FanTeamin jääkiekon SM-liiga testissä

FanTeamin jääkiekon SM-liiga testissä

JussiQ blogi

Comments: 7

FanTeam on nyt tosissaan rantautunut Suomeen. Aiemmin on päässyt pelaamaan futista ja KHL-lätkää, mutta nyt minua eniten kiinnostava sarja jääkiekon SM-liiga on saapunut valikoimiin. Tutustuin FanTeamiin ja Liigafantasyyn kolmen kierroksen ajan. Tässä vähän kokemuksia sen pohjalta.

 FanTeamiin rekisteröityminen onnistuu helposti. Nykyään talletuksetkin onnistuvat Skrillin avulla, joten sen suhteen ei ole ongelmia. Muitakin talletusvaihtoehtoja on tarjolla.

Talletuksesta saa 200% bonusta, joka vapautuu pelaajan käyttöön vähitellen, kun osallistuu turnauksiin. Jos esimerkiksi pelaa 10 euron turnauksen, jossa lisäksi 1 euron rake, niin 1 euron rakesta vapautuu 50%, eli 0,5 euroa tilille rahana.

FanTeamin Liigan pisteytys:

Maalivahdit:

Maali: 10 pistettä
Syöttö: 5 pistettä
Nollapeli: 5 pistettä
Yksi päästetty maali: -1 piste
Voitto: 3 pistettä
Torjunnat: 1 piste jokaista 5 torjuntaa kohden
Jäähy: -0,5 pistettä jokaista jäähyminuuttia kohden
Rankkarin aiheuttaminen: -3 pistettä

Puolustajat / Hyökkääjät:

Maali: 8 / 5 pistettä
Syöttö: 4 / 3 pistettä
Maali tai syöttö ylivoimalla: 1 pisteen vähennys
Maali tai syöttö alivoimalla: 2 pisteen lisäys
Jäähy: -0,5 pistettä jokaista jäähyminuuttia kohden
Rankkarin aiheuttaminen: -3 pistettä
Plus-miinus-tilasto: pisteitä joko lisää tai vähemmän tilaston mukaisesti

Lisäksi joukkueeseen valitaan kapteeni, jonka pisteet tulevat tuplana koko joukkueen saldoon.

Kaikille tuttuun Liigapörssiin verrattuna joitain eroja pistelaskusta löytyy. Välillä varsin oudosti valitut ottelun parhaat pelaajat vaikuttavat Liigapörssissä, mutta onneksi eivät FanTeamissa. Liigapörssissä kenttäpelaajan 2 minuutin jäähyistä tulee plussaa, FanTeamissa miinusta. Laukaukset, blokatut laukaukset ja aloitusvoitot antavat pisteitä Liigapörssissä, mutta ainakaan toistaiseksi niitä ei FanTeamissa ole mukana. Muuten pistelasku on kutakuinkin samanlaista molemmissa, tietysti hieman eri painoarvoin.

Fantasy-jääkiekon pelaaminen

Itse pelaamisessa onkin sitten suuri ero. Liigapörssin jaksot kestävät lähes kaksi kuukautta ja voittaminen on todella vaikeaa. Toki kimpat tuovat Liigapörssiin piristystä, mutta huonolla tuurilla jännitys on muutaman kierroksen jälkeen ohi, jos kimpan kärki pääsee karkuun.

FanTeamissa pelataan yhden kierroksen mittaisia pelejä (muitakin lienee tarjolla, mutta niihin en ole vielä tutustunut) ja voittomahdollisuudet ovat hyvät. Jännitys säilyy varmasti lähes koko pelikierroksen ajan ja seuraavalle kierrokselle voikin tehdä taas uuden joukkueen.

Turnauksia on monenlaisia. Normaaleissa turnauksissa palkintopotit jaetaan esimerkiksi viidelle parhaalle. Lisäksi on mahdollista pelata myös "double or nothing" -turnauksia, joissa on mahdollisuus tuplata panos. Tasan puolet osallistujista voittavat ja puolet häviävät.

Oman joukkueen pelaajien valitseminen on teknisesti helppoa. Listalta valitaan haluttu maalivahti, kaksi puolustajaa ja kolme hyökkääjää. Rahaa pelaajien valitsemiseen on yleensä 55 miljoonaa (eri turnauksissa voi olla eri määrä rahaa käytössä). Pelaajien hinnat vaihtelevat yleensä 1 ja 15 miljoonan välillä.

