Sisältö: näytä

Lähtökohdat kauteen 2024

Lähtökohdat ovat hyvin pitkälti samoja kuin viime kauteen. Suuria muutoksia ei ole tullut pelaajistoihin tälle kaudelle. Ainoat suuren profiilin siirrot olivat Iiro Kuosan siirto Tahkoon, Niko Korhonen Jomaan ja Elmeri Lieto Manseen. Mielenkiintoisin puoli on, että peräti kuusi joukkuetta vaihtoivat pelinjohtajaa. Sen lisäksi Sami Partanen aloittaa ensimmäisen kunnon vuoden 3 vuotisesta projektista. Partasta ei ole laskettu listaan, mutta käytännössä puolet joukkueista lähtevät uusien pelinjohtajien kanssa kauteen.

Sarjajärjestelmään on tullut muutoksia. Paikallispeleinä pelatut lisäottelut ovat heitetty romukoppaan, ja tilalle on tullut ylempi ja alempi jatkosarjat. 1-7 pelaavat ylemmässä jatkosarjassa ja alemmassa pelaavat 8-13. Runkosarja on kaksinkertainen ja jatkosarja yksinkertainen. Viime vuonna tulleet pudotuspelikarsinnat jatkavat, mutta tällä kertaa paras kolmesta eikä paras kahdesta ja supervuoro ja tarvittaessa kotarit. Muutokset ovat olleet hyviä. Epäpuolisista paikallisotteluita ei jää kukaan kaipaamaan, sillä lännessä olevat joukkueet saivat kohtuuttoman kilpailuedun.

Talvella tapahtui yllättäviä tapauksia, kun Vive antoi potkut pelinjohtajalleen Petri Pulliaiselle ja tilalle tuli Kari Kleemola, joka on pitkän linjan pesäpallomies. Sotkamon Jymy päästi Juho Keinäsen Kipaan, kun ei nähnyt käyttöä enää hänelle.

Ulkopelipaikat ovat 3-tilanteessa Oulu-kuviossa ja voi sisältää virheitä. Lyöntijärjestykset ovat rakentunut niin, että on mielestäni optimaalisin kokoonpano ja lyöntijärjestys. Eri joukkueissa olen painottanut enempi sisä- tai ulkopeliä. Tilastot ovat ottelua kohden. Kärjen takana palot ovat laskettu saatot palot miinus kärkilyönneistä olevat palot. Eivät välttämättä ole kaikki omasta tilanteesta johtuvia paloja.

Arviot ja ranking

 1. Jymy 81
 2. Vive 81
 3. Manse 72
 4. Kpl 70
 5. Joma 65
 6. Keki 62
 7. Tahko 60
 8. Kipa 40
 9. Ipv 35
 10. Pattu 35
 11. Jymyjussit 28
 12. AA 24
 13. HP 22

Joukkueet voidaan ryhmitellä yleisesti kahteen kastiin, jossa sijat 1-7 muodostavat ensimmäisen ja loput toisen. Ryhmittelen joukkueet viiteen ryhmään, jotta saadaan paremmin eroja joukkueiden välille verrattuna kahteen ryhmään.

Ennakkosuosikit ovat edelleen Jymy ja Vive. Vivellä materiaali ei heikentynyt juuri yhtään. Jymyllä tuli pieniä muutoksia, joista merkittävin oli Niko Korhosen siirto Jomaan. Ovat jaetulla kärkisijalla. Aloitetaan joukkue-ennakkot Jymystä sen takia, että on viime vuoden mestari.

Sitten tulee Manse ja Kpl, jotka ovat kovimmat haastajat kärkikaksikolle. Kpl kannattaa huomioida, kuka lukkari on kokoonpanossa.

Viimeiset ylemmän kastin joukkueet ovat Joma, Keki ja Tahko, jotka taistelevat, kuka ei joudu pudotuspelikarsintoihin. Nappikaudella mestaruus on mahdollinen erityisesti Joman kohdalla. Erot ovat kuitenkin todella pieniä, jos ylempänä alisuoritetaan, ovat valmiita iskemään.

Alemman ryhmän eka kasti on Kipa, Ipv ja Pattu. Ovat vahvempia kuin muut ja taistelevat pudotuspelikarsinnan kotiedusta. Erot ovat pieniä alempaan kastiin, joten ei ole varaa yhtään pelata potentiaalin alapuolella.

Alemman ryhmän toisessa kastissa ovat Jymyjussit, AA ja HP. Tarkoituksena on välttää karsinnat. Vähän ylisuorittaessa pystyvät taistelemaan pudotuspelikarsinnoista.

Sotkamon Jymy

Sotkamon Jymy

⚾️ Lähtökohdat

Pelinjohtoon tuli muutoksia, kun Mikko Kuosmanen palasi haalarihommista takaisin toimitusjohtajan paikalle. Saku Komulainen siirtyi pois valmennusryhmästä keskittyen Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian pesäpallon valmennukseen. Jussi Haapakoski lähti Pesäkarhuihin, kun on lähempänä perhettä. Antti Hartikainen hyppää valmentajasta kakkospelinjohtajan paikkaan. Ykköspelinjohtajaksi tuli Iiro Haimi ja toi mukaansa valmennukseen Jere Pelkosen, joka palaa Sotkamoon Kpl-vuosien jälkeen. Jos aikoinaan Claudio Ranieri sai brittitoimittajilta lempinimen Tinkerman (oma suomennos virittelijä), samaa voi sanoa Haimista. Eli Haimi on sortunut kokoonpanoon virittelyyn kuin mopopoika, jonka virittelystä ei saada koskaan valmista tai toimivaa. Jymyssä ei voi käydä, sillä rinki supistettiin keväällä 13 pelaajaan.

Lähtijöitä olivat Niko Korhonen ja Niilo Piiponniemi, jonka urasta ei ole tullut mitään tietoa. Niko Korhosen lähtö kirpaisee, sillä nyt ei ole varmaa, kuka ottaa numeron 3 ja kakkostilanteen hoidettavaksi.

Tulijoita olivat Juuso Lattu ja lainalta palasi Jere Heikkinen. Sen lisäksi nostivat paljon junioreita rinkiin, jotka pelaavat Simon Kirissä lainalla. Lattu on kuvaava hyvin Jymyn viimevuotisten hankintojen profiilia. Hankitaan pelaajia, jotka eivät olleet pelanneet potentiaalinsa mukaan, mutta on ollut hyviä kausia. Vähän kuin Moneyball otetta on hankinnoissa.

Kysymysmerkki on, että Elmotv:n ja Urheilulehden tietojen mukaan Aapo Komulainen on siirtymässä Manseen ensi kauden jälkeen. Minulle tulleiden tietojen mukaan on jo tehnyt sopimuksen viime syksynä. Palkkaa olisi noin 67 000 € kaudessa, mutta tämä on vain yhdestä lähteestä, joten kannattaa ottaa suurella varauksella palkkasumma.

⚾️ Pelaajabudjetti

275 000 €

⚾️ Lyöntijärjestys

 1. Iivari Vihanto 2k
 2. Jere Vikström s
 3. Hannes Pekkinen 2p
 4. Jere Heikkinen 3v
 5. Jussi Korhonen 3k
 6. Kalle Kuosmanen 1v
 7. Aleksanteri Huotari 3p
 8. Aapo Komulainen l
 9. Ville Kotro 2v
 10. Juuso Lattu
 11. Elmeri Purmonen
 12. Roope Korhonen

  Varalla: Eemil Salminen (etukenttä, etenijä)

Tein lopulta kaksi kärkeä, joista toinen alkaa Jussi Korhosesta tai Kuosmasesta. Viime kaudella ei onnistunut kahden kärjen pelaaminen ja saattaa olla, että laittavat kaikki panokset ykköskärkeen. Lyöntijärjestys on ajateltu niin, että Latun ei ole pakko tulla purkamaan ykköstilannetta. Ei tarvitse tuhlata yhtä jokeria heti vuoron alussa.

Kärkenä toimii Vihanto. Potentiaali olisi vaihtaja, kun lyö 177 km/h tutkaan. Purmosen ulkopeli ei riitä numerolla pelaamiseen, joten ainoa hyvä vaihtoehto ykköseksi on Vihanto. Kuosmanen olisi toinen mahdollinen, mutta on paljon parempi vaihtaja eikä kannatta tuhlata nollaan. Vikström jatkaa ykköstilanteen vaihtajana, jos Lattua ei käytetä ennen. Pekkinen uhrataan kakkostilanteeseen.

On monta eri variaatiota, joita voi tehdä kokoonpanosta. Yksi mahdollisuus on laittaa Huotari numerolle 5, jotta varmasti riittää kotiuttajia.

⚾️ Sisäpeli

Vihanto aloittaa ensimmäisen kokonaisen kauden kärkenä. Finaaleissa näytti hyvältä, mutta saavatko vastustajat kiinni, kun tietävät enemmän lyöntivalikoimaa. Purmonen pystyy paikkamaan, jos saa luvat yrittää riskillä. Ei ole ihan optimaalinen etenijäjokeri, koska Jymyssä pitää purkaa palottomasti ykköselle.

Toinen kysymysmerkki on, kuka ottaa numeron kolme. Niko Korhonen oli todella varma, eikä kukaan pysty ottamaan suoraan paikkaa. Yksi mahdollisuus olisi siirtää Vikström kolmoseksi ja Kuosmanen kakkoseksi. Ongelmana on, että Kuosmanen on herkkä loukkaantumaan.

Kotiuttaminen on paljolti Roope Korhosen varassa. Viime kaudella riitti mestaruuteen. Korhonen saa pelata riskillä, koska lyö niin varmasti pinnoja. Muistutan vuodesta 2021, jolloin Puhtimäki sai kiinni välierässä kiinni Korhosen. Jere ”Mese” Heikkinen on yksi vaihtoehto ratkaisuun ja Pekkisen pitää nyt kotiuttaa paremmin.

Haimi on tunnettu aggressiivisena pelinjohtajana, kun ottaa yllättävissä paikoissa kotia. Kuosmasen peli perustui paljon vapaisiin, mutta osasi hyökätä oikeissa kohdissa, jossa sai pelin käännettyä. Kotiutusongelmiin voisi olla ratkaisu, että hyödyntäisivät nopeutta enemmän muilla kotiuttajilla kuin Roope Korhosella.

Viime vuosi näytti, vaikka sisäpelissä oli vaikeuksia, pystyvät voittamaan mestaruuksia ulkopelin ansiosta. Jos saavat parannettua sisäpeliä, ovat todella hankala joukkue voittaa.

Tilastoja:

⚾️ Ekan jakson tehdyt juoksut: 3.57
⚾️ Toisen jakson tehdyt juoksut: 4.32

⚾️ Ulkopeli

Ulkopelistä ei jää mestaruushaaveet kiinni. Komulainen on sarjan paras lukkari, jonka ympärille kuka tahansa haluaisi rakentaa ulkopelin. Ei ole heikkouksia pelaamisessa, joten on hankala lukkari pelata vastaan.

Etukentällä häärivät Pekkinen ja Huotari. Eivät ole ihan sarjan top 3 etukentässä, mutta riittää mestaruuteen helposti kuten viime vuosi osoitti. Komulainen helpottaa näppien haussa, kun hakee todella kaukaa. Sen lisäksi helpottaa, että Jymyssä osataan organisoida ulkopeli hyvin. Sijoittumisissa ei ole virheitä syvyys- ja leveyssuunnassa. Pekkinen uskaltaa pelata todella läheltä ja pystyy lukemaan, jos tulee kovaa.

Linja on todella pallovarma. Kuosmanen, Kotro ja Vikströmillä ei ole puutteita ja taktisesti ovat todella hyvä. Viimeisen paikan lunasti Heikkinen, joka on todennäköisesti painostuksen kohde. Hyvä ottamaan kohti tulevia palloa ja omaa hyvä heittokäden. Ainoa ongelma on, että riittääkö liike. Pussareihin voi tulla kiire parhaimpia etenijöitä vastaan, jos etenemässä on kovimmat etenijät. Syvyyspelaamisella voi kompensoida, mutta jatkeelle jää enemmän tilaa. Takatilanteessa pelaa 3p, jossa puutteet voivat näkyä. Vaihtotilanteessa ei näy, kun pelaa jommassakummassa kulmassa.

Kopparit ovat sarjan parhaimpia ja saavat hurjasti kilpailuetua. Tavallisella tappikumuralla ei tahdo ehtiä, jonka toivottavasti vastustajat ovat tajunneet. Vapaat pitää lyödä ihan jatkeille tai taakse keskelle. Välttelisin tappikumuran lyöntiä, vaikka hyvillä ja kaukana olevilla tappilähdöillä voisi ehtiä. Mieluummin yritetään saada paikkoihin, joista eivät pääse polttamaan. Mahdollistaa linjan pelaamista todella paljon.

Tilastoja:

⚾️ Ekan jakson päästetyt: 1.82
⚾️ Toisen jakson päästetyt: 1.96

⚾️ Pelaajanosto

Pelaajanosto on Jere Heikkinen. On mahdollisuus kotiuttamisen ongelmiin. Riskiotteella lyövä Heikkinen on vaarallinen mailassa ja taitava. Lyöntivalikoimasta löytyy viistomailaa, pomppua ja kumuraa muun muassa. Osaa todella monta eri lyöntiä. Pelasi viime kaudella ykköspesistä Haminan Palloilijoissa. Lyönee ensimmäisellä täydellä kaudella läpi mailan varressa. Ulkopelissä kuten aikaisemmin sanoin on kehitettävää liikkeen osalta. Painostuksen kohde vastustajilla kesällä ja varmasti syksyllä.

Tilastot ykkösestä superiin 3-kotia:

⚾️ Kärkilyönnit: 1.44
⚾️ Palot: 1.21
⚾️ Haavat: 0.055
⚾️ Yritykset: 2.705
⚾️ Lyöntivuorot: 6.5
⚾️ Kärjen takana palot: 0.605

Vimpelin Veto – Vive

Vimpelin Veto

⚾️ Lähtökohdat

Pelaajistossa mikään ei muuttunut. Nostivat omia kasvatteja rinkiin, jotka pelaavat tällä kaudella alempia sarjoja. Pelinjohtajaksi tuli alun perin Petri Pulliainen, jolle näytettiin ovea jo ennen kauden alkua. Palkkauksessa kesti kauan ja palkkauksessa ei mennyt putkeen. Kari Kleemola hyppäsi tilalle ja toimii koko kauden pelinjohtajan. On hyvä valmentaja ja pelinjohtaja, mutta sopeutuuko Superin vauhtiin. Antaa tasoitusta, sillä prosessi alkoi vasta maaliskuussa. Hommaa helpottaa, että tuntee pelaajat hyvin ja joukkueessa ei ole tapahtunut muutoksia.

