NBA alkaa 22. päivä joulukuuta, joten ainakin toistaiseksi treidailu ja pörssipuoli saa päätöksen. Lopputulokseen täytyy olla tyytyväinen, plussalla päästiin maaliin (vaikka ei huomioitaisiin romahduksen shorttausta), vaikka lopun virheiden takia ollaankin selvästi pudottu ATH:sta. Kuitenkin ilman treidausta, niin mitä olisinkaan tehnyt alkukevään tai syksyn, tylsää olisi olisi ollut työriippuvaiselle. Kesä tietty olisi mennyt ja osittain menikin ilman koneella kököttämistä ja pörssisivut kiinni, lämpimien kelien seurauksena mökillä ja terassilla. Lisäksi näin millaista tämä maailma on ja jäihän sinne viivankin alle kuitenkin joitakin eurojakin.

Ongelmakohtia, joita eteen tuli:

  • Itseluottamuksen katoaminen ”tappioputken” jälkeen. Tämä johti siihen, että jätin ottamatta monta voitolliseksi osottautunutta treidiä, jotka olisin ottanut ilman itseluottamuksen karkaamista. NBA:n puolella näin ei käy, vaan hyväksyn virheet, otan niistä opikseni ja teen tarvittavat korjaukset ja eikun eteenpäin. Tässä puhun siis selkeistä virheistä arvioissa vedonlyönnissä, en huonosta onnesta, sillä vedonlyönnissä on varianssi väkisinkin läsnä. Tälläinen itseluottamuksen laskusta johtunut skippaaminen nähtiin juuri Kamuxin kohdalla, kun mietin että eiköhän se ainakin 12€ tuolla osarilla (seurannut sen verran osakkeen tiheästi liikkeitä ja reagoinnit aina suuria) nouse ja olisin saanut aamun huutarista paljon halvemmalla ja tehnyt hyvät pikavoitot. Tuon olisin tehnyt varmasti vielä kuukasi sitten, mutta nyt, kun oli muutenkin alla epäonnistuneita treidejä, niin se epävarmuus pääsi ottamaan vallan, jolloin ajatusmaailma muuttuu, että jätttää mielummin väliin, jotta ei tulisi ainakaan lisää tappiota. 
  • Olematon kyky tehdä jälkianalyysejä teknisellä analyysilla tehdyistä treideistä, että oliko ne onnistuneet oikeasti hyviä ja ne huonot oikeasti huonoja, kun ottaessa tuntui toki kaikki hyviltä. Otoskokokaan ei kertynyt niin suureksi, että tästä olisin voinut päätellä mitään varmaksi sanoa. Suurin osa oli kuitenkin treidejä, johon liittyi tavoitehinnan nosto tms. Näissä harvoin tuntui olevan isoa riskiä, sillä esimerkiksi Indereksen tavoitehinnan nostot vaikuttivat aina pienempien yhtiöiden kurssiin nostavasti. Muistaakseni ainoa poikkeus oli Panostajan kohdalla, jossa sitten tulikin takkiin pieni summa, kun ei saanut edes omilla pois, kun niin pienivaihtoinen osake, eikä väkeä jostain syystä Indereksen näkemys kiinnostanutkaan ja ostin noissa tilanteissa aina melko reilusti, kun nousussa oli helppo myydä pois, niin tuossa joutu tarjoamaan osakkeita vähän turhankin halpaan hintaan, jotta ostajat löytyi, kun ei mitään kiinnostusta pitää osaketta pidempiä aikoja.
  • Lisäksi vaikka noudatin tarkkaa suunnitelmaa ja olin löytänyt jokusia päiviä ennen USA:n presidentin vaaleja hyvän longin paikan daxiin. Tuolta about 11500 tasolta poimittu, niin myin sen lopulta suunnitellusti 12100 tasolla, kun presidentinvaalit eivät mennytkään Bidenille, niin selvästi kuin olin odottanut. Sen sijaan että olisin ollut ollut tyytyväinen, niin minua rassasi vietävästi, kun tuon jälkeen tulikin vielä kova nousupiikki, kun sattui tulemaan rokoteuutiset, eikä sekavaan tilanteeseen jääneet vaalit olleetkaan kursseille pahinta mahdollista myrkkyä, kuten niin moni analyytikko oli painottanut. Oli täysin järjenvastasta tuosta rokoteuutisen aiheuttavaa nousua jäädä märehtimään, koska tarkkaa päivämäärää en ainakaan itse olisi voinut mitenkään tietää. Tässä tuli vedonlyönnistä poikkeava tilanne, kun pörssikurssit jatkavat liikettä, vaikka itse sulkisikin position, kun vedonlyönnissä kun ottelu on loppu, niin se on loppu. Tämä sitten saattoi vaikuttaa negatiivisesti seuraaviin treideihin, kun tuota ei saanut nollattua.

