Top15: NHL:n parhaat maalivahdit

Top15: NHL:n parhaat maalivahdit

JussiQ blogi

Comments: 2

NHL:n maalivahtien listaaminen on aina hauskaa, joten tehdään katsaus perustuen yhteen tärkeään tilastoon (xGS, torjutut maalit yli/ali odotetun). Tarkempi selitys tilastolle löytyy jutusta alempana. Tätä tilastoa ei kovin paljon mediassa käytetä, vaikka se kertoo maalivahdista paljon. Monesti maalivahteja nähdään rankattavan päästettyjen maalien keskiarvon tai jopa voittojen mukaan. Nämä eivät ole hyviä mittareita, sillä ne kertovat paljon myös joukkueen menestyksestä, ei välttämättä maalivahdin hyvyydestä.

Tässä listauksessa järjestetään maalivahdit siis xGS-tilaston mukaan tältä ja kolmelta edelliseltä kaudelta (tasakentällisin). Tilaston lähteinä ovat muun muassa edesmennyt War On Ice sekä DTM About Heart. Optimaalisimman tuloksen maalivahtien vertailussa saavutetaan huomioimalla lisäksi joitain muitakin tilastoja sekä esimerkiksi maalivahtien kohtaaman vastuksen vaikeuden (ykkösvahdeilla yleensä hankalampaa). Lisäksi tuoreimpia tilastoja voisi painottaa enemmän kuin vanhempia.

Pidetään nyt kuitenkin homma yksinkertaisena ja käytetään vain xGS-tilastoa neljältä kaudelta. Useamman kauden käyttäminen poistaa myös varianssia, sillä jopa yhden kauden mittainen jakso voi vielä mennä hajonnan piikkiin.

Mikä ihmeen xGS-tilasto?

Kerrotaan vielä esimerkin voimalla xGS-tilastosta. Washingtonin Braden Holtby on tasakentällisin kohdannut tällä kaudella sellaisia laukauksia/maalipaikkoja, joista keskivertomaalivahti olisi päästänyt noin 100 maalia. Holtby on päästänyt kuitenkin vain 76 maalia, eli hänen xGS tilastonsa on plussalla 24 maalin verran. Tuo lukema on todella korkea ja kertoo hyvästä maalivahtityöskentelystä. Mukana on toki mahdollisesti myös hieman tuuriakin, sillä yleensä kovilla maalivahdeilla +20 kaudessa on kova lukema. Holtbyllä kolmen aiemman kauden saldo on yhteensä +18, eli hän on tällä kaudella noussut kohisten entistä ylemmäs.

Top 15 -maalivahdit xGS

1. Carey Price MTL 62
2. Henrik Lundqvist NYR 43
3.
Corey Crawford
CHI 42
3.
Braden Holtby
WSH 42
5.
Sergei Bobrovsky
CBJ 35
6.
Cam Talbot
EDM 28
7.
Steve Mason
PHI 26
8.
Cory Schneider
NJ 25
9.
Thomas Greiss
NYI 18
9.
Martin Jones
SJ 18
11.
Scott Darling
CHI 17
11.
Frederik Andersen
TOR 17
13.
Tuukka Rask
BOS 16
13.
Brian Elliott
CGY 16
15.
Jonathan Quick
LA 15

Listalta on poistettu Ottawan Andrew Hammond (+21), koska hän on ollut loukkaantuneena eikä kuulu tällä hetkellä Ottawan kokoonpanoon.

Tulkintoja top-listasta

Voidaan perustellusti sanoa, että Montrealin Carey Price on NHL:n paras vahti. Eroa on sen verran paljon muihin. Seuraavilta sijoilta löytyvistä vahdeista Lundqvist on esiintynyt selkeästi heikoimmin tällä kaudella (+1) ja parhaiten Bobrovsky (+34). Venäläisen tahti on ollut tällä kaudella niin huimaa, että jossain vaiheessa tilasto tasaantunee hieman alaspäin. Toisaalta Lundqvistin saldo lähtenee nousuun viimeistään ensi kaudella. Toki hän ei ole enää mikään nuorukainen.