Talvisuperpesis meni penkin alle. Otteet olivat todella huonoja ja loukkaantumisia oli taustalla ja sairastelua. Mestaruusvuonna oli samanlainen talvikausi ja sitten pölläyttivät mestaruuteen. Saa nähdä, olivat vai väliaikaisia otteita vai jatkuuko sama.

⚾️ Pelaajabudjetti

340 000 €

⚾️ Lyöntijärjestys

 1. Mikko Vihriälä 2k
 2. Aleksi Lassila 3v
 3. Elmeri Anttila 3k
 4. Matias Rinta-aho s
 5. Olli Heikkala 1v
 6. Mikko Kanala 2v
 7. Severi Lassila 2p
 8. Juho Heikkala 3p
 9. Teemu Kinnunen l
 10. Jere Saukko
 11. Janne Mäkelä
 12. Jukka-Pekka Vainionpää

  Varalla: Lauri Vihriälä (linja, kotiuttaja), Veeti Kortehisto (linja/koppari, etenijä/vaihtaja), Atte Kortehisto (etenijäjokeri), Miika Peräaho (etukenttä, kotiuttaja), Eemeli Lassila (lukkari)

Kaksi kärkeä, jotka ovat yhtä vahvat. Nuoremmat laitettiin kärkeen ja vanhemmat peräpäähän. Materiaali on todella vahva sisällä. Pystyvät hyvin kierrättämään kuormaa.

⚾️ Sisäpeli

On Superpesiksen paras sisäpelijoukkue. Jos saavat hurmoksen päälle, ovat pysäyttämättömiä ja jokainen lyö palloa jokeen. Ongelma on, jos eivät saa läpäreitä tai peliä kunnolla auki, kärsivällisyys tahtoo tippua. Samalla sisäpeli alkaa puurotumaan ja yritetään väkisin läpi. Juoksunopeudessa joutuvat antamaan tasoitusta kärkijoukkueissa. Viivelähdöt eivät enää menneet yhtä hyvin, kun etulukijat eivät hypänneet luukun päälle vaihtotilanteissa.

Nuo ongelmat eivät näy runkosarjassa, mutta finaaleissa alkoi näkymään, kun eivät saaneet kotia. Jymy pystyi pelaamaan tarpeeksi syvältä. Saa nähdä, mitä uutta Kleemola tuo sisäpeliin. Jotain täytyy kehittää kompensoimaan juoksunopeutta, jos eivät ole saaneet kehitettyä nopeutta.

Tilastoja:

⚾️ Ekan jakson tehdyt juoksut: 5.57
⚾️ Toisen jakson tehdyt juoksut: 6.18

⚾️ Ulkopeli

Kinnusta saatiin paremmin kiinni ja heikkoudet alkoivat näkyä finaaleissa. Tempopelaaminen on vähän tippunut mestaruusvuosista, joka täytyy saada takaisin. Sen avulla saadaan heittokäden heikkoutta peitettyä. Vive antaa tasoitusta kärkijoukkueille lukkaripelaamisessa, mutta Kinnusen taidot riittävät mestaruuteen. Vaatii taktisesti, että saadaan heikkoudet peitettyä.

Etukenttä on sarjan parhaimpia, joka peittää Kinnusen heikkoutta. Lassila ja Rinta-Aho uskaltavat pelata läheltä ja ovat hyviä kovissa ja pienissä. Eivät ole ihan nopeimmasta päästä, joten eivät liiku yhtä ripeästi kuin nopeimmat etupelaajat. Siitä johtuen joutuvat pelaamaan vähän lähempänä.

Linja on hyvä, mutta viime vuonna on näkynyt, että pelaavat etäisyyksiltä liian kaukana. Välillä sivuttaisuunnassa liikkuminen on ollut hankalaa. Muutoksia ovat tehneet viime kauteen, että Juho Heikkala toimii 3v ykköstilanteessa ja Olli Heikkala on takalukijana. Muutoksena hyvä, sillä nuorempi Heikkala heittää silmämääräisesti lujempaa ja omaa paremman kiinniotto-heittoyhdistelmän. Mahdollistaa ykköstilanteessa Lassila lähellä pelaamisen ja pystyy polttamaan kovista. Kanala hoitaa oman homman, mutta välillä on ollut vaikeuksia katkaista pussareita 3-tilanteessa. Lassila on erinomainen lukemaan peliä, mutta sen avulla on saanut anteeksi räpylävirheitä, jotka ovat tulleet helpoissa paikoissa.

Kopparit ovat hyviä. Anttilan ainoa heikkous on jalkanopeus, jossa antaa tasoitusta. Vihriälä näyttää kakkoskopparina olevan välillä vaikeuksia, vaikka saa kopiksi. Heittovoima ei ole kehittynyt juniorivuosista, joka johtuu, että oli ongelmia heittokäden kanssa. Kotikenttä antaa valtavan edun, sillä osaavat hyödyntää vallin hakiessa jatkeita katki.

Tilastoja:

⚾️ Ekan jakson päästetyt: 2.75
⚾️ Toisen jakson päästetyt: 2.023

⚾️ Pelaajanosto

Pelaajanostona ei ole pelaaja vaan pelinjohtaja Kari Kleemola. On tehnyt pitkän päivätyön junioreissa ja saanut kehitettyä pelaajia. Osaa taktisesti erinomaisesti pelin ja osaa valmentaa. Kokemusta Superpesiksestä ei ole juurikaan pelinjohtajana, joka saattaa aiheuttaa vaikeuksia alkukaudesta, kun tottuu nykytempoon. Junioreissa on valtaisa ero tempossa verrattuna. Ei pitäisi olla esteenä mestaruuteen. Arvioni on, että ei heikennä Viveä juurikaan ja kauden edetessä voi joutua nostamaan Jymyn edelle, jos otteet ovat samanlaisia eikä Kleemolassa heikennä Viveä.

Manse PP

Manse PP

⚾️ Lähtökohdat

Jani Komulainen jatkaa viuhkan varressa ja saa apurikseen Altti-Jussi Ronkaisen Puijon Pesiksen. Ronkainen on toiminut Komulaisen valmennuksessa Jymyn aikoihin. Heikkoutena on sanottavat, että hermokontrolli ei tahdo riittää. Tuomareita on julkisesti heitetty bussin alle ja kaiken maailman syytöksiä ilman todisteita. Toivon, että keskittyisi peliin enemmän ja jättäisi nuo pois. Ymmärrystä on, mutta nyt pitää jättää nämä vähemmälle. Auttaa Komulaista paljon, koska pystyy pitämään arki treenejä Tampereella verrattuna viime kauteen. Komulaisella kesti yllättävän pitkään saada peli kuntoon. Mielestäni ei ole niin hyvä pelinjohtaja kuin väitetään. Yhden mestaruudella on saanut kohtuuttoman maineen, vaikka Jymyssä oli ongelmia pelaajien johtamisessa ja ilmapiirissä. Nyt pitää näyttää, että saa joukkueen pelaamaan materiaalin tasolla. Pelaajistossa ei ole noin kova ero kärkeen, mutta Komulainen tiputtaa Mansen voimalukua.

Lähtijänä oli Severi Piispanen, jota ei tule ikävä. Ei mahtunut loppukaudesta kokoonpanoon. Tulijana oli kovan luokan täsmähankinta Lieto, joka auttaa varmasti ulkopelin linjaa, joka oli murheenkryyni. Nostivat junioreita rinkiin, jotka pelaavat yhteistyöseurassa Ikaalisen Tarmossa.

Alkukaudesta pelaavat evakossa, koska Kaupin remontti tehdään loppuun. Pinta menee uusiksi, joten pomppu ei nouse todennäköisesti koko kaudella.

⚾️ Pelaajabudjetti

386 000 €

⚾️ Lyöntijärjestys

 1. Severi Tikkakoski s
 2. Juuso Myllyniemi 2v
 3. Kalle-Tapio Huusko 3v
 4. Elmeri Lieto 3p
 5. Henri Puputti 3k
 6. Tomi Lehtonen 2p
 7. Simo Vainikainen 1v
 8. Topias Lilja 2k
 9. Juha Puhtimäki l
 10. Perttu Ruuska
 11. Timo Torppa
 12. Lauri Kivinen

  Varalla: Konsta Hyötyläinen (linja, vaihtaja), Leevi Lehto (linja, vaihtaja), Tino Heikkilä (linja, vaihtaja) ja junioreita

Kaksi kärkeä. Huusko ottaa numeron 3. Jos esittää samoja otteita kuin Tahkossa, ei ole mitään ongelmaa. Puhtimäki joutuu kakkoskärjen kotiuttajaksi, koska viime kausi oli heikko mailan varressa. Kakkoskärki pääsi Talvisuperissa pelaamaan keulassa ja välillä onnistuivat hyvin, joten perällä voi ja pitää pelata. Silloin Ruuska pääsee mahdollisimman paljon lyömään. Lehto tippuu pois sisäpelin takia. Jos ulkopeliä halutaan mahdollisimman tiiviiksi, Lehto nousee Huuskon tilalle.

⚾️ Sisäpeli

Materiaali on todella kova sisäpeliin. Löytyy lyöntivoimaa ja vaihtotilanneosaamista. Lieto tuo lisää kotiutusvoimaa numerolle. Puhtimäen ja Puputin pitää parantaa heikon kauden jälkeen mailassa. Muuten kotiuttaminen on liikaa Liedon ja Ruuskan varassa. Jos Manselle antaa sytykkeitä sisäpeliin, rampa alkaa kalkattamaan ja eivät jätä hyödyntämättä tilaisuutta.

Heikkoutena on, että ei löydy yhtä kovaa numeroa kolme kuin ihan parhaat. Tikkakosken tai Torpan pitää olla kentällä ennen Myllyniemeä. Muuten meinaa jalat loppua kärjessä, joka on erityisen tärkeää. Sisäpelin saa helposti tukkoiseksi, jos nollatilanne kestää. Mainitsin aiemmin, että ei kannatta antaa sytykkeitä Mansen sisäpeliin. Jos saa turhautumaan pelaajat, näyttää heikolta sisäpeli. Esimerkiksi kannattaa katsoa Talvisuperin pronssiottelu. Räpylävirheillä Manse mukaan otteluun ja tykistöllä alkoi käymään heti mailassa. Sitä ennen eivät olleet läsnä pelissä.

Komulainen peluuttaa peruspeliä, eikä ota paljon riskejä. On heikko reagoimaan, jos peli ei kulje. Yllätysottoja nähdään vähän. Komulaisen pitää monipuolistaan sisäpeliänsä, jotta saa tuosta materiaalista irti. Tuossa on pelaajia, joille kannattaa antaa lupa lyödä esimerkiksi kotiutuksissa merkattuna luukkuun.

Tilastoja:

⚾️ Ekan jakson tehdyt juoksut: 3.89
⚾️ Toisen jakson tehdyt juoksut: 4.82

⚾️ Ulkopeli

Puhtimäen lukkaripelissä alkaa näkyä ikä. Ei ole enää niin ylivoimainen ja viime kaudella oli hakemista rytmittämisessä. Nyki kuin Hannu Huuskonen aikoinaan. Päästi vastustajan mukaan sillä. Saa nähdä, nostaako tason takaisin menneiden vuosien tasolle, kun on saanut ehjän talven alle.

Etukentällä pelaavat Vainikainen ja Lehtonen. Lehtonen on noussut kärkipäähän, mutta välillä hyppii rajasta pois. Viime vuonna en muista nähneeni enää tuota niin paljon. Välillä on lukemisessa haasteita, mutta kokemuksen karttuessa jäänee pois. Vainikainen on hyvä. Välillä tiputtelee palloja liikaa ja ei pääse näpeille tarpeeksi nopeasti.

Linja oli viime vuonna heikkous. Nyt Lieto tulee johtavaksi pelaajaksi ja parantaa vaihto- ja takatilanne pelaamista. Tikkakoski pelaa vaihtotilanteissa takalukijana ja on sisäpelin takia ulkona, koska ilman ei olisi kunnon kärkeä. Myllyniemi pelaa 2v tonttia. Ei ole mitään puutteita. Joskus tulee ihmeellisiä virheitä. Viimeisestä paikasta taistelevat Huusko, Lehto ja Hyötyläinen. Hyötyläisen on heikoimmilla, eikä pelaa, jos kaikki ovat kunnossa. Huusko nousee sen takia kokoonpanoon, koska on paljon parempi sisäpelaaja. Ulkona ovat samantasoisia ja riippuu täysin, keneltä kysyy, kumpi on parempi. Lietoa ollaan asettamassa ykköstilanteessa 3v tontille. Laittaisin etulukijaksi ja Huuskon 3v. Vaikka heittovoimassa hävitään, saadaan keskustaan parempi pelaaja ja jolla on ominaisuudet paremmat.

Koppareina ovat Puputti ja Lilja. Puputin liikkeessä alkaa näkyä ikä. Välillä oli Talvisuperissa ihan kujalla lyönneistä. Muuten on vielä hyvä koppari. Lilja on varma peruskoppari, jolla heittokäsi on ihan kohtalainen. Jalkanopeudessa antavat tasoitusta muille ja välillä yhteispelissä tulee ihmeellisiä kämmejä. Muodostavat sarjan neljänneksi parhaimman koppariparin.

Tilastoja:

⚾️ Ekan jakson päästetyt: 3.00
⚾️ Toisen jakson päästetyt: 2.89

⚾️ Pelaajanosto

Kalle-Tapio Huusko on pelaajanosto. Aikoinaan suurella dokumentillä esiteltiin Kohosen seuraajana. Kaikki tietää, miten tuossa kävi. Siirtyi linjaan pelaamaan, joka nosti uudelle tasolle pelaajana, kun pääsi pois lautasen ääressä. Taktisesti hyvä pelaaja sisällä ja ulkona. Jaksaa tehdä valtavan ennakkotyön otteluihin. Mailassa osaa todella monipuolisesti lyönnit, jonka avulla löytyy lyöntivalikoimasta varmasti oikea vaihtoehto. Joutui viime kaudella Tahkon kokoonpanon ulkopuolelle jonkun syyn takia, joka ei koskaan kunnolla selvinnyt. Siirtyi pysyvästi Manseen ja on ottaa numeron 3, jotta Lietoa ei tarvitse siirtää takaisin kakkostilannevaihtajaksi. Tällä kaudella on kaikki mahdollisuudet palata vuoden 2022 tasolle

Tilastot 2-3 välillä viime kaudella:

⚾️ Kärkilyönnit: 1.65
⚾️ Palot: 0.45
⚾️ Haavat: 0.15
⚾️ Yritykset: 2.25
⚾️ Lyöntivuorot: 7.00
⚾️ Kärjen takana palot: 0.7

Kouvolan Pallonlyöjät – Kpl

Kouvolan Pallonlyöjät - KPL

⚾️ Lähtökohdat

Pelinjohtaja vaihtui ja paikan otti Petri Tuuva kaksi vuotisella sopimuksella. Teki viime vuonna hyvää työtä Kekissä. On hyvä muutos ilmapiirin kannalta, sillä Haimi sai Kpl:llän kahdella viime kaudella aikamoiseen kipsiin kaikilla kokoonpanomuutoksilla ja haastatteluiden perusteella ei kuunnellut pelaajia juurikaan. Heikkoutena on, että Kpl:llä ei ole kakkospelinjohtajaa. Kakkospelinjohtajalla on valtava merkitysjoukkueelle, kun oletetaan, että on mailassa tai melan varressa.

