Monella aktiivisella vedonlyöjällä on eräänlainen viha/rakkaussuhde maksullisiin vihjepalveluihin. Suhtautuminen on hyvin kriittistä, kuten pitääkin olla, mutta samalla useat etsivät hyviä maksullisia palveluita jatkuvasti ja ovat valmiita näitä käyttämään, mikäli omiin tarkoituksiin sopiva palvelu tulee eteen. Pyrin tässä tekstissä hieman avaamaan omia näkökulmia vihjepalvelun toiminnasta ja siitä miksi hyviä vihjepalveluita on olemassa niin rajoitettu määrä.

On selvää, että maksullisen vihjepalvelun ostaja hakee ensisijaisesti tuottavia arvioita/vihjeitä ja kaikki muu on lähinnä kuorrutusta kakun päällä. Tämä tekijä heittää saman tien romukoppaan suurimman osan vihjepalveluista. Aina palvelun tarjoaja voi lisätä houkuttimena kaikkea sälää kuten vaikkapa kohteiden perusteluita, mutta armoton totuus on se, että mikäli arviot eivät tuota, eikä niiden tulevaisuuden tuottoihin ole asiakkailla uskoa, niin on tällaisen palvelun odotettu elinkaari hyvin lyhyt. Poikkeuksena ehkäpä voisi olla hyvin halvat palveluntarjoajat, jolloin ehkä nämä ”lisätäytteet” riittävät joillekin asiakkaille siihen, että rahalle saatu vastike on riittävää. Toinen hyvin merkittävä tekijä asiakkaan näkökulmasta on vihjattujen kohteiden saatavuus. Asiakasta eivät kiinnosta miten ”viralliset seurannat” ovat tuottaneet, mikäli ylikertoimiin ei itse kerkiä. Tällöin mikäli vihjepalvelua ei tuoteta ainoastaan muutamalle asiakkaalle, on tärkeää, että vihjattavat kohteet ovat sellaisia, että näihin myös asiakkaat pääsevät käsiksi. Tämä merkitsee, että pieniin lajeihin/sarjoihin on käytännössä mahdoton järkevästi toimivaa vihjepalvelua perustaa. Vedonlyöntitoimistojen toiminta jatkuvasti tiukentuu ja kertoimen muutokset ovat usein hyvin nopeita. Veikkauksellakin mikäli vihjaan NBA-kohdetta, niin tämäkin sulkeutuu hyvin nopeasti ja vain harva asiakas tähänkään kerkiää tai saa tarpeeksi panosta sisään, ennen kuin Veikkaus tiputtaa kerrointa. Näin ollen vihjepalvelun kasvaessa hiemankaan laajemmaksi muodostuu kertoimien saatavuus hyvin merkittäväksi tekijäksi, joka palvelun tarjoajan on myös ennakoitava mahdollisimman hyvin.

Edellä mainittujen pullonkaulatekijöidenkin karsinnan jälkeen varmasti löytyy useita isoihin lajeihin/sarjoihin voitollisiin arvioihin pystyviä vedonlyöjiä, joiden tulos olisi sitä luokkaa, että asiakas voisi odottaa tuottoa viivan alle sen jälkeen kun vihjepalvelun kustannukset ja kertoimien laskut on huomioitu. Kuitenkin näitä vihjepalveluita on tarjolla hyvin rajoitettu määrä. Miksi eivät helpot lisätulot kiinnosta näitä osaajia? Tähän löytyy pitkä vastauslista, josta selkeästi erottuu raha. Ajatellaan vedonlyöjä joka menestyy isossa lajissa erinomaisesti. Hän on todennäköisesti pitkään vedonlyöntiä harrastanut, koska suurien lajien/sarjojen voitollisesti pelaaminen on kaikkea muuta kuin leikkiä. Useasti tämä taitotaso vaatii, että vedonlyönti on se päätoimi, koska aikaa hommaa uppoaa, mikäli ei ole pystynyt pitkälle automatisoimaan arviointiprosessia. Näillä oletuksilla voidaan pitää hyvin todennäköisyydellä, että vedonlyöjän pelikassa on jo merkittävän kokoinen. Näin ollen miksi tällainen vedonlyöjä haluaisi itselleen lisätyötä ja stressiä 10 000-20 000€ lisätulon vuoksi. Vihjepalvelun aloittamiseen niillä joiden taitotaso on siihen edellyttävällä tasolla, harvalla on motivaatiota tähän sillä raha ei ole riittävä syy, vaan pitäisi löytää muitakin syitä miksi haluaisi sitoa itsensä vihjepalvelun tuottamiseen.