Crawford ja Holtby ovat olleet tasaisen hyviä ja jos nyt pitäisi xGS:n ja oman tulkinnan perusteella sanoa, niin NHL:n kolme kovinta vahtia juuri nyt olisivat Price, Holtby ja Crawford.

Talbot on Bobrovskyn tavoin nostanut tilastojaan tällä kaudella. Vastaavasti Masonin käyrä on vahvassa laskussa. Tämän kauden saldo -8 lukeutuu sarjan häntäpäähän. Puhtaasti mutulla hänen aiempien kausien tilastonsa ovat ehkä aavistuksen yläkanttiin ja hänen paikkansa listalla pitäisi olla hieman alempana.

Schneiderilla on menossa hankala kausi (-2), mutta hän lukeutuu kyllä NHL:n top10:iin selvästi. Huomattavaa on myös Chicagon kakkosvahdin Darlingin vahva lukema tilastoissa. Raskilla on menossa heikko kausi (-8), mutta hänellä on potentiaalia parantaa ja nousta selvästi takaisin top10:iin.

Mielenkiintoinen havainto on myös Quickin kohtuullisen matala lukema. Häntä pidetään juuri vähäisten päästettyjen maalien ja hyvän voittosuhteen ansiosta monissa piireissä sarjan parhaimpiin lukeutuvana vahtina. Todellisuudessa hän on kuitenkin vain hyvä maalivahti - ei supervahti.

Kaikki maalivahdit joukkueittain:

Bernier ANA 11
Gibson ANA 2
Enroth ANA 2
Smith
ARI 8
Domingue ARI 4
Rask
BOS 16
Khudobin BOS 1
Nilsson BUF 1
Lehner BUF -21
Lack CAR +-0
Ward
CAR -23
Bobrovsky
CBJ 35
Korpisalo CBJ 8
Elliott
CGY 16
Johnson
CGY 5
Crawford
CHI 42
Darling
CHI 17
Varlamov
COL 4
Smith* COL -1
Pickard* COL -10
Lehtonen
DAL -9
Niemi
DAL -17
Mrazek
DET 7
Howard DET -4
Talbot
EDM 28
Brossoit* EDM +-0
Gustavsson** EDM -16
Reimer
FLA 13
Luongo
FLA 5
Berra FLA -2
Quick
LA 15
Bishop
LA 5
Dubnyk
MIN -5
Kuemper MIN -19
Price MTL 62
Montoya MTL -8
Schneider
NJ 25
Kinkaid NJ -5
Saros* NSH 2
Rinne
NSH -36
Greiss
NYI 18
Halak** NYI -1
Berube* NYI -8
Lundqvist NYR 43
Raanta
NYR 7
Hammond** OTT 21
Anderson
OTT 8
Condon OTT -19
Mason
PHI 26
Neuvirth PHI 1
Murray* PIT 8
Fleury
PIT 5
Jones
SJ 18
Dell* SJ 11
Allen
STL -4
Hutton STL -13
Budaj* TB 4
Vasilevskiy
TB -7
Andersen
TOR 17
McElhinney TOR -20
Miller
VAN -1
Markström VAN -12
Pavelec WPG -10
Hellebuyck* WPG -12
Hutchinson WPG -14
Holtby
WSH 42
Grubauer* WSH 6

Listauksessa on muutaman maalivahdin osalta käytössä vain tämän kauden tilastot (merkki *). Osa maalivahdeista ei pelaa syystä tai toisesta enää joukkueessa, vaan esimerkiksi farmissa. Ne maalivahdit ovat merkitty **.

Kommentit (2)

Tämän perusteella Pekka Rinne

Tämän perusteella Pekka Rinne olisi NHL:n huonoin maalivahti. Kai sillä on sitte vaan niin hyvä puolustus edessä.

Tosiaan kyseessä on vain yksi

Tosiaan kyseessä on vain yksi tilasto, joka ei tässä muodossaan huomioi maalivahtien pelimääriä. Toisin sanoen jos muiden joukkueiden kakkosvahdit pelaisivat enemmän, niin heidän tilastonsa heikentyisivät luultavasti Rinteen alle. Mutta tämä tilasto ja monet muutkin kertovat Rinteen kannalta karua kieltä, että hän on ykkösvahtien osalta ollut viime vuosina ennemmin siellä häntäpäässä kuin kärkipäässä.