Hankkivat Juha Korhosen, kun hänelle ei tehty jatkoja Tahkoon. Eivät välttämättä tarvinneet, mutta tuo mahdollisuuksia toisen lyöjäjokerin valitsemiseen tai jopa kolmella kotiuttajajokerilla pelaamiseen. Mahdollistaa Nikkasen pelaamisen ulkona, jota en toivo näkeväni. Pitkänen pääsee heittokäden leikkauksen jälkeen pelikentälle. On vahvistus Vainioon verrattuna, josta antoivat paljon tasoitusta viime kaudella. Vainion lukkarityyppi ei sovi Kpl:n joukkueelle. Pitkänen ei todennäköisesti pysty pelaamaan alkukaudesta peräkkäisiä pelejä, jolloin Vainio ja Honkanen saavat mahdollisuuksia. Mestaruuden kannalta on avainasemassa, että saako Pitkänen heittokäden sellaiseen kuntoon, että pystyy pelaamaan peräkkäisiä pelejä ja käden liikeradat ovat tarpeeksi hyvät. Nyt heittäminen näyttää vielä aika riuhtaisulta.

Alkukaudesta armeija haittaa Kinnusen ja Laineen pelaamista ja harjoittelua, joten laajasta materiaalista on hyötyä. Ovat Joman edellä, koska sisäpelissä on laajempi materiaali ja takakenttä ovat parempi. Pelinjohtajassa ovat edellä.

⚾️ Pelaajabudjetti

360 000 €

⚾️ Lyöntijärjestys

 1. Tommi Mäentausta 2k
 2. Patrik Vartama 2p
 3. Aapo Kinnunen 3v
 4. Matti Latvala 2v
 5. Arttu Ruuska / Jasperi Luoma s
 6. Eemeli Laine 1v
 7. Elias Pitkänen l
 8. Valtteri Luoma 3p
 9. Valtteri Hämäläinen 3k
 10. Matti Saukko / Ville Pesu
 11. Teemu Nikkanen / Juha Korhonen
 12. Patrik Wahlsten

  Varalla: Aleksi Vainio (lukkari) ja Aaron Honkanen (lukkari)

Rakensin lyöntijärjestyksen ulkopeli edellä, joka tarkoittaa, että vaikean viime kauden pelannut Hämäläinen ottaa kopparin paikan. Kauttaviivat tarkoittavat, että ensimmäisenä oleva on suosikki, mutta erot ovat pienet. Riippuu, mitä haluaa panostaa ja millaisena näkee pelaajan.

Kärki on tuttu viime vuodesta ja toinen kärki alkaa Ruuskasta. Laine ottaa paikan ulkona Talvisuperin perusteella, kun esiintyi vakuuttavammin edessä kuin Ruuska. Samalla tuo kakkoskärkeen vaihtotilanneosaamista. Pitkänen on joko kotiuttaja peräpäässä tai kakkostilanteen vaihtaja. Riippuu siitä, onko Saukko tai Pesu käytetty.

Tällä lyöntijärjestyksellä saa eniten hyötyä jokereista Nikkasesta ja Wahlstenista, jotka pystyvät nyt lyömään rohkeammin, kun ovat enemmän sauma- ja luukkulyöjiä. Korhonen on käyttää jokereista monipuolisesti kaikkea, joka tuo mielenkiintoisen vaihtoehdon.

⚾️ Sisäpeli

Mäentausta menee varmasti kentälle. Ikä näkyy nopeudessa, että ei ole enää pikakiitureiden vauhdissa. Nopeuskestävyys on hyvää, joten paikkaa nopeuden heikkoa.

Kärjen heikkous on, että ei ole varmaa numero kakkosta. Saukolla on ollut vaivoja ja en usko, että pystyy palaamaan finaalivuosien tasolle. Vartaman pystärit, pomput ja pienet eivät ole tarpeeksi varmoja. Kun ei osaa lyödä hyvää vaakamailalyöntiä, vaikeuttaa tehtävää huomattavasti. Esimerkiksi rajakovalla antaisi lisää tilaa itselleen. Tuolla lyöntivalikoimalla pärjää, mutta pitää olla esimerkiksi Jere Vikströmin tasoinen varmuus noissa lyönneissä. Kinnusella loistava debyyttikausi, mutta toinen kausi on useimmiten hankala. Johtuu siitä, että vastustajat tietävät paremmin. On mahdollisesti toinen heikko kohta.

Kotiutusvoimaa löytyy numerolla viime kautta enemmän, kun Pitkänen pystyy pelata. On mahdollisesti numerolla viisi, jos Tuuva päättää laittaa kaikki paukut kärkeen. Yllättänee suuren yleisön mailan varressa. Tunnetusti toistomäärät ovat olleet suuria nuoruudesta, joka näkyy lyönnissä.

Kakkoskärjellä pystyvät pelaamaan paremmin, kun tänä vuonna ei ole kolmea pelkästään ulkopelaajaa numerolla ja Laine nousee kokoonpanoon. Kotiuttajajokereiden takia kannattaisi pelata kuten aiemmin mainitsin.

Kotiuttajajokerit ovat mielenkiintoiset, kun ovat enempi vaakamailalyöjiä kuin kumuralyöjiä. Wahlsten ei lyö kumuraa, josta täytyy antaa miinusta. Jos edes harvoin löisi, antaisi tilaa saumalyönteihin. Kärkipeleissä on hankalaa lyödä niitä rikki ja jos olisi kumura, saisi enemmän tilaa. Nikkasen pitää nostaa tasoa takaisin sinne huippuvuodelle tai Korhonen nousee edelle. Lyönteihin pitää saada jokin logiikka, eikä räiskiä kaikkea ympäri kenttää. Korhonen tuo kokemusta ja osaa lyödä näistä parhaiten kumuraa.

Tilastoja:

⚾️ Ekan jakson tehdyt juoksut: 3.75
⚾️ Toisen jakson tehdyt juoksut: 4.07

⚾️ Ulkopeli

Lukkarikysymys on suurin kysymys mestaruuden edelle. Vainio pelasi odotuksiin nähden hyvin, mutta on silti Superpesiksen heikoin lukkari, jotka pelasivat säännöllisesti. Ongelmana oli, että rytmittäminen ei sovi Kpl:lle ja Valtteri Luoman taso tippui täysin, kun joutui ylipelaamaan näppeihin. Pitkänen ja Honkanen ovat parempia tuossa ja näpin haussa, mutta Pitkäsen käsi pitää tulla täyteen kuntoon tai mestaruudesta haaveilut voidaan unohtaa.

Etukentälle menee kaksikko Laine ja V.Luoma. Laine oli positiivinen yllätys ja nousee etukentälle, kun talvella esitykset olivat parempia kuin Ruuskalla. V.Luoman viime kausi oli heikko. Syynä oli Vainion näpin haku, mutta Talvisuperissa näkyi ongelmia. Luotti liikaa heittokäteen ja syvyyssuunnassa sijoittuminen oli heikkoa. Kovasta kädestä huolimatta ei ehtinyt tehdä näpeistä paloa, vaikka näpit olivat ihan perustasoa. Ehdotan neuvoksi, että keskittyy aluksi enempi näppeihin ja pelaa jopa ominaisuuksiin nähden liian läheltä.

Linjassa ovat Latvala, Ruuska, Vartama ja Kinnunen. Vaihtoehtoja on paljon, joka saattaa vaikuttaa linjan pelaamiseen, jos vaihtelevat paljon. Talvisuperin finaaliviikonlopussa linjassa oli ongelmia. Osa syynä oli varmasti, että vaihtoivat pelaajia. Ongelmat olivat jo taktisia ja yhdessä liikkumisessa oli ihmeellisiä virheitä, joita ei Superpesiksessa pitäisi nähdä. Molemmissa sijoittumisissa oli virheitä ja tuntui katsomossa, että koko ajan olivat rähmällään ja tekivät ylitemposuorituksia. Kuvion vaihdokset eivät onnistuneet ja esimerkiksi Puhtimäen laittoman jälkeen läpäri 3-luukusta kahdella palolla toisella lyönnillä kuvasti parhaiten. Sijoittumisen ja eri kuvioiden järkevyys täytyy saada kuntoon. Jos saavat nämä linjan ongelmat korjattu, pystyvät haastamaan kunnolla kärkeä.

Takakentällä pelaavat Hämäläinen ja Mäentausta. Toivon, ettei Nikkasta nähdä. Heikentää paljon ja Hämäläinen työmäärä on paljon parempi. Hämäläisen itseluottamus tippui, kun joutui kokoonpanon ulkopuolelle. Jos palaa finaalivuosien tasolle, on sarjan parhaimpia koppareita. Kpl:n ulkopeli tarvitsee mestaruutta varten Hämäläistä takakenttä, koska parantaa valtavasti ulkopeliä. Mäentausta on perusvarma koppari, jolle tulee välillä arviointivirheitä.

Yhteenvetona ulkopeli pitää saada finaalivuosien tasolle, johon nuo pelaajat kykenevät.

Tilastoja:

⚾️ Ekan jakson päästetyt: 2.61
⚾️ Toisen jakson päästetyt: 3.46

⚾️ Pelaajanosto

Pelaajanostona on Eemeli Laine. Kolmannen sukupolven pesäpalloilija osoitti Talvisuperissa edukseen ja nappaa etukentältä paikan. Hyvä hakemaan näppejä ja uskaltaa pelata läheltä ilman rajasta hyppäämistä. Viime vuonna oli vaikeuksia perusheittämisessä, mutta nyt ongelmista ei ole tietoa. Tulevaisuudessa on yksi parhaista etukenttäpelaajista.

Sisäpelissä lyö ristiotteella. Kuten viime vuonna noussut Kinnunen osaa monipuolisesti eri lyönnit. Kovista löytyy saumalyönnit, viistomaila/pystäri ja pomppu. Pienissä erittäin taitava. Ristiotteesta häviää lyönnin voimassa, mutta helpottaa kääntämistä. Anna kehut Eero Pitkäsellä ja muille juniorivalmentajille, sillä esimerkiksi Kinnunen ja Laine osaavat monipuolisesti eri lyöntejä, joka helpottaa nousua Superpesikseen.

Tilastot 1-2 vaihdossa:

⚾️ Kärkilyönnit: 1.5
⚾️ Palot: 0.83
⚾️ Haavat: 0.25
⚾️ Yritykset: 2.58
⚾️ Lyöntivuorot: 6.00
⚾️ Kärjen takana palot: 0.25

Joensuun Maila – Joma

Joensuun Maila - Joma

⚾️ Lähtökohdat

Pelinjohtoon tuli muutoksia, kun kakkospelinjohtajaksi hankittiin Niko Sirviö, joka on toiminut Kipan Superin ja Joman b-poikien kakkospelinjohtajana. Toimii kulmamailassa, joten edelleen joku pelaaja toimii mailamiehenä. Valmennukseen hankittiin fysiikkavalmentajaksi Teemu Leppämäki. On parannusta viime kauteen ja vähentää loukkaantumisia. Viime kaudella taisi Rytkönen toimia fysiikkavalmentaja.

Huotarilla alkaa viimeinen vuosi Joma-sopimuksesta. Nyt on näytön paikka. Kaudet ovat olleet pettymys. Esimerkiksi viime kaudella luotti aivan liikaa Hacklinin pomppuihin, ja peli ei kehittynyt kauden aikana. Kausi jätti sekavan kuvan. Tällä kaudella on helpompaa, kun hankinnat olivat järkevämpiä kuin aiemmin. Alempana lisää hankinnoista.

Lähtijöitä olivat Hacklin, Kosonen, Lieto ja Kuosa. Ei jää Hacklinia ja Kososta ikävä. Hacklin oli täysin pompun varassa, eikä taidot sisällä ja ulkona riitä mestaruudesta tavoittelevassa joukkueessa. Kosonen ei pystynyt ottamaan lukkarin paikkaa ja sisällä ei ollut enää maineen veroinen. Lietoa jäävät kaipaamaan enempi sisällä, kun numerolla kotiuttavia on vähemmän. Ulkona ei jätä aukkoa, koska Niko Korhonen tulee tilalle. Kuosa on paha menetys, mutta Lehikoinen korvaa hyvin Kuosan jättämää aukkoa. Rytkönen tuskin nähdään enää koskaan Joma-paidassa. Jomalle kehut tapauksen hoitamisesta. Tekivät oikein siirtäessä sivuun toiminnasta heti, eivätkä mitään vähättelyä tai jotain epämääräistä toimintaa tapauksen hoitaessa.

Tulijoita olivat Niko Korhonen, Joosua Rättö ja Joni Lehikoinen. Niko Korhonen on täsmä hankinta ulkopeliin sekä sisäpeliin. Ottaa numeron 3 paikan, joka puuttui viime kautena. Parantaa tilanteiden tekemistä paljon, kun Mehtimäen pesäpallostadionilla nousee pomppu. Kuten aiemmin mainitsin korvaa Lieton ulkona täysin. Rättö on ollut Talvisuperissa pitelemättömässä virheessä. Vasurilta lyövä lyöjäjokeri on vaarallinen ja monipuolinen pelaaja. Pääsee vielä vähän yllättämään alkukaudesta, kun vastustajat eivät tunne häntä. Odotuksena on noin 2.0-2.5 lyötyä juoksua ottelua kohden. Ei ole pelaajanostona, koska talvella löi tietoisuuteen itsensä. Lehikoinen Lopuksi, että tänä vuonna hankinnoissa oli paljon enemmän järkeä kuin viime kaudella.