 

Taktiikkaa Fanteam joukkueen valitsemiseen

Sitten päästäänkin siihen mukavimpaan ja haastavimpaan hetkeen, eli joukkueiden pelaajien tutkiskeluun ja valitsemiseen.

Tässä selostus, miten kävin läpi illan otteluita (10.2.2016):

Blues - Tappara: Tässä Tappara oli selvä suosikki, joten hyökkääjät menivät Tapparalta harkintaan. Bluesin maalinteko oli myös tökkinyt, joten Tapparan maalivahti myös alustavasti ylös muistiin.

Ilves - HPK: Ilves oli selvä kotisuosikki ja etukäteen pelistä ei mitään maalijuhlia odotettu. Ilveksen maalilla pelasi myös kakkosvahti Henri Kiviaho (hinta reilusti muita halvempi). Vertailuna esimerkiksi Tapparan Hrachovina 12,7M ja Kiviaho vastaavasti 5,6M.

KalPa - Pelicans: Odotettavissa vähämaalista peliä.

TPS - Lukko: Tasainen ottelu, jossa jonkun verran maalejakin odotuksissa.

Koska Ilveksen maalivahti oli sen verran halpa, niin lähdin kasaamaan joukkuetta hänen varaansa. Kiviaho ei toki mitään suurta luottamusta herättänyt, mutta toisaalta Ilves oli hyvä kotisuosikki ja Kari Heikkilän aikana pelit olivat olleet aika vähämaalisia.

Toisena lähtökohtana joukkueen kasaamisessa pidin selvää suosikkia Tapparaa. Nappasin sieltä takuuvarmoja pistemiehiä, joihin totta kai sitten rahaa myös paloi. Mutta halvan maalivahdin ansiosta sain kolme kovaa hyökkääjää mukaan.

Puolustajiin rahaa ei juuri sitten enää riittänytkään. Käytin Liigapörssistäkin tuttua taktiikkaa ja toiseksi puolustajaksi valitsin pelaajan, jonka hinta oli mahdollisimman alhainen ja pelaaja ei edes pelannut, joten miinuksistakaan ei ollut pelkoa.

Toiseksi pakiksi rahat riitti Lukon Janne Niskalaan. Lukolla oli Jesse Virtanen loukkaantuneena, joten puolustajien mahdolliset pisteet ylivoimalla jakautuivat käytännössä vain Niskalan ja Miika Koiviston välille.

 

FanTeamin liveseuranta

Sitten ei muuta kuin kierroksen alkua odottamaan. FanTeam tarjoaa mukavan liveseurannan, josta pystyy tarkastelemaan oman joukkueen menestystä reaaliaikaisesti. Seuranta toimi mobiililaitteellakin (iPhone) moitteetta. Jännättävää riittikin, vaikka etukäteispohdinnat eivät aivan nappiin menneetkään.

Tapparan hyökkääjät olivat hyvä valinta, mutta Ilveksen puolustuspeli ei toiminut ja Kiviaho joutui antautumaan neljän maalin verran. Toisaalta toisena vaihtoehtona ollut Hrachovinakin joutui päästämään viisi maalia taakseen. Janne Niskala sai odotettua vähemmän peliaikaa ylivoimalla ja tasakentällisinkin hän oli vaikeuksissa.

Vaikka valinnat eivät aivan nappiin menneet, niin olin 10 euron turnauksessa lopulta jaetulla viidennellä sijalla (neljä samalla sijalla) ja takaisin palautui 5 euroa. Yhteensä kisailijoita oli 25 kappaletta. Mikäli olisin ollut yksin viidentenä, niin voittoa olisi tullut 20 euroa. Koko turnauksen voittaja nappasi 92 euroa, kakkonen sai 66 euroa, kolmonen ja nelonen jakoivat 35 euron potin keskenään.Halvimmillaan mukaan pääsee 3 euron turnauksissa, joten pienelläkin sijoituksella voi napata mukavan potin. Samalla joukkueella voi kätevästi ilmoittautua useaan turnaukseen. Itse olen nyt pelaillut 3 ja 10 euron turnauksia. Viimeksi 3 euron turnauksen voittaja kuittasi 39 euron voiton. Tarjolla on myös reilusti isompia turnauksia, jos rahkeissa riittää ja taitoa löytyy.

