Ylikerroin.comin keskustelupalstan puolella on ollut mainio aktiivista keskustelua herättänyt ketju vedonlyöntiammattilaisuudesta, joten ajattelin tutkiskella asiaa hieman enemmän omalta kohdaltani ja kirjoittaa siitä kuinka ammattilaisuuden edut ja haittapuolet näen.

Ajautuminen alalle

Itselläni vedonlyönti oli harrastus, joka korvasi osittain sen, että minulla ei nuorempana juuri kavereita ollut ja, kun olin kiinnostunut kaikenlaisesta tutkimisesta, tilastoista ja matematiikasta oli vedonlyönti hyvin kriteerit täyttävä harrastus. Mikäli enemmän haluaa lukea minun vedonlyöntihistoriastani, niin näistä kirjoituksista sitä löytyy:

  1. Toiveammattini isona vedonlyöjä OSA 1
  2. Toiveammattini isona vedonlyöjä OSA 2
  3. Toiveammattini isona vedonlyöjä OSA 3

Lähtötaso ja tarvittavat ominaisuudet

Uskoisin, että vedonlyönnissä pärjääminen vaatii kohtalaista lahjakkuutta ainakin matematiikan osalta. Itse voisin sanoa, että olen keskilahjakas tällä saralla. Lukiossa aloitin pitkän matematiikan puolella, mutta kun en lähes koskaan tunneilla muuta tehnyt kuin ravirivien suunnittelua ja läksytkin jäi tekemättä, niin arvosanani olivat 6-7 tasolla. Jos olisin jaksanut panostaa, niin ehkä 8-taso olisi ollut se realistinen. En koskaan ollut niitä, jotka vaikeimmatkin tehtävät ratkaisivat kuin tyhjää vain ja jopa opettajien kanssa väittelivät eri tehtävien mahdollisista ratkaisutavoista. Näillä matemaattisesti hyvin lahjakkaille henkilöille olin kateellinen, kun ala kiinnosti ja ihailen alalla kuin alalla huipputekijöiden lahjakkuutta. Vaihdon nopeasti lyhyen matematiikan puolelle, joka olikin sitten aikalailla lasten leikkiä ja läksyjen tekeminenkään ei ongelma, kun tehtävät pystyi lähes miettimättä tekemään, kun niin valtava oli lyhyen ja pitkän matematiikan välinen ero.

Monista muistakin osaamisen aloista olisi hyötyä vedonlyönnissä. Tilastotiedettä olen jonkun verran yliopistossa opiskellut, mutta siinä olisi valtavasti opittavaa, jota voisi vedonlyönnissä hyödyntää. Excelin käytössä osaan suppeat alkeet ja koodata en osaa lainkaan, jonka osaaminen olisi myös valtava lisäetu. Muissa oppiaineissa olinkin sitten melko heikko, kielissä en ole kummoinen, kun muistini ei ole erityinen. Äidinkielestä sain aina kuutosia ja seiskoja ja ainoa kohokohta oli, kun voitin yhdellä tunnilla suklaalevyn parhaasta runosta.

Tiivistettyä voisi siis sanoa, että en ole erityisen lahjakas tai mikään huippuälykäs eli näköjään voitollinen vedonlyönti ei sitä edellytä. Omaksi vahvuuksiini lukisin intohimon vedonlyöntiä kohtaan ja, jos sitä eduksi voi sanoa, niin omaan lähes pakkomielteisen halun kehittyä ja todistaa niin itselleni kuin muille, kuinka hyvä voin olla ammatissa, johon ajankäytön aikoinaan niin moni tuomitsi täytenä typeryytenä ja ajanhukkana. En voi sanoa, että olisin yleisesti erityisen ahkera, vaan pikemminkin minulla on joka asiassa vain kaksi pykälää joko On/Off. Mikäli joku asia ei minua kiinnosta, niin minun on hyvin vaikea saada mitään aikaan tässä asiassa. Toisaalta jos taas asia minua kiinnostaa niin uppoudun siihen täysillä kuten vedonlyönti ja pystyn tutkimaan esimerkiksi jotain tilastoja 40 tuntia putkeen ilman, että keskittyminen juuri herpaantuisi tai tekemään 100 tunnin työviikkoja niin, että ei se edes paljolta tunnu.