⚾️ Pelaajabudjetti

320 000 €

⚾️ Lyöntijärjestys

 1. Konsta Kettunen 2p
 2. Konsta Piironen 3k
 3. Niko Korhonen 2v
 4. Henri Litmanen s
 5. Justus Niemeläinen 2k
 6. Kasperi Hämäläinen 3p
 7. Joni Lehikoinen 1v
 8. Elmeri Lonkainen 3v
 9. Ville Väliaho l
 10. Samuel Tirkkonen
 11. Juho Toivola
 12. Joosua Rättö

  Varalla: Iiro Nokkala (linja, vaihtaja), Ukko Schroderus (lukkari, kotiuttaja), Atte Purmonen (koppari, etenijä)

Melkein sama kuin Huotarin lyöntijärjestys. Nostin Lonkaisen kokoonpanoon, koska on vasuri ja omaa enemmän lyöntivoimaa kuin Nokkala. Nokkalan taitolyönnit eivät ole onnistuneet viime vuotena, joten ei tuota sisäpeliin juuri mitään. Niemeläinen ja Hämäläinen vaihtavat paikkaa, koska Hämäläisen ominaisuuksilla olisi helpompaa vaihtaa ykköstilanteessa.

⚾️ Sisäpeli

Kärki on todella hyvä. Löytyy nopeutta yllin kyllin. Ainoa heikkous, jonka löydän, että ovat paljon pompun, pystärin ja pienten varassa. Kettusen pitää pysyä hyvässä juoksukunnossa koko kauden. Piironen huolestuttaa syksyn peleissä, kun pomppu ei nouse niin hyvin.

Kotiuttaminen on paljon jokereiden varassa. Peräpäästä ei löydy yhtään kotiuttajaa, jolloin pelaaminen on hankalaa, jos kotiuttajajokerit ovat käytetty. Litmasen täytyy nostaa kotiuttamisen tasoa ja Toivolan, jotta mestaruus on mahdollinen. Vastustajille on erityisen tärkeää, että saavat niin, että Litmasta käytetään kakkotilanteeseen. Vaikka tulee vasta kolmantena, tuolla saadaan jokereille enemmän painetta. Kotiutusjärjestys on kärjestä palottomalla ajolähdöllä Toivola, Rättö ja Litmanen. Mielenkiintoista on nähdä, miten kolmikko suoriutuu pudotuspelissä.

Peräpäällä ei pelata, jos ei haluta oikaista lyöntijärjestystä. Yleensä hyppäävät kärkeen, jos alkaa numerosta 6. Pääsevät näyttämään osaamistaan, kun kärki on käyttänyt mahdollisuuden. Olisi ainesta pelata enemmän, jos olisi edes yksi kunnon vaihtaja Superpesis-tasolla.

Huotari peluuttaa oppikirjamaisesti ja hyvin pelikirjansa mukaista peliä. Kotiuttamisessa lyödään paljon vapaita ja vaihtotilanteessa luotetaan prosenttipesikseen. Yllätysvientejä vähän, mutta toivoisin kotiuttamisessa enempi haastamista kuin tällä hetkellä. Joukkueessa on enempi juoksuvoimaa kuin aiemmin, joka puoltaa sitä. Pystysi laittamaan kovaan paineeseen ulkokentän otoilla, kun osa pelaajista pelaa liian kaukana heittokäteen verrattuna.

Tilastoja:

⚾️ Ekan jakson tehdyt juoksut: 3.14
⚾️ Toisen jakson tehdyt juoksut: 3.79

⚾️ Ulkopeli

Väliaho on kehittynyt ja on taktisesti erittäin hyvä. Näpin haku ja heittokäsi on heikkous, vaikka eivät ole enää niin selkeitä. Osaa syöttää ilkeästi matalan rajalla.

Etukentällä ovat Lehikoinen ja Hämäläinen. Jälkimmäisestä on tehty etupelaaja. Ominaisuudet ovat sellaiset, että mahdollisuus on tulla hyväksi etupelaajaksi. Löytyy heittovoimaa ja liikettä. On varmasti joukkueiden painostuksen kohde, koska on siirtynyt eteen. Voi olla hakemista lyöntilukemisessa kovissa sekä pienissä. Lehikoinen oli viime kaudella silmääni pettymys. Heittäminen näytti kovin vaikeata ja puuttui tehoa, jota oli ollut aiemmin. Talvella näytti, että kovuus on palannut heittokäteen, jolloin on yksi parhaimmista etupelaajista. Kärsivät vähän Väliahon näpin hausta.

Linja on Korhonen, Kettunen, Nokkala ja Litmanen. Korhonen on varma linjapelaajana. Ainoa pieni heikkous on, että takatilanteessa 2v ei ole paras katkaisemaan pussareita. Liike on silmiini vähän kulmikasta. Kettunen on hyvä vaihtotilanteissa. Pelaa rohkeasti keskellä ja uskaltaa aukottaa paikkoja, jolloin pääsee täyttämään niitä hyvin. Takatilanteessa on 2p, jossa ei ole niin hyvä. Ennakoi jopa liian paljon ja täyttää tapin taakse voimakkaasti. Pelaa vähän liian kaukana heittokäteensä verrattuna. Litmanen on perusvarma ulkopelaaja. Ei häikäise eikä petä. On siirretty tällä kaudella vaihtotilanteissa menopesän vahdiksi, jossa pysäyttelee palloja ja ottaa kiinni heittoja. Takatilanteessa on 3p. On ollut vuosien aikana painostuksen kohteena, mutta selvinnyt siitä. Nokkala pelaa takalukijana vaihtotilanteissa eikä fysiikka tahdo riittää pelaamiseen. On varmasti vastustajien painostuksen kohde.

Koppareina Piironen on ihan hyvä, eikä häneen kaadu mestaruustavoitteet. Niemeläinen on heikko koppari. Heittokäsi on parantunut tälle kaudelle, kun on saanut ehjän talvikauden alle. Välillä arvio väärin lyöntejä, koska ei uskalla pelata. Syksyllä on usein käynyt, että molempien yhteistyössä on ollut ongelmia, joka on murentanut pelin. Niemeläinen on varmasti painostuksen kohde.

Tilastoja:

⚾️ Ekan jakson päästetyt juoksut: 3.00
⚾️ Toisen jakson päästetyt juoksut: 2.64

⚾️ Pelaajanosto

Kasperi Hämäläinen on pelaajanostona. On yksi fyysisesti kovimmista Joma-pelaajista. Ei ole räväkkä persoona ulospäin. Enempi tasainen puurtaja, joka hoitaa oman hommansa.

Sisällä pelaa kakkoskärjen kärkenä. On yksi nopeimmista, ellei nopein Joma-pelaaja. Peruslyönti on kova ja osaa pompun, joten näkisin paremmin vaihtajana noilla ominaisuuksilla kuin kärkenä.

Ulkona on siirtynyt etukentällä, joka on järkevää. Heittokäsi on kova ja liike on hyvä. Kysymys on, miten hyvin sopeutuu etukentälle ja miten suoriutuu erilaisista palloista verrattuna linjaan. Kiinniotto-heittoyhdistelmässä joutuu tekemään näpeistä paloa, joka eroaa linjassa pelaamiseen merkittävästi.

Tilastot 0-tilanteessa:

⚾️ Kärkilyönnit: 2.25
⚾️ Palot: 0.32
⚾️ Haavat: 1.86
⚾️ Yritykset: 4.43
⚾️ Lyöntivuorot: 7.00
⚾️ Kärkietenemiset: 6.42
⚾️ Haavat: 2.714
⚾️ Palot: 3.791666667
⚾️ Yritykset: 19.66666667

Kempeleen Kiri – Keki

Kempeleen Kiri - Keki


⚾️ Lähtökohdat

Ainoa muutos on, että pelinjohtajaksi tulee Mikko Korhonen. Jatkumoa on hyvin, kun Tuuva ja Körkkö oli ennen, eikä peluuttamisessa ole kovin suurta eroa. Korhosen viimeinen ykköspelinjohtajapesti Jomassa oli pettymys. Alkoi hyvin, mutta välierätappio Kpl laittoi syöksykurssiin, joka päättyi toisella kaudella potkuihin. Pelaajiston muuttumattomuus on vahvuus, kun pääsevät jatkamaan prosessia viime kaudesta.

Talvisuperissa pääsivät finaaliin, vaikka peli ei pyörinyt sisällä missään vaiheessa oikein kunnolla. Finaalia hallitsivat, mutta johtoasemassa antoivat siimaa virheillä ja luovuttivat hallinnan tunteen kotiyleisön edessä pelaavalle Jomalle. Välieräpaikka on omalla tasolla pelaamisella mahdollinen, mutta finaalipaikka vaatii ylisuorittamista ja parhaat kaudet osalle pelaajista.

⚾️ Pelaajabudjetti

285 000 €

⚾️ Lyöntijärjestys

 1. Markus Keski-Petäjä 3p
 2. Onni Määttä s
 3. Tuomas Jussila 2p
 4. Antti Korhonen 1v
 5. Sami Haapakoski 2v
 6. Perttu Olli 2k
 7. Aatu Saastamoinen 3v
 8. Jani Lassila l
 9. Juhani Ojala 3k
 10. Teemu Hollanti
 11. Ossi Meriläinen
 12. Matti Korhonen

  Varalla: Aappo Savikoski (etukenttä, kotiuttaja/vaihtaja), Ville Takala (linja, vaihtaja) ja joitain junnuja, joita ei jouduta toivottavasti käyttämään.

Lyöntijärjestys on täysin sama kuin viime kaudella. Savikoski taistelee Saastamoisen kanssa viimeisestä ulkopelipaikasta. Talvisuperin lopputurnauksessa Saastamoinen ei pelannut, joten alkukaudesta Savikoski aloittanee kokoonpanosta, jos on suurempaa vammaa taustalla. Muutoksena viime kauteen on, että peräpäällä pelataan enemmän, kun Olli on kehittynyt fysiikassa ja näytti talvella vaihtotilanteissa taitoja, joita junnuissa näkyi.

⚾️ Sisäpeli

Kärki on hyvä. Pelaavat paljon pompun ja pystärin kautta. Määtällä erityisen korostuneesti. Mestaruutta varten kaipailisin parempaa kärkeä kuin Keski-Petäjä. Siirtyi hyvin vaihtajasta kärjeksi, mutta papereissani olisi edelleen optimaalisempaa pelata vaihtajana. Antti Korhonen on sarjan paras saranapelaaja, jonka päälle on hyvä rakentaa.

Kotiuttamisessa antavat tasoitusta, kun Haapakoski ei ole omimmillaan kotiuttajana. Kotiuttajajokerit eivät kestä vertailussa sarjan parhaimpiin. Meriläinen oli positiivinen yllätys talvella. Jos pelaa samanlaisen tykkikauden kuin lyöjäkuninkuus vuotena, ostaa heti Kekin osakkeita.

Peräpäässä löytyy hyvin ykköstilanneosaamista Ollista, mutta optimaalisesti Hollantia ei olisi käytetty kärkeen. Ilman sitä juokseminen on paljon Ollin varassa. Kotiuttajia ei oikein löydy muuten kuin Ojalasta.

Joukkueesta puuttuu aivan tykkietenijät, joten antavat vähän tasoitusta muille. Ovat noin mutulla sanottua noin 5.00 (lähtöä lisätessä tulee noin 0.10-0.30 lennolla aikaan) etenijöitä juoksussa kolmoselta kotia ilman lähtöä. Vaikka ovat pari kymmenystä hitaampi kuin parhaat, pitää hyödyntää linjan syvyyttä, kun todennäköisesti pelaavat liian syvältä.

Tilastoja:

⚾️ Ekan jakson tehdyt juoksut: 2.96
⚾️ Toisen jakson tehdyt juoksut: 3.68

⚾️ Ulkopeli

Lassila on parantanut lukkaripeliin, mutta on edelleen liian heikko mestaruuteen asti. Perussyöttö on hankalampi ja osaa rytmittää paremmin, mutta ei ole vieläkään tarpeeksi vaikeaa sisäpelijoukkueella. Heittovoima on hyvä ja näpin haku. Tolppa ei ole enää niin hyvä kuin aikaisempina vuosina.

Etukenttä on sarjan kolmanneksi paras ja on vahvuus. Määtästä ei tule mieleen heikkouksia ja hoitaa on hommansa. A.Korhoselle liike ja elastisuus ei ole parhaimmalla tasolla, mutta on silti erinomainen etukenttäpelaaja. Välillä lukee täysin väärin lyönnin, joka näyttää tyhmältä, vaikka juuri noin pitää pelata.

Linja on vahva, vaikka Jussila on yliarvostettu ulkopelaaja. Takatilanteessa pelaa liian syvältä, kun koittaa peittää koppareiden heikkoutta ja saa enemmän aikaa lyöntien lukemiseen. Monet ihmettelevät, miksi syksyllä saa painetta. Luulen, että syynä on edellä mainittu asia. Haapakoski on erinomainen ulkopelaaja, vaikka nopeutta ei ole enää samalla tavalla, niin liikkuminen on yhtä sulavaa ja helpon näköistä kuin aiemmin. Vaihtotilanteessa on tullut ykköstilanteessa roolissa muutosta, kun pelaa takalukijana. Muutos näytti vahvistavan ykköstilannetta, joten pelinjohtaja Korhoselta hyvä muutos. Keski-Petäjä on hyvä linjapelaaja, eikä jää kiinni hänestä linja. Viimeisenä pelaa joko Savikoski tai Saastamoinen, joilla on pieni rooli ulkona.

Koppareina toimii Ojala ja Olli, jotka ovat ulkopelin heikoin lenkki. Ojala yllätti positiivisesti, mutta vertailussa ei kestä kärkikoppareihin. Virheistä meinaa itseluottamus tippua ja pelaaminen muuttuu varovaiseksi. Ollilla on ominaisuudet tulla huippukoppariksi. Koulutukseltaan linjapelaaja, joka näkyi vielä viime kaudella, kun oli ensimmäinen kausi kopparina. Viime kaudella sai rapaa, kun tuli ihmeellisiä virheitä. Talvella huomasi, että fysiikka oli mennyt eteenpäin ja heittovoimaa on. Mahdollisesti breikkaa kunnolla tällä kaudella.

Tilastoja:

⚾️ Ekan jakson päästetyt juoksut: 2.46
⚾️ Toisen jakson päästetyt juoksut: 3.46

⚾️ Pelaajanosto

Perttu Olli on pelaajanosto. On pelannut Superpesiksen etukentällä, linjassa ja nyt kopparina. Aiemmin mainittuna hyvä ominaisuudet koppariksi. On peluri luonteeltansa ja ymmärtää lajista. Ulkopelistä tuli mainittua aiemmin, joten keskitytään sisäpeliin.

On ykköstilanteen vaihtaja, joka olla on monipuolinen lyöntivalikoima. Löytyy kaikki tarvittava kovissa ja pienissä. Talvella uskalsi numerolla 2 lyödä viimeisessä palloa väliin ja pystäri näytti erityisen terävältä. Pääsee pelaamaan ykköskärjessä, kun kierrätetään lyöntijärjestystä. Valitettavaa, ettei kakkoskärjessä ole kunnon kärkipelaajaa.

