Tästä kaikki kiinnostus siis sai alkunsa, jonka vuoksi tämän blogijutun kirjoitan. Olen viimeiset reilut puolisen vuotta huseeraanut pörssitreidauksen parissa. Näyttäisi siltä, että mikäli tässä ei ole käynyt kauhiat tuurit, niin ammattimainen vedonlyönti on luonut hyvät pohjat myös treidailuun. Mikäli odotat tämän blogin sisältävän suoria vihjeitä tai taikatemppuja treidaamiseen, niin hukkaat vain aikaasi. Kuitenkin mikäli kiinnostaa, että miten vedonlyöjälle nyt näin pääsi käymään, keinoja millä amatööritreidari on tuohon tulokseen päässyt, mitä yhteistä löytyy vedonlyönnistä ja treidaamisesta sekä kaikenlaista turhempaakin asiaa kulissien takaa, saattaa aikasi vierähtää ketterämmin kuin Sohvaperunoiden tai Huutokauppakeisarin matkassa. Ensimmäinen osa sisältää paljon vedonlyöjille tuttua asiaa, mutta suurelle osalle pörssin puolella touhuaville ala voi olla ainakin ammattitasolla vieras, niin hyvä aloittaa sillä.

NBA-Kausi 2019-2020 jää historian kirjoihin Orlandon Korona-kuplan sekä Kobe Byantin traagisen tammikuisen helikopterionnettomuuden vuoksi. Onnettomuudessa kuolivat Koben lisäksi useampi henkilö mukaan lukien Koben tytär Gigi, jonka ottelu piti olla helikopterin määränpää, mutta matka tyssäsi sumuisissa ja hyvin vaikeissa olosuhteissa vuoren seinämään. Seuraavaksi iski sitten COVID-19, joka pysäytti NBA:n, kun pelaajien joukosta löytyi ensimäinen tartunnan saanut pelaaja, Rudy Gobert (Utah Jazz). Viimeiset ottelut pelattiin tuolloin 11.maaliskuuta 2020.

Julkisten ilmaisvihjeiden osalta kausi oli ennätyksellinen palautusprosentin osalta (~114%), mutta voitetut yksiköt (=eurot) jäivät melkoisen alhaisiksi. Vetojen määrä oli pieni kesken jääneen kauden sekä ”Black Mamban” kuoleman vuoksi. Vedonlyönnissä pelikohteiden määrä on oleellinen tekijä, sillä kun pääoma ei ole sidottu koko kauden ajaksi, paitsi kausivedoissa, niin kassan kierto ja korkoa korolle efekti näyttelevät merkittävää roolia pelikassan kehittymisessä. Suurella osalla vedonlyönnin vakavasti ottavista panostaso liikkuu kertoimesta ja kohteen hyvyydestä riippuen siinä noin 0,5%-3% välimaastossa pelikassasta. Muutamilla ammattilaisilla kohdemäärät liikkuvat useissa tuhansissa vuodessa, jolloin palautusprosentin ei tarvitse olla järin paljoa päälle sadan, jotta kassa kasvaisi mukavaa tahtia. 

Päätöskertoimet ovat vedonlyönnissä yksi vahvimmista indikaattoreista oliko pelaamasi kohde kuinka hyvä. Mikäli pelaamasi kohteen kerroin oli parempi kuin se kerroin mikä olisi ollut saatavilla juuri ennen kohteen alkua, niin on todennäköistä, että pelaamasi kohde oli hyvä. Mikäli sama toistuu suuremmassa otoskoossa selvästi useammin kuin toisinpäin, niin olet luultavimmin oikealla polulla puhuttaessa voittavasta vedonlyöjästä. Tämäkään indikaattori ei ole läheskään aina oikeassa, mutta se on mielestäni paras yleisindikaattori vetojen hyvyyden mittaamiseen. Itse hyvin harvoin pelaan noussutta kerrointa juuri ennen ottelun alkua, vaikka se ylittäisikin oman arvioni kerroinrajan. Mikäli kuitenkin pelaan kohteen niin, veto on yleensä keskimääräistä varovaisemmalla panoksella ja kohteen analyysin käyn vielä uudestaan läpi, että olisiko siinä kenties jotain mahdollisia virheitä tai riskiä nostattavia tekijöitä, jotka markkinat ovat tiedostaneet minua paremmin. Markkinat ovat siis vahvimmillaan yleensä mitä lähemmäksi ottelun alkua mennään. Kertoimet vaihtelevat vedonlyöntitoimistoilla sen mukaan mihin merkkeihin raha virtaa ja ne ovat hyvinkin linjassa toisiinsa, sillä arbitraasit kyllä nopeasti väki poimii pois vedonlyöntitoimistoiden väliltä. Eli mikäli avauskerroin oli esimerkiksi 2,0 ja päätöskerroin 1,7, niin tarkoittaa tämä, että kyseinen merkki on saanut paljon rahaa taaksensa. Varsinkin suurien sarjojen markkinat ovat nykyään niin tehokkaita, että jokainen desimaalin osa kannattaa hyödyntää.

