NBA Joukkueanalyysi: Los Angeles Lakers

NBA Joukkueanalyysi: Los Angeles Lakers

S.Sukkela blogi

Comments: 0

Odotettu kokoonpano 2010/11:

 

Point Guard: Derek Fisher / Steve Blake

Shooting Guard: Kobe Bryant / Shannon Brown

Small Forward: Ron Artest / Matt Barnes

Power Forward: Pau Gasol / Lamar Odom

Center: Andrew Bynum / Pau Gasol / Theo Ratliff

 

Valmentaja: Phil Jackson

 

Muutokset viime kaudesta:

 

Kesän merkittävin uutinen Los Angelissa oli mestarivalmentaja Phil Jacksonin jatkosopimus Lakersin päävalmentajana. Avausviisikossa ei tapahtunut kesän aikana muutoksia, mutta vaihtopenkille joukkue hankki kolme kokenutta veteraania Steve Blaken, Matt Barnesin sekä Theo Ratliffin. Lakersin viime kauden lähes ainoa heikkous oli pelaajamateriaalin kapeus ja vaikka joukkueella onkin yksi liigan parhaista vaihtomiehistä Lamar Odom, niin hänen lisäkseen rosterista ei ole löytynyt vaihtomiestä, joka ottelusta toiseen pystyisi täyttämään paikkansa, kun joukkueen supertähdet saavat lepoaikaa. Nyt tilanteeseen on tullut selkeä parannus ja varsinkin Matt Barnes on kelpo pelimies, joka useassa joukkueessa taistelisi avausviisikon pelipaikasta. Barnes on taistelija ja erinomainen puolustaja jonka otteet välillä liikkuvat sääntöjen rajamailla, joka tapauksessa Barnes on joukkueelleen tärkeä pelaaja vaikka muiden joukkueiden keskuudessa olisikaan kaikkein suosituimpia pelaajia.

 

Vahvuudet:

 

Los Angeles Lakers on kahden edellisen kauden mestari, jonka pelaajarungossa tai valmennuksessa ole tapahtunut suuria muutoksia viimeisien vuosien aikana. Pelaajamateriaaliltaan joukkue on liigan ehdotonta eliittiä, Phil Jackson on liigan parhaita valmentajia ja joukkueen pieni vaihtuvuus on iso etu varsinkin, kun Jacksonin vetämä pelityyli ei ole kaikista helpoiten opittavissa. Henkilökohtaisella tasolla mitattuna joukkueen ykköstähti Kobe Bryant on edelleen liigan parhaita pelaajia, Pau Gasol pelipaikkansa parhaita sekä Ron Artest kovimpia puolustajia ja nyt kun miehellä alkaa toinen kausi Lakersissä niin hänkin on oppinut paremmin Jacksonin pelikuviot myös hyökkäyspäässä.

 

Lakersin pelaajamateriaalin vahvuuksiin yksilötaidon lisäksi on luettava koko. Lakersillä on etukentälle asettaa kolme erittäin pitkää ja ulottuvaa pelaajaa (Gasol 213cm, Bynum 213cm, Odom 208cm) ja takakentän avainpelaajatkin ovat pelipaikalleen isokokoisia ja vahvoja (Artest, Bryant, Fisher). Gasol ja Odom ovat pallonkäsittelytaidoiltaan poikkeuksillisen hyviä kokoisikeeni pelaajiksi, mikä tekee heidän puolustamisen lähellä koria hyvin hankalaksi. Lisäksi koko ei ole haitaksi levypallotilanteissa, joka myöskin on yksi Lakersin vahvuuksista.

 

Heikkoudet:

 

Point Guard pelipaikalla Derek Fisher / Steve Blake on yksi liigan heikoimpia kaksikoista. Monessa toisessa joukkueessa tilanne tuottaisi melkoisia ongelmia, mutta Lakersin hyökkäyskuvioissa point guardin rooli on keskimääräistä pienempi ja Fisheriltä ja Blakelta riittää perusvarma peli, jossa pallosta pidetään huolta ja avoimet heitot upotetaan hyvällä prosentilla. Fisherin eduksi voidaan sanoa puutteista huolimatta, että hän on tärkeissä heitoissa edelleen uskomattoman kylmähermoinen ja vaikka ikä alkaakin näkyä melkoisesti varsinkin liikkeessä niin pudotuspelien koittaessa saa vastustaja olla varpaillaan Fisherin kanssa otteluiden ratkaisuhetkillä.

 

Andrew Bynum on todella lahjakas pelaaja ja terveenä ollessaan lukeutuu liigan kärkipään senttereihin. Nuoresta iästään (22v) huolimatta Bynumilla alkaa kuudes kausi NBA:ssa, mutta juuri tälläkin hetkellä on epävarmaa milloin Bynum on polvioperaation jäljiltä taas pelikunnossa. Viimeisten tietojen mukaan realistinen aikataulu olisi joulukuu, mutta aikaisemmilta kausilta on käynyt selväksi, että Bynumin kohdalla nämä kuntoutumisaikataulut useimmiten venyvät. Kolmella edelliskaudella Bynum on pelannut runkosarjassa 246:sta mahdollisesta ottelusta 150 ja ollut pudotuspelien aikaan sekä viime, että edellisellä kaudella puolikuntoinen. Joukkueen onneksi Lakersilta löytyy Lamar Odomin kaltainen isomies paikkaamaan etukentällä Bynumin ollessa sairastuvalla, mutta tällä kaudella joukkueen taso ei ehkä riitä kukistamaan Miami Heattia mikäli Bynum ei ole 100% kunnossa.

 

Pelityyli:

 

Phil Jackson peluuttaa hyökkäyspäässä tavaramerkkistrategiaansa ”Triagle Offencea”, jonka pääarkkitehteja ovat Kobe Bryant sekä Pau Gasol. Otteluiden alussa Pau Gasolille pyritään saamaan mahdollisimman paljon palloa hyökkäyspäässä ja ottelun edetessä Bryantin vastuu jatkuvasti kasvaa.

 

Puolustuspäässä joukkueen peli parani huimasti viime kaudella Ron Artestin tulon myötä ja joukkue olikin yksi parhaiten puolustavista joukkueista. Yksilötaidoiltaan myös Bryant ja Odom ovat Artestin lisäksi erinomaisia puolustajia. Kriittisimmät hetket joukkueen puolustuspelissä on silloin, kun vastustaja joukkueella on point guard pelipaikalla nopea pelaaja, sillä tällöin Fisherin hitaus tulee auttamatta esille kuten viime kaudella pudotuspeleissä Oklahomaa vastaan.

 

Arvio 2010-11:

 

Pacific divisioona, sijoitus 1. Läntinen konferenssi, sijoitus 1. Voittoja 57-60.

Kommentit (0)