Tilastoja ei tule, koska purki viime kaudella nollaa ja tällä kaudella jakaantuu enemmän nollan ja ykköstilanteen välillä.

Hyvinkään Tahko

Hyvinkään Tahko

⚾️ Lähtökohdat

Viime kausi päättyi pettymykseen, kun tippuivat puolivälierässä Jymyjusseille. Pelinjohtoon tuli muutoksia, kun vanhan liiton Raimo Bragge sai lähteä. Tilalle tulivat Jarkko Pokela ja Sami Österlund, jotka ovat selkeä parannus viime kauteen. Valmennuksen puolella parannus on hurja. Pokelaa on mielenkiintoista nähdä, miten peluuttaa miesten puolella. Erot sarjojen välillä on hyvin pienet taktisesti. Tempo on suurin ero verrattuna naisiin.

Lähtijöitä olivat Eero Kuitunen, Riku Niemi, Joonas Tuomi, Ville Viita ja Juha Korhonen. Ainoa menetys, joka heikentää joukkuetta on Juha Korhosen siirto. Tuo joukkue kaipaisi kahta vahvaa lyöjäjokeria, sillä numerolla kotiuttajat ovat keskikertaisia kotiuttajia.

Tulijoita olivat Kaapo Kalmari, Iiro Kuosa, Mikke Tschesmenski, Atte Kontio ja Sasu Toikka. Kuosa vahvistaa etukenttää ja Kontio tuo sisäpelivoimaa ja juoksuvoimaa. Kalmari ja Tchesmenski taistelevat jokeripaikasta. Toikan hankintaa ihmettelin, mutta talvella oli positiivinen yllätys. Tuo lisää vaihtotilanne osaamista joukkueeseen.

⚾️ Pelaajabudjetti

290 000 €

⚾️ Lyöntijärjestys

 1. Teemu Nurmio 2k
 2. Jesse Eskelinen 2p
 3. Atte Kontio s
 4. Valentin Ikonen 2v
 5. Santtu Patova 3p
 6. Petteri Alanen l
 7. Luka Raesmaa 3k
 8. Konsta Lehtola 3v
 9. Iiro Kuosa 1v
 10. Juha Niemi
 11. Samu Kyhyräinen
 12. Sasu Toikka

  Varalla: Kaapo Kalmari (linja, vaihtaja), Oula Tanttu (etukenttä, vaihtaja), Mikke Tschesmenski (koppari, vaihtaja/etenijä), Johannes Kerola (lukkari

Kaksi kärkeä, joista toinen alkaa Alasesta. Kärjessä on numerolla peräkkäin neljä vasuria ja palottomassa ajolähdössä tulee viisi putkeen. Kakkokärjellä pelataan enemmän kuin viime vuonna, koska Alanen juoksee yhtä paremmin ja Raesmaa lyö hirveän kovaa. Jokerit Kyhyräinen ja Toikka mahdollistaa, sillä ovat vaihtajia.

⚾️ Sisäpeli

Kärki on hyvä. Ongelmana on, että Eskelinen on paljon näppien, pystärien ja pompun varassa. On pulassa, jos pomppu ei nouse, sillä lyöntivalikoima jää liian kapeaksi. Joukkueessa on ole koulutukseltaan kunnon numeroa kolme, joten Kontio joutuu ottamaan sen. Ikonen ja Patova pystyisivät pelaamaan, mutta ovat liian hitaita ja kotiuttajia ei ole silloin tarpeeksi.

Siitä päästään seuraavaa kohtaa, että kotiuttajia on liian vähän. Niemi suorittaa päivästä toiseen hyvin, mutta kuka muu on se, joka lyö 2-3 pinnaa otteluun. Ikosen ja Patovan pitää molempien nostaa tasoa kotiutuksissa. Nykypäivän pesäpallossa kotiuttajajokerit lyövät suuren osan pinnoista ja numerolla pelaavat vain viime kaudella Lieto ja Korhonen pystyivät lyömään noin 2 juoksua ottelua kohden. Sen jälkeen tuli valtaisa tiputus. Vastustajat ovat vahvoilla, jos saavat, ettei Ikonen ja Patova pääse kotiutuspaikkaan. Ennen kuin joku muistuttaa Sasu Toikasta, niin viime vuosina ei ole pelannut kotiuttajana ja on parempi vaihtotilanteissa.

Talvella Pokela ei pelannut paljoa kakkoskärjellä, joten on mielenkiintoista nähdä, miten paljon peluuttaa. Yleisesti peluutus on peruspeliä ja prosenttipesistä, joka on ymmärrettävää, koska prosessi oli vasta alussa.

Tilastoja:

⚾️ Ekan jakson tehdyt juoksut: 3.61
⚾️ Toisen jakson tehdyt juoksut: 3.00

⚾️ Ulkopeli

Vahvuudet ovat etukentässä ja lukkarissa. Alanen on sarjan toiseksi paras lukkari ja paras hakemaan näppejä. Alaselta ei löydy heikkouksia, johon vastustaja voisi ottaa kiinni. Alasen hurja näpin haku ja siihen päälle etukentällä Kuosa ja Lehtola, vastustajalla ei ole helppoa lähteä purkamaan lyhyillä vaihtotilanteita. Omissa papereissa ovat sarjan toiseksi paras etukenttä. Kuosan pitää päästä eroaa Jomassa olleesta, ettei kiinnosta hakea näppejä. Johtui varmaan Väliahon heikosta näpin hausta.

Linja on keskiverto. Patova, Ikonen, Kontio ja Eskelinen muodostavat linjan. En löydä noista pelaajaa, joka tekisi voittavia ulkopelisuorituksia. Eskelinen on varmasti takatilanteessa painostuksen kohteena, kun pelaa 2p paikkaa. Liikkuu hyvin, mutta välillä pelaa liian syvästä. Se aiheuttaa paikkaa keskipompuille ja haastolyönneille paikkoja. Ikonen pelaa vaihtotilanteissa rohkeasti keskelle, joista vastustaja voi rokottaa. Ei malta edes ilman merkkiä jäädä suojelemaan luukkua.

Kopparipari Rasemaa ja Nurmio yllättää tällä kaudella suuren yleisön. Nyt Raesmaa pelaa kokonaisen kauden ja heittokäsi on laittoman kova. Pelannee nyt tapin takana eri kuvioissa, joten sieltä ei saa pinnoja helposti. On kokematon Superpesis-tasolla, joka näkyy liikkeessä. Parantaa varmasti kauden aikana. Nurmio on perusvarma takana. Heittokäsi on riittävä ja liike hyvää. Kaksikko on papereissani kolmanneksi paras pari. Jättäen niukasti Mansen ja Kpl:llän kopparit taakse.

Taktisesti ulkopeli paranee viime kaudesta, koska Pokela ja Österlund ymmärtävät varmasti pelistä tarpeeksi. Österlund osoitti lajitietämystänsä viime kaudella Ruudun asiantuntijana. Nyt pitää saada käytäntöön se.

Tilastoja:

⚾️ Ekan jakson päästetyt juoksut: 3.39
⚾️ Toisen jakson päästetyt juoksut: 3.67

⚾️ Pelaajanosto

Luka Raesmaa on pelaajanostona kuten viime vuonna Position Discord ennakossani. On tunnettu heittokädestään, mutta on lyönyt tutkaan 183 km/h. Heitossa on heittänyt 161 km/h tunnissa. Omista lähteistä saatuja verrattuna Tahkon sosiaalisen median tileillä oleviin lukuihin. Aivan poskettomia lukemia, jotka mahdollistavat monet asiat.

Sisällä olisi mahdollista kasvaa hyväksi vaihtolyöjäksi, mutta riittääkö taidot. Kova peruslyönti, mutta suuntaamisessa on haasteita ja viistomaila ei ole parhaimman näköistä. Toivottavasti saa toistojen kautta parannettua sisäpeliä, jolloin kakkoskärjellä pääsee pelaamaan.

Ulkona omaa kovemman heittokäden kuin kummatkaan Jymyn kopparit. Ilmainen vinkki, että ei kannata yrittää vapaalla välilyönnillä kotia. Jos on sellainen lyönti, ettei pääse heittämään, voi yrittää. Alkukaudesta yllättänee osan joukkueista heittokädellään. On kova uhka kopparina, joka helpottaa ulkopeliä, koska kaventaa lyöntivalikoimaa.

Oli ulkopelaaja viime kaudella, joten ei tule tilastoja sisäpelistä yritysten puutteesta.

Kiteen Pallo – Kipa

Kiteen Pallo - Kipa

⚾️ Lähtökohdat

Sami Partanen sai pestiinsä ennakkostartin, kun Kipa antoi aivan oikein Kaikolle potkut. Sai uuden otteen joukkueesta kesken kauden. Viime kauden sijoitus oli odotettu, mutta pistepotti oli pienempi kuin arvioin. Piti olla selkeämpi ero peräpäähän. Kakkospelinjohtajaksi tuli Jussi Hurskainen, jolla ei ole paljoa kokemusta hommasta.

Tulijoita olivat Nestori Moisio, Anttoni Jakobsson, Joona Mäkelä, Joonas Tuomi ja paniikkihankinta Juho Keinänen. Moisiota kaavailtiin etukentälle T.Kaksosen kanssa. Molemmat taistelevat nyt toisesta paikasta, kun Keinänen hankittiin. Keinäsen täysin puskista tullut hankinta oli hyvä, sillä ilman etukenttä olisi todella heikko. Jakobsson parantaa vähän linjaa ja tuo vaihtoehdon numerolle kaksi. Mäkelä tuo lisää nopeutta, mutta joukkue tarvitsisi enemmän nopeaa vaihtolyöjää.

Lähtijät olivat Juuso Lattu, Joni Lehikoinen, Matias Litmanen, Otso Mäkelä ja Paavo Pelto. Kaksi viimeistä eivät olleet enää vahvistuksia Kipalle viime kaudella. Lehikoinen jättää valtavan aukon etukentälle, joka oli pari kautta sitten sarjan parhaimmistoa. Latun viime kausi oli pettymys, eikä pelaajaprofiili sopinut Kipalle, kun vaihtajia oli joukkueessa tarpeeksi. Litmanen pystyvät korvaamaan paremmin, sillä Kauppinen tai Mäkelä pääsevät jokeriksi.

Talvisuperi on surkeaa esitystä. Joukkuetta ei kiinnostanut pelaaminen yhtään, joka on huolestuttavaa. Hävisivät ainoana joukkueena Puijon Pesikselle. Vaikka oli poissaoloja ja lukkari sivussa, ei niiden taakse voi mennä Ykköspesisjoukkuetta vastaan. Paljon oli loukkaantumisia ja peli ei ollut lähelläkään valmista. Tuntui vastaanottimen ääressä, että Partanen oli saanut koko joukkueen kipsiin. Materiaali on paras alemmasta kastista, mutta voimaluku on tippunut alisuorittamisen takia ja Partasen. Viime vuosina Kipa ei ole saanut kaikkea irti materiaalista ja eiköhän se jatku.

⚾️ Pelaajabudjetti

254 000 €

⚾️ Lyöntijärjestys

 1. Joona Mäkelä 3v
 2. Aku Kettunen 2v
 3. Juho Keinänen s
 4. Samu-Kalle Varonen 3k
 5. Lassi Vasarainen 2k
 6. Kasperi Kaksonen 3p
 7. Anttoni Jakobsson 2p
 8. Topias Kaksonen 1v
 9. Joona Lehtinen l
 10. Otto Kauppinen
 11. Nestori Moisio
 12. Jiri Pippola

  Varalla: Joonas Tuomi (koppari/linja, etenijä), Samu Vainikainen (loukkaantunut alkukaudesta, linja, vaihtaja/kotiuttaja), Jonne Matikainen (lukkari, kotiuttaja)

Kaksi kärkeä, jotta saadaan kaikista kärkipelaajista eniten irti. On paljon eri vaihtoehtoja, sillä monet pelaajat omat samantasoisia. Keinänen tulee numerolle kolme, koska omaa hyvän kakkosrajakova. Vainikainen ottanee numeron kolme, jos kuntoutuu ulkopellin.

⚾️ Sisäpeli

Viime kaudella joukkue oli hidas. Tälle kaudelle on enemmän mahdollisia kärkipelaajia, mutta ongelma on, etteivät vaihtolyöjät ole kovin nopeita. Mahdollistaa kierrättämisen, joka on hyvä asia. Itsensä uhraaminen oli jopa kannattavaa, sillä saadaan parempi etenijä.

Vaihtajat olivat talvella heikkoja ja olivat paljon pompun varassa. Partanen pyöritteli lyöntijärjestystä, mutta mikään ei ollut toimiva lyöntijärjestys. Olisi toivonut talvella monipuolisempaa pelaamista, jotta joukkuetta ei saataisi niin helposti kiinni.

Kotiuittaminen on paljon lyöjäjokerin Pippolan varassa. Muut ovat todella epätasaisia ja kehitystä täytyy tapahtua, jotta saadaan varma kotiuttajia. Suurin osa kotiuttajista ovat parempia vaihtotilanteissa, eivätkä ole viime vuosina saaneet kotiuttamisessa mitään aikaan.

Partanen on peluuttaminen pesäpallo-oppien mukaan viime kaudella ja talvella. Kotiuttamiseen täytyy keksiä muilla kuin Pippolalla enemmän merkin kautta ja yllätyksellisyyttä. Todennäköisesti pelaavat myös peräpäästä, sillä mahdollistaa enempi riskejä.

Tilastoja:

⚾️ Ekan jakson tehdyt juoksut: 3.32
⚾️ Toisen jakson tehdyt juoksut: 3.18

⚾️ Ulkopeli

Lukkarina toimii Lehtinen. On sarjan heikoimpia lukkareita. Peli on ennalta-arvattavaa, joka näkyy esimerkiksi siinä, että todella harvoin syöttää ensimmäisellä vaihtotilanteessa. Nykii paljon ja rytmittää sitä kautta peliä. Ongelma on, ettei heittokäsi ja lautasen hallinta riitä. Ei ole väärä tapa pelata, mutta pelatessaan noin, pitää olla äärimmäisen hyvä heittokäsi, jotta etenijät pysyvät kurissa. Heikko hakemaan näppejä, joka ei auta etukenttää.