Aloittelevan vedonlyöjän kannattaa avata tili tämän vuoksi useammalle luotettavalle toimijalle, jotta pääsisi mahdollisimman usein käsiksi parhaimpaan tarjolla olevaan kertoimeen. Ajan myötä tämä etu poistuu, sillä perinteisistä vedonlyöntitoimistoista ainoastaan Pinnacle ei pyri pääsemään voittavista vedonlyöjistä eroon. Muiden toimijoiden arsenaaliin kuuluvat muun muuassa maksimipanoksen rajoittaminen esimerkiksi 1/100 normaalista tai suoraan riskinhallinnallisiin syihin vedoten pelitilin sulkeminen. Veikkaus on myös kaikille asiakkailleen tasapuolinen, mutta kertoimet ovat vain keskimäärin todella kehnoja alhaisen palautusprosentin vuoksi. Etukäteen täysin tasaisen kahden vaihtoehdon kohteen kertoimet ovat Veikkauksella 1,85-1,85, kun vastaavasti Pinnaclella useimmiten 1,952-1,952, siinä on melkoinen ero siivussa, jonka kertoimien tarjoaja nappaa välistä. Toisinaan kuitenkin myös Veikkaukselta löytyy se paras kerroin, mutta varmasti varsinkin suuremmissa sarjoissa se löytyy 80-90% kerroista Pinnaclelta.

Vedonlyönnissä vedonlyöntitoimistot asettavat kohteen auetessa kertoimet, mutta raha muokkaa kertoimia tämän jälkeen. Nykyään harvoin vedonlyöntitoimistot itse laskevat avauskertoimensa, vaan ne, joko kopioidaan toiselta vedonlyöntitoimistolta tai ostetaan erilliseltä palveluntarjoajalta. Veikkaus käsittääkseni myös ostaa suurimpaan osaan lajeista ja sarjoista kertoimensa ulkomailta ja laskevat itse kertoimensa vain suosituimpiin sarjoihinsa, johon esimerkiksi NBA ei Suomessa kuulu.

Yksi vedonlyönti motoistani on, että muista aina kunnioittaa markkinoita. On tärkeää ymmärtää, että suurissa sarjoissa (esim. isot jenkkisarjat, futisliigat) olet 99.9% todennäköisyydellä väärässä, jos NBA-ottelussa saat toiselle joukkueelle kertoimen 3,0 ja mielestäsi ottelu on ihan fifty-fifty, vaikka tämä ei tietenkään sulje pois mahdollisuutta, että kerroin 3,0 olisi ylikerroin, ei vain lähellekään noin suuri.

Jatketaan eteenpäin, mikäli vedonlyöntikärpänen sattui puraisemaan täältä sivustolta moni, nykyään voittava vedonlyöjä on ammentanut alun vedonlyönti-uralleen.

Todellisuudessa lopetin NBA-arvioiden teon jo helmikuun lopulla, kun olin kiinnostunut Wuhanissa riehuvasta viheliäisestä viruksesta ja löytänyt muutamia hoitajien ja lääkärien kuvaamia videoita sairaalasta, jotka muistuttivat Aliens-leffan tyylistä kauhuelokuvaa, jossa ollaan jonkun tuntemattoman painajaisen äärellä. Luonnollisesti, kun kyse oli Kiinasta, niin asiasta piti alkaa kaivaa enemmän tietoja, ettei kyseessä ole jokin fake news.

