Vieraskynä: Valioliigaviikonlopun derbyt tiukassa syynissä!

Vieraskynä: Valioliigaviikonlopun derbyt tiukassa syynissä!

päivitetty: Tiistai, 22.03.2016, 13:58

Comments: 0

Chelsea - West Ham

Loppukauden vailla suurempaa panosta pelaava Chelsea isännöi Stamford Bridgellä seurahistoriansa ensimmäistä Mestarien liiga paikkaa metsästävää West Hamia. Lontoon paikalliskamppailu käynnistää kolmen derbyn viikonlopun.

Viime viikko oli Chelsealle paha pettymys, sillä sen taival päättyi sekä Mestarien liigassa, että FA-Cupissa. Chelsean umpisurkean syyskauden johdosta, The Bluesin päätavoitteet kevätkaudelle olivat nimenomaan menestyminen Cupeissa. Valioliigassa sijoitus on tällä hetkellä 10. ja eroa Mestarien liigan karsintapaikkaan oikeuttavaan nelossijaan on edelleen peräti 11 pistettä.

Eden Hazard parantelee lonkkavaivaansa ja on sivussa West Ham ottelusta. Valmentajavaihdoksen jälkeen hieman piristymisen merkkejä osoittanut Hazard on viime peleissä esiintynyt jälleen ailahtelevasti, joten hänen puuttumisensa ei aiheuta kovin suurta muutosta voimasuhteisiin. Sen sijaan pelikieltoa kärsivän Diego Costan puuttuminen on todella pahatakaisku Chelsealle. Mourinhon potkujen jälkeen Costa on ollut koko liigan tehokkain pelaaja. Costa on kirjauttanut maalin tai syötön 79 minuutin välein, kun sarjan seuraaviksi parhaimpiin lukemiin yltävät Aguero (106) ja Kane (108). Chelsea on pelannut tämän kauden Valioliigassa kuusi ottelua, joissa Costa ei ole ollut avauksessa. Näistä otteluista Chelsea ei ole onnistunut voittamaan yhtään (0-4-2). Chelsean muut hyökkääjät Remy, Falcao, Kenedy ja Pato ovat pelanneet yhteensä tämän kauden liigassa 927 minuuttia ja tehneet niissä kolme maalia. Falcao on vasta toipumassa loukkaantumisestaan, tammikuussa hankitulla Patolla ei ole vielä yhtään peliminuuttia Chelsean miehistössä ja Kenedy on pelannut pääasiassa laitapuolustajana. John Terryn toivuttua pelikuntoon Kenedyä ei tarvita enää puolustuksessa, joten joko hän tai Remy tai Traore korvannee Costan Sinisten piikissä.

Hienoa kautta pelaava West Ham taistelee tosissaan seurahistoriansa parhaasta Valioliiga-sijoituksesta ja paikasta ensi kauden Mestarien liigaan. Lisäksi Hammers on edelleen mukana FA-cupissa.

West Ham on kärsinyt kauden mittaan niin hyökkäys- kuin puolustuspään pelaajien loukkaantumissumista. Tällä hetkellä tilanne on hyvä, sillä vain Collins ja Tomkins ovat loukkaantuneina. Pitkäaikaispotilas Carl Jenkinson on palannut emoseuraansa Arsenaliin. Tomkinsia laidalla tuuranneet Antonio ja nyt pelikiellosta vapautunut Byram ovat onnistuneet niin hyvin, ettei Tomkinsin paluun kanssa tarvitse kiirehtiä. Myös Winston Reid on toipunut loukkaantumisestaan ja oli jo avauksessa FA-cupin ottelussa Manua vastaan. Reidin ollessa kunnossa Collinsin loukkaantumisella ei ole niin suurta merkitystä. Hammersin laituri Victor Moses on lainalla Chelseasta, joten hän ei voi esiintyä tässä pelissä. Mosesinkaan puuttuminen ei haittaa, sillä West Hamilla on vihdoin kaikki hyökkäyspään pelaajat terveinä.

Chelsea ei ole hävinnyt Hiddinkin alaisuudessa vielä yhtään ottelua Valioliigassa. Itse pidän markkinaa todennäköisempänä, että Hiddinkin putki katkeaa nyt kovavireistä ja hyvin motivoitunutta West Hamia vastaan.

 

Newcastle – Sunderland

Viikonlopun kuumin ja tunteikkain matsi nähtäneen St James Parkilla, kun Tyne-Wearin derbyssä yhteen iskevät kiivaimmassa putoamistaistelussa mukana olevat Newcastle ja Sunderland. Newcastlen ja Sunderlandin välinen derby on koko Englannin kiihkein ja nyt tulevan sunnuntain ottelun kiihkoa lisää vielä jättimäiset panokset. Naapurikaupunkien vihanpito juontaa juurensa jo 1600-luvulle, jolloin Newcastle ja Sunderland asettuivat eripuolille Englannin sisällissodassa. Myöhemmin myös jakobiittikapinat saivat kaupungit sotajalalle toisiaan vastaan, kun Newcastle valitsi Yrjö II:sen puolen ja Sunderland taisteli Stuartien riveissä.

