisella tasolle, että kroppa kestää kovan otteluruuhkan ja rasituksen. Harjoittelumotivaatio Barkovilla on ollut aina huipussaan. Vielä kun lähipiiristä löytyy Aleksander Barkov senior, Ville Nieminen, Jaromir Jagr ja Jussi Jokinen antamaan neuvoja jäällä ja sen ulkopuolelle, niin paketti on erittäin hyvin kasassa. NHL-uran alussa Barkov oli kaukalossa ja sen ulkopuolella vielä liian kiltti ja ujo. Nykyään kaukalossa nähdään jo vähän itsekkäämpi ja röyhkeämpi pelaaja. Edelleen Sashan pelaamiseen pitää saada lisää itsekkyyttä, särmää ja luonnetta. Pelipää ja taidot Barkovilla on ollut aina aivan huippuluokkaa. Voimaa ja kokemusta tulee vuosien karttuessa lisää. Aloituksissa on myös vielä selvä parannuksen paikka. Tämäkin kausi on mennyt suhteellisen vaatimattomalla 48% aloitusvoittoprosentilla. Barkovia parempia aloitusprosentteja löytyy Floridasta usealta pelaajalta. 

Kevään MM-kilpailut ovat Suomessa aina kiekkokauden kohokohtia. Oleellisin kysymys Barkovin MM-esiintymiselle onkin, että putoaako Florida riittävän ajoissa pudotuspeleistä. Jos näin käy ja Barkov pystyy pelaamaan terveenä NHL:ssä kauden viimeiset ottelut, niin suurella varmuudella hän on mukana MM-kisoissa. Oleellista tässä on se, että jatkosopimus on nyt taskussa. Toukokuussa pelattaviin MM-kisoihin olisi varmasti vaikea lähteä ilman voimassaolevaa sopimusta.

Jatkosopimus molempien osapuolien voitto

Florida sai kiinnitettyä parhaan pelaajansa pitkäksi aikaa, kun yleensä tämän ikäisille ja tasoisille pelaajille tarjotaan kestoltaan 1-3 vuoden siltasopimuksia. Barkov on sopimuksen loputtua parhaassa peli-iässään. Sen jälkeen terveenä pysyessään hän pääsee käytännössä sanelemaan ehtonsa joukkueelle/joukkueille. Barkovin sopimus on täysin linjassa muiden samaa ikäluokkaa ja pelillistä tasoa olevien pelaajien kanssa. Barkovin sopimus on muotoa 6 vuotta ja 35,4 miljoonaa dollaria. Tässä on myös syytä huomioida Floridan alueen hieman kevyempi verotuskäytäntö. Esimerkiksi Columbuksen Jarmo Kekäläinen teki Brandon Saadin kanssa kuuden vuoden ja 36 miljoonan dollarin sopimuksen. Edmontonin Taylor Hall ja Ryan Nugent-Hopkins tekivät identtiset sopimukset joukkueidensa kanssa (7v ja 42M). Hall teki vain sopimuksensa vuotta aiemmin mitä Nugent-Hopkins.

Kun lähdetään hakemaan muita vertailukohtia Sashalle, niin heti tulee mieleen kaksi pelaajaa. LA Kingsin Anze Kopitar on pelityyliltään ja kooltaan juuri samanlainen pelaaja kuin Barkov. Molemmat ovat isokokoisia, hyvin kiekkoa suojaavia ja molempiin suuntiin tunnollisesti töitä tekeviä pelaajia. Myös Detroitin Pavel Datsjukissa on paljon samankaltaisuutta kuin Barkovissa. Taitoa, takakarvaa ja pää toimii kuin tietokone, mutta Barkov on tietysti kookkaampi ja pelaajana ulottuvampi kuin Datsjuk.

https://www.youtube.com/watch?v=DUXDc4MLOK8

Floridan hyvät peliotteet talven aikana ovat nostaneet odotuksia loppukaudesta. Se hankki siirtorajalla muutamia täsmävahvistuksia joukkueeseen ja materiaali on nyt selkeästi leveämpi. Muutama loukkaantuminen ei ole enää niin paha takaisku. Tampa Bay ajoi voittoputkensa aikana jo Floridan pienen etumatkan kiinni ja odotettavaa onkin, että se myös pysyy edellä runkosarjan loppuun asti. Tämän jälkeen Atlantic-divisioonan kakkossija on kuitenkin täysin otettavissa.