Tästä siis alkoi sattumien summa kohti treidaamiseen siirtymistä, sillä olen ollut aina kiinnostunut lääketietieteestä, luultavasti CP-vammani vuoksi, jonka johdosta olen viettänyt sairaalassa kuukausia leikkauksien seurauksena sekä fysioterapiassa. Olen aina ollut erityisen kiinnostunut tilastoista, nuoruudessa muun muassa manageripelien muodossa jo ennen vedonlyöntiä. Lisäksi olen liiankin rahakeskeinen, sillä jo aivan muksuna laskin joka päivä säästöpossuni sisällön ja hieman myöhemmin silitin silitysraudalla seteleitä ja keräsin niitä jääkiekkokorteille tarkoitettuihin muovitaskuihin (mutsi sori siitä silitysraudasta). Raha ei ollut tuolloin minulle vain vaihdon väline, vaan jo sellaisenaan itseisarvo. Lisäksi vedonlyönti on opettanut minulle hyvät taidot tiedon etsintään sekä vahvan filtterin kyseenalaistamaan kaiken lukemani, jos jossain löytämässäni on jotain epämääräistä tai epäilyttävää, niin sitten etsitään lisää tukea asialle, jolla voin varmistaa asian tai kumota sen.

Olin siis kiinnostunut itse viruksesta ja sen mahdollisesta riskistä levitä Wuhanin ulkopuolelle, sillä olihan Suomestakin löytynyt jo ensimmäinen tartunta. Minulla oli vedonlyöntitaustani ansiosta keskimääräistä paremmat eväät (tilastotiede, tiedon etsintä, kyseenalaistaminen) lähteä tutkimaan asiaa, niin yhtälö oli valmis. Lisäksi, kun johonkin ryhdyn, niin siinä ei tunteja lasketa. Minulla on lähes kaikessa tekemisissäni asioissa vain kaksi tasoa, joko teen kaiken mahdollisen asian eteen tai sitten en jaksa tehdä asian eteen yhtään mitään, mikäli se ei kiinnosta. Pidänkin itseäni perusluonteeltani melkoisen laiskana.

Tämän lisäksi pörssin johdannaismarkkinat olivat jo entuudestaan valitettavankin tutut, sillä aikoinaan uskoin oikeasti Nokian ja Windows Phonen tarinaan. Lopulta kovat tappiot niskassani ymmärsin tehneeni rankan virheen, jota olen huomioinut nytkin useasti pörssikeskusteluissa, ”rakastuin” yhtiöön. Vedonlyönnissä samansuuntainen ongelma on useasti kyvyttömyys käsitellä objektiivisesti omia suosikkijoukkueitaan. Tämä johti Nokian kohdalla siihen, että ylikorostin tärkeydessä itselleni positiivisia tekijöitä, kuten Nokian kyvyn rakentaa kestävä ja laadukas puhelin, mutta samalla aliarvioin totaalisesti softapuolen sekä erityisesti applikaatioiden puutteen. Applikaatioiden puutteen sivuuttamisessa yleistin oman tarpeeni koskemaan kaikkia, koska itse en juuri sovelluksia kännykässä käytä, niin ei niitä tule muutkaan kaipaamaan. Jätin sitten sen paremmin perehtymisen väliin, koskien tätä tärkeää tekijää, syystä, että olin jossain mieleni lokerossa jo lukinnut arvioni yhtiön tulevaisuuden valoisista näkymistä. Lisäksi loppuvaiheessa homma riistäytyi vielä pahemmin käsistä, kun aloin syömään masennuslääkkeitä isäni kuoleman jälkeen. Masennuslääkkeet turruttavat mielen niin, että voitoista ei koe iloa, mutta samalla tappiotkaan eivät harmita. Olenkin huolissani masennuslääkkeiden käytön rajusta kasvusta, sillä on itsestään selvää, että niiden käyttö nostaa vahvasti riskiä ongelmapelaamiseen.

Vedonlyönnissä Veikkaus tiedostaakin tunteella pelaamisen harhan ja useimmiten, kun Suomen maajoukkue pelaa lajissa kuin lajissa, niin kertoimet Suomelle ovat tarkoituksella painettu pykälää alemmaksi, koska kukapa vedonlyönnin harrastaja haluaisi pelata Suomea vastaan kohdatessamme esimerkiksi rakkaan naapurimme Ruotsin. Poikkeuksiakin välillä löytyy kun massojen mielipide on jonkun tekijän seurauksena muodostunut tasolle, ”paska tiimi, ei tästä mitään tuu, tilaisivat jo lennot himaan.”

