Jäänyt kohtuullisen vähiin blogin NBA tarinointi, lukuun ottamatta viikoittaista vihjeketjua, joka myös foorumin puolelta löytyy. Joukkue-ennakoiden kirjoittelu jäi suunniteltua suppeammaksi, kun sain semmoisen kuvan lukumääristä, että vapaamuotoisemmat kirjoitukset kiinnostavat lukijoita enemmän, kuin joukkueiden syvällisemmät analyysit ilman vihjeitä. Lisäksi ne ovat itselleni hitaampia kirjoittaa, kun minulla on tapana tarkastaa kaikki käyttämäni tilastot jostain virallisesta lähteestä, jotta ne varmasti ovat oikein ja tämä ottaa myös oman aikansa. Nyt kuitenkin halusin löytää aiheen joka täysin perehtyy NBA-koripalloon. Asiakaspalautteista sain idean, että ehkä joillekin olisi hyötyä ”oppaasta” missä perehdytään koripallon erityisseikkoihin, mitkä eivät välttämättä satunnaisesti otteluita seuraavalle avaudu ja tämä ehkä tekisi otteluiden seuraamisesta kiinnostavampaa, sekä alentaisi kynnystä katsoa otteluita varsinkin, kun se nykyään on mahdollista televisionkin kautta Canal+ -kanavalta.
Jonkun verran olen saanut kysymyksiä koripallon säännöistä ja ottelun kulusta. Eniten kysyjiä on ihmetyttänyt otteluiden loppu jossa ajoittain vapaaheittoja heitellään minuutin sisään parhaimmillaan jopa toista kymmentä sekä aikalisiä on useita, jonka seurauksesta ottelun viimeinen minuutti saattaa kestää todella pitkään. Tässä kirjoituksessa pyrin selventämään ottelun lopun hetkiä, tahallisia rikkeitä, aikalisien merkitystä ja kirjoittamatonta lopun ”herrasmiessääntöä” sekä tekijää joka nämä tapahtumat aiheuttaa, eli 24 sekunnin hyökkäysaikaa.
NBA:ssa on käytössä 24 sekunnin hyökkäysaika, joka käytännössä tarkoittaa, että kun joukkue saa pallon käsiinsä, on sillä 24 sekuntia aikaa saada heittoyritys aikaiseksi. Mikäli epäonnistunut heittoyritys osuu korirautaan ja joukkue saa hyökkäyspään levypallon, niin hyökkäysaika alkaa alusta, mutta mikäli pallo osuu ainoastaan levyyn, niin tämä ei uudelleen käynnistä hyökkäysaikaa. Hyökkäysaika on tekijä joka aiheuttaa loppujen tahallisen rikkomisen, sillä mikäli joukkue on tappiolla, pelikellossa aikaa alle 24 sekuntia ja vastustajalla pallo niin tappiolla olevan joukkueen vaihtoehdot ovat pallon riisto tai rikkominen, sillä muuten johdolla oleva joukkue pääsee kuluttamaan peliajan loppuun pitämällä pallon itsellään. Pallon riistot useimmiten ovat seurausta heikoista syötöistä johon vastustaja pääsee väliin tai pallo menee sivurajasta yli. Hyökkääjän sääntöjenvastainen kontakti puolustajaan, askelvirheet, rajavirheet jossa pallollisen pelaajan jalka tai pallo osuu pääty-, tai sivurajoihin johtavat myös pallonmenetykseen. Kaikki nämä tilanteet ovat kuitenkin sellaisia, että mikäli joukkueen ainoa tarkoitus on suojata palloa, ovat nämä melko epätodennäköisiä ja useimmiten tappiolla olevan joukkueen on pakko rikkoa ja lähettää vastustaja vapaaheittoviivalle, toivoa ohiheittoja ja tämän jälkeen saada hyökkäysvuoro itselleen.
