Sarjahistorian surkeimman alkukauden pelannut Manchester United isännöi kaikkien aikojen parasta Liverpoolia

Sarjahistorian surkeimman alkukauden pelannut Manchester United isännöi kaikkien aikojen parasta Liverpoolia

päivitetty: Tiistai, 29.10.2019, 06:49

Comments: 0

Englannin jalkapallohistorian menestyneimmät seurat Manchester United ja Liverpool kohtaavat sunnuntai-iltana tarunhohtoisessa Unelmien teatterissa. Liverpool lähtee Old Traffordille suurempana voittajasuosikkina kuin koskaan aiemmin koko Valioliigan historiassa.

Seurojen pelillinen taso on kulkenut jo muutaman vuoden ajan täysin päinvastaisiin suuntiin. Viime vuosikymmeninä Valioliigaa suvereenisti hallinnut Manchester United on valahtanut kauas loiston päivistään ja sarjapisteillä mitattuna Paholaisten alkukausi on ollut sen Valioliiga-historian surkein. Liverpool ei sen sijaan ole juhlinut sarjamestaruutta lähes 30 vuoteen, mutta sen nykyjoukkuetta arvostetaan laajasti jopa koko maineikkaan seurahistorian parhaimmaksi.

Liverpoolin nykyvireestä kertoo aika paljon se, että mikäli The Reds onnistuu voittamaan sunnuntaina, sivuaa se Manchester Cityn nimissä olevaa Valioliigan perättäisten voittojen ennätystä (18). Liverpoolin kehitystä Jürgen Kloppin alaisuudessa kuvaa hyvin myös se, että merseysidelaiset ovat kokeneet viimeiseen 60:een sarjaotteluun vain kolme tappiota, joka on saman verran kuin Kloppin yhdeksän ensimmäisen sarjaottelun aikana. 

Ole Gunnar Solskjaerin käyrä Unitedissa on saksalaiskollegansa vastakohta. Solskjaerilla on nyt ennen viikonloppua kasassa 40 kilpailullista ottelua Unitedin päävalmentajana. Ensimmäisten 20 ottelun saldo oli 15 voittoa, 2 tasapeliä ja 3 tappiota ja jälkimmäisten 4 voittoa, 7 tasapeliä ja 9 tappiota.

United on kärsinyt läpi alkukauden avainpelaajiensa loukkaantumisista ja tuoreimpana nimenä loukkaantuneiden listaan lisättiin maailman parhaiten palkattu maalivahti David de Gea. Ei ihan optimaalisimmat lähtökohdat 203. North West Derbyyn.

Liverpooliin kohdistuva hypetys ja Manchester Unitedin mollaaminen on mielestämme kuitenkin jo ylihinnoittunut kertoimiin. Meidän arviomme mukaan Unitedilla on vedonlyöntimarkkinan näkemystä paremmat mahdollisuudet venyä tasaiseen ja vähämaaliseen otteluun. Tässä muutamia syitä näkemyksemme takana:

Unitedin alkuohjelma on ollut Liverpoolin ohjelmaa hankalampi

Tämän kauden tilastoja tutkiessa on syytä huomioida syksyn aikana kohdattujen vastustajien taso. Manchester Unitedin alkuohjelma on ollut sarjan keskiarvoa haastavampi, kun taas Liverpoolilla on ollut Evertonin ohella koko sarjan helpoin otteluohjelma.

Manchester Unitedin puolustuspelaaminen on sarjan eliittiä

Kesällä Manchesteriin saapuneet jättihankinnat Harry Maguire ja Aaron Wan-Bissaka ovat vahvistaneet Paholaisten puolustusta selvästi. Viime kauteen verrattuna United on esimerkiksi päästänyt peräti 30% vähemmän laukauksia 16-alueen sisältä per ottelu. Itseasiassa mikään joukkue ei ole päästänyt vastustajiaan laukomaan boksista tällä kaudella niin harvoin kuin Manchester United. Paholaiset on antanut vastustajilleen myös sarjan vähiten huippupaikkoja ja xG:llä mitattuna Unitedin puolustuspelaaminen onkin ollut Liverpoolin ohella sarjan paras.

Liverpoolilla iso ero koti- ja vieraspelaamisen välillä

Voitosta voittoon marssinut Liverpool on ollut vieraskentillä usein lähellä pistemenetyksiä. Burnleyä lukuun ottamatta Liverpool on voittanut kaikki tämän kauden vierasottelunsa yhdellä maalilla. Southamptonia ja Chelseaa vastaan Punaiset tuotti vastustajaansa vähemmän maaliodotusta, eli neljään reissupeliin Liverpool on hävinnyt xG:ssä jo kahdesti. Koko viime Valioliiga-kauden aikana Liverpool hävisi vieraspeleissä xG:ssä vain yhden kerran, helmikuussa Old Traffordilla. 

Liverpool on tällä kaudella laukonut Anfield Roadilla 60 laukausta boksista ja päästänyt vastustajansa laukomaan 17 kertaa. Boksilaukausten erotus kotona on siis +43, kun vieraspeleissä se on ollut -3. Viime kaudella Liverpoolin maaliero oli kotona +45 ja vieraissa +22. Kyseessä oli sarjan kolmanneksi suurin ero koti- ja vieraskenttien välillä. Maalimäärällisesti Liverpoolin koti- ja vieraspeleissä oli koko sarjan suurin ero, sillä Anfield Roadilla nähtiin kauden aikana peräti 3,4 maalia per ottelu ja Poolin reissupeleissä vain 2,4 maalia per ottelu.

