Valioliiga-analyysi kuuden pelatun kierroksen jälkeen

Valioliiga-analyysi kuuden pelatun kierroksen jälkeen

Betsari Pro blogi

Comments: 4

Valioliiga-kautta 2016-2017 on takana nyt kuusi täyttä kierrosta. Sarjataulukon kärjessä komeilee Manchester City puhtaalla kuuden voiton saldollaan, mutta kaikki pidempään urheilua seuranneet ja edes satunnaisesti vetoa lyövät varmasti tietävät, että kuuden ottelun otoskoko on varsin mitätön vertailukohta. Huono tai hyvä onni maalipaikoissa voi helposti kallistaa vaakakuppia suuntaan tai toiseen, eikä edes otteluohjelman vaikutus ole tässä kohtaa ollenkaan mitätön. Nytkin esimerkiksi Liverpoolin ja West Bromwichin otteluohjelmia alkukaudella tuskin voisi kukaan edes vitsillä sanoa tasapuolisiksi.

Miten sitten vertailla joukkueiden tuloksia? Tähän on varmasti menetelmiä yhtä paljon kuin laskijoitakin, mutta Betsari Pro on päätynyt yhteen melko simppeliin ratkaisuun. Tärkein (ja samalla valitettavasti myös tolkuttoman vaivalloinen) vaihe on määrittää jokaiseen otteluun niin sanottu reilu lopputulos. Alkukaudesta pelattu Burnley-Liverpool toimii hyvänä esimerkkinä. Ottelu päättyi Burnleyn 2-0 kotivoittoon, mutta molemmat maalit tulivat hienoista kaukovedoista. Tämän lisäksi Burnleyllä ei juuri maalipaikkoja ollut, joten tähän Suureen Joukkuevertailuun Burnley saikin kahden tehdyn maalin sijaan vain laskennalliset 0,30 tehtyä maalia. Liverpoolilla kävi tuossa ottelussa päin vastoin. Tulossarake näytti nollaa, mutta ottelun hallinnan ja luotujen maalipaikkojen myötä Liverpoolin olisi kuulunut tehdä tuossa ottelussa lähes laskennalliset 1,40 maalia.

Suuressa osassa otteluita lopullisen tuloksen ja tämän laskennallisen tuloksen välinen ero on pieni. Kuten kaikki hyvin tietävät, ajoittain lopputulos kentällä ei vastaa pelitapahtumia, joten tällä "reilun lopputuloksen" menetelmällä kyetään poistamaan hieman tuloksissa esiintyvää satunnaishajontaa. Tämän satunnaishajonnan vaikutuksen pienentäminen tulee sitä tärkeämmäksi mitä pienemmästä ottelumäärästä pyritään vetämään johtopäätöksiä joukkueiden tasosta. Tällä menetelmällä saadaan jo kuudenkin pelatun kierroksen jälkeen selkeä näkemys siitä, mitkä joukkueet ovat oikeasti pelanneet hyvin ja mitkä huonosti.

Toinen merkittävä vaihe on sarjaohjelman vaikutuksen nollaaminen. Kaikki varmasti tuntevat vanhan vitsin, jos Saksa ensin voittaa Englannin 2-0 ja tämän jälkeen Ranska voittaa Saksan 2-0, niin kuvitteellisen Ranska-Englanti -ottelun tulisi päättyä 4-0 Ranskalle. Tässä muodossa esitettynä logiikka kuullostaa täydeltä idiotismilta, mutta pidemmälle vietynä sen takaa löytyy totuuden siemen. Sen sijaan, että päätelmät muodostettaisiin yhden tai kahden ottelun tuloksien perusteella, valitaankin ajanjaksoksi kaikki kauden aikana pelatut ottelut - ja niiden reilut lopputulokset. Yksi ottelu voi tuoda eteen hassuja tilanteita, mutta kun joukkueet pelaavat ristiinrastiin keskenään, niin nämä omituisuudet tasoittavat toinen toisensa ja pienellä yhtälönratkaisulla on laskettavissa kaikille joukkueille yhteneväinen vertailuarvo sen tasosta. Ilman, että tarvitsee enää erikseen miettiä ja pohtia kunkin joukkueen otteluohjelman vaativuutta.

Muista, että tämä alla esitettävä voimalukuranking perustuu vain ja ainoastaan tämän kauden kuuteen pelattuun otteluun, eikä ota millään tasolla kantaa siihen mitkä olivat joukkueiden ennakko-odotukset kauteen lähdettäessä. Graafissa x-akselin arvo on joukkueen laskennallinen maaliero yhtä ottelua kohden. Koko kauden maalieroksi se on muutettavissa helposti kertomalla lukema 38 ottelulla. Alla on vielä muutamia kommentteja eniten silmiin pistävistä joukkueista.


(Klikkaa kuvaa isommaksi)

Liverpool

Hieman yllättäen tämän voimalukurankingin kärjestä löytyy Liverpool ja vielä millä marginaalilla! Mutta kun alkaa tutkimaan, niin ei se ehkä niin yllättävää olekaan. Joukkueen alkuohjelma on ollut järisyttävän kova - kuuden kierroksen aikana se on kohdannut jo Arsenalin, Tottenhamin, Chelsean ja Leicesterin. Ja mikä tärkeintä, se on reilun lopputuloksen menetelmällä voittanut jokaisen ottelun! Puolustuspäässä on nähty ajoittain järkyttäviä virheitä, jotka ovat johtaneet vastustajan maaleihin, mutta jos Jürgen Klopp saa karsittua nämä pois, niin Liverpoolin punaiset tulevat näillä otteillaan taistelemaan tosissaan mestaruudesta.