Vapaaheitot seuraa aina rikkeistä silloin, kun rikottu pelaaja on aloittanut heittoliikkeen (shooting foul). Rikkeissä joissa hyökkääjää rikotaan, kun kyseessä ei ole heittotilanne (personal foul) seuraa vapaaheitot jakson viidennestä virheestä. Joukkuevirheiksi lasketaan molemmat edellä mainitut virheet ja neljän virheen jälkeen jokaisesta vastustajan virheestä seuraa vapaaheitot aina jakson loppuun asti. Poikkeus tästä säännössä on tilanteessa, jossa jaksoa on jäljellä alle kaksi minuuttia ja joukkueella kasassa alle kolme joukkuevirhettä. Tällöin huolimatta siitä, onko joukkuevirheitä 0 tai 2 niin joukkue voi rikkoa ainoastaan kerran ja seuraavasta seuraa vapaaheitot. Vapaaheittotarkkuus on NBA:ssa keskimäärin ~75% tasoa ja pelaajatasolla suurimman osan vapaaheittotarkkuus liikkuu 70-85% välillä, parhaimpien tarkkuuksien ollessa jopa yli 90%. Tällä hetkellä tämän kauden parasta vapaaheittoprosenttia pitää hallussaan Stephen Curry (Golden State Warriors) 94.0% heittotarkkuudella. Keskimäärin vapaaheitot ovat tehokkain tapa tehdä pisteitä, mutta on myös pelaajia joiden vapaaheittoprosentti on niin heikko, että puolustavalle joukkueelle on kannattavaa tämän pelaajan kaksi vapaaheittoa. Tunnetuin tällainen tapaus on Shaq O’Neal jonka uran vapaaheittotarkkuus on 52.7% ja monesti häntä on rikottu tahallisesti vaikka tilanne ei tähän pakottaisikaan. Tämä strategia on saanut oman nimensäkin ”Hack-a-Shaq”. Shaq ei ole ainoa tällainen pelaaja vaan esimerkiksi Ben Wallacea, Dwight Howardia ja DeAndre Jordania on usein rikottu tahallaan heidän heikon vapaaheittotyöskentelynsä vuoksi. Alla on linkki, jossa on revitty hieman huumoria irti ”Hack a Shaq” strategiasta.
Kolmas merkittävä tekijä otteluiden loppujen kannalta on aikalisät. Joukkueilla on käytössään 6 täyttä aikalisää varsinaisella peliajalla sekä lisäksi yksi 20 sekunnin aikalisä kummallakin ottelun puoliskolla. Viimeisen jakson aikana joukkue saa käyttää maksimissaan 3 täyttä aikalisää ja viimeisen 2 minuutin aikana kaksi täyttä aikalisää, vaikka niitä olisi enemmänkin käyttämättä. Aikalisät ovat otteluiden lopuissa merkityksellisiä, koska aikalisän jälkeen hyökkäävä joukkue pääsee aloittamaan hyökkäyspäästä, kun muutoin vastustajan korin jälkeen peliä jatketaan oman kenttäpäädyn takarajalta. Luonnollisesti aikalisillä pystytään myös paremmin sopimaan taktiikasta ja pelikuviosta joka pyritään toteuttamaan.
Näiden tekijöiden seurauksena otteluiden loput venyvät monesti tasaisissa matseissa, joissa tappiolla oleva joukkue yrittää päästä yhden korin etäisyydelle rikkomalla vastustajaa ja tekemällä korit omista hyökkäyksistä, jotka pyritään toteuttamaan mahdollisimman nopeasti, jotta pelikellosta kuluisi mahdollisimman vähän aikaa. Nämä kirimisyritykset tuottavat hyvin harvoin tulosta, sillä näissä tilanteissa vapaaheittotarkkuus on korkea, kun johdossa oleva joukkue luonnollisesti pyrkii toimittamaan pallon parhaimmille vapaaheittäjilleen, jota vastustajan on pakko rikkoa. Total-vedonlyönnissä otteluiden loppujen merkitys on valtaisa, kun parhaimmillaan pisteitä voi syntyä viimeisen minuutin aikana jopa yli kaksikymmentä, kun normaalisti ottelun aikana pisteitä tehdään keskimäärin noin neljän pisteen minuuttitahtia. Alla on tältä kaudelta hyvä esimerkki siitä kuinka tiheästi pisteitä saattaa otteluiden lopuissa tulla.