Etukentällä pelaa varmasti Keinänen ja toisena joko T.Kaksonen tai Moisio. Ennen Keinäsen hankintaa etukenttä näytti pelottavan heikolta. Osa syynä oli varmasti Lehtinen, jonka kanssa on hankalaa muodostaa toimivaa etukentän kolmiota. Keinänen on helppojen ulkopelivirheiden taustalla hyvä etukenttäpelaaja, joka ei kestänyt viime kaudella painetta. Ulkopuolelta hankala sanoa, mutta luulen, että virheet jäävät vähemmälle Kipassa. Painetta ei ole niin paljon. Kaksosella ja Moisiolla on tekemistä Superpesis-tasolla. Urakkaa helpottaa, että Partanen osaa neuvoa erinomaisesti etukenttäpelaamista.

Linjassa on K.Kaksonen, Kettunen, Mäkelä ja Jakobsson. Joku noista tippuu jokeriksi, jos Vainikainen pystyy pelata ulkona. Hankala sanoa, kenet noista tiputtaa, sillä riippuu täysin painottaako sisä- vai ulkopeliä. Linja on keskivertoa, jolta en odota uskomattomia hakuja.

Koppareina ovat Varonen ja Vasarainen. Kauppinen tuuraa tarvittaessa kaksikkoa. Varosella olisi mahdollisuuksia nousta kärkikoppareihin, mutta uraa on varjostanut loukkaantumiset. Liike ei ole kovin hyvää, josta osa syynä on varmasti loukkaantumiset. Suurin ongelma on, että välillä pelaaminen on välinpitämätöntä. Esimerkiksi viime kaudella Ville-Veikko Ollin kunnari viimeisenä lyöjänä tyhjään kenttään. Työmäärästä ja viitseliäisyydestä jäi kiinni. Vasaraisella on kova heittokäsi. Jalkanopeus ja liike ovat pitkälle Vasaraiselle heikkous. Noista johtuu myös, että on välillä vaikeuksissa lyöntien kanssa. Ei ole ideaalinen tilanne, että molemmilla on heikkoudet jalkanopeudessa. Vastustajat yrittävät varmasti takaa keskeltä läpi.

Tilastoja:

⚾️ Ekan jakson päästetyt juoksut: 3.5
⚾️ Toisen jakson päästetyt juoksut: 4.2

⚾️ Pelaajanosto

Ei ole ketään pelaajaa, joka olisi nostamisen arvoinen suurelle yleisölle. Nostetaan pelinjohtaja Sami Partanen, johon luotetaan, että nostaa takaisin Kipan menestysvuosien tasolle. Viime kaudella tuli kesken kauden ja sai nosteen joukkueeseen. Talvella peli näytti heikolta ja sisäpeliä ei saanut avattua, kun ei kulkenut. Joukkueen kehonkieli ei näyttänyt hyvältä ja näytti vähän katsomoon, että joukkue ei pelannut pelinjohtajallensa. Voi olla, että Kipa sai huonon kortin valittuaan Partasen. Muista lajeista on paljon esimerkkejä, että hyvä pelaaja ei ole hyvä valmentaja. Harvassa on ne, jotka ovat onnistuneet.

Imatra Ipv

Imatra Ipv

⚾️ Lähtökohdat

Pysyivät ilman karsintoja, kun siirsivät Ollin jokeriksi ja hankkivat Laakson jokeriksi. Kaudesta muodostui pettymys, koska kotiuttajajokerit epäonnistuivat täysin. Kauden jälkeen tuli huonoja uutisia, kun Ipv:n talous ei ollut kovin hyvässä tilanteessa. Siitä huolimatta onnistuivat hankkimaan jopa yllättävän kovan joukkueen odotuksiin nähden.

Pelinjohto ja valmennus pysyivät samoina kuin viime kaudella. Toikka on löytänyt toimivan lyöntijärjestyksen, joka haettiin viime kauden alussa. Talvella yllätti positiivisesti pelinjohdoissa. Ulkopeli perustuu peruskuvioihin nollassa ja vaihtotilanteissa. Takatilanteesssa käyttivät käännettyä Tahkoa, perineistä ja Oulua. Pelipaikat löytyivät talven aikana, joten on valmiimpaa kuin viime kaudella.

Hankintoja olivat Eero Kuitunen, Juho Hakomäki, Leo Gardermeister ja Toni Laakso, joka oli jo viime kaudella mukana. Joona Sikiö palaa loukkaantumisen jälkeen pelikentällä. Vahvistaa sisäpeliä enemmän kuin ulkopeliä, mutta tästä enemmän omissa kappaleissaan. Kuitunen on korkeintaan keskivertopelaaja ulkona ja sisällä. Talvella meni hyvin kentälle, joka on altavastaajajoukkueessa tärkeää. Gardermeister tuo nopeutta ja on tärkeässä roolissa etenijäjokerina. Hakomäestä saavat kakkostilanteen vaihtajan. Laakso tuo kotiutusvoimaa ja vaihtotilanne osaamista jokerina. Talvella pelasi ja nollasi Jymyn lukkarina, vaikka ei voinut heittää. Yksi hienoimmista suorituksista Talvisuperissa, joka Ipv:ltä meni hyvin.

Lähtijöitä olivat Atte Brandt, Joona Mäkelä, Sasu Toikka ja Tommi Piirainen. Mäkelää ja Toikkaa jäävät kaipaamaan, sillä hankinnat eivät ole aivan samaa tasoa. Kotiuttajajokereita Brandt ja Piiraista eivät jää kaipaamaan. Brandt lähti jo kesken viime kauden ja Piirainen oli kokoonpanon ulkopuolella loppukauden.

⚾️ Pelaajabudjetti

172 000 €

⚾️ Lyöntijärjestys

 1. Eero Kuitunen s
 2. Miitri Pesonen 2p
 3. Juho Hakomäki 3v
 4. Mikko Kosonen 2v
 5. Matias Kauppinen 1v
 6. Nino Muuruvirta 3k
 7. Joona Sikiö 2k
 8. Rasmus Surakka l
 9. Roope Seppänen 3p
 10. Leo Gardemeister
 11. Ville-Veikko Olli
 12. Toni Laakso

  Varalla: Veeti Lankinen (koppari, etenijä), Pietu Vesterinen (lukkari, vaihtaja)

On kaksi kärkeä, josta toinen alkaa Kauppisesta. Sisällä joukkue on tasapainoisempi kuin viime kaudella ja kakkokärjellä voi jopa pelata. Tuskin käytetään aivan hirveästi, mutta Toikka voi yllättää kaikki peluutuksellaan. Loukkaantumisia materiaali ei kestä, sillä on todella kapea materiaali.

⚾️ Sisäpeli

Joukkue ei ole kovin nopea, joka haittaa peluuttamista ja vaikeuttaa lyöntiratkaisuja. Kärjessä pitää pelata melkein maan kautta, jotta saadaan tilanne jatkumaan, eikä tulisi tyhjää kenttää vaihtajalle paloja alla. Kuitunen menee pompulla kentälle, jota käytti talvella todella paljon. Pesonen on heikoin lenkki numerolla 2. Prosentit eivät riitä ykköstilannevaihtajaksi. Hakomäellä oli heikko viime kausi, mutta potentiaalia on vaihtajana.

Peräpäässä on hyvin vaihtajia, mutta taso on alempaa luokkaa. Jos käyttävät paljon, mahdollistaa yllätyksellisen pelin. Kotiuttajia ei ole peräpäässä, joten jäävät kotiuttajajokereiden varaan.

Ainoa numerolla kotiuttava pelaaja on Kosonen, joka on puhdas vaakamailalyöjä. Lyö hyvin saumoihin ja luukkuihin. Mielenkiintoista nähdä, miten kausi menee, kun pääsee pelaamaan kärjessä koko kauden.

Kotiuttajajokereina toimivat Olli ja Laakso. Ovat lähtökohtaisesti yksi heikoimmista kotiuttajajokeri kaksikosta. Ollilla hyvänä päivänä kumura tippuu väliin, mutta on paljon sen varassa. Laakso oli vaarallinen pelaaja, mutta ikä alkaa näkyä ja on parempi vaihtotilanteesssa. Ailahtelee paljon mailassa ja riippuu päivän kunnosta, miten onnistuu.

Toikka peluutti talvella joukkuettansa hyvin sisällä. Oli tarpeeksi peruspeliä ja kaavoja rikkovia yllätyksellisyyksiä. Saivat hyvin tilannetta ja pystyivät jatkamaan tilanteita. Tuskin muuttaa mitään kauden aikana.

Tilastoja:

⚾️ Ekan jakson tehdyt juoksut: 1.79
⚾️ Toisen jakson tehdyt juoksut: 2.31

⚾️ Ulkopeli

Ulkopelin paras osa-alue on lukkari Surakka, joka on keskivertoa parempi lukkari. On elintärkeässä roolissa, jotta ulkopeli pysyy kasassa. Taktisesti hyvä ja heittää hyvin, vaikka lihasta ei ole vieläkään tarttunut kroppaan tarpeeksi. Tuon asia pitää korjata, kun on ollut jo monta vuotta ongelmana. Saisi heittoonsa vielä enemmän voimaa. Pystyisi sen lisäksi käyttämään pitkiä vipuvarsia hyödyksi.

Etukentällä pelaavat Pesonen ja Kauppinen. Muodostavat ok-tason etukentän. Eivät häikäise ja tekevät palot palojen paikasta. Surakka helpottaa tekemistä, kun hakee pituuteensa nähden hyvin näppejä.

Linjassa on Hakomäki, Kuitunen, Kosonen ja Seppänen. Seppänen on näistä kavereista liikkuvin ulkopelaaja ja suuressa roolissa vaihtotilanteissa, kun pelasi talvella etulukijana ja takalukijana. 3-tilanteessa oli 3p tai 2p riippuen kuviosta. Muut ovat peruspelaajia, jotka ottavat kohti tulevat kiinni, mutta voittavia ulkopelisuorituksia ei tule. Kososella on heikkoutena sivuttaisliike, joka näyttää kovin vaikealta.

Koppareina on Muuruvirta ja Sikiö. Varalla on Lankinen, jota toivottavasti ei tarvitse käyttää kauden aikana. Muuruvirta on alempaa kolmannesta, mutta hoitaa homman hyvin alakastin joukkueelle. Sikiöllä on tärkeä rooli, sillä perussuorittamisella kopparina parantaa takana hurjasti viime kauteen verrattuna. Heittokäsi ei riitä polttamiseen, mutta jos ottaa kiinniotettavissa olevat pallot, riittää hyvin Ipv:lle

Talvella ulkopeli oli yllättävän hyvää ja sijoittuminen hyvää. Hyvällä sijoittumisella mahdollistavat paljon, sillä läpilyöntejä on hankala saada ja Surakka saanee lyöntejä epäonnistumaan.

Tilastoja:

⚾️ Ekan jakson päästetyt juoksut: 3.79
⚾️ Toisen jakson päästetyt juoksut: 3.71

⚾️ Pelaajanosto

Roope Seppänen on pelaajanostona. Opiskelee Sotkamon urheilulukiossa. Nousi kesken viime kauden kokoonpanoon ja otti hienosti paikkansa. Nuoresta iästä huolimatta on tärkeässä roolissa Ipv:n ulkokentällä. Kuten aiemmin mainitsi, liikkuu hyvin ja omaa hyvä kiinniotto-heittoyhdistelmän. Talvella haki hienosti takatilanteessa kumuroita poikki syöksymällä. Tärkein linjapelaaja, vaikka on kokematon.

Sisällä ei ole vielä roolia, mutta omaa hyvän ja voimakkaan kumuran, jota lyö ympäri kenttää. On juniorisarjan tilastojen perustella kakkostilanteen vaihtaja ja kotiuttaja. Toivottavasti pääsee näyttämään kumuraa kakkoskärjessä, koska haluaisin nähdä enemmän kumuraa.

Tilastoja en laita, koska oli vain ulkopelaaja viime kaudella.

Pattijoen Urheilijat – Pattu

Pattijoen Urheilijat

⚾️ Lähtökohdat

Muutoksia ei tullut viime kauteen verrattuna yhtään. Nostivat junioreita rinkiin, jotka pelaavat farmissa Ylivieskan kuulassa. On vahvuus, mutta on samalla heikkous, sillä vastustajat tietävät hyvin pelaajat. Pelasivat hienon viime kauden, pystyvätkö toistamaan toisella kaudella.

Talvisuperissa esitykset olivat pettymys ja heikot. Loukkaantumisia oli, joten eivät päässeet pelaamaan optimaalisella kokoonpanolla. Tulevaa kautta vaikeuttaa, että Mikael Mäkelä on puolustusvoimissa alkukauden aikana, jos ei ole pidempään kuin pesäpalloilijat yleensä.

⚾️ Pelaajabudjetti

256 450 €

⚾️ Lyöntijärjestys

 1. Mikael Mäkelä 3v
 2. Antti Kiiskinen 2v
 3. Antti Karjaluoto 2p
 4. Tuukka Sarkkinen 3p
 5. Oskari Lukkari 3k
 6. Topi Still l
 7. Teemu Juntunen 2k
 8. Ville Veittikoski s
 9. Eetu Suni 1v
 10. Juuso Keski-Koukkari
 11. Martti Viitasalo
 12. Erkka Gröhn

  Varalla: Konsta Launonen (etukenttä, vaihtaja), Ilmari Kustula (lukkari, kotiuttaja), Vili Still (linja, vaihtaja), Niklas Vähä (lukkari, vaihtaja)

Täysin sama kuin viime kaudella paitsi Veittikoski on siirretty peräpäähän omassa lyöntijärjestyksessä. Numero kolmesta on kilpailua, kun Karjaluoto ei ole esittänyt tarpeeksi hyviä otteita. Vaihtoehtona on Still, mutta haluavatko kasvattaa etenemiskuormaa, kun pelaa lukkarina. Gröhn saattaa olla alkukaudesta sivussa, kun on loukkaantuneena. Launonen ottaa todennäköisesti paikan.

⚾️ Sisäpeli

Mäkelä on yksi sarjan parhaimmista kärkipelaajista. Armeija vaikuttaa varmasti etenemisvoimaan, jonka pieni tiputus heikentää heti kärkeä. Kiiskinen pelasi hyvän kauden, mutta joukkueet pääsivät loppukaudesta kiinni vaihtotilannepelaamiseen. Heikoin kohta on numero kolme. Siihen ei ole varmaa vaihtoehtoa. Viime kaudella Karjaluotoon tilanteen rakentelu tökkäsi usein, vaikka Mäkelä oli menossa.

Kotiuttajina toimii Sarkkinen, Veittikoski ja kotiuttajajokerit Keski-Koukkari ja Viitasalo. Sarkkinen pelasi loistavan kauden kotiuttajana, kun pääsi kotiuttamaan Mäkelää. Taso ei ole noin hyvä kuin prosentit viittaavat. Veittikoski siirretään numeroksi 5, jos muun kolmikko prosentit eivät ole tarpeeksi korkeat. Keski-Koukkarin pitäisi palata takaisin sinne Itä-Länsi vuoden tasolle. Mahdollisuuksia on omissa papereissa kulttipelaajana olevalla Keski-Koukkarilla. Viitasalosta enemmän pelaajanostossa.