Eniten mielenkiintoa vihjepalvelun perustaminen kerää niiden keskuudessa joille kyseinen lisätulo on arvokasta. Kuitenkin Suomen rajojen puitteissa toimittaessa on uudella vihjepalvelulla lähestulkoon mahdotonta päästä edes keskinkertaisiin kuukausituloihin. Tämä suoraan karsii lähes kaikki menestyneet vedonlyöjät ja jäljelle jää harrastelijat joilla toiminta on varmasti rehellistä, mutta taidot eivät riitä monella voitolliseen pelitoimintaan. Lisäksi alalle pääsy on vaikeaa, kun jotta asiakkaita saisi, pitäisi olla hyvät näytöt esimerkiksi ilmaisvihjeiden tuottajana. Valitettavasti suuri osa vihjepalveluista on täysiä rahastuksia, jossa tappiollisia vihjeitä kaupataan niin kauan kun ostajia löytyy. Oikea arvioiden teko on aikaa vievää hommaa, jonka taustalla on aina valtavasti tehtyä työtä, toisaalta pelikohteet voi myös valita (arpoa) muutamassa minuutissa ja eroa on mahdotonta asiakkaan huomata varsinkin, jos myyntipuhe on vakuuttava. Tälläisestä toiminnasta saadut lisäeurot on todella helppoa tuloa varsinkin, kun vihjepalvelun kulut voidaan niin haluttaessa pitää lähes nollissa. Ala siis väkisinkin vetää puoleensa täysiä kusettajia, joilla on ajatuksena että revitään nyt irti se raha mitä saadaan, kun mitään menetettävää ei ole ja toteutus on helppoa ilman lakipykälien rikkomista ja ala sopii hyvin ”valevedonlyöjille”.

Mikäli raha ei ole riittävä sytyke perustaa osaajille vihjepalvelua, niin mitä nämä mahdollisesti voisivat olla, kun kuitenkin niitä hyviäkin palvelun tarjoajia on muutamia pystyssä. Henkilökohtaisesti itselläni on rahan lisäksi seuraavia syitä pyörittää vihjepalvelua: oman motivaatiotason ylläpitäminen, näyttämisen tarve, halu tehdä ns. oikeita töitä, yrityksen kehittäminen.

Motivaation ylläpitäminen on itselleni eräänlainen turvatoimi, sillä en edes tiedä onko se tarpeen. Lähden ajatuksesta, että kun olen vastuussa työni tasosta asiakkaille, niin tämä varmistaa sen, että löysäilyyn ei ole varaa ja työt tehdään aina niin hyvin kuin se on mahdollista. Tässä siis maksan lisästressillä siitä vakuudesta, että myös minun omat vedot ovat aina täysin loppuunasti mietittyjä, kun pelaan lähestulkoon vaan ne vedot mitä asiakkaillekin vihjaan. Tämä työntason mahdollinen tippuminen on luultavasti harha, kun kuitenkin olen niin perfektionisti, että tuskin ote lipsuisi vaikka en vihjeitä ulkopuolisille tarjoisikaan. En kuitenkaan halua ottaa sitä riskiä, sillä edut vedonlyönnissä on tiukassa, enkä missään nimessä halua, että markkinat saavuttaisivat minua. Näyttämisen tarvetta olen useassa henkilökohtaisessa kirjoituksessa sivunnut ja sen juuret tulevat lapsuudesta ja sen voidaan jo sanoa vakiintuneen luonteenpiirteeksi. Oikeilla töillä tarkoitan sitä, että kun minulla on yritys, niin tämä tekee minusta ainakin omasta mielestäni vähemmän oudon ja mikäli en halua jossain yhteydessä kutsua itseäni vedonlyöjäksi niin yrittäjä on melkoisen positiivinen termi. Yrityksen pyörittäminen perusrutiinit ovat arvokaita taitoja elämässä kuten mm. aikataulujen laatiminen, niiden noudattaminen, asioiden priorisointi, oma-aloitteisuus jne. Lisäksi kauppatieteiden opiskelijana haluan mielellään ylläpitää opiskeluissa opittuja liikemaailman toimintoja kuten yritysverotukseen liittyvät seikat ja kirjanpito. Mielekkäintä kuitenkin firman pyörittämisessä on sen jatkuva kehittäminen ja ideointi, sillä koskaan mikään yritys ei ole valmis.