Vihreällä veralla kaupungit kohtasivat toisensa ensimmäisen kerran vuonna 1883 ja voimakas kilpailuasetelma oli heti valmis sotaisan historian vuoksi. 1900-luvun alussa Newcastle ja Sunderland olivat Aston Villan ohella Englannin menestyneimmät joukkueet, joka vain vahvisti kilpailuasetelmaa entisestään.

En yleensä anna juurikaan painoarvoa joukkueiden yhteiselle historialle, eli viime vuosien matsien tuloksille. Tässä tapauksessa sekin kuitenkin saattaa jo painaa. Newcastle ja Sunderland ovat nimittäin kohdanneet toisensa kolmen vuoden aikana Valioliigassa kuusi kertaa ja Sunderland on voittanut ne kaikki tylyllä 13–1 maalierolla! Tämän vuoden tammikuussa joukkueet pelasivat ”ystävyysottelun”, jossa Sunderland murskasi Newcastlen 6-0.

Newcastlella on edelleen 10 miestä sairastuvalla, mutta heistä neljän (Cisse, Coloccini, Mbemba, Mbabu) odotetaan toipuvan pelikuntoon sunnuntaiksi. Alla on kuitenkin niin pitkiä loukkaantumisia, että paikkaa avauskokoonpanosta ei välttämättä irtoa kenellekään. Newcastle on kärsinyt loukkaantumissumasta koko kauden ja joukkueeseen hankittiinkin useampikin vahvistus tammikuussa. Sarjan pisimmästä loukkaantumislistasta huolimatta materiaalista tämän ei pitäisi jäädä Newcastlella kiinni - ainakaan paperilla.

Sunderlandin loukkaantumistilanne on huomattavasti parempi. Pari viikkoa sitten aivotärähdyksen saanut Lee Cattermole on jälleen käytettävissä, samoin kuin pitkäaikaispotilas Jermain Lens. Tammikuussa hankittu, ja välittömästi Black Cats-fanit hurmannut Wahbi Khazrin pelikunto oli alkuviikosta epävarmaa, mutta Allardyce vahvisti myös ranskalais-tunisialaisen olevan kunnossa. Näin ollen loukkaantuneena ovat ainoastaan hyökkääjä Duncan Watmore ja puolustaja Emmanuel Eboue. Watmore on onnistunut viimeistelemään vain kaksi osumaa pelaamissaan 17:ssa liigapelissä. ManU-kasvatti Watmoren merkitys on siis hyvin pieni, sillä yhden kärjen taktiikkaan luottava Sam Allardyce laittaisi joka tapauksessa Jermain Defoen piikkiin. Uusi hankinta Eboue ei ole pelannut vielä minuuttiakaan Sunderland paidassa ja koska kaikki muut puolustajat ovat kunnossa, ei tästäkään pysty miinusta antamaan.

Chelsean jälkeen kauden suurin alisuorittaja Newcastle vaihtoi vihdoin manageria, kun Steve McClaren sai väistyä Rafael Benitezin tieltä. Benitezin ura Harakka-käskyttäjänä alkoi 1-0 vierastappiolla Leicesterille. Sunderland ei pelannut viime kierroksella, joten rasituksesta pientä etua Black Catsille.

Sunderland on voittanut viimeisestä kuudesta pelistään vain yhden, kun Manchester United kaatui Stadium of Lightilla maalein 2-1. Lisäksi joukkue on pelannut kolme tasapeliä ja hävinnyt Manchester Citylle ja West Hamille 1-0. Cityä vastaan Sunderland loi enemmän maalipaikkoja, ampui useammin boksin sisältä ja osui kerran maalikehikkoonkin. Molemmilla oli ottelussa yksivaarallinen maalipaikka ja kaksi laukausta kohti maalia. Myös West Hamia vastaan Sunderland vei laukaukset niin kaukaa kuin läheltä ja osui vielä useammin maalia kohtikin. Niin vain täysipistepotti jäi taas vastustajalle. Viime pelissä jo varmalta vaikuttaneet kolme pistettä vaihtuivat yhteen, kun vajaamiehinen Southampton tasoitti ajassa 90+3.

Viimeisessä kuudessa matsissa sekä Newcastle, että Sunderland ovat päästäneet vastustajansa vaaralliseen maalipaikkaan vain kuusi kertaa. Lukema on sarjan ehdotonta parhaimmistoa. Vastaavasti molemmat ovat itse merkkauttaneet vain kuusi ”big chancea”, joka puolestaan on Aston Villanjälkeen sarjan huonoin lukema.

Ottelun jättimäinen panos antaa odottaa varovaista starttia. Joukkueiden heikot viimeistelykyvyt yhdistettynä hyviin puolustuspääntilastoihin pitänee hyvät maalipaikat vähissä.

