Liigan tilastokatsaus - tarkastelussa joukkueiden luomat maalitilanteet

Liigan tilastokatsaus - tarkastelussa joukkueiden luomat maalitilanteet

päivitetty: Torstai, 12.02.2015, 01:24

Comments: 2

Liigan runkosarja on vähitellen lähestymässä loppuaan. Olen tilastoinut joukkueiden laukauksia maalintekosektorilta kauden aikana ja tässä hieman yhteenvetoa. Joillekin lienee NHL:stä tuttu PDO-tilasto, jossa lasketaan yhteen laukaisuprosentti ja torjuntaprosentti. Näiden lukemien summa kertoo kohtuullisen hyvin siitä, että miten paljon joukkueella on mahdollisesti ollut tuuria tai epäonnea kauden aikana. Itse käytän vastaavaa laskutapaa, mutta en ole tilastoinut kaikkia laukauksia, vaan ainoastaan ottelun kannalta merkittävimmät, eli maalintekosektorilta tulleet. Kaukalon laidoilta ja siniviivalta tulleet laukaukset eivät ole niin arvokkaita kuin huippupaikat.

Tilaston tarkempi tulkinta jätetään lukijalle, mutta alla olevan taulukon viimeinen prosenttiluku kertoo nopeiten missä mennään joukkueiden osalta. Mitä enemmän yli sadan, niin sitä enemmän "tuuria" ollut joko maalipaikoissa tai torjunnoissa ja mitä pienempi luku, niin sitä vähemmän. Näitä ei tietenkään ihan suorana totuutena voi lukea. Onhan se tietysti selvää, että esimerkiksi Sportin vähemmän lahjakkaat pelaajat tarvitsevat enemmän kunnon paikkoja maalintekoon, kuin Kärppien tai HIFK:n nimimiehet. Lisäksi maalivahdeissakin on eronsa.

Joukkue / Laukaukset maalintekosektorista per ottelu / Päästetyt laukaukset maalintekosektorista per ottelu / Tehdyt maalit per ottelu / Päästetyt maalit per ottelu / maalintekotehokkuus% + maalinestotehokkuus% (kuva aukeaa isompana klikkaamalla)

Huomioita:

- Bluesin viime aikojen tuloksellisesti hyvä vire ei saa juurikaan puoltoa maalitilanteista. Voisi siis ennustaa, että mikäli maalitilanteet jakautuvat jatkossakin noin, niin tappioitakin sieltä alkaa vähitellen taas tulla.

- HPK on luonut ja päästänyt tilanteita melko tasaiseen tahtiin. Edellistä 20 peliä tutkittaessa voittoja joukkueelle on tullut kolme, tasapelejä kuusi ja tappioita 11 kappaletta. Tilanteisiin nähden tappioita on siis tullut melkoisesti liikaa. Tässä kohtaa osasyy huonoille tuloksille löytynee maalin suulta, Juuse Saros oli nuorten MM-kisoissa ja poissa HPK:n maalilta. Mitään suurta korjausliikettä tässä tilanteessa tuskin on enää tulossa, mutta pientä epäonnea hämeenlinnalaisilla on kuitenkin tällä kaudella ollut.

- JYP on läpi kauden pelannut "liian hyvin" maalitilanteisiin nähden. Loppukausi näyttää jatkuuko sama tahti, vai tulisiko tilastoihin pieni korjaus "oikeaan" suuntaan.

- Kärpät on kiistatta tämän hetken kuumin joukkue, kun katsellaan joukkueen luomia ja päästettyjä maalipaikkoja. Maalitilastot ovat kuitenkin vielä liioitellunkin hyvät viime aikoina. Pientä tasaantumista nähtäneen loppukaudella.

- Lukolla on viime aikoina ollut "epäonnea" hieman enemmän, mutta toisaalta joukkueen tilannetta huonontaa avainpelaajien loukkaantumiset.

- Tapparan tuloksellisesti kuuma vire ei ole näkynyt vielä maalipaikoissa. Hyvä viimeistely ja Juha Metsolan nappiotteet ovat olleet voittojen takana. Mikäli joukkue haluaa nousta mestaruustaisteluun tosissaan mukaan, niin pitkällä aikavälillä sen pitäisi pystyä luomaan selvästi vastustajiaan enemmän tilanteita. Metsolan torjuntojen varaan kun ei joka ottelua voi jättää.