Rahan lisäksi siis muitakin syitä vihjepalvelun perustamiseen varmasti löytyy, mutta raha on aina niistä yksi merkittävä tekijä. Rahatekijä voi olla myös tulevaisuuden arvioidut tuotot, mikäli ajatuksena on pitkäjänteinen toiminta, joka ei välttämättä heti aluksi taloudellisesti kultakaivos olisikaan. Mikäli joku väittää, että pitää maksullista vihjepalvelua ilman että ajatuksena olisi myös taloudellinen hyöty, puhuu ohi suunsa. Vihjepalvelun kulut voidaan pitää nollissa, joten ilmaisvihjaaminen on helppoa, eikä se vaadi muuta kuin henkistä pääomaa.

Positiivisia motivaattoreita rahan lisäksi vihjepalvelun perustamiselle löytyy, mutta usein negatiivisia löytyy vieläkin enemmän kuten stressi, asiakkaiden käyttäytyminen, vedonlyönnin sisältämän tuurin suuri osuus pienessä otannassa, tiukat aikataulut, yrityksen perustaminen ja sen asioiden hoito jne.

Vihjepalvelun alkutaival on aina vaikea sillä asiakkaiden saamiseksi pitää olla uskottavuutta, jonka luonti parhaiten onnistuu, sillä että ennen palvelun perustamista on tuotettu reilu otos laadukkaita ilmaisvihjeitä. Luonnollisesti toiset turvautuvat myös adjektiivejä ja superlatiiveja vilisevään mainospuheisiin, varsinkin ne joilla ei ole konkreettisia näyttöjä antaa. Näitä hurjien myyntipuheiden tarjoajia joilla ei ole näyttää mitään faktaa osaamisestaan kannattaakin sivuuttaa tai ainakin pistää tarkkailun alle ennen ostopäätöstä. Vihjepalveluista suurimman osan ollessa täyttä höttöä ei ole ihmekään kuinka kriittistä voi palaute alussa vaikka olisi itse kuinka vakavasti tahansa liikkeellä, joten tässä on ensimmäinen koe onko sopiva alalle. Itsekin sain vihjepalvelun alkuvaiheessa kritiikkiä toimintatavoista vaikka jatkuvasti mielestäni mietin asiakkaiden etua. Minun asenteeni tyrmättiin alalle riittämättömänä henkilöiden toimesta jotka kuvittelivat tuntevansa minut, ajatusmaailmani, periaatteeni ja toimintatapani. Ilmaisvihjepuoli verrattuna maksulliseen on kuin yö ja päivä, sillä kun tulee mahdollinen palvelun tuottaja-asiakas suhde kyseeseen, niin kannustavat puheet loppuvat lyhyeen, joten tämä kannattaa muistaa mikäli vihjepalvelua perustaa.

Kannustaviakin asiakkaita löytyy, mutta olen huomannut sen, että maksullisessa vihjepalvelussa kaikki on hyvin silloin kun palautemäärä on nollissa. Kritiikki on luonnollisesti ymmärrettävää kun asiakas on vihjeistä maksanut, mutta liian usein tuntuu monelta asiakkaalta kadota huonoina aikoina vedonlyönnin lainalaisuudetkin. Rakentava kritiikki on aina jokaisen yrityksen pyörittäjälle tärkeää, mutta mielestäni ei palvele ketään lyhyet tappioputkessa heitetyt kommentit tyyliin ”Meneepä kaikki vituiks” tai ”Miks nää ei osu, pitäisköhän sun tarkistaa tilastos”. Tälläinen kommentointi ainoastaan lisää palvelun tarjoajan stressiä, jos kyseessä on työnsä huolella tekevä palvelu tai jos kyseessä on ”valevihjepalvelun” tarjoaja niin tällaiset ei vaikuta mitenkään toimintaan, eli mitään positiivista on tälläisillä palautteella mahdoton saavuttaa.