Sanoisin, että kuitenkin verrattuna NBA:n suurin ongelmakohta oli itseluottamus tekemiseen ja omiin taitojensa riittävyyteen, jota tarvitaan varsinkin huonojen jaksojen jälkeen. Vedonlyönnissä näin ei koskaan käy, vaikka kuinka se vaikuttaisi yleiseen mielialaan. Työt tehdään samalla tapaa, oli yön kohteet osuneet, joko 0/5 tai 5/5. Enemmän ongelmia tuottaa pikemminkin liian hyvä runi, mutta siihenkin minulla on nykyään keinot, jolla takuulla jalat pysyvät maassa, eikä ote työntekoon herpaannu, ehkä pienet tuuletukset sallitaan ja sitten paluu normaaliin tekemiseen.

Helpointa ja tuottoisinta olisi ollut vain koko ajan tehdä treidiä, noilla Indereksen tavoitehinnan nostoilla ja muilla keinoilla, joista kerroin tuossa aikaisemmassa pörssisettejä käsittelevässä kirjoituksessa. Kuitenkin, jos joskus tulevaisuudessa siirryn yrittämään treidaamista ihan duunitasolla, niin TA on se juttu, kun kuitenkin lähinnä reagointikykyyn ja nopeuteen perustuvista saatavista treideistä saadut tuotot ovat rajalliset, eikä esimerkiksi 10 kertaa isommalla kassalla ole enää mahdollista saada 10 kertaisia tuottoja. Lisäksi en pidä tuota varsinaisena taitona ja itselleni taito on ollut aina tärkeä tekijä rahan ohella. Se varmaan johtuu yleisesti huonosta itseluottamuksesta, että ainakin vaikeassa työssään voi sanoa olevansa hyvä, kun sitä ei itsessään oikein muissa asioissa nää.

Eli sen huomasin, että teknisessä analyysissä pitää kyllä kovasti opiskella lisää, ennen kun siinä on mahdollista olla varmasti voitollinen. Välttämättä siihen ei koskaan pysty, sillä nopeasti huomasi, että se vaatii myös tietynlaisia henkisiä ominaisuuksia, vaikka sen ns. paperilla sen halitsisikin.

Eli tiivistettynä suurimmaksi ongelmaksi nousi itseluottamuksen katoaminen heikkoina jaksoina, joka johti arkuuteen ottaa mielestään edes hyviä treidejä sekä se että teknisen analyysin puolella en osannut jälkikäteen läheskään aina sanoa oliko treidi hyvä vai huono riippumatta menikö se maaliin vai ei. Nämä ovat vedonlyönninkin puolella monelle ongelmakohtia, mutta vastausta osaamisensa tasosta ei saa kuin tekemällä tarpeeksi paljon vetoja, jolloin nähdään tuleeko sitä rahaa vai meneekö.

Mitä itse pörssiin tulee, niin sen tehokkuuden heikkous kyllä yllätti, kun oletin että lähes kaikki informaatio olisi sisällä kursseissa. Kuitenkin mikäli ei huomioida aivan suurimpia yhtiöitä, niin kurssien liikkeet ovat usein valtavia ilman syytä ja se, kuinka helposti hype saattaa tarttua osakkeisiin, kuten vaikka Nikola, oli kyllä itseni yllättäviä juttuja.

Se, että tässä vaiheessa valitsen NBA:n, enkä treidaamista (TA) oli lopulta itsestään selvää. Toisen aloittaisin käytännössä nollista ja toisen eteen olen jatkuvasti tehnyt töitä jo noin 25 vuoden ajan. Lisäksi pidän siitä, että NBA:ssa on kokoajan käytännössä kaikki data saatavilla jolloin se on konkreettisempaa. Tulevaisuudesta ei kuitenkaan koskaan tiedä, vaikka ei ottaisi edes poliittisia riskejä huomioon. Vedonlyönnissä markkinat koventuvat jatkuvasti ja ei ole mitään varmuutta kauanko säilytän riittävästi etumatkaa niihin. Kerran olen jo pudonnut niiden kyydistä, mutta kovalla työllä ja uusia työkaluja analyysilaatikkoon löytämällä ja kehittämällä on taas etumatkani ollut mukava muutaman edellisen kauden ajan.

Vedonlyönnin puolella vihjeitä alkaa satelemaan heti kauden alkaessa. Vihjeet ovat saatavilla Ylikerroin.comin etusivuilta. Lisäksi teen Discordiin ryhmän, koska Ylikertoimen etusivuille ei saa hälytyksiä, kun vihjeet tulevat. Omalla kohdalla suurempi uhka kauden menestykseen on henkinen tasapaino ja olotila, kuin taito tehdä voittavia arvioita. Hälytykset ovat tärkeitä, koska vihjeet vaikuttavat kertoimiin nopeasti. Osa nousee kyllä takaisin, mutta kaikki ei. Minun vihjeiden peesaajien vedoilla ei ole mitään vaikutusta kokonaismarkkinoissa kuin sen pienen hetken. Kuitenkin mitä lähemmäksi ottelun alkua mennään, linjat kehittyvät useimmiten johonkin suuntaan ja ovat usein tehokkaimmillaan lähellä ottelun alkua. Eli tässä on se suurin ongelma peesaajia ajatellen, jos kerroin palautuu ja lähteekin toiseen suuntaan, on se isommassa otannassa ongelma, juuri tuon tehokkuusolettaman vuoksi.