Floridan paikka playoffeissa on sinettiä vaille varma asia. Siirtorajan vahvistukset olivat hyviä erityisesti pudotuspelejä silmällä pitäen. Rosterin kapeus on ollut tähän asti sen suurimpia ongelmia. Itäisessä konferenssissa kuitenkin Washingtonia ja tietyin varauksin Tampa Baytä lukuunottamatta muut joukkueet ovat voitettavissa hyvällä puolustus- ja maalivahtipelillä, joten edellytyksiä menestymiseen on jo nyt olemassa. Organisaatiotasolla Floridalle on kuitenkin voitto päästä edes mukaan playoffeihin. Sen jälkeen kaikki muu on vain pelkkää plussaa tämän kauden osalta.

Joukkueen nuorennusleikkaus edessä

Florida on keski-iältään yksi sarjan iäkkäimpiä joukkueita, joten rosteria pitäisi nuorentaa jo nyt kesällä tai viimeistään vuoden-parin aikana. Pappa-Jagr tietysti nostaa keski-ikää jo itsessään, mutta nähtäväksi jää mitä joukkue tekee Brian Campbellin, Willie Mitchellin tai esimerkiksi Dave Bollandin kanssa. Floridan joukkueessa on kuitenkin jo nyt hyviä nuoria pelaajia, joten taso ei tuosta laske, vaikka kokeneempia pelaajia poistuisikin joukkueesta. Nuorisokaarti on jo imenyt veteraaneilta sen tietotaidon, mikä saatavissa on. On helppo olettaa, että Florida kamppailee tulevinakin vuosina vähintään siitä playoff-paikasta.

Muista nuorista pelaajista puolustaja Michael Matheson teki juuri viikonloppuna NHL-debyytin ja pelasi kyllä hyvin sekä järkevästi. Mathesonin lyödessä läpi Florida saisi hänestä hyvän kiekollisen puolustajan, josta olisi paljon apua pelin avauksissa ja ylivoimissa. Hänen lisäksi löytyy viime kesän draftista 11:tenä varattu Lawson Crouse, joka on isokokoinen maaleja tekevä voimahyökkääjä. Tämän jälkeen tulevista nuorista nousevat esille sellaiset kuin Thomas Schemitz, Jayce Hawryluk, Denis Malgin ja Juho Lammikko.

Joko tästä nuoriso-osastosta tai vapaista agenteista pitää saada vahvistusta joukkueeseen. Floridan hyökkäys on kärkiketjun tai ainakin kärkiketjujen jälkeen kapea, nimetön ja tasapaksu. Poissaolojen myötä hyökkääviin ketjuihin ei ole ollut nostaa lähellekään saman tason pelaajia. Vähintään yksi kunnon keskushyökkääjä ja miksei laitahyökkääjäkin pitäisi Panthersin vielä hankkia, että tulevaisuudessa menestys olis aiempaa parempaa.

Jos mitään ei NHL:ssä muuteta, niin tasoerot kärjen ja heikoimpien joukkueiden välillä kaventuvat entisestään draftien ansiosta. Tämän myötä Floridallakin on varmasti mahdollisuus taistella tosissaan Stanley Cupista tulevina vuosina. Florida ei kuitenkaan ole mikään jääkiekon Mekka, joten nähtäväksi jää onnistuuko se ikinä houkuttelemaan riittävän hyviä vapaita agentteja. Tämän vuoksi olisi kuitenkin yllätys, jos Florida mestaruuden voittaisi esimerkiksi seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Kirjoittaja on NHL:stä ammatikseen vetoa lyövä Ylikertoimen foorumisti Tenkrat (Twitter: @Tenki62).

Kommentit (0)