Moni siinä vaiheessa kun on asiakkaan roolissa muuttuukin kyseisen lajin asiantuntijaksi, jolla on mahdollisuus ja siihen taito kyseenalaistaa kaikki palvelun tarjoajan tietämys. Olen mielestäni aina perustellut hyvin asettamani tavoitteet, mutta siltikin jotkut NBA:ssa 0-tietotason omaavat osaavat kertoa minulle heppoisin perustein että miksi tavoitteeni tai mielipiteeni on arveluttava tai väärä. Yleisin peruste on, että miksi minä pystyisin odottamaani tulokseeni kun eivät pysty muutkaan ja vedonlyöntimarkkinatkin jatkuvasti kovenevat. Olen mm. saanut asiakkaalta ehdotuksen ennen kautta, että kun asettamani 108 % tavoite oli kuulemma täysin yläkanttiin niin suostunko lyömään vetoa tuosta rajasta, ei mielestäni paras tapa käynnistää vahvaa luottamusta vaativaa asiakassuhdetta. Usein mikäli sanot jotain terävästi takaisin näihin tarpeettomiin kommentteihin, niin kuulet kuinka et pysty käsittelemään negatiivista palautetta tms.

Siinä vaiheessa, kun maksu on maksettu, niin jotkut asiakkaat tuntuvat ajattelevan, ikään kuin hän olisi ainoa asiakas jolle maksumiehenä täytyy kaikki puuro lapioida suoraan suuhun ja häntä pitää kohdella kuin kuningasta, kun taas vastaavasti hän saa kohdella palveluntarjoajaa miten haluaa. Edelleenkin kuitenkin haluan korostaa, että minulla on myös todella hyviä pitkäaikaisia asiakassuhteita, joissa keskustelu on mennyt ihan henkilökohtaiseksi rupatteluksikin. Lisäksi suurin osa asiakkaita ei juuri palautetta anna, mutta kai se hiljaisuus on sitten myönteistä. Tämä negatiivisen/positiivisen palautteen välinen valitettava suhde ei tietenkään ole vain tämän toimialan ongelma vaan suomalaisessa kulttuurissa hyvin normaali ilmiö. Kuitenkin tämä on yksi tekijä maksullisen vihjepalvelun tuottamisessa ja suuri muutos ilmaisvihjeiden tarjoamiseen.

Omien kokemusten pohjalta voisin siis sanoa, että syy miksi hyviä vihjepalveluita on niin vähän, on se että raha ei ole riittävä motivaatio parhaille osaajille perustaa vihjepalvelua ja heillä on harvoin muitakaan tarpeeksi hyviä syitä tälle tuuliselle alalle ryhtyä. Vastaavasti hyville harrastelijoille ja puoliammattilaisille joille lisäansiot olisi tarpeen, on näyttöjen ja uskottavuuden haaliminen vaikeaa, eikä useamman vuoden kannusten rakentaminen kiinnosta. Kusettajille sitten ala onkin hyvin kiinnostava, kun kuka tahansa hyvä myyntipuheiden sepittäjä voi onnistua keräämään joitakin asiakkaita ja nyhtämään irtoeurot taskuihinsa ennen kuin karu totuus asiakkaalle paljastuu, että todellista tietämystä tai työtä ei vihjeiden taustalla ole.

