Top3-suomalaisonnistujat alkukaudella NHL:ssä

Top3-suomalaisonnistujat alkukaudella NHL:ssä

Comments: 0

Jutussa käydään läpi alkukauden suomalaisonnistujia NHL:ssä. Ykkössijalta löytyy Minnesotan luottokapteeni. Myöhemmin toisessa artikkelissa käsittelyssä epäonnistujat.

Mikko Koivu, Minnesota
22 ottelua, 4+16=20 pistettä, 36 laukausta, aloitusvoitto% peräti 54,7%, peliaika ottelua kohden 20:34.

Loistavan alkukauden pelannut Minnesota Wildin ja Leijonien kapteeni on ollut selvästi paras suomalaispelaaja. Dieselmäisen Koivun liikkeestä on nyt huokunut tietynlainen raikkaus ja energisyys. Mikko on aina osannut puolustaa, ollut aloituksissa yksi NHL:n parhaita, mutta erityisesti hyökkäyspäässä tehot ovat olleet odotuksiin nähden vaisuhkoja (etenkin viime kautena). Hyvin liikkuvien Jason Zuckerin ja Nino Niederreiterin keskellä pelaava Koivu on takonut lähes piste/peli tahtia kuluneen reilun ensimmäisen neljänneksen.

Erinomaisen pistesaldon lisäksi on muistettava, että Koivun kenttä pelaa aina vastustajan parhaita pelaajia vastaan. Tämän hetken Suomen kuumimmalla keskushyökkääjällä on kasassa hyvä määrä tehopisteitä, mutta se tapa ja tyyli miten kapteeni johtaa joukkojaan on ihailtavaa. Ottelua kohden mitatulla peliajalla Koivu kuuluu NHL-hyökkääjien kärkikymmenikköön tuolla hieman yli 20 minuutin jääajallaan. Samaisesta tilastosta Koivun takaa löytyy esimerkiksi herrat Crosby, Toews, Kopitar, Bergeron ja Benn muun muassa.

Kaikilla mittareilla mitattuna Koivu on ollut yksi NHL-kauden parhaita kahdensuunnan senttereitä. Jos samanlainen tahti jatkuu läpi pitkän kauden, niin Minnesotan kapteeni tulee olemaan ehdolla NHL:n parhaaksi puolustavaksi hyökkääjäksi, eli Selke Trophy-palkinnon saajaksi.

 Arvosana: 10-

Rasmus Ristolainen, Buffalo
24 ottelua, 4+10=14 pistettä, 61 laukausta, peliaika ottelua kohden 24:05.

Ristolainen on ollut alkukaudesta Sabresin ylivoimaisesti eniten jääaikaa saanut kenttäpelaaja. Rasse on NHL:n puolustajien pistepörssin sijalla 12. Pelirohkeuden, isokokoisuuden, napakan laukauksen, hyvän liikkeen ja rightin kätisyyden ansiosta saa paljon vastuuta erikoistilanteissa. Nuoresta iästään (21 vuotta) huolimatta kuuluu jo nyt NHL-puolustajien eliittiin.

Ristolaiselle Buffalo on tällä hetkellä ihanteellinen paikka kehittää itseään. Vastuuta tulee paljon ykköspakkiparissa. Silti median suhteen ei ole isoja otsikoita tai paineita, eikä tarvitse paistatella salamavalojen räiskeessä, kuten isoissa ja hulluissa NHL-kaupungeissa. Todennäköisesti Ristolaisen peliaika tulee jatkossa hieman laskemaan inhimillisempään suuntaan, johtuen Buffalo-puolustajien parantuneesta loukkaantumistilanteesta. 

 Arvosana: 9,5

Leo Komarov, Toronto
23 ottelua, 8+4=12 pistettä, 41 laukausta, peliaika ottelua kohden 16:44.

Maple Leafsin 1-ketjun laituriksi nousseen Komarovin alkukausi on ollut nousujohteinen ja odotuksiin nähden varsin onnistunut. NHL:n taklaustilastossa sijalla kolme oleva rymistelijä on kirjauttanut peräti 110 taklausta pelaamassaan 23 ottelussa. Nykyisellä tahdilla ja terveenä pysyessään taklausmäärä kauden päätteeksi tulee huitelemaan yli 300 taklauksessa, jolla ollaan varmuudella NHL:n ahkerimpien taklaajien joukossa. Komarovin 8 tehtyä maalia oikeuttavat Toronton sisäisen maalipörssin jaetulle kärkipaikalle.

Suomalaisten pelaajien maalipörssissä kärkipaikka on myös selviö. Leksan perässä parin maalin päässä hengittävät Sasha Barkov, Jussi Jokinen ja Teemu Pulkkinen. Monikäyttöisenä ja hyvin liikkuvana pelaajana Komarovin voi laittaa jäälle tilanteessa kuin tilanteessa. Ylivoimalla maalin eteen, alivoimalla kiekon eteen ja jos pitää ärsyttää vastustajia milloin milläkin tempulla, niin sekin onnistuu. On ollut ehdottomasti yksi Toronton alkukauden tärkeimmistä ja parhaimmista pelaajista.

 Arvosana: 9+

 

Nousussa: Sami Vatanen, Anaheim

Vaikean alkukauden jälkeen on vihdoin ottamassa Anaheimin puolustuksesta johtajan roolia ja samalla pistesarakekin karttuu hyvää tahtia. Tällä hetkellä Vatasella on kasassa 5 tehtyä maalia ja 8 syöttöä pelaamassaan 24 ottelussa. Vielä kun punakka Boudreau muistaisi antaa ”Vatmanille” enemmän ylivoimavastuuta, niin pisteitäkin tulisi roppakaupalla lisää. Tasakentällisin pelatessa Vatanen on haalinut kasaan jo 11 tehopistettä, joka on enemmän kuin Cam Fowlerin, Kevin Bieksan ja Hampus Lindholmin tasakentin tehdyt pisteet yhteensä.

Kirjoittaja on NHL:stä ammatikseen vetoa lyövä Ylikertoimen foorumisti Tenkrat (Twitter: @Tenki62).

Kommentit (0)