Ennakko: Jatkuuko JYPin tehokas viimeistely myös HIFK:ta vastaan?

Ennakko: Jatkuuko JYPin tehokas viimeistely myös HIFK:ta vastaan?

JussiQ blogi

Comments: 0

Liigan välierät pyörähtävät tänään käyntiin. Runkosarjan ykkönen HIFK ja kakkonen Kärpät ovat omissa sarjoissaan suosikkeja. Tässä jutussa otamme käsittelyyn tilastojen pohjalta ottelusarjan HIFK - JYP.

HIFK oli runkosarjan lopun vahvin joukkue. Pudotuspelisarjassa Pelicansia vastaan HIFK oli myös tiukasti kuskin paikalla, vaikka Pelicans saikin otetta mitä myöhemmäksi sarja eteni. Jos tutkitaan Liigan tarjoamia edistyneitä tilastoja, niin voidaan havaita, että HIFK voitti Pelicansia vastaan 5 vs 5 laukaukset 226-158. Näitä lukemia kun säädetään ottelutilanteen mukaan, niin saadaan HIFK:lle Corsi Close % 58,4%. Toisin sanoen HIFK oli odotusten mukaan hallitseva Pelicansia vastaan.

PDO-lukua (joukkueen laukausprosentin ja torjuntaprosentin summa tasakentällisin) on myös mukava tutkia. HIFK:n osalta tuo lukema oli 99,5. Toisin sanoen HIFK:llä olisi vielä hieman varaa parantaa Pelicans-sarjasta. Maalivahtipeli oli Ville Husson johdolla odotetulla tasolla 92,7%, mutta laukausprosentti 6,8% olisi voinut olla vielä hieman parempikin, kun huomioidaan HIFK:n hyökkäyksen laatu. Runkosarjassa HIFK:n laukausprosentti oli 9,7%, joka oli toisaalta aavistuksen yläkanttiin.

JYP lähti omaan sarjaansa suosikkina SaiPaa vastaan ja pystyi pitämään pintansa. Ottelut olivat tilastojen pohjalta välillä vähän omituisia. Joissain peleissä SaiPa oli selvästi kuskin paikalla, mutta hävisi. Toisaalta JYPin voittaessa sekään ei suuremmin otteluita hallinnut. Kokonaisuutena JYP kuitenkin voitti 5 vs 5 laukaukset tuossa sarjassa 216 - 201, COR%-C 52,4%.

PDO-luvussa nähdään kuitenkin sarjan erikoinen kuva. JYPin lukema oli hulppea 105,9. Eli toisin sanoen joukkueella oli SaiPaa vastaan rutkasti onneakin. Tuomas Tarkin torjuntaprosentti 93,6% oli kokeneelle playoff-vahdille ihan realistinen ja Tarkki onkin tärkeä tekijä tulevassa HIFK-sarjassa. JYPin laukausprosentti oli kuitenkin hulppea 12,3%, eikä tuollaista tasoa pysty mikään joukkue pitkällä tähtäimellä pitämään yllä. Osasyynsä kovalle prosentille oli SaiPan maalivahdin Jani Niemisen vaisut otteet. Runkosarjassa JYPin 5 vs 5 laukausprosentti oli 8,1%.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että JYPin olisi pystyttävä parantamaan kiekonhallintaansa, jotta joukkue ei joutuisi tukeutumaan pelkästään tehokkaaseen viimeistelyyn maalipaikoissa. HIFK:n Husso antaa kovemman haasteen mitä SaiPan Nieminen.

Materiaalin ja kotiedun turvin HIFK on tässä parissa 68% suosikki menemään jatkoon.

Kommentit (0)