Kannattaa siis olla tarkkana millaiseen kaivokseen tai kaivoon on rahojansa tunkemassa. Hyviä kaivoksiakin on olemassa, mutta kaivoja vieläkin paljon enemmän. Seuraavat asiat ovat hyviä tuntomerkkejä mahdollisesta hyvästä vihjepalvelusta:

  • Mahdollisimman laaja ja yksityiskohtainen seuranta, joka on luotettava eli käytännössä seurantoja ilmaisvihjeistä tai maksullista vihjeistä joiden vääristelyn olisi luultavasti joku huomannut. Seurannassa kannattaa varsinkin kiinnittää huomiota että seurannan mahdollisesti hyvä tulos ei johdu liikaa yksittäisistä isoista vedoista mikä vääristäisi liikaa tulosta. Myös vedonlyöntitoimistot on seurannassa hyvä olla, jotta tiedetään, että onko vihjaaja käyttänyt pienien buukkereiden kertoimia, joihin ei ole mahdollista asiakkaan päästä.
  • Palvelun tarjoajan pitkäaikaista tulosta painottava lähestymistapa, eli yksittäisillä osumilla ei kehuskella tai esitetä jotain hienoja voittolippejä samalla, kun sivuutetaan silppuriin menneet pelikupongit. Palvelun tarjoaja ei käytä ostostv-mainospuheita, eikä selittele liikoja mikäli lyhyellä aikavälillä yksittäiset kohteet eivät olekaan osuneet.
  • Esittämällä palveluntarjoajalle kysymyksiä vedonlyöntiin liittyen on usein helppoa selvittää tämän lähtötaso ja se, että missä määrin tarpeellinen perus-vedonlyöntiteoria on hallussa. Jokainen vihjepalvelun tuottaja, jolla saattaisi olla taitoa voitolliseen vedonlyöntiin osaa kyllä vastata alan tai lajin peruskysymyksiin. Parhaat vastaukset ovat tarpeeksi auki avattuja, ei liian vaikeaa kieltä, mutta ei myöskään ympäripyöreää höpöhöpöä. Muista tehdä kysymykset niin, että vastapuoli näkee, että myös olet itsekin nähnyt vaivaa asioita pohtiessa, niin voi myös odottaa saavansa asiallisen vastauksen.

Katso myös nämä tarjoukset

Vedonlyöntibonus: Jopa 50 € riskitön veto + jopa 75 € alennusveto!
Bonusehdot
Vain uusille asiakkaille Luo pelitili Optibetile Talleta vähintään 20€, ja panosta vaadittu summa urheilutapahtumiin. Saat JOPA 125€ alennusvedon ja riskittömän vedon muodossa. Täydelliset säännöt & ehdot löytyvät Optibetin sivuilta.

Vedonlyöntibonus: 100 % ilmaisveto 100 € saakka

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Panosta talletus 5x, saat 100 % ilmaisvedon Minimikerroin single 1,5, yhdistelmät 1,7 Kierrätysaikaa 14 vrk

Bonus vedonlyöntiin: 100 % 50 €

Bonusehdot

Vain uusille pelaajille

Bonus + talletus tulee kierrättää 15 kertaa ennen kotiutusta Minimikerroin kierrätyksessä 1,9 Kierrätysaikaa 60 päivää

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 50 € saakka

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Talletus + Bonus tulee kierrättää 15 kertaa ennen kotiutusta Minimikerroin kierrätyksessä 1,9 Kierrätysaikaa 60 päivää

Vedonlyöntibonus: Ilmaisvetoja, joka viikko

Bonusehdot

 

Ei talletusbonusta, mutta vaihtuvat ilmaisvetotarjoukset joka viikko

Vedonlyöntibonus: 200% 60€ asti

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Valitse kolmen tarjouksen väliltä: Talleta 10 €, saat heti 10 € bonuksen vain 1x kierrätyksellä. Talleta 20 €, saat heti 30 € bonuksen 5x kierrätyksellä. Talleta 30 €, saat heti 60 € bonuksen 10x kierrätyksellä. Minimikerroin on 1,7 singleissä ja 1,5 yhdistelmävedoissa per kohde. Kierrätysaikaa on 30 päivää.

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 100 € asti

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Bonus on kierrätettävä vähintään 8x. Minimikerroin kierrätyksessä on 1.80. Maksimipanos bonuksella pelatessa on 10 €. Kierrätysaikaa on 30 päivää.

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 100 € asti

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Kierrätysvaatimus on 5x (talletus+bonus) Kierrätysaikaa on 60 päivää. Minimikerroin kierrätyksessä on 1.50.

Bonukset ovat vain uusille asiakkaille.