Muutoin mestaruustaistelu vaikuttaa varsin odotetulta. Man City, Arsenal, Man United ja Chelsea miehittävät seuraavat sijat. Tottenham on ehkäpä ollut jossain mielessä pieni pettymys. Viime kauden jälkeen odotukset Spurs-leirissä olivat varmasti korkealla. Puolustuspelaaminen on toiminut hyvin, mutta hyökkäyspäässä maalipaikkojen luominen ei ole ollut samalla tasolla muiden kärkijoukkueiden kanssa. Ehkäpä erityisesti Moussa Dembele pystyisi auttamaan tässä asiassa, kunhan hänet vain saataisiin joskus kentänkin puolelle.

Watford

Watford on ollut tähän asti yksi kauden pirteimmistä yllätyksistä. Maanantain Burnley-ottelu ei ollut kovinkaan hyvä esitys, mutta muutoin seitsemän pistettä kuudesta ensimmäisestä ottelusta on varmasti jopa enemmän kuin manageri Mazzarri uskalsi odottaa. Otteluohjelma on ollut hyvin haastava, mutta siitä huolimatta Watford ei ole jäänyt kertaakaan täysin jyrän alle. Se lupaa hyvää, kun vastaan alkaa asettua hieman helpommin voitettavia joukkueita.

Sunderland

Sunderland löytyy sarjataulukon viimeiseltä sijalta, mutta todellisuudessa se ei kuitenkaan ole aivan näin huonosti pelannut. Sarjaohjelma ei ole ollut erityisen helppo. Ajoittain puolustus on ollut pahasti tuuliajolla, mutta 12 päästettyä maalia tällä otteluohjelmalla ei kuitenkaan ole mikään täysi katastrofi. Suurimmat kysymysmerkit löytyvät ehkä henkiseltä puolelta. Häviäminen on henkisesti kuluttavaa ja erityisesti viime viikonlopun 2-3 kotitappio Crystal Palacelle, kun raitapaidat johtivat tunnin kohdalla jo 2-0, tulee varmasti painamaan pelaajiston mieltä. Tulevat kierrokset määrittelevät pitkälle mihin suuntaan Sunderlandin kausi lähtee etenemään. 

Putoamistaistelu

Putoamistaistelusta voidaan odottaa jälleen varmasti mielenkiintoista. Ennen kauden alkua Hulliin ei uskonut kukaan. Se aloitti kauden pirteännäköisesti, mutta nyt materiaalin rajallisuus on alkanut näkyä. Näillä otteilla sarjapaikan uusimisesta ei kannata edes haaveilla. Yllättävämmin Bournemouth kuuluu lähes samaan kastiin ja paljon saa senkin peli parantua, jotta sarjapaikka säilyy. Bournemouthin puolustukseksi tosin on todettava, että Jack Wilshiren hankinta voi jatkossa auttaa paljonkin.

Yllätyksenä on kuitenkin tulleet Stoken ja Swansean huonot otteet. Stoken puolustus on ollut pahasti kuutamolla, mutta he ovat kärsineet hieman huonosta tuuristakin, eikä pelin tarvitse paljoa parantua, jotta sarjapaikan suhteen olisi suurta uhkaa. Pelaajamateriaalihan joukkueella on täysin eri tasolla kuin muilla hännänhuipuilla.

Swansean kohdalla sen sijaan hälytyskellojen pitäisi jo soida ja lujaa. Pelin taso on ollut ajoittain hyvin heikko ja monet tappiot olisivat voineet olla ansaitustikin suurinumeroisempia kuin todellisuudessa olivat. Näillä peliesityksillä manageri Guidolin voi joutua etsimään nopeasti uutta työpaikkaa. Näillä näkymin Swansean kohdalla on suuri riski, että kausi sujuu vahvasti putoamistaistelussa mukana.

Leicester

Ei Valioliiga-kirjoitusta ilman mainintaa Leicesterista. Sijoitus löytyy tukevasti keskikastista ja sinne joukkue kuuluukin. Parempiaan vastaan tappiot ovat olleet täysin ansaittuja, mutta itseään heikommat joukkueet ovat kaatuneet vaikeuksitta. Kärkijoukkueista suurin osa tuntuu olevan nyt viime kautta huomattavasti paremmassa iskussa, joten Leicesterin kaudesta uhkaa tulla nopeasti tylsä. Europaikoille ei kyetä, mutta putoaminenkaan ei ilman valtavaa loukkaantumissumaa tule olemaan mikään uhka missään vaiheessa. Toivottavasti Mestarien Liiga tarjoaa ketuille kuin jalkapalloromantikoille juhlan aihetta vielä pitkään.

Kommentit (4)

Hienoa analyysia! Sitä jäin

Hienoa analyysia! Sitä jäin miettimään, että minkälaisella yhtälöllä lasketaan yhteneväinen vertailuarvo joukkueiden tasosta?

Jalkapalloanalyysi

Näitä lisää jatkossakin. Valioliiga ja kaikki muutkin sarjat kiinnostavat.

matematiikka

Sen verran pitää tunnustaa, että opinnot matematiikan parissa ovat jääneet niin vähiin, että parempi olla nolaamatta itseään ja esittää viisaampaa kuin on. Googlen kautta tuohon menetelmään tuli joskus aikoinaan tutustuttua ja tulokset olivat sen verran lupaavia, että jäi pidempiaikaiseenkin käyttöön. Pitää tutkia, jos vaikka löytäisi uuteen blogi-kirjoitukseen riittävästi luotettavaa materiaalia, että tuosta voisi kertoa tarkemminkin.

Mitenhän Betsari Pro on

Mitenhän Betsari Pro on näihin lukuihin päätynyt, jos ei tiedä miten nuo lasketaan?