Alkukaudesta sen sijaan tämä ei ole vastaavanlainen ongelma, sillä markkinat voivat todellakin olla usein täysin hukassa loppuun asti, koska kun niin moni asia on muuttunut joukkueissa edelliskaudesta, niin alkukauden arviot heittelevät enempi ja parhaiten pärjää se kenellä on parhaiten pohjatyö onnistunut. Itse olen lähes poikkeuksetta tehnyt parasta tulosta alkukaudesta, jolloin on mahdollisuus löytää todella koviakin ylikertoimia, mutta yhtä hyvin, jos pohjatyö on epäonnistunut, niin voi tulla melkoiset tappiotkin. Kauden edetessä luonnollisesti alkukauden analyysien tärkeys pienenee, kun saadaan tuoretta dataa otteluiden myötä. Teen vielä ennen kauden alkua pienen oppaan, koska vedonlyönnissä jo peesaaminenkin on vaikeampaa kuin voisi ajatella.

Lopuksi vielä suuri kiitos kaikille Twitterin sijoituspuolen keskustelijoille, saanut teiltä paljon suoria vinkkejä, että mielenkiintoisia keskusteluja ja muutaman kanssa puhuttu ihan muustakin kuin vain sijoittamisesta. Ennakkoon oletin vedonlyöntipuolen pohjilta, että tässäkin piirissä liikkuisi trolleja, jotka haluaisivat ainoastaan aiheuttaa kommenteillaan mielipahaa, mutta niitä ei koskaan tullut, niin oli helppoa laskea itselleni tyypilliset vahvat puolustusmekanismit astetta alemmaksi ja puhua aremmistakin aiheista ja tulla mukaan keskusteluihinkin silloin tällöin.

Kiitos!

Marko Virtanen

Katso myös nämä tarjoukset

Vedonlyöntibonus: 100 % ilmaisveto 100 € saakka

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Panosta talletus 5x, saat 100 % ilmaisvedon Minimikerroin single 1,5, yhdistelmät 1,7 Kierrätysaikaa 14 vrk

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus aina 200 € asti

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Bonus tulee kierrättää 6x ennen kotiutusta. Minimikerroin kierrättäessä on 1.60. Kierrätysaikaa on 30 pv. Kaikki kohteet ja sarjat hyväksytään
Vedonlyöntibonus: Jopa 50 € riskitön veto + jopa 75 € alennusveto!
Bonusehdot
Vain uusille asiakkaille Luo pelitili Optibetile Talleta vähintään 20€, ja panosta vaadittu summa urheilutapahtumiin. Saat JOPA 125€ alennusvedon ja riskittömän vedon muodossa. Täydelliset säännöt & ehdot löytyvät Optibetin sivuilta.

Bonus vedonlyöntiin: 100 % 50 €

Bonusehdot

Vain uusille pelaajille

Bonus + talletus tulee kierrättää 15 kertaa ennen kotiutusta Minimikerroin kierrätyksessä 1,9 Kierrätysaikaa 60 päivää

Vedonlyöntibonus: Jopa 30 € ilmaisveto

Bonusehdot

Näin saat tarjouksen: 1. Kirjaudu NetBetille 2. Aseta väh. 10 € veto ensimmäisen talletuksesi jälkeen. 3. Saat jopa 30 € ilmaisvedon!

Ilmaisveto hyvitetään tilillesi heti, kun ensimmäinen vetosi on ratkaistu. Ilmaisveto on samanarvoinen, kuin asettamasi ensimmäinen veto aina 30 € asti! Ilmaisveto on voimassa 7 päivää sen myöntämishetkestä lähtien. Ilmaisveto voidaan käyttää mihin tahansa urheilulajiin.

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 50 € saakka

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Talletus + Bonus tulee kierrättää 15 kertaa ennen kotiutusta Minimikerroin kierrätyksessä 1,9 Kierrätysaikaa 60 päivää

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 250 € asti

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Kierrätysvaatimus on 7x (talletus+bonus). Kierrätysaikaa on 30 päivää. Minimikerroin on 1.90 single- ja yhdistelmävedoissa. Maksimipanos kierrättäessä on 50 €.

Vedonlyöntibonus: 20 € ilmaisveto

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Minimikerroin 1,5. Tarjous voimassa 30 päivää.

Bonukset ovat vain uusille asiakkaille.