Bold Eagle Prix d'Ameriquen itseoikeutettu suosikki

Bold Eagle Prix d'Ameriquen itseoikeutettu suosikki

päivitetty: Torstai, 02.02.2017, 12:01

Comments: 0

Vuosittain ravattava Prix d’Amerique on maailman suurin ja arvostetuin ravikilpailu, joka ravataan tänä vuonna 29.1.2017 perinteiseen tapaan Vincennesin raviradalla Pariisissa. Kyseessä on 2700 metrin murtomaavoltti, jossa radalla on suurimmillaan 12 metrin korkeusero.

Yleensä Prix d’Ameriquessa pärjäävät parhaat hevoset. Viimeisen 20 vuoden aikana käytännössä vain yli 100-kertoiminen Oyoannax on ollut todellinen yllättäjä. Kisa vaatii hevoselta erittäin hyvää kestävyyttä ja erittäin kovaa kilpailupäätä. Parhaat hevoset hakeutuvat yleensä vaikka väkisin kärkipään paikoille ja matkavauhti on tasaisesti alusta loppuun asti tappavan kovaa.

Tämän vuoden kisassa on vain yksi suosikki - Bold Eagle. 6-vuotias ori voitti viime vuonna kisan ensi yrittämällä ylivoimaisesti. Viimeistelykisassa Prix De Bourgognessa ori oli jälleen totutun ylivoimainen eikä realistisesti ajateltuna varteenotettavia haastajia näy.

Kisan kakkossuosikkina ja ainoana vastustajana, jolla on edes jonkinlainen realistinen mahdollisuus yllättää Bold Eagle, pidän Lionelia. Se on nouseva hevonen, joka viimeisteli hyvin neljännellä sijalla Ameriquen viimeisessä esikisassa kengät jalassa ja puolipassiivisesti ajettuna. Lionelilta otetaan Ameriqueen kengät pois lähes varmasti, jos terveydentila sen sallii.

Vedonvälittäjillä hieman yllättäen kakkossuosikiksi rankattu Propulsion on kärsinyt jalkavaivoista ja joutui jäämään viimeistelystartistaan pois. Todennäköisesti hevonen ei ole ihan parhaimmillaan ja muuten ns. jenkkisukuisena hevosena kilpailumatka ei suosi sitä. USA:ssa ravihevosia on kasvatettu 100 vuotta mailin autolähtöihin kolmevuotiaana, kun taas Ranskassa jalostus on keskittynyt lähinnä yli 2700 metrin voltteihin aikuisilla hevosilla. Pitkän jalostuksen jäljet näkyvät siinä, että jenkkisukuiset hevoset ovat parhaimmillaan lyhyemmillä matkoilla.

Muiden hevosten voittosaumat lepäävät lähinnä suosikkien epävireisyyden varassa. 15-kertoiminen Anna Mix on hyvä tamma, mutta kisan on viimeksi voittanut tammahevonen vuonna 1999; aikansa superhevonen Moni Maker. Vanha sotaratsu Timoko ei ole aikaisempina vuosina oikein jaksanut kilpailumatkaa loppuun asti ja voitto olisi nytkin iso yllätys. Muut osallistujat ovat vielä epätodennäköisempiä voittajia.

Pelimielessä paras pelikohde on tällä hetkellä 1,50-kertoiminen Bold Eagle. Se voittaa kilpailun 70-75% todennäköisyydellä. Kolmen joukkoon Bold Eagle sijoittuu n. 95% todennäköisyydellä ja radan sijakerroin on paras veto, sillä se on käytännössä varmasti yli 1,10.

Artikkelin on kirjoittanut Ylikerroin-foorumin käyttäjä ptets. Hänen raviaiheista blogiaan voit seurata täältä.

Kommentit (0)