Ammatin varjopuolet

Yksinäistä touhuahan tämä väkisinkin on kauden aikana, mutta suoranaisesti itse ammattilaisuuteen ei juuri muita haittoja löydy omalta osaltani. Maksullisen vihjepalvelu onkin sitten ihan eri asia, sillä se ajoittain aiheuttaa kovankin stressin, kun tietää että omat arviot ratkaisevat yöstä toiseen jopa satojen tuhansien eurojen suunnan. Tämä kuitenkin on oma valintani, sillä vastuu ja huoli muiden menestyksestä motivoivat myös itseäni antamaan päivästä toiseen kaikkeni arvioiden eteen ja varmasti estää kaikki mahdolliset lepsuilut, jotka saattaisivat tulla kyseeseen, mikäli pelissä olisi vain omia rahojani. Hyvänä puolena kuitenkin on se, että voin jokaisen kauden jälkeen päättää, että mikäli maksullisten vihjeiden tuottamisen aiheuttama etu suhteessa haittoihin on laskenut liikaa pistää lapun luukulle. Mainitsin jossain blogitekstissä rauhoittavien lääkkeiden ja unilääkkeiden käytöstä, niin moni tuntuu pitävän näitä muutamia tabletteja suunnilleen pahimman luokan narkomaanitoimintana, jossa työpöydän alla kouristellen etsin suonta mihin nämä kovat huumeet voisin piikittää sen seurauksena kun Kobe Bryantin buzzer beateri ei uponnut. Mieluimmin luonnollisesti olisin ilman lääkkeitä, mutta asia ei vaan ole niin yksinkertaista, kun ne jotka neuvovat, että kuuma lasi maitoa ennen nukkumaan menoa tai mukavien asioiden ajattelu toimisi myös minun ongelmiin kuten heillä. Paniikkihäiriö esimerkiksi ei ole sellainen asia, joka katoaisi kun ajattelisi niityllä tanssivia menninkäisiä, eivätkä ne oireet ole mitenkään liitoksissa vedonlyöntini kanssa.

Olen myös paljon puhunut sosiaalisten tilanteiden pelostani, joka on ollut läsnä vuosikaudet. Monet tuntuvat tämänkin käsittäneet joko tarkoituksella tai vahingossa väärin. On totta, että työni takia tilani ei ole mennyt parempaan päin, kun minun ei ole tarvinnut juuri olla tekemisissä vieraiden ihmisten kanssa, mutta tämä lähtötilanne ole vedonlyönnin aiheuttamaa. Uskoisin, että hyvin suurella todennäköisyydellä tilanteeni on nyt parempi kuin tilanteessa, jossa en olisi ikinä alkanut harrastamaan vedonlyöntiä. Mahdollisuudet täydelliseen syrjäytymiseen olivat varmasti kouluaikoina suuret, mutta kiitos harrastukseni sekä aina kannustavien vanhempien pysyin tarpeeksi positiivisena, kun minulla oli kiinnostuksen kohde vaikkakin se oli poikkeuslaatuinen. Pahimmassa skenaariossa voisin elää nyt jollain kuntoutuspäivärahalla tms. ilman koulutusta, ystäviä, haaveita ja uskoa tulevaisuuteen.

Pelkään siis sosiaalisia tilanteita vieraiden ihmisten kanssa, mutta en ole epäsosiaalinen tuttujen ihmisten parissa. Minulla ei varmaankaan ole puolituttuja samalla tapaa kuin monella muulla, joiden kanssa moikataan ja vaihdetaan pikaiset kuulumiset. Hyviä ystäviä minulla taas mielestäni riittää ja, kun olen heidän seurassaan, en todellakaan ole se porukan hiljaisin vaan päinvastoin. Uudet kaverit mitä saan tulevat usein vanhojen kaverien kautta ja niitäkin tuntuu riittävän, niin luulen olevani mukavaa ja viihdyttävää seuraa. Olen ylpeä, että olen saanut olla kahden ystäväni bestman ja lisäksi kummiksikin olen päässyt. Kaverit joiden kanssa eniten vietän aikaa, eivät ole millään lailla tekemisissä vedonlyönnin kanssa, joten tuossa sakissa mukavasti työtkin unohtuu.

Eli mikäli, joku haluaa heittää loukkausmielessä jotain Pami-Sukkela settiä tai muita vastaavia löytöjä mitä on blogistani löytänyt niin antaa palaa vaan, kun eipä tuo oikein järeä ase ole, jos itse olen avoimesti samat asiat tuonut esille. Tiedän että moni on NBA-vetoja yrittänyt tehdä huonolla menestyksellä, niin varmasti näille wannabe-ammattilaisille on kova paikka, kun yksi kaveri painelee sen 6000 vetoa 105–106% palautuksella isoille markkinoille. Kuten kollegani heitä nimittää ”nimeään häpeäviksi” niin hypätkää tekin peesikelkkaan mukaan ja tehkää vähän ylimääräistä hilloa, ei se ole mikään häpeä. Harva riittää tällä alalla, mutta mikä tahansa onkaan päivätyönne, niin voitte ottaa hieman lisätuloja sen kateellisen kettuilun sijaan, kun kerran kaikki kirjoitukseni luette, kun jokaisen yksityiskohdankin tiedätte.