Kakkoskärjellä ei pelata, kun Juntusella tai Sunilla ei riitä vaihtotilanneosaaminen. Viime kaudella Westersund peluutti vain tarvittaessa peräpäällä.

Tilastoja:

⚾️ Ekan jakson tehdyt juoksut: 2.5
⚾️ Toisen jakson tehdyt juoksut: 2.82

⚾️ Ulkopeli

Tärkeimmät pelaajat ovat Kiiskinen ja Still. Still on erittäin tärkeässä roolissa vaihtotilanteissa, kun etukenttä on heikko. Hakee hyvin näppejä, joka helpottaa tekemistä. Syöttää matalan rajamailla ja on ollut vaikeuksissa välissä syöttötuomareiden kanssa. Sen lisäksi syöttöliike näyttää lyhyeltä verrattuna säännön 15 cm. Joukkueet ovat saaneet sen takia vääriä alle.

Etukentällä on Suni ja Veittikoski. Suni on parempi kovissa, mutta on kovin heikko näpeissä ja on yksi sarjan heikoimpia etukenttäpelaajia. Veittikoski heittää hyvin, mutta on vaikeuksilla näppien kanssa. Tiputtelee liikaa tehdessä näpeistä paloa. Onneksi Still hakee hyvin näppejä, joten kompensoi etukenttää ja mahdollistaa enempi kovien pelaamisen.

Linjassa on Mäkelä, Sarkkinen, Karjaluoto ja Kiiskinen. Kiiskinen on keskivertopelaaja ominaisuuksiltansa. Pystyy paikkamaan puutteitaansa taktisuudella. Mäkelä pelaa 3v 3-tilanteessa ja vaihtotilanteessa takalukijana. Liikkuu hyvin, mutta räpylätekemisessä on vielä tekemistä. Jompikumpi Sarkkinen tai Karjaluodon pitää ottaa toinen johtavan pelaajan roolin. Sarkkisella on kova heittokäsi, mutta heittää varovaisesti ja kiinniotto ei näytä luontevalta. Karjaluodolla olisi paremmat ominaisuudet, mutta tulee ihmeellisiä virheitä ja riittääkö henkinen puoli. On näyttänyt, että peli murenee jopa yhteen virheeseen.

Koppariparina on Lukkari ja Juntunen. Juntunen on vahvempi kaksikosta ja hoitaa oman hommansa. Ei pysty polttamaan kotia, mutta hakee tarvittavat pallot. Lukkari on yksi heikoimmista 3k Superpesiksessä. Käsi ei riitä polttamiseen tappikumuroista. Lyöntien lukemisessa on vaikeuksia ja liikkumisessa. On varmasti vastustajien painostuksen kohteena.

Tilastoja:

⚾️ Ekan jakson päästetyt juoksut: 3.39
⚾️ Toisen jakson päästetyt juoksut: 3.71

⚾️ Pelaajanosto

On Martti Viitasalo. Ennustan, että nousee ykköslyöjäjokeriksi tällä kaudella Pattussa. Omaa voimakkaan kumuran, jota pystyy lyömään ympäri kenttää. Sen lisäksi löytyy hyvä sauma lyönnit ja pussarit. Lyö vasemmalta, joten on etua siitä myös. Tärkeässä roolissa, jotta Pattu lyö tarpeeksi juoksuja ja pystyy ottamaan steppejä kohti ylempiä seuroja.

Tilastot 3-kotia:

⚾️ Kärkilyönnit: 1.5
⚾️ Palot: 1.21
⚾️ Haavat: 0.46
⚾️ Yritykset: 3.178
⚾️ Lyöntivuorot: 5.42
⚾️ Kärjen takana palot: 1.29

Jymyjussit Seinäjoki

Jymyjussit

⚾️ Lähtökohdat

Viime kaudella alkukausi oli hankalaa, kunnes saivat pelin kuntoon. Onnistuivat tiputtamaan paras kahdesta sarjassa Tahkon, kun jatkosupervuorossa tiputtivat Tahkon lomille.

Pelinjohtoon tuli muutoksia, sillä Jussi Parvi lopetti ykköspelinjohtajana ja samoin Timo Ala-Lipasti kakkospelinjohtajana. Kesti kauan hankkia pelinjohtajaa, kun eivät tahtoneet löytyä. Saivat vanhan tutun Mikko Vainionpään viuhkan varteen. Teki Jymyjusseissa hyvää työtä, mutta viimeinen steppi jäi silloin ottamatta ja sai potkut. Kossu-aika jäi mieleen sekavuutena kokonaisuutena. Voi tehdä yllättävän hyvää jälkeä altavastaajana.

Lähtijät olivat Atte Kontio, Tony Latvala, Tuomas Raunio ja Viljo Sillanpää. Lukuun ottamatta Latvalaa lähtijät ovat kovia. Ykköskärki menee kokonaan uusiksi, eikä pääse samalle tasolle.

Tulijoina olivat Matias Litmanen, Santtu Luhtavaara, Juuso Vuorenmäki ja lainalla olevat Veeti Kokko ja Samuel Huotari. Eivät pysty korvaamaan lähtijöitä, mutta ovat hyviä vahvistuksia häntäpään joukkueeseen. Kokko oli elintärkeä, sillä ilman häntä etukenttä olisi ollut todella heikko.

⚾️ Pelaajabudjetti

180 000 €

⚾️ Lyöntijärjestys

 1. Santtu Luhtavaara 2k
 2. Veeti Kettunen 2p
 3. Matias Litmanen 3p
 4. Toni Marjamäki 1v
 5. Miska Mäkiviita 3v
 6. Miika Keski-Petäjä l
 7. Juuso Vuorenmäki 3k
 8. Samuel Huotari 2v
 9. Veeti Kokko s
 10. Justus Teppo
 11. Aapo Hiltunen
 12. Markus Hallasuo

  Varalla: Antton Peltomäki (linja, vaihtaja), Aleksanteri Haukka (koppari, vaihtaja), Tino Alaspää, Oskari Salmela

Kaksi kärkeä, joista toinen alkaa Mäkiviidasta. Vainionpää peluuttaa todennäköisesti myös kakkoskärjellä. Mielenkiintoa on, miten rakentavat ykköskärjen. Litmanen on varmasti yksi vaihtaja, mutta kuka ottaa toisen paikan.

⚾️ Sisäpeli

Kärkenä pelaa joko Luhtavaara tai Mäkiviita. Ei ole kovin suurta painetta kentällemenoon, koska Teppo menee jokerina kentälle. Teppoa ei voi laittaa ulkokentälle, joten joku on pakko laittaa kärjeksi, ettei tarvitse laittaa aina etenijäjokeria nollaan.

Ykköskärjessä on vaihtaja varmasti Litmanen, joka on hyvä mailassa ja omaa monipuolisen lyöntivalikoiman. Kettusta on koitettu laittaa ykköstilanteen vaihtajaksi, eikä siihen ole oikein parempaa vaihtoehtoa, ellei Litmasta laiteta siihen. Marjamäki toimii saranapelaajana ja on tärkeässä roolissa, jotta saadaan viimeistään kotiuttajajokereille Hiltuselle ja Hallasuolle kotiutuspaikkoja. Kotiuttajajokerit ovat vahvuus. Hiltusella on kova peruslyönti kumuran lisäksi. Hallasuo on pelkästään kumuran varassa, mutta yhdessä Hiltusen kanssa muodostavat hyvän kaksikon.

Kakkoskärjessä mielenkiintoisimmat pelaajat ovat Jymy-lainat Kokko ja Huotari. Molemmat voivat nousta ykköskärkeen kauden aikana, jos peli ei kulje tarpeeksi. Voivat tuoda lisää kotiuttamisvoimaa. Lyöntijärjestyksessäni ovat kakkoskärjen kotiuttajia. Kokko omaa hyvä ja yläkierteisen kumuran. Kakkoskärjen heikkoutena on, ettei vaihtotilanneosaamista ole kovin paljon.

Vainionpää peluutti rohkeata sisäpeliä talvella, jonka avulla saivat hyviä tuloksia. Uskalsivat lyödä merkistä rajoihin ja luukkuihin. Saman pitää jatkua kesällä, koska ilman hurmosta olivat todella kesyjä sisällä. Jopa jakson sisällä saattoi hurmos tippua pois. Ilman hurmosta sisäpeli oli todella heikko, joten jos vastustajat estävät läpilyönnit ovat vahvoilla.

Tilastoja:

⚾️ Ekan jakson tehdyt juoksut: 2.89
⚾️ Toisen jakson tehdyt juoksut: 2.96

⚾️ Ulkopeli

Keski-Petäjä on keskiverto lukkari, jolla vahvuudet ovat näpin haussa ja heittämisessä. Syöttämisessä ja taktisuudessa on ok, mutta eivät ole kovin ihmeellisiä. Heitto lähtee todella nopealla liikkeellä ja kovaa.

Etukentällä ovat Marjamäki ja Kokko. Kokon hankinta lainalle oli loistaja, sillä ilman olisi ollut toinen pelaaja painostuksen kohteena. Marjamäki on perusjyrä edessä, joka tekee palon paikoista palon. Kokko on lupaava etupelaaja, jolla on mahdollisuuksia tulevaisuudessa nousta sarjan kärkipelaajaksi. Muodostavat Keski-Petäjän kanssa yllättävän hyvän kolmikon sarjan alempaan koriin verrattuna.

Linjassa ovat Litmanen, Kettunen, Huotari ja Mäkiviita. Linja on heikkous, vaikka on Kettusta ja Huotaria. Ovat tärkeimmät pelaajat, mutta Huotari pelaa vasta ensimmäistä kautta Superissa ja Kettunen on mainetta parempi ulkopelaaja. On noussut heikossa Jymyjussien ulkopelissä edukseen. Litmanen ei ole pelannut ulkona ja on koulutukseltaan lukkari. Sisäpelin vuoksi pelaa ulkona. Mäkiviita on myös lukkari alun perin ja vaikkei pelannut viime kaudella juuri lukkarina, näyttää, että on tehnyt paluun sinne. Ulkona menee vahtina, mutta ei ole kovin kummoinen. On tehty kaksoisedustus Kossun kanssa, joten saattaa pelata siellä lukkarina, eikä Jymyjussien kokoonpanossa.

Koppareita ovat Vuorenmäki, Haukka ja Luhtavaara. On heikkous joukkueessa, kun kukaan ei vakuuta Superpesis-tasolla. Valitsin Vuorenmäen ja Luhtavaaran, sillä Haukka on osoittanut viime kausilla olevansa epävarma. Muut eivät ole juuri pelanneet Superpesiksessä kopparina, mutta ovat vähintään Haukan tasoinen. Heittovoima heikkenee, jos Haukka ei ole kokoonpanossa.

Tilastoja:

⚾️ Ekan jakson päästetyt juoksut: 3.82
⚾️ Toisen jakson päästetyt juoksut: 3.89

⚾️ Pelaajanosto

Matias Litmanen on pelaajanostona. Oli lupaava pelaaja ja nopea Jymyssä ennen pahaa loukkaantumista. Kipassa oli vaihtajajokerina, jossa ei päässyt näyttämään taitojansa, koska joukkueessa oli tarpeeksi vaihtajia. Lyöntivalikoima on todella monipuolinen ja osaa lähes jokaisen lyönnin. Tärkeässä roolissa ykköskärjen vaihtajana. Heikkoutena on jalkanopeus, joka ei ole palannut ennen loukkaantumisen tasolle.

Ulkona pelaa vaihtotilanteissa jommassakummassa kulmassa. Alun perin oli lukkari ja ei ole kovin paljon pelannut linjassa. Varmasti vastustajien painostuksen kohteena ulkokentällä. Jos saa ulkopelissä oikean rooli, siirto suurempaan seuraan on mahdollista.

Tilastot 1-2 vaihdossa. Pelasi etenijäjokerina viime kaudella:

⚾️ Kärkilyönnit: 0.59
⚾️ Palot: 0.19
⚾️ Haavat: 0.23
⚾️ Yritykset: 1.15
⚾️ Lyöntivuorot: 6.67
⚾️ Kärjen takana palot: 0.30

Alajärven Ankkurit – AA

Alajärven Ankkurit

⚾️ Lähtökohdat

Pystyivät pitämään sarjapaikan putoamispelien jälkeen. Hyvin pitkälti samoista lähtökohdista lähtevät kauteen kuin viimeksi. Pidän tärkeimpänä tavoitteena, että pystyvät pysymään suoran putoajan paikalta pois. Joukkueen vähimmäistavoitteena on pudotuspelipaikka. Näyttää, että joukkue on mennyt mopolla moottoritielle tavoitteen osalta.

Pelinjohtoon tuli muutoksia, sillä kakkospelinjohtajaksi tuli Eemeli Peltomäki. Ei vahvista pelinjohtoa tai valmennusta yhtään. Antoivat potkut Eetu Rekoselle kesken viime kauden, joka ei tullut yllätyksenä. Näytöt olivat heikkoja Kannuksen Urassa ykköspelinjohtajana.

Tulijoita olivat Viljo Sillanpää ja Petteri Kortelainen. Vahvistavat joukkuetta hyvin ja Kortelainen tuo lisää kotiutusvoimaa, joka oli viime kaudella heikkous. Sillanpää pelasi talvella linjassa ja tehdään linjapelaaja, sillä joukkueesta löytyy tarpeeksi koppareita. Maltilliset hankinnat, sillä joukkue halutaan pitää alajärveläisenä.

Lähtijöitä olivat Vili Siltala, Sasu Iivarinen ja Riku Utanen. Eivät jää kaipaamaan ketään noista, sillä olivat pienessä roolissa. Taso ei riittänyt Superpesikseen kenelläkään noista.

⚾️ Pelaajabudjetti:

145 000 €

⚾️ Lyöntijärjestys

 1. Elmeri Koivusalmi 2v
 2. Mikael Penninkangas 2k
 3. Nestori Yli-Sissala 2p
 4. Tuukka Etula 3k
 5. Ville Keltikangas 1v
 6. Atte Kuosmanen 3v
 7. Viljo Sillanpää 3p
 8. Elmeri Iivonen l
 9. Lauri Ihamäki s
 10. Joona Peltokangas
 11. Petteri Kortelainen
 12. Juho Ihamäki

  Varalla: Jami Lassila (linja,vaihtaja), Onni Juurakko (etukenttä, kotiuttaja), Jere Peltomäki (linja,vaihtaja), Pyry Alanen (etukenttä/lukkari, etenijä)

Lyöntijärjestys on melkein sama kuin viime kaudella. Sillanpää nousee yhdeksikköön ja Peltokangas etenijäjokeriksi. Peltokangas on sopivammassa roolissa etenijäjokerina kuin Alanen. Sillanpää ja Yli-Sissala voivat vaihtaa paikkaa tarvittaessa. Sillanpää saattaa olla vähän monipuolisempi kuin Yli-Sissala. Talvisuperissa lyöntijärjestyskokeilut eivät onnistuneet, joten ne kannatta unohtaa.