Match-up suosii Unitedia

Manchester United on nykyään parhaimmillaan vetäytyessään matalaan puolustusblokkiin ja keskittyen vastahyökkäyksiin. Solskjaerin suojattien hitaat hyökkäykset puuroutuvat usein tehottomaksi pallon siirtelyksi puolustuslinjojen ulkopuolella. Liverpool tulee ottamaan ottelun ohjat käsiinsä myös vieraskentällä ja näin ollen United pääsee suorittamaan optimaalisinta pelityyliään.

Viimeiseen 15:een sarjaotteluun United on pitänyt 11 kertaa palloa vastustajaansa enemmän hallussa. Kaikissa näissä 11:ssä pelissä United oli vedonlyöntiyhtiöiden päätöskertoimien mukaan voittajasuosikki, mutta saldoksi jäi silti 0 voittoa, 5 tasapeliä ja 6 tappiota maalierolla 7-17. Neljässä pelissä, joissa vastustaja piti palloa enemmän halussaan, Unitedin saldo oli 3 voittoa, 0 tasapeliä ja 1 tappio maalierolla 7-3.

Liverpoolin erinomaisen laadukkaan puolustuslinjan heikoin lenkki (puolustussuuntaan) on oikean laidan Trent Alexander-Arnold. Liverpoolia vastaan on luotu tällä kaudella 56 tilannetta ja näistä peräti 50% on tullut oikealta laidalta (26,8% vasemmalta ja 23,2% keskeltä).

Manchester United on puolestaan hyökkäyksissään todella riippuvainen vasemmasta laidastaan. Viime kaudella 40,7% Unitedin tilanteista luotiin vasemmalta kaistalta, joka oli Crystal Palacen jälkeen sarjan suurin lukema. Nyt alkukauden aikana Paholaisten hyökkäykset ovat painottuneet jopa vielä enemmän vasemmalle, sillä kaikista Unitedin tilanteista 41,5% on rakennettu vasemmalta laidalta.

De Gean loukkaantuminen avaa oven maailman parhaalle kakkosmaalivahdille

Unitedin ykkösvahti David de Gea loukkasi nivustaan maaottelussa Ruotsia vastaan ja on hyvin todennäköisesti sivussa sunnuntain derbystä. Vielä muutama vuosi sitten de Geaa pidettiin yleisesti maailman top3-maalivahtien joukossa, mutta nyt espanjalaisen suoritukset ovat jo pitkään olleet Valioliigan keskiarvomaalivahtien tasoa. Viimeiseen sataan otteluun de Gea on päästänyt selkänsä taakse 115 maalia ja pitänyt nollat vain 28 kertaa.

De Gean ollessa sivussa torjuntavastuu siirtyy Sergio Romerolle, jonka statsit ovat mykistävät. Romero siirtyi Manchesteriin kesällä 2015 pelattuaan loistavasti Copa Americassa pitäen kuuteen otteluun neljä nollapeliä.

Kauteen valmistavat pre-season ottelut poislukien Romero on edustanut Manchester Unitedia 46 ottelussa päästäen keskimäärin vain 0,50 maalia / peli ja pitäen maalinsa puhtaana 28 kertaa. Suurin osa Romeron peleistä manchesterilaisten riveissä on tullut kansallisista cup-otteluista, mutta mukaan mahtuu myös Mestarien liiga- ja Eurooppaliiga-otteluita. Valioliigassa argentiinalainen on torjunut vain seitsemän ottelua, mutta pitänyt niissä nollat peräti kuudesti. Romerolta löytyy vyöltään myös yksi Eurooppaliigan finaali sekä kaksi Copa American finaalia, kaikissa nollapelit. United-vuosien aikana Romero on pelannut Argentiinan paidassa yhteensä 31 maaottelua 0,65:n päästetyn maalin keskiarvolla pitäen nollat 17 ottelussa. 

Kokoonpanotilanteet

Unitedin loukkaantumishuolet ovat helpottamassa, mutta David de Gean lisäksi joukkueen paras pelaaja Paul Pogba on kuitenkin vielä sivussa Liverpool-ottelusta. Sen sijaan elokuun lopusta saakka reisivamman takia huilannut Anthony Martial, nielurisatulehduksen sairastanut Aaron Wan-Bissaka sekä erinäisistä jalkavaivoista kärsineet Luke Shaw, Victor Lindelöf sekä Jesse Lingard ovat palanneet täysipainoisiin joukkueharjoituksiin.

Liverpoolin ykkösmaalivahti Alisson Becker on pohjevaivan jäljiltä harjoitellut joukkueen mukana jo pari viikkoa ja on todennäköisesti vihdoin avauskokoonpanossa sunnuntaina. Myös kaksi edellistä peliä loukkaantumisen takia huilannut toppari Joel Matip sekä viime pelissä iskun nilkkaan saanut Mohamed Salah ovat pystyneet harjoittelemaan. Klopp ei perjantain lehdistötilaisuudessa vielä avannut suunnitelmiaan sunnuntain avauskokoonpanon suhteen, vaan kertoi kokoonpanon muovautuvan kahden jäljellä olevan harjoituskerran jälkeen.  

Man Unitedin todennäköinen avauskokoonpano (Romero, Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Young, McTominey, Matic, Pereira, Mata, James, Rashford) kerrytti maaottelutauon aikana yhteensä 633 peliminuuttia ja lensi otteluiden takia noin 24 000 kilometriä. Liverpoolin odotettu avauskokoonpano (Alisson, TAA, Matip, Dijk, Robertson, Wijnaldum, Fabinho, Henderson, Mane, Firmino, Salah) edusti maitaan kentällä 941 minuuttia ja lensi 89 000 kilometriä.

Keskinäiset kohtaamiset

Klopp ei ole ikinä voittanut Old Traffordilla ja Liverpoolinkin edellinen voitto on maaliskuulta 2014. Solskjaerin Man United on kohdannut