Ammatin ilot

Suurin etu on tietenkin tehdä työtä mistä pitää, kyllähän tämä tuntuu ihan työltä, mutta useimmiten kiinnostavalta ja paljon hyviä tunne-elämyksiä tarjoavalta, kun vaikkapa tuntien työn jälkeen löytää loistavia kohteita. Itselläni heti syntymän jälkeen oli käytännössä rajattu pois hyvin suuri määrä ammatteja, joten itselläni ei koskaan ole ollut täysin tasa-arvoiset lähtökohdat ammatinvalinnassa kuin suurimmalla osalla. Tämä entisestään korostaa tyytyväisyyttä tähän ammattiin, sillä moni muu minua kiinnostanut ammatti oli pois suljettu.

Kesäihmisenä NBA-kausi pelataan aika optimaaliseen aikaan, kun työnteko tosissaan alkaa lokakuussa ja keväällä työtaakka kevenee huhtikuun puolesta välistä lähtien ja kesäkuusta lähtien ollaan jo lähes pelkän lomailun merkeissä. Vaikka teenkin noita 100 tunnin työviikkoja niin valitsisin sen aina mikäli vaihtoehtona olisi ympäri vuoden 08-16 työaika ja kesällä ainoastaan parin viikon loma. Talvisin kaveritkin ovat kiireisempia, joten se, että olen kesällä vapaalla on tässäkin mielessä parempi asia. Mielummin sitä viettää vapaa-aikaansa rannalla tai terassilla, kuin sisätiloissa vaikka televisiota tujottaen, kun ei nuo talvilajitkaan omaan harrastevalikoimaan kuulu.

Kohtuullisen kliseinen lause, että aina löytyy parannettavaa ja koskaan ei ole valmis pätee paremmin kuin hyvin vedonlyöntiin. Vaikka olen jo vuosia seurannut NBA:ta, niin jatkuvasti opin uutta edelleen, eikä tämä ole pelkästään mitään tasaista näkymätöntä kehitystä vaan myös todellisia ahaa-elämyksiä ja löytöjä joilla on suora vaikutus arvioiden laatuun. Tämä on yksi niitä vedonlyönnin hienoimpia hetkiä itselleni, sillä nämä ovat työn ja työtapojen tuottamaa tulosta joka eroaa siitä, että oppii jotain uutta lukemalla jonkun kirjan alusta loppuun. Otteluiden seuraamisesta en mitään suuria elämyksiä saa, mutta mielestäni parempi jopa niin, sillä näin näkökulmani pysyy aina neutraalisena eikä tunnesiteet suosikkipelaajiin tai joukkueisiin sotke arvostelukykyäni. Moni varmasti olettaa, että menestyneen vedonlyöjän pitää olla kiinnostunut lajista, mutta näin ei täydy olla. Itselleni otteluiden katsominen tuntuu enemmän työn teolta kuin tilastoiden kahlaaminen ja tutkiminen jonka puolella siis selvästi intohimoni on, mutta otteluiden katsominen on tärkeä osa työprosessia. Vapaa ajalla en koripalloa katsele, enkä juuri mitään muutakaan urheilua vaan enemmän fiiliksiä ja tunnetta saan irti hyvistä leffoista, sarjoista tai musiikista.

Vedonlyönnissä ei koskaan voi saavuttaa täydellisyyttä, mutta myös taloudellisessa mielessä vain taivas on rajana mikäli lyö vetoa isoista lajeista jollaiseksi NBA:n voi lukea. Toisin sanoen mikäli pystyt isossa lajissa päihittämään markkinat isolla buukkerilla ja vaikka kasvattamaan kassasi 5000€:sta 50 000€ niin sinulla on aivan yhtä hyvät edellytykset kasvattaa tuo summa puoleen miljoonaan ja niin edelleen. Pienemmissä lajeissa tietysti asia on toinen, kun bookkerit rajoittavat rankasti panoksia ja jopa potkivat voitolliset pelaajat pihalle, niin katto on väkisinkin matalammalla, mutta myös näillä pystyy hyvän elintason taitava vedonlyöjä saavuttamaan varsinkin, kun huomioi että kertoimissa on monesti enempi ilmaa eli voitolliseen peliin tarvittava työmääräkin on selvästi pienempi ja aika riittää useampaan lajiin. Kuitenkin mikäli elantosi teet tavalla tai toisella lajista kuin lajista, niin hattua pitää nostaa, se on saavutus joka on vaatinut taitoa, kärsivällisyyttä ja rohkeutta.

