Maalivahdin valinta FanTeam.com-joukkueeseen

Maalivahdin valinta FanTeam.com-joukkueeseen

päivitetty: Torstai, 05.11.2015, 16:34

Comments: 0

Merkittävä päätös, jonka teet omaa FanTeam-joukkuetta luodessasi on maalivahdin valinta. Maalivahdin pisteet vaihtelevat paljon otteluista toiseen, mutta listaamme tässä jutussa niin paljon infoa kuin mahdollista, jotta varianssin osuus pienentyisi.

Hinta on kriittisen tärkeä tekijä, mutta ensin on tehtävä jonkinlaisia laskelmia. Listatuista tilastoista arvokkainta on jahdata bonuksia maalin pitämisestä puhtaana ("clean sheet").

Nyt jos koskaan kannattaa avata tili FanTeamissa, sillä FanTeam.com tarjoaa ensitallettajille 200% talletusbonuksen aina 500€ asti (250€ talletus). Voit lukea tarjouksesta lisää Ylikerroin.comin keskustelufoorumilta.

Rankkaamme maalivahdin valinnassa huomioitavat asiat seuraavaan järjestykseen:

1. Todennäköisyys nollapeliin
2. Puolustuksen laatu - laukausten estäminen
3. Vastustajan laatu - laukauksia ottelua kohti
4. Maalivahdin perustaso vs maalivahdin arvo
5. Koti tai vieraspeli
6. Punaiset tai keltaiset kortit

Käydään näitä läpi kohta kohdalta.

1. Todennäköisyys nollapeliin

Tämän bonuspisteen saaminen on kriittisen tärkeää. Sinun pitää tutkia, mitkä maalivahdit pitävät todennäköisimmin nollapelin. Tämä käy helpoiten selvittämällä joukkueen oman puolustuksen laadun ja vastustajan hyökkäyspelin laadun. Tehdyt/päästetyt maalit ovat nopea tapa selvittää asiaa, mutta pidemmälle vietynä kannattaa kiinnittää myös vetojen ja luotujen maalipaikkojen määrän.

On myös hyödyllistä tutkia vedonvälittäjien kertoimia maalivahtien nollapelistä. Näistä saat hyvän lähtökohdan sille, miten todennäköinen valitsemasi maalivahdin "clean sheet" on.

Maalivahdit voivat saada 4 pistettä nollapelistä ja yhdestä päästetystä maalista ei mene vähennyksiä. Jokaisesta kahdesta päästetystä maalista menee pisteen vähennys. Esimerkiksi maalivahtisi voi johtaa 1-0 ottelun loppuvaiheilla ja hänellä voi olla 3 torjuntaa. Jos peli päättyisi noihin lukemiin, niin nappaisit mukavat 5 bonuspistettä (4 nollapelistä ja 1 kolmesta torjunnasta). Mutta jos maalivahti päästää viime hetkellä maalin, niin jäljelle jää enää yksi vaivainen piste. Tämä erittäin raju varianssi tekee maalivahdin valitsemisesta vaikeaa ja jos osallistut useisiin peleihin, niin on suositeltavaa käyttää eri maalivahteja niissä, vaikka olisit todella varma yhdestä valinnastasi. Parasta mitä voimme tehdä on arvioida nollapelin todennäköisyys ja tehdä valinta sen pohjalta suhteutettuna maalivahdin hintaan.2. Puolustuksen laatu - laukausten estäminen

Jälleen kerran kannattaa hyödyntää vedonvälittäjän kertoimia joukkueen puolustusvoiman arvioinnissa. Lisäksi maalivahtia valittaessa hyvä idea on suosia sellaisia joukkueita, jotka pystyvät pitämään vastustajan todella vähissä laukauksissa kohti maalia. Hyvät puolustukset pystyvät pakottamaan vastustajaa ampumaan huonoista asemista, mikä tarkoittaa suoraan vähemmän laukauksia kohti maalivahtia ja täten myös vähemmän maaleja.