⚾️ Sisäpeli

Koivusalmi menee hyvin kentällä, joka on erityisen tärkeää Ankkureille. Nopeudessa häviää ehkä parhaimmille ja on paljon pompun varassa kuten koko kärki. Penninkangas ja Yli-Sissala luottavat liikaa pomppuun ja ovat pulassa ilman sitä. Toivottavasti pelaavat vähän monipuolisemmin, jotta ulkopeli voi keskittyä muuhun hommaan.

Kotiutusosasto on heikko. Etula on lupaava mailassa, mutta ei tahdo saada tarpeeksi tilannetta. Sen lisäksi on paljon vaakamailan varassa, joka ei ole optimaalista, kun joukkueessa ei ole Koivusalmen jälkeen nopeita etenijöitä. Ihamäki piti lyönneillään sarjassa, mutta onnistumisprosentti oli vain 38 % pyöristettynä. Lyö paljon saumalyöntejä ja kumura on vähemmässä roolissa. Kortelainen on todella ailahteleva. Löi viime kaudella hienon määrän pinnoja 2.88 ottelua kohden, mutta juoksut tulevat ryppäissä. Välillä lyö +5 juoksua ottelussa ja pari seuraavaa peliä 0:ssa. Kumura on todella korkea ja voimakas yläkierre. Jos ei saa tarpeeksi yläkierrettä, pallot ovat usein laittomina.

Kakkokärjellä eivät juuri pelaa. Kuosmanen avaa kakkoskärjen ja vaihtajana toimii Sillanpää. Iivosella ei vielä riitä vaihtopelaaminen, eikä kotiuttajia riitä numerolla peräpäässä. Harmittavaa, että joko Sillanpää tai Yli-Sissala jää vähemmälle käytölle yksittäisessä pelissä.

Tilastoja:

⚾️ Ekan jakson tehdyt juoksut: 2.04
⚾️ Toisen jakson tehdyt juoksut: 2.29

⚾️ Ulkopeli

Ulkopeli on joukkueen heikkous. Lukkarina toimiva Iivonen on paras ja tekee kaikkensa, että saa vaikeutettua sisäpeli. Uskaltaa syöttää väärä alla matalaa ja vaikeaa. Hakee hyvin näppejä ja omaa hyvä heittokäden, josta heitto lähtee yllättävän nopeasti liikkeelle. Teki jatkosopimuksen, joka on tärkeä Ankkureille.

Etukentällä ovat Keltinkangas ja Ihamäki. On heikkous ja sarjan heikon etukenttä. Heittovoima ei tahdo riittää näpeistä polttamiseen ja kovissa eivät ole ihmeellisiä. Selvä painostuksen kohden vastustajilta. Onneksi Iivonen hakee hyvin näppejä, joten ei pelkät tiputukset riitä.

Linja on heikoimmasta päästä. Sillanpää, Yli-Sissala, Kuosmanen ja Koivusalmi muodostavat linjan. Kukaan ei lähtökohtaisesti vakuuta. Talven aikana on täytynyt tapahtua kehitystä, jotta pystyvät hakemaan vaikeampi palloja kiinni. Yli-Sissala on johtavana pelaajana, mutta ei ole kovin kummoinen ulkopelaaja. Tärkeää olisi, ettei tulisi palon paikoissa helppoja virheitä, joita muistikuvien mukaan näkyi viime kaudella.

Takana pelaavat Etula ja Penninkangas. Etula on saanut kovemman maineen kuin oikeasti on. Heittokäsi on laittoman kova, mutta liike on paha heikkous ja nopeus. Pitkänä pelaajana tuskin on koskaan vahvuus, mutta talvella olisi pitänyt harjoitella, ettei liike ole noin kulmikasta. Penninkankaalla on ollut vaikeuksia lyöntien luvussa ja välillä ei ehdi palloihin, joihin pitäisi ehtiä. Penninkangas on varmasti painostuksen kohde vastustajilla. Tarvittaessa Peltokangas tai Sillanpää pelaavat takana. Sillanpää voisi olla hyvä siirto taakse, sillä on varmempi kuin Penninkangas. Heikentäisi sisäpeliä, kun etenijäjokeri puuttuisi tällöin.

Tilastoja:

⚾️ Ekan jakson päästetyt juoksut: 4.04
⚾️ Toisen jakson päästetyt juoksut: 5.85

⚾️ Pelaajanosto

Viljo Sillanpää on pelaajanostona. Lähti viime kaudella surkeimpana numerona kolme, mutta ei ollut niin huono ja yllätti positiivisesti. Palasi tällä kaudella kasvattajaseuraan ja tuo sisällä mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja numerolle kolme. Lyöntivalikoima ei ole kovin monipuolinen, mutta sai silti tulosta aikaan.

Ulkona on mielenkiintoisempi, kun näyttää vahvasti siirtyvän pysyvästi linjaan. Talvisuperissa näytti kohtalaiselta linjassa. Kun pitää paikkaansa linja, tuo sisäpeliin enemmän mahdollisuuksia. Vaihtotilanteissa pelasi takalukijana. On varmuudella vastustajien painostuksen kohteena.

Tilastot 2-3 vaihdoissa:

⚾️ Kärkilyönnit: 2.07
⚾️ Palot: 0.54
⚾️ Haavat: 0.43
⚾️ Yritykset: 3.04
⚾️ Lyöntivuorot: 7.93
⚾️ Kärjen takana palot: 0.7857

Haminan Palloilijat – HP

Haminan Palloilijat

⚾️ Lähtökohdat

Nousijajoukkueena on lähtökohtaisesti aina putoamistaistelussa, jos ei pysty vahvistamaan hirmuisesti joukkuetta. HP pystyy taistelemaan varmasti sarjapaikasta hyvin, sillä vahvistukset olivat oikeita nousijajoukkueella. Talvisuperissa joutuivat kierrättämään joukkuetta paljon ja on vähän piiloissa joukkueen todellinen vahvuus. Pelinjohtajana jatkaa Häkämies, josta on hankala sanoa, minkä tasoinen pelinjohtaja on. En seurannut juuri viime vuonna ykköspesistä, joten on hankala sanoa. Kuulemman mukaan ei ole vakuuttanut ykköspesiksessä, joten laskee HP voimalukua.

Lähtijöitä olivat Jere Heikkinen (laina), Mikael Harju, Kaapo Kalmari, Ville Rämet ja Joosua Rättö. Muita kuin Heikkistä ja Rättöä ei tule ikävä. Jos olisivat saaneet pidettyä Heikkisen ja Rätön olisivat todennäköisesti olleet Ankkureiden yläpuolella rankingissa.

Tulijoita olivat Juho Hacklin, Waltteri Hämäläinen, Antti Kortteenperä, Aleksi Rantala ja Lauri Rönkkö. Sen lisäksi vahvistukseksi voi sanoa Henri Heikkilän paluu loukkaantumisesta. Ei pelannut viime kaudella yhtään peliä. Hankinnat olivat hyviä ja oikeisiin rooleihin. Etenijää olisi kaivannut vielä, jotta olisi ollut erinomaiset hankinnat nousijajoukkueelle.

⚾️ Pelaajabudjetti:

180 000 €

⚾️ Lyöntijärjestys

 1. Teemu Rouhiainen 2k
 2. Antti Kortteenperä 3v
 3. Henri Heikkilä 2p
 4. Juho Hacklin 3k
 5. Aleksi Rantala s
 6. Roope Koskelainen 1v
 7. Elias Lahti l
 8. Waltteri Hämäläinen 2v
 9. Erik Lahti / Perttu Toikka 3p
 10. Elmo Peltonen / Johannes Kiri
 11. Juha Leskinen
 12. Lauri Rönkkö

  Varalla: Juha Toikka (linja, vaihtajajokeri, Mico Huttunen (lukkari, etenijä), Akseli Toikka (linja, vaihtaja)

Kaksi kärkeä, joista toinen alkaa Rantalasta. Peräpäässä ei riitä oikein vaihtajia, vaikka Elias Lahti pelaa siellä. Hacklin nousee ulkopeliin, koska on ainoa koppari, joka pystyy polttamaan. Sen lisäksi kolmella vaihtaja- ja kotiuttajajokerilla ei ole hyvä pelata.

⚾️ Sisäpeli

Joukkue on hidas. Rouhiaisen pitäisi yrittää palon uhalla kentällä joka kerta, jotta on tarpeeksi juoksuvoimaa. Jos onnistuu pelaamaan samanlaisen kauden kuin Kaman huippukautena, on todella hyvä HP:lle. Etenijäjokerina Peltonen tai Kiri eivät ole kovin hyviä etenijöitä. Rantala on korkeintaan keskiverto nopea pelaaja, eikä riitä vaihtotilanne pelaaminen ykköskärkeen.

Ykköskärjessä vaihtajina ovat Kortteenperä ja Heikkilä. Kortteenperä on hyvä vaihtaja alakastin joukkueessa. Etenemisvoima ei ole riittävä, joten on erityisen tärkeä, että Rouhiainen on kaikilla keinoilla kakkosella. Numeroksi 3 ensimmäinen on ehdolla Heikkilä. Täytyy sanoa, että ei ole mitään muistikuvaa, millainen vaihtaja oli. Toinen vaihtoehto on Elias Lahti, joka lyö vasemmalta. Omaa hyvän vaakamailan lyönnin. Yksi vaihtoehto on laittaa Hacklin tai Juha Toikka pomputtamaan kakkostilaneessa.

Hacklin on hyvä vahvistus nousijajoukkueelle ja ottaa saranapelaajan paikan. Hämäläinen on toinen vaihtoehto, mutta Vallikentällä pomppu nousee hyvin. Olisi turhaa olla käyttämättä Hacklinin parasta vaihtolyöntiä. Hacklinin täytyy löytää vanha kotiuttamisvire takaisin, jotta lyövät tarpeeksi juoksuja.

Kotiuttajajokereina ovat Leskinen ja Rönkkö. Leskinen on ykköskotiuttaja, sillä löytyy hyvä vaakamaila ja on monipuolisempi kuin Rönkkö. Talvisuperissa oli vaarallinen mailassa ja ainoa varma kotiuttaja joukkueessa. Rönköllä on ollut vaikeita kausia, eikä Talvisuperi näyttänyt parhaalle. On kumuran varassa, eikä valitettavasti ollut talvella siellä päin.

Nousijajoukkueena tuskin pelaavat kakkoskärjellä paljon. Hämäläinen voi nousta numerolle viisi. Päädyin kakkoskärjen kotiuttajaksi, koska tuskin saisi tarpeeksi tilannetta ja etenijät olisivat kovin hitaita, kun tulee viimeisenä kotiuttamaan. Elias Lahtea kannattaa seurata peräpäässä.

Tilastot arviointina Ykköspesiksestä Superpesikseen:

⚾️ Tehdyt juoksut: 4.00-4.67
⚾️ Tehdyt kolmostilanteet: 10.15-11.50

⚾️ Ulkopeli

Lukkarina on Elias Lahti, joka on sarjan heikoin lukkari. Ei ole mikään surkea lukkari. On enemmän muiden lukkareiden hyvyyttä kuin Lahden heikkoutta. Syöttö ei ole vaikeimmasta päästä. Tolppa on keskiverto. Heittokäsi on ihan ok ja hakee kohtalaisesti näppejä. Tärkeässä roolissa, jotta pystyvät välttämään suoran tippumisen.

Etukentällä hääräävät Rantala ja Erik Lahti tai Perttu Toikka. Rantala on alempaa kolmannesta etukenttäpelaajissa. Ei ole selkeitä vahvuuksia eikä heikkouksia. Toisena on joko Lahti tai Toikka. Eivät ole heikkouksia, joita vastustaja voi hyödyntää. On selkeästi parempi kuin Ankkureiden etukenttä.

Linjassa on Hämäläinen, Koskelainen, Heikkilä ja Kortteenperä. Linja ei vakuuta. Kuka on johtava pelaaja? En löydä sitä. Tärkeintä on hyvä sijoittuminen ja taktisesti hyvä pelaaminen. Kunnon heittovoimaa ei löydy, joten joutuvat pelaamaan lähempänä kuin normaalisti.

Koppareina on Hacklin ja Rouhiainen. Tarvittaessa Kiri tuuraa jompaakumpaa. Hacklin nousee heittovoiman ja sisäpelin takia, vaikka heikkouksia löytyy paljon. Nopeus ja liike ei riitä. En muista, milloin viimeksi näin syöksykoppia. Jomassa tapahtui sen lisäksi kaikenlaista hölmöilyä. Rouhiaisella on hyvä liike ja nopeus. Heittokädellä ei polteta yhtään etenijää kotia. Omaa kokemusta Superpesiksestä, joka on hyödyksi. Onneksi sarjan alemmassa ryhmässä on hyvin samantasoisia koppareita, joten eivät häviä yhtään.

Tilastot arviointina Ykköspesiksestä Superpesikseen:

⚾️ Päästetyt juoksut: 8.00-9.00
⚾️ Päästetyt kolmostilanteet: 19.00

⚾️ Pelaajanosto

Kulttipelaaja Juha Leskinen on pelaajanostona. Kotiuttajajokeri, joka on tärkeässä roolissa, jotta lyövät tarpeeksi juoksuja. Talvisuperin perusteella on ykköskotiuttajajokeri. On kova peruslyönti ja siihen päälle monipuolinen lyöntivalikoima, joka avaa mahdollisuuksia eri ratkaisuihin. Melkein pitäisi ottaa kaksi kertaa kotia, jos Hacklin on purkanut vaihtotilanteen. Saumalyönnit puhkoivat saumoja talvella, joten taso riittää Superpesikseen.

Tilastot 3-kotia arviona Superpesikseen:

⚾️ Kärkilyönnit: 1.47
⚾️ Palot: 1.60
⚾️ Haavat: 0.87
⚾️ Yritykset: 3.94
⚾️ Lyöntivuorot: 4.79
⚾️ Kärjen takana palot: 1.1


Isot kiitokset ennakon kirjoittamisesta Discordin puolella vaikuttavalle nimimerkille @Ratizka, joka on tehnyt äärettömän ison työn luodessaan tämän ennakon ja antanut luvan sen julkaisemiseen.