Ilves - matkalla kohti mitaleja?

Ilves - matkalla kohti mitaleja?

Betsari Pro blogi

Comments: 3

Veikkausliigasta on pelattu kohta jo puolet, kun 33 kierrosta käsittävästä sarjasta on suurimmalla osalla joukkueista takana 15 kierrosta. Sarja on käynnistynyt monella tapaa yllätysten merkeissä. Viime kauden mestari SJK aloitti todella heikosti ja mitaleille ennustettu Inter ehätti jo vaihtamaan valmentajaansakin ilman suurempaa vaikutusta peliotteisiin. Positiivisella puolella kauden suurin yllättäjä on kuitenkin ollut Tampereen Ilves. Perinteikästä keltavihreää veikkailtiin ennen kautta monien asiantuntijoiden toimesta putoamistaisteluun. Ansaitustikin - sillä viime kaudella joukkue oli lähinnä onnekas, että sarjapaikkaan tarvittavat pisteet saatiin kasaan vahvan kesäkauden ansiosta. Pelin taso ei ollut sen kummempaa kuin lopulta jumboksi jääneellä Jarollakaan.

Tälle kaudelle lähtökohdat olivat kuitenkin jo talvella selkeästi paremmat. Siinä missä viime kaudella Veikkausliiga-paikka varmistui vasta tammikuussa, niin nyt joukkuetta päästiin rakentamaan rauhassa Veikkausliigan vaatimuksia silmällä pitäen. Viime kauden kabinettinousijoista Ilves oli ainoa joka onnistui säilyttämään sarjapaikkansa. Tämän talven hankintoja voidaankin pitää jo nyt todella onnistuneina, kun senegalilainen keskikenttämies Emile Paul Tendeng on ollut yksi koko liigan parhaista pelaajista ja Ruotsin kentillä meritoitunut keskikentän pohjan ghanalainen Reuben Ayarnakin on täyttänyt oman ruutunsa enemmän kuin hyvin. Tämän lisäksi viime kaudella Klubi-04:ssä lähinnä penkkiä kuluttanut Mikael Soisalo on ennättänyt herättämään jo Championship-seura QPR:nkin kiinnostuksen vahvoilla otteillaan.

Veikkausliiga on lopulta melko tasainen sarja, joten onnistuneiden hankintojen jälkeen ei voida pitää mitenkään valtavana ihmeenä, että Ilves keikkuu sarjassa peräti kolmantena. Vedonlyöjinä meitä kuitenkin kiinnostaa paljon enemmän, mitkä ovat Ilveksen mahdollisuudet jatkaa samaa tahtia vai koittaako taantuminen ennakoituun putoamistaistoon.

Tuurit

Vaikka Ilveksen alkukausi on ollut hyvä, niin tappio-otteluissaan se on silti ollut jopa epäonninen. Paremmilla tuureilla (viimeistelyllä!) tappiot IFK Maarianhaminaa, PS Kemiä, Interiä ja RoPSia vastaan olisivat voineet hyvin päättyä toisinkin. Toki muutamissa voitoissaan joukkue on ollut siinä mielessä onnekas, että vähät maalipaikat olisi voinut jäädä käyttämättäkin, mutta ainoastaan HJK-ottelu (5-1 tappio Helsingissä) on ollut selkeästi sellainen, jossa tappio oli ainoa oikea tulos.

Koko kauden mittapuulla tuureja kuvaava PDO-lukema (jos määritelmä ei ole tuttu, tsekkaa artikkelin loppuun) on Ilveksen osalta tasan sata. Tämänkin lukeman mielestä Ilves ei siis ole ollut kokonaisuutena millään tavalla onnekas alkukauden aikana.

Puolustus

Viime kaudella puolustuspelaaminen oli Ilveksen suurimpia ongelmia. Eniten päästettyjä maaleja (48 kappaletta) ja toiseksi eniten päästettyjä laukauksia (KTP:n jälkeen) ei antanut lupaa odottaa paljoa tästä kaudesta. Uuden valmentajan Jarkko Wissin kykyjä epäiltiin Urheilulehteä myöden, mutta epäilykset ovat osoittautumassa turhiksi. 

Wiss on tehnyt tällä osa-alueella lähestulkoon ihmeitä. Tällä kaudella Ilves-puolustus on päästänyt keskimäärin toiseksi vähiten laukauksia otteluissa. Jos nämä lukemat suhteuttaa vielä pallonhallintaan (mikä on Ilveksellä edelleen pieni ongelma), niin Ilves-puolustus on ollut tällä kaudella tähän asti käytännössä sarjan parasta. Menestyvät joukkueet tunnetaan usein hyvästä puolustamisesta, joten tältä osin jatkokin näyttää Ilvekselle hyvältä.

Hyökkäys

13 tehtyä maalia 14 otteluun kertoo hyvin, mikä on yksi suurimmista ongelmista. Mainittu Tendeng on tuonut vahvan lisän hyökkäyspelin rakenteluun, mutta selkeästi suurin puute joukkueessa on hyvän kärkimiehen puute. Mika Lahtinen teki viime kaudella peräti 10 maalia, mutta nyt hän on (ansaitusti) pudonnut penkkimieheksi. Ilves on etsinyt hyvää kärkimiestä jo pitkään huonoin tuloksin. Nykyinen ykköskärki Antto Hilska ei hänkään täytä Veikkausliigan vaatimuksia.