44.0 105-99 LAL Kobe Bryant made 3-pt. Jump Shot, Assist Derek Fisher
44.0 GS Full Timeout
41.0 105-99 GS Monta Ellis missed 3-pt. Jump Shot
38.0 LAL Defensive Rebound by Kobe 38.0
31.0 GS Personal foul on David Lee
31.0 106-99 LAL Pau Gasol made 1st of 2 Free Throws
31.0 107-99 LAL Pau Gasol made 2nd of 2 Free Throws
25.0 107-102 GS Vladimir Radmanovic made 3-pt. Jump Shot
25.0 GS Personal foul on Dorell Wright
25.0 108-102 LAL Kobe Bryant made 1st of 2 Free Throws
25.0 109-102 LAL Kobe Bryant made 2nd of 2 Free Throws
19.0 109-105 GS Vladimir Radmanovic made 3-pt. Jump Shot
14.0 111-105 LAL Lamar Odom made Layup, Assist Ron Artest
10.0 111-108 GS Dorell Wright made 3-pt. Jump Shot
10.0 GS Personal foul on Monta Ellis
10.0 112-108 LAL Kobe Bryant made 1st of 2 Free Throws
10.0 113-108 LAL Kobe Bryant made 2nd of 2 Free Throws
10.0 GS 20-second Timeout
6.0 113-108 GS Vladimir Radmanovic missed 3-pt. Jump Shot
4.0 113-110 GS Dorell Wright made Slam Dunk, Assist David Lee
3.0 GS Personal foul on Stephen Curry
3.0 114-110 LAL Pau Gasol made 1st of 2 Free Throws
3.0 115-110 LAL Pau Gasol made 2nd of 2 Free Throws
0.0 GS Lost ball turnover on Monta Ellis, Stolen by Derek Fisher
0.0 End of period.
Milloin sitten joukkue luovuttaa ottelun ja lopettaa rikkomisen. Monesti tämä jatkuu katsojasta liiankin pitkään, kun esimerkiksi rikkomista tapahtuu kun pelikellossa on 20 sekuntia jäljellä ja ero vaikkapa 8 pistettä. Tähän syynä tietenkin on se, että mitään hävittävää ei ole, kun koripallossa piste-eroilla ei ole joukkueen kannalta merkitystä. Normaalisti joukkue heittää pyyhkeen kehiin, kun jäljellä on alle 20 sekuntia ja piste-ero yli 6 pistettä, eli enemmän kuin kahdesta hyökkäyksestä on mahdollista normaalisti saada. Myös aikalisät useimmiten käytetään loppuun sillä hyökkäyspäästä aloittaessa korin on mahdollista tehdä jopa parissa sekunnissa, mutta aikalisien loputtua joukkue luovuttaa monesti aikaisemmin, kun omasta päästä korin teko ottaa aikaa selvästi kauemmin. Tällä kaudella on tuttu näky ollut, kun Minnesota Timberwolves on käyttänyt aikalisänsä vielä tilanteessa jossa ero on ollut 10 pisteen luokkaa ja peliaikaa jäljellä pelikellossa ainoastaan muutama sekunti. Tässä kyllä toivo voitosta on jo heitetty romukoppaan ja näin on tehty ainoastaan harjoituksen kannalta, kun kyseessä on hyvin nuori joukkue ja varmasti joskus tulee tilanteita joissa aikalisän jälkeinen heittoyritys on ottelun voiton kannalta merkittävä.
NBA:ssa noudatetaan kirjoittamatonta sääntöä, jossa kun ottelun voittaja on selvillä, eikä vastustaja halua enää rikkoa, niin mikäli pelikellossa on aikaa jäljellä alle hyökkäysajan, niin johtava joukkue pompottelee palloa peliajan loppuun ilman, että yrittää edes tehdä koria. Tämän herrasmiessäännön johdosta lähes aina hävinnyt joukkue ottaa ottelun viimeisen heittoyrityksen. Poikkeuksena tietenkin tilanteet, jossa joukkue on noussut voittoon viimeisellä heittoyrityksellään. Tätä sääntöä noudatetaan lähes täydellisesti mutta ainakin kerran tällä kaudella sattui tilanne, jossa voittajajoukkueen pelaajat kaunistelivat henkilökohtaisia tilastojaan, kun Oklahoma City Thunderin Russell Westbrookilta puuttui triplatuplaan yksi syöttö. Monessa otteluraportissa huomioitiin tämä herrasmiessäännön rikkominen ja fanipalstoilla aiheutti teko jopa pahennusta.
Urheilullisesti nämä loppujen venymiset aikalisineen ja vapaaheittoineen ovat katsojan kannalta monesti aika puuduttavaa varsinkin kun harvoin tämä ottelun voittajaan enää vaikuttaa. Välillä ihmenousujakin kuitenkin tapahtuu, joista seuraava linkki sisältää yhden legendaarisimmista:
Vedonlyönnissä sitten tilanne onkin aivan toinen ja nämä otteluiden loput ovat vuosien saatossa kääntäneet hävityksi useamman ennenaikaisesti oikeaksi merkatun vedon ja vastaavasti tuonut heikosti menneisiin vetoihin vielä toivonkipinän. Miksiköhän satuin muistamaan tuon Westbrookin herrasmiessäännön rikkomisen kun loppujen lopuksi vain niin pikku juttu, että ketä luulis kiinnostavan?
“NBA 31.12.2010 Oklahoma City Thunder – Atlanta Hawks, Under 196 1.935 (55%) 2/5”
7.0 92-103 OKC Serge Ibaka made Slam Dunk, Assist Russell Westbrook
2.0 94-103 ATL Al Horford made Layup
0.0 End of period.
Katso myös nämä tarjoukset
Vedonlyöntibonus: 100 % ilmaisveto 100 € saakka
100 % jopa 100 € + 5 x jopa 10 € ilmaisvedot
Vedonlyöntibonus: Jopa 150 € ilmaisvetoina!
Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 100 € asti
Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 200 € asti!
Vedonlyöntibonus: 7 € ilmaisveto + 100% 200€
Vedonlyöntibonus: 100 % bonus aina 200 € asti
Vedonlyöntibonus: 100% 150€ (Jopa 6x 25€ ilmaisvetoa)
Bonukset ovat vain uusille asiakkaille.