Vieraskynä: Neljä todennäköisintä suomalaismenestyjää NHL:n pudotuspeleissä

Vieraskynä: Neljä todennäköisintä suomalaismenestyjää NHL:n pudotuspeleissä

Comments: 0

NHL:n runkosarjaa on enää noin kymmenen ottelua jäljellä. Tässä tekstissä keskitytään NHL:n suomalaisiin, joilla on parhaimmat mahdollisuudet nostaa kauden päätteeksi jääkiekossa arvostetuinta pokaalia Stanley Cupia.

1. Chicago Blackhawks – Teuvo Teräväinen

Viime kauden Stanley Cup -voittaja on ehdottomasti yksi tämänkin kauden suosikeista. Vaikka joukkue on alisuorittanut jopa viimeiset parikymmentä ottelua, on se omassa konferenssissaan sijoittunut turvallisesti kärkipäähän. Chicagon menestys perustuu vahvaan kokonaisvaltaiseen pelaamiseen, mutta ennen kaikkea Patrick Kanen tähdittämään tuliseen hyökkäysvoimaan. Kane onkin tällä hetkellä joukkueen tärkein pelaaja ylivoimaisen pistepörssin dominoimisen myötä. Blackhawks on kokonaisuudessaan rakennettu onnistuneesti kevään pudotuspelit huomioiden.

Teräväinen on saanut huikeasti enemmän vastuuta viime kauteen verrattuna – runkosarjassa pisteitä löytyy yli neljä kertaa enemmän kuin viime vuonna. Tästä kertoo tietysti Teräväisen kehitys, minkä vuoksi hänen ei ole tällä kaudella tarvinnut pelata farmiseurassa. Mies saa myös nykyisin kohtuullisen hyvin peliaikaa. Teräväisen suunta on jatkuvasti ylöspäin. Teräväiselle on löydetty selkeä tontti Blackhawksin 3. kentän keskeltä, ja hän on täyttänyt paikkansa onnistuneesti ja täten on Chicagolle tärkeä pelaaja, jonka rooli tulee vielä korostumaan tulevaisuudessa.2. Tampa Bay Lightning – Valtteri Filppula

Tampa Bay on pelannut pitkin kautta tasaisen vahvasti. Viime kaudella finaalissa hävinnyt joukkue lähtee varmasti nälkäisenä kohti pudotuspelejä. Lightningin sijoitus runkosarjassa on vielä melkoinen arvoitus, sillä taistelu pudotuspelipaikoista on idässä erittäin tasaista. Lähtökohdat pudotuspeleihin tulevat kuitenkin olemaan varmasti hyvät. Vaikka Lightning on pelannut viimeiset pelinsä hieman ailahtelevasti, on Tampa Bayn etuna ensinnäkin maalivahti Bishopin varmuus ja hyökkäyksestä Stamkosin ja Kucherovin yhteistyö sekä heidän yksilötaidot. Joukkue tuleekin pudotuspeleissä olemaan jälleen kärkikastia ja taistelee aina finaalipaikasta.

Tavallisesti 3. kentässä pelaavaan Filppulan taso on laskenut kahteen aikaisempaan kauteen verrattuna, ainakin tilastojen valossa. Filppulalla on kuitenkin selkeä paikka joukkueessa perusvarmana hyökkääjänä. Erityisesti viime kauden playoffeissa Filppula oli tehokas ja tärkeä pelaaja, ja pudotuspelien alkaessa hänkin todennäköisesti parantaa jälleen otteitaan.

3. Dallas Stars – Antti Niemi ja Kari Lehtonen

Tällä hetkellä eniten maaleja iskenyt Dallas Stars on pelannut runkosarjansa tähän asti loistavasti. Menestyksen syyt löytyvät hyökkäyksestä – Jamie Benn ja Tyler Seguin ovat olleet pitelemättömiä. Myös Jason Spezza on löytänyt paikkansa joukkueesta ja iskenyt tehoja hyvällä tahdilla. Dallasin tämän hetkinen menestys selittyy osaltaan myös erityisen vahvalla alkukaudella. Joukkue myös vahvisti puolustustaan hankittuaan Kris Russellin trade deadlinella.

Starsin pelityyli painottuu vahvasti hyökkäykseen, mutta joukkue todennäköisesti keskittyy parantamaan myös puolustuspelaamistaan pudotuspelien myötä. Mikäli hyökkäys jatkaa vahvoja otteitaan ja joukkue alkaa pelaamaan entistäkin parempaa puolustuspeliä, niin Dallas tulee olemaan vaikeasti pysäytettävä vastustaja pudotuspeleissä.

Antti Niemi ja Kari Lehtonen ovat pelanneet melkeinpä yhtä paljon runkosarjan aikana, vaikka Niemi onkin vienyt Lehtosen paikan ykkösvahtina. Lehtonen todennäköisesti joutuu seuraamaan pudotuspelejä luukulta, mutta kumpi tahansa pelaakin, niin maalivahtipelin onnistuminen tulee olemaan yksi avainasioita, kun mietitään miten pitkälle Dallas tulee tänä keväänä etenemään.4. Anaheim Ducks – Sami Vatanen

Katastrofaalisen alkukauden läpikäynyt Ducks on tällä hetkellä ilmiliekeissä. Ongelmat maalinteon suhteen ovat enää historiaa, mistä onkin seurannut hienosti voittoja. Joukkueen terästäytymisen myötä paikka pudotuspeleihin on jo varma. Vaikka Perry ja Getzlaf ovatkin joukkuetta kantava voimavara, niin heidän lisäkseen koko joukkue pelaa hyvin yhteen. Myös Anaheimin puolustus- sekä maalivahtipeli toimii erinomaisesti, minkä seurauksena joukkue saattaakin osoittautua positiiviseksi yllätykseksi pudotuspeleissä.

Sami Vatanen on osaltaan syy Ducksin menestykseen. Kovaa tahtia pisteitä takova mies onkin joukkueen tärkein ja monipuolisin puolustaja. Hänelle on annettu paljon vastuuta, ja juuri Vatasen onnistuminen niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaankin tulee määrittelemään miten Anaheimin kevät etenee. Vatanen on yksi tärkeimmistä suomalaisista pelaajista NHL:ssä omalle joukkuelleen. Puolustajaa vaivaa tällä hetkellä pieni vamma leuassa, minkä seurauksena hän ei lähtenyt joukkueensa mukana vieraskiertueelle. Mistään vakavammasta vammasta ei kuitenkaan ole kyse, vaan Vatanen palaa kehiin jo näinä päivinä.

Tekstin on kirjoittanut Mr Warcape.

Kommentit (0)