Uusin kokelas kärkeen on 21-vuotias ugandalainen Yunus Sentamu. Pelilupaongelmista kärsineen Sentamun pitäisi viimein olla edustuskelpoinen viikonloppuna IFK Maarianhaminaa vastaan. Hänen CV:nsä on kova - Afrikan Mestareiden Liigan finaalia ja kolme maalia maajoukkueessakin, mutta kuten monen muunkin Afrikan mantereelta kotoisin olevan pelaajan tavoin nähtäväksi jää mikä on todellinen taso Veikkausliigan peleissä. Potentiaalia on ainakin olemassa. 

On Ilveksen vastaus maalinteko-ongelmiin sitten Sentamu tai joku muu, niin menestyäkseen Ilveksen pitää jatkossakin käyttää vähät maalipaikkansa hyväkseen kovalla prosentilla. Tämä on ehdottomasti se osa-alue, joka tulee määrittelemään Ilveksen loppukauden saavutukset.

Otteluohjelma

Ilveksen otteluohjelma vaikuttaa varsin suosiolliselta. Sunnuntaina se matkustaa Maarianhaminaan, jossa vastassa on torstaina Eurooppa Liigan karsintaa pelannut joukkue. Samoin seuraavana viikonloppuna vastaan tulee niin ikään eurokiireissä pyörivä HJK. Seuraavat kolme vastusta löytyvätkin sarjan häntäpäästä, kun PS Kemi, PK-35 Vantaa ja Inter ovat listalla. Vahva pistesaldo näistä otteluista ei ole mitään haihattelua ja pitäisi Ilveksen vahvasti mukana kärkitaistelussa.

Tuossa vaiheessa taistelu europaikoista voisi vielä innostaa seurajohtoakin vahvistamaan rivejä. Kotiotteluja on pelaamatta vielä kymmenen ja vierasmatseja yhdeksän. Loppukaudesta maininnan arvoinen asia on vielä kotiottelu HJK:ta vastaan toiseksi viimeisellä kierroksella. Todennäköisesti HJK:lla ei ole tuossa ottelussa enää täyttä motivaatiota, joten otteluohjelma ei voisi enää paljoa suosiollisempi olla.

Yhteenveto

Tietysti lähes kaikkien Veikkausliigan joukkueiden tapaan Ilveksen materiaali on kapea, eikä se kestä isoa loukkaantumissumaa. Mutta tämän hetken tiedoilla ei ole syitä olettaa, että Ilveksen tahti tulisi tulevina viikkoina merkittävästi heikkenemään. Yksittäiset ottelut voivat tietysti päättyä miten tahansa, mutta suuremmassa kuvassa Ilveksen pelaaminen on hallittua, eikä merkittäviä puutteita ole. Mikäli Sentamu osoittautuu todelliseksi vahvistukseksi, niin on hyvinkin uskottavaa, että Ilves taistelee mitalisijoituksista vielä pitkälle syksyyn.

Ennustus loppusijoituksista

1) HJK

2) SJK

3) IFK Mariehamn

4) Ilves

5) RoPS

6) FC Lahti

7) VPS

8) KuPS

9) HIFK

10) Inter Turku

11) PK-35 Vantaa

12) PS Kemi

 

*) PDO-lukema on summa joukkueen laukaisu- ja torjuntaprosentista. Pitkässä juoksussa näiden summa lähestyy sataa. Yli sadan lukemilla joukkuetta voidaan pitää onnekkaana, alle sadan lukemilla taas epäonnisena.

Kommentit (3)

Hyvä kirjoitus! Omasta

Hyvä kirjoitus! Omasta mielestä on kyllä todella vaikea kuvitella, että Kemi romahtaisi jumboksi.

PDO

Kiitos hyvästä jutusta. Kiinnostaisi tietää että onko kirjoittajalla tietoa jalkapallon PDO lukemista enemmänkin. Missä lukemissa sarjan kärkijoukkueiden ja peräjoukkueiden PDO lukemat ovat. Niin Suomen kuin ulkomaidenkin sarjoissa.

Jääkiekossa NHL:ssä kärkijoukkueilla PDO on tuolla noin 102% hujakoilla ja peräjoukkueilla noin 97% hujakoilla. Pieniä tasoeroja joukkueiden väliltä löytyy ja tämä näkyy myös PDO luvussa varmasti hieman. Ihan varmasti tuo noin 5% yksikön ero kärjen ja perän välillä ei ole pelkkää sattumaa ja tuuripomppujen ansiota.

Suomen salibandyliigassa kärkijoukkueiden PDO lukema kauden lopussa on ollut peräti 110% ja peräjoukkueilla 90%. Tasoerot ovat siis merkittävät kärjen ja perän välillä ja ei ole mitään syytä olettaa että esim. Classicin, Happeen tai Oilersin lukema tulisi lähestymään merkittävästi sataa prosenttia ainakaan ensi kauden aikana.

Minkälainen vaihtelu jalkapallossa PDO luvulla on sarjan kärjen perän välillä?

JJ

PDO

Tuosta PDO:sta voisi vaikka kirjoittaa omankin blogi-tarinansa joskus. Tuo on kyllä täysin oikea havainto, että kärjessä lukema nousee yli sadan ja häntäpäässä se jää sen alle. Miten paljon niin se vaihtelee sarjan tasaisuuden mukaan. Mutulla ilman datan katsomista sanoisin, että Veikkausliigassa ollaan huomattavasti lähempänä noita jääkiekon 103-97 lukemia kuin salibandyn 110-90.

Mutta tämä on varmasti aihe johon vielä palataan oman kirjoituksen muodossa...