Vihjeitä pelaajien valintaan

Oma kokemus rajoittuu tosiaan vasta muutamaan kierrokseen, joten takuuvarmoja vinkkejä en pysty lupaamaan. Kapteenin valinta on tärkeä, koska jo pelkästään yhdellä pelaajalla voi pärjätä jo melko pitkälle. Alustavasti pistejakaumaa miettiessä on tuntunut siltä, että maalivahdit ja hyökkääjät ovat suhteessa järkevämpiä valintoja verrattuna puolustajiin. Hyvien puolustajien ja hyökkääjien hinnat ovat aika samoissa ja hyökkääjien pisteodotusarvot ovat vastaavasti selvästi isommat.

Optimaalinen maalivahti olisi tietysti sellainen, joka joutuisi torjumaan paljon, mutta mieluiten kaukolaukauksia. Näin ollen torjunnoista tulisi pisteitä, mutta maaleja ei menisi välttämättä kovinkaan paljon. Esimerkiksi Tapparan maalivahdeilla on perinteisesti hyvät torjuntaprosentit. Tappara monesti häviää laukaukset, mutta voittaa ottelun kuitenkin (3 lisäpistettä maalivahdille). 

Liigan edistyneet tilastot tarjoavat myös hyvän työkalun kenttäpelaajien vertailuun. PDO-tilasto kertoo onko pelaajalla ollut tuuria maalinteossa tai vastaavasti tuuria siinä miten paljon maaleja mennyt omiin pelaajan ollessa kentällä. Iso PDO-luku tarkoittaa sitä, että pelaajan hinta on varmasti korkea ja jatkossa tilanne voi hyvinkin tasaantua. Eli normaalitilanteessa tällaisia pelaajia ehkä kannattaa välttää.

Pienen PDO:n pelaajat taasen ovat ehkä kärsineet hieman huonosta tuurista ja jatkossa maaliverkot voivatkin soida useammin. Näitä pelaajia saattaa saada huomattavasti halvemmalla suhteessa heidän oikeaan tasoon. Esimerkiksi Tapparan Jani Lajusen PDO on 108,3 ja HPK:sta loppukaudeksi Tapparaan siirtyneen Juhani Jasun vastaavasti 93,8.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin huomioida kierroksen otteluiden voimasuhteet. Jos kärkijoukkue kohtaa sarjan heikoimman, niin pelaajien maaliodotusarvoissa on todella suuri ero suhteessa siihen, jos kaksi melko tasavahvaa joukkuetta kohtaavat. Apuna voi käyttää esimerkiksi blogini otteluiden todennäköisyysarvioita ja yli/alle -prosentteja esimerkiksi maalivahtia valittaessa. Myös vedonvälittäjien kertoimia voi käyttää tukena. Niistäkin saa riittävän hyvän pohjan oman joukkueen kasaamiseen.

Onnea peleihin!

Kommentit (7)

Liiga

Erittäin mukavaa lukea näitä liiga kokemuksia fantasypeleistä.

Fantasy

Omat kokemukset jalkapallon puolelta ovat kyllä erittäin positiiviset. Toivottavasti näitä fantasyjuttuja tulee jatkossa lisääkin.

Jääkiekko

Toivottavasti tulee suuret pelaajamäärät tähän.

Eikö tähän lätkään ole suht

Eikö tähän lätkään ole suht helppo tehdä kone, joka laskee hinta/pisteodottamalla parhaat joukkueet automaattisesti. Ei vaikuta hockey fantasy kauhean pitkäkestoiselta jutulta mutta hauskaahan tuo on ja aluksi voi olla valuetakin.

Fantasy jalkapallo

Ainakin jenkeissä tuntuu olevan supersuosiossa ja pidemmän ajan tämä laji.

Laittakaahan lisää vinkkejä

Laittakaahan lisää vinkkejä näihin fanteamin liigapeleihin. Pääsee hyödyntämään omissa peleissä.

vinkkejä fantasyyn

Tosiaankin noita vinkkejä fantasypeleihin olisi mukava lukea vaikka jokaiselta kierrokselta.