 

Manchester City – Manchester United

Valioliigan 31. ottelukierros päättyy Manchesterin derbyyn. Isäntäjoukkue City taistelee vielä ohuesti jopa mestaruudesta, kun taas Punaiset Paholaiset tavoittelevat paikkaa ensi kauden Mestarien liigasta, eli sijoittumista neljän joukkoon. Manchesterin jätit pelasivat kuluvalla viikolla Euroopan Cup-kilpailuja. City eteni tiistaina puolivälieriin Mestarien liigassa ja United lähti torstaina lauluun Eurooppa-liigasta Liverpoolin mentyä jatkoon yhteismaalein 3-1.

Kahden lisäpäivän lepo tuo merkittävän edun Citylle viikonlopun Derbyä ajatellen. Mestarien liigassa jatkoonpääsystä huolimatta tiistain ottelusta seurasi Citylle myös negatiivisia asioita. Pellegrini joutui vaihtamaan avausjaksolla molemmat topparinsa, kun Kompany loukkasi pohjelihaksensa ja Otamendi sai iskun jalkaansa. Kompanyn on arvioitu olevan sivussa 1-3 kuukautta, mutta Otemendin tälli ei ollut paha ja hänen odotetaan kuntoutuvan jo sunnuntaiksi. Edellisestä pohjevammasta toivuttuaan Kompany kerkesi olla avauskokoonpanossa vain seitsemän kertaa ennen eilistä loukkaantumistaan. Näistä seitsemästä ottelusta City voitti vain kaksi (Aston Villan ja Dynamo Kievin), kun taas edellisestä kahdeksasta matsista City voitti viisi. Kyseinen pohjevamma on City-kapteenille jo 14:sta viimeisen neljän vuoden aikana!

Unitedin otteluruuhkasta olen kirjoittanut aikaisemminkin, mutta onhan se edelleen ihan mieletön. Joukkue pelasi helmikuussa seitsemän ottelua ja tähän mennessä se on pelannut jo maaliskuun puolellakin viisi kertaa. Liverpool kohdattiin torstaina, sunnuntaina vastassa on City ja siihen perään tiistaina FA-cupin uusintaottelu West Hamia vastaan. Loukkaantumissuma yhdistettynä van Gaalin potku-uhan alla valmentamiseen, on johtanut siihen, ettei hollantilaisluotsi ole pystynyt lepuuttamaan pelaajiaan, vaan on valinnut vuoden jokaiseen otteluun parhaan jalkeilla olleen miehistön.

Parin viime viikon aikana ManUn loukkaantumishuolet ovat kuitenkin helpottaneet ja tällä hetkellä loukkaantuneina ja varmasti sivussa ovat enää Rooney, Shaw, Young, ja Keane. Lisäksi Phil Jonesin, Ander Herreran ja Borthwick-Jacksonin toipuminen sunnuntaiksi pelikuntoon on vielä epävarmaa. Van Gaal on kertonut, että aikoo edetä loukkaantumisista toipuneiden pelaajien kanssa rauhassa, eikä halua ottaa riskejä.

ManUn viimeaikaiset peliesitykset ovat olleet huonoja. Liverpool meni Eurooppa-liigassa täysin ansaitusti jatkoon. Varsinkin avausosassa ManU oli isoissa vaikeuksissa, eikä saanut juuri mitään aikaiseksi. Oikeastaan koko kauden vaivannut ongelma pallonhallinnan hyödyntämisestä maalipaikoiksi on vaivannut viime aikoina entistä voimakkaammin. Viimeisessä neljässä pelissään United on laukonut vastustajan maalia kohti yhteensä seitsemän kertaa. Homma tuskin helpottuu Cityäkään vastaan, sillä Taivaansiniset ovat päästäneetvastustajansa maalipaikoille koko liigan vähiten tämän vuoden aikana.

Manchester Cityltä puuttuu sunnuntaina loukkaantumisten vuoksi De Bruyne, Kompany, Nasri ja Delph. Norwich pelin missannut Yaya Toure teki paluun avauskokoonpanoon jo keskiviikon UCL-ottelussa ja on käytettävissä derbyssä. Kapteeni-Kompany on sivussa 1-3kk, mutta muu kolmikko palannee tositoimiin heti maaottelutauon jälkeen. Maaottelutauon aikana City pelaa harjoitusottelun suljetuin ovin, jossa De Bruyne, Nasri ja Delph pääsevät jo hakemaan pelituntumaa. David Silva ei ole yltänyt viime kausien tasolleen, joten Kevin De Bruynen loukkaantumisella on ollut iso vaikutus Cityn hyökkäyspeliin. Ilman belgialaista Cityn maalipaikat ovat vähentyneet 15,4% prosenttia ja laukaukset maalia kohti peräti 37,7%.

Manchester Cityn 13:sta viimeisessä kotimatsissa Valioliigassa peräti 12:ssa on tehty yli 2,5 maalia. Uskon kuitenkin, että nyt tulevana sunnuntaina jäädään 10 % -yksikköä todennäköisemmin tuon linjan alle kuin yli.

 

Ennakon on kirjoittanut Ylikertoimen keskustelupalstalta tuttu Jani Heikkinen (Twitter:@UgadaTipService)

Kommentit (0)