Maksullisen vihjepalvelun ylläpitäminen on kyllä välillä henkisesti raskasta varsinkin vaikeina aikoina, kun eivät vedot kulje, mutta tilanteessa kuin tilanteessa se on erinomainen motivaattori. Lopultahan vaikka paljon on ollut heilahteluja, niin on varmasti vihjepalvelu ollut suurimmalle osalle asiakkaista vähintään sen arvoinen mitä odotti. Itsekin saa touosta hyviä fiiliksiä, kun tietää tehneensä hyvää ja laadukasta työtä, jonka hedelmistä ovat päässeet myös melko korkean kausimaksun makseneet asiakkaatkin nauttimaan ja olen ollut kaiken luoton ja odotusten arvoinen. Itselleen pätevyytensä todistaminen on luonnollisesti etusijalla, mutta en pistä yhtään pahaksi, jos minua seuraavilta ja minun vihjeilläni voittoja tehneiltä tulee kiitosta ja arvostusta, sillä yksi asia on voittaa omilla arvioilla rahaa, mutta vaikeampaa on pitää aikatauluista kiinni jne. ja samalla jakaa tuottoisia vihjeitä eteenpäin.

Kuten jo aikaisemmin olen kirjoittanut voitollisesta vedonlyönnistä, niin tämä maailma ei ole haaveilijoille. Kuka tahansa voi julistautua ammattilaiseksi, suomen tai maailman parhaaksi vedonlyöjäksi, se ei ole vaikeaa, vaan vaikeaa on noiden sanojen muuttaminen teoiksi. Tämä ala ei todellakaan sovi kaikille, mutta itse en tätä kaikesta rankkuudesta huolimatta vaihtaisi tällä hetkellä muuhun. Monesti aamulla kun ottelut ovat loppu, menen hetkeksi ikkunalaudalle istuskelemaan ja ”viilentymään”. Samalla seuraan, kun ihmiset jonottavat bussipysäkillä töihin ja vastapäätä olevan toimiston valot syttyvät. En haluaisi vaihtaa paikkaa heidän kanssaan, mutta luulen että suurin osa heistä ei myöskään minun kanssani.

Katso myös nämä tarjoukset

Vedonlyöntibonus: Jopa 50 € riskitön veto + jopa 75 € alennusveto!
Bonusehdot
Vain uusille asiakkaille Luo pelitili Optibetile Talleta vähintään 20€, ja panosta vaadittu summa urheilutapahtumiin. Saat JOPA 125€ alennusvedon ja riskittömän vedon muodossa. Täydelliset säännöt & ehdot löytyvät Optibetin sivuilta.

Vedonlyöntibonus: 100 % ilmaisveto 100 € saakka

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Panosta talletus 5x, saat 100 % ilmaisvedon Minimikerroin single 1,5, yhdistelmät 1,7 Kierrätysaikaa 14 vrk

Bonus vedonlyöntiin: 100 % 50 €

Bonusehdot

Vain uusille pelaajille

Bonus + talletus tulee kierrättää 15 kertaa ennen kotiutusta Minimikerroin kierrätyksessä 1,9 Kierrätysaikaa 60 päivää

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 50 € saakka

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Talletus + Bonus tulee kierrättää 15 kertaa ennen kotiutusta Minimikerroin kierrätyksessä 1,9 Kierrätysaikaa 60 päivää

Vedonlyöntibonus: Ilmaisvetoja, joka viikko

Bonusehdot

 

Ei talletusbonusta, mutta vaihtuvat ilmaisvetotarjoukset joka viikko

Vedonlyöntibonus: 100 % jopa 100 €

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Kierrätysvaatimus on 5x (talletus+bonus). Max. panos bonuksella pelatessa on 50 €. Kierrätysaikaa on 30pv. Kierrätyksessä huomioidaan single-vedot min. kertoimella 2.00 ja yhdistelmävedot min. kertoimella 1.50 per kohde.

Vedonlyöntibonus: 7 € ilmaisveto + 100% 200€

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille Ilmaisveto:

Lunasta koodilla: LOVE7BET Kierrätys 10x. Kierrätysaikaa on 5 päivää.

Bonus:

Talletus + bonus tulee kierrättää 6 kertaa ennen kotiutusta. Kierrätykseen lasketaan mukaan vain yhdistelmävedot minimikertoimella 1.25 per kohde ja yhdistelmävedon kokonaiskertoimen tulee olla vähintään 1.80. Kierrätysaikaa on 21 päivää.

 

Vedonlyöntibonus: 200% 60€ asti

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Valitse kolmen tarjouksen väliltä: Talleta 10 €, saat heti 10 € bonuksen vain 1x kierrätyksellä. Talleta 20 €, saat heti 30 € bonuksen 5x kierrätyksellä. Talleta 30 €, saat heti 60 € bonuksen 10x kierrätyksellä. Minimikerroin on 1,7 singleissä ja 1,5 yhdistelmävedoissa per kohde. Kierrätysaikaa on 30 päivää.

Bonukset ovat vain uusille asiakkaille.