- TPS on tilaston kummajainen. Taulukkoa tutkiessa ymmärtää hyvin "Mikkihiiri" Elomon jatkuvat puheet siitä, kun joukkue pelaa ihan hyvin ja luo tilanteita, mutta onnikaan ei ole puolella. Huono kierre voi kuitenkin johtaa uskomattomiin tuskatiloihin ja sellainen on Turkuun saatu aikaan. Valmentajallakin siihen on varmasti osasyynsä. Jos ajatellaan ihan teoriassa, että TPS jatkaisi edelleen samalla alkukauden miehistöllä, niin kyllähän tuo maalintekotehokkuus jossain vaiheessa kääntyisi parempaan suuntaan. Maalivahditkaan tuskin imuroisivat ihan samaan tahtiin. Loppukausi on TPS:n osalta kuitenkin arvoitus, sillä kovimmat nimet ovat jättäneet seuran. Näin ollen taulukkoa ei voi TPS:n osalta ihan suoraan tulkita. Mikäli nuori joukkue sattuisi saamaan peliinsä rentoutta, niin loppukausi voi hyvinkin olla odotuksia positiivisempi.

- Ässien tilastot ovat koko kauden tarkastelussa kohtuu tasapainossa. Viime aikoina se on toisaalta pelannut melko yläkanttiin huomioiden vielä joukkueen loukkaantumisongelmat. Viime kierrosten kaltaista tuloksellista huipputahtia joukkue tuskin onnistuu pitämään yllä. Yhtä kaikki Ässät on kuitenkin ollut tällä kaudella hyvä joukkue ja voikin sanoa, että ainoastaan Kärpät on ollut selvästi porilaisia edellä. Ässät voisikin olla kunnon musta hevonen pudotuspeleissä, etenkin jo joukkue onnistuisi nappaamaan paikan kuuden joukosta.

Veikkaushuone tarjoaa 100% vedonlyöntibonusta aina 100€ asti! Hyvät kertoimet Liigaan!


Kommentit (2)

vale, emävale,

vale, emävale, tilasto...

Tappara on viime vuosina ollut peräpäässä mitä tulee laukaisutilastoihin. Tämä on seurausta pelityylistä - ei onnesta. Jos Tappara nousee laukaisutilastoissa, niin se kertoo lähinnä siitä, että joukkue on joutunut tappioasemaan heikompiaan vastaan.

Otsikkoni oli silti vitsi - hyödyllistä lisätietoa. Alla muutama parannusehdotus:

1)
Arvioidaan todennäköisyydet maaleille tarkasti. Tässä käytetty jakoa 0/1. Hyökkäysalueelta lähetty laukaus on maali 3%-10% todennäköisyydellä - tämä tietämättä sen enempää laukauksen tyypistä/maskista.

2)
Huomioidaan pelin kulku. Esim aikainen 2-0 johto joka kestää pelin loppuun tarkoittaa lähes aina sitä, että vastustaja saa hallita laukaisukarttaa. Näiden pelien laukaisukartoissa on ainoastaan kokonaisuutta vääristävä sanoma.

3)
Kokonaisuutta pitäisi katsoa peli kerraan. Se että voittaa yhdessä pelissä laukaukset ylivoimaisesti (esim. TPS-Blues 1-2 63-28) ei kerro tilastollista totuutta kuin tämän yhden pelin osalta. Itse kannatan "varjis"-pisteiden laskemista pelikohtaisesti. Ja tosiaan niissä missä mennään johtoasemassa, niin pisteetkin pitää määrittää muuten kuin kolmannen erän laukaisukartan avulla.

Oma varjisranking:
Saipa
Lukko
Kärpät
Kalpa
Ässät
Jyp
Tappara
HIFK

Kiitos kommentista! Olet

Kiitos kommentista! Olet hyvin perillä asioista. Näitä sinun mainitsemia seikkoja kannattaa jokaisen ehdottomasti käyttää omassa laskennassaan. Nuo omat taulukot omat tosiaan puhtaasti tilastollisia (laskettu laukaisukartoista) ja antavat tietysti vain lähtökohdan joukkueiden peliesitysten pohdintaan.

Aiemmin teinkin tänne sivustolle myös ottelukierroksen jälkiraporttia, jolloin ottelukommenteissa huomioin esimerkiksi mainitun aikaisen johtotilanteen suhteessa maalintekopaikkoihin. Itse tosiaan teen joka ottelusta myös erillisen tilastoinnin, mutta aivan kaikkea tietoa en itsekään halua julkaista yleisesti :) Pitkään mietin tämänkin tilaston julkaisemista, koska vastaavaan en ole törmännyt muualla, en itse asiassa edes yhteenvetoon laukaisumääristä.

Nämä laukaukset maalintekosektorilta antavat kuitenkin paremman kuvan ottelun tapahtumista, kuin jos vain tilastoisi kaikki mahdolliset laukaukset.