3. Vastustajan laatu - laukauksia ottelua kohti

Luonnollisesti meidän pitää selvittää myös vastustajan hyökkäystaidot. Tutki jälleen vedonvälittäjien kertoimia ja hyökkäävien pelaajien laatua. Tärkeää on selvittää, miten monta laukausta he keskimäärin saavat maalivahtia kohti. Hyökkääjien viime otteluiden pelivirekin voi olla hyvä huomioida. Jos jahtaat nollapeliä, niin vastustajaksi on hyvä haravoida heikkoja hyökkäyksiä. Mutta jos haluat maalivahdillesi paljon torjuntapisteitä, niin sinun on valittava sellainen vastustaja, joka on kohtuullisen vahva, mutta ei kuitenkaan mielellään aivan ylivoimaisen vaikea, jotta se ei tekisi useampaa kuin yhtä maalia ja siten aiheuttaisi maalivahdillesi miinuspisteitä.

4. Maalivahdin perustaso vs maalivahdin arvo

Ei ole helppo tehtävä määrittää jokaisen maalivahdin hyvyyttä. Torjuntaprosentin tarkistaminen voi olla hyödyllistä, mutta siinä ei aina ilmene nykykuntoa, jos vaikka tutkii koko uran tilastoja. Toisaalta yhden kauden tilastot eivät välttämättä ole otoskooltaan tarpeeksi isoja. Perustason määrittämisessä voi käyttää apunaan myös maalivahtien siirtosummia, tosin sekään ei ole mikään täysin luotettava mittari.

Joukkueen ja maalivahdin viime otteluiden kunto on hyvä huomioida, mutta luonnollisesti huonovireisten maalivahtien hinta laskee ja hyvien nousee. Näistä voi tutkimalla löytää hyviäkin maalivahteja halvalla hinnalla, jos arvioi vireen kääntyvän.

5. Koti vai vieraspeli

Vedonvälittäjien kertoimissa on jo huomioitu se, että pelataanko ottelu valitun maalivahdin kotikentällä vai vieraissa (nollapelin kertoimet ja muut vastaavat). Yleisesti ottaen kannattaa kuitenkin hieman enemmän suosia kotijoukkueen maalivahteja ja välttää vieraspelin vahteja. Mikäli sinulla on pari ideaa maalivahdiksi, niin kotipelin pelaava kannattaa ottaa ensisijalle. Tämä johtuu siitä, että jos peli sattuu repsahtamaan jommalle kummalle, niin loppuhetkillä kotijoukkueella on usein enemmän motivaatiota tehdä se yksi lopputuloksen kannalta merkityksetön maali.

6. Punaiset tai keltaiset kortit

On hyvä selvittää, jos joukkue on taipuvainen tekemään paljon rikkeitä ja ottamaan keltaisia tai punaisia kortteja. Tällaiset joukkueet voivat helpommin aiheuttaa omaan päähän rangaistuspotkuja tai joutua pelaamaan vajaalukuisena. Toki maalivahti saisi torjutusta rankkarista 5 pisteen bonuksen, mutta vastaavasti riski nollapelin menettämiseen on todella suuri.

Maalivahtien osalta korttitilastot ovat luultavasti liian pieniä otokseltaan ja sattuma vaikuttaa maalivahtien kortteihin liikaa. Toki jotkut maalivahdit ovat tunnetusti kuumaverisempiä.Yhteenveto:

Maalivahdin valinta voi monesti tuntua turhauttavalta, koska varianssi pisteiden määrässä on niin suurta. Tässä jutussa käytiin läpi perusasioita, joita kannattaa miettiä maalivahdin valinnassa. Lähtökohtana voidaan pitää sitä, että nollapelin pitävä maalivahti hyödyttää totta kai eniten, mutta pitää huomioida, että hyväkään joukkue ei pysty pelaamaan nollaa huonoa joukkuetta vastaan kuin 50-70% kerroista.

Ehkä helpoin yksittäinen tapa maalivahdin valintaan on tutkia "clean sheet" -kertoimia ja suhteuttaa niitä maalivahtien hintoihin. Tällä tavoin valittu maalivahti ei ole lähtökohtaisesti koskaan huono valinta. Toki oma tietous on sitten ripaus kaiken päälle.

Kommentit (0)