Tietenkään en ole mikään virologi tai sellaiseksi itseäni kuvittele, niin vaikka päädyin tulokseen, että viruksen leviäminen on hyvinkin mahdollista, niin lähdin tähän projektiin kuin se olisi yksi veto ja olin valmis häviämään koko summan, koska lähdin liikkeelle turbowarranteilla, joissa knock-tasoon ei kovinkaan paljon matkaa ollut. Seuraavina parina päivänä taisi olla vielä pientä nousua indekseissä, jonka jälkeen alkoi rytistä.

Hyvissä ajoin ennen kuin paniikki oli levinnyt Suomeen siinä määrin, että kauppojen vessapaperihyllyt ammottivat tyhjyyttään, olin äitilleni kertonut näkemykseni viruksen leviämisestä ja sen vaaroista varsinkin ikäihmisille. Joten pelkän rahan lisäksi tuosta seurasi muutakin hyvää, äitini pakastimen täydennys, kuivamuonavarastot täyteen latinkiin ja hygieniatuotteita ja muuta kulutustavaraa lähes kuin zombie apocalypseen varautuessa, ainoastaan väliin jäivät asevaraston, piikkilankojen sekä ikkunoiden tilkintään tarvittavien lautojen hankinta.

Taskulaskinpelle kiittää ja kuittaa toistaiseksi,

Marko Virtanen (@SSukkela)

Täältä löytyy osa:2

Katso myös nämä tarjoukset

Vedonlyöntibonus: 100 % ilmaisveto 100 € saakka

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Panosta talletus 5x, saat 100 % ilmaisvedon Minimikerroin single 1,5, yhdistelmät 1,7 Kierrätysaikaa 14 vrk

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus aina 200 € asti

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Bonus tulee kierrättää 6x ennen kotiutusta. Minimikerroin kierrättäessä on 1.60. Kierrätysaikaa on 30 pv. Kaikki kohteet ja sarjat hyväksytään
Vedonlyöntibonus: Jopa 50 € riskitön veto + jopa 75 € alennusveto!
Bonusehdot
Vain uusille asiakkaille Luo pelitili Optibetile Talleta vähintään 20€, ja panosta vaadittu summa urheilutapahtumiin. Saat JOPA 125€ alennusvedon ja riskittömän vedon muodossa. Täydelliset säännöt & ehdot löytyvät Optibetin sivuilta.

Bonus vedonlyöntiin: 100 % 50 €

Bonusehdot

Vain uusille pelaajille

Bonus + talletus tulee kierrättää 15 kertaa ennen kotiutusta Minimikerroin kierrätyksessä 1,9 Kierrätysaikaa 60 päivää

Vedonlyöntibonus: Jopa 30 € ilmaisveto

Bonusehdot

Näin saat tarjouksen: 1. Kirjaudu NetBetille 2. Aseta väh. 10 € veto ensimmäisen talletuksesi jälkeen. 3. Saat jopa 30 € ilmaisvedon!

Ilmaisveto hyvitetään tilillesi heti, kun ensimmäinen vetosi on ratkaistu. Ilmaisveto on samanarvoinen, kuin asettamasi ensimmäinen veto aina 30 € asti! Ilmaisveto on voimassa 7 päivää sen myöntämishetkestä lähtien. Ilmaisveto voidaan käyttää mihin tahansa urheilulajiin.

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 50 € saakka

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Talletus + Bonus tulee kierrättää 15 kertaa ennen kotiutusta Minimikerroin kierrätyksessä 1,9 Kierrätysaikaa 60 päivää

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 250 € asti

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Kierrätysvaatimus on 7x (talletus+bonus). Kierrätysaikaa on 30 päivää. Minimikerroin on 1.90 single- ja yhdistelmävedoissa. Maksimipanos kierrättäessä on 50 €.

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 100 € asti

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Bonus on kierrätettävä vähintään 8x. Minimikerroin kierrätyksessä on 1.80. Maksimipanos bonuksella pelatessa on 10 €. Kierrätysaikaa on 30 päivää.

Bonukset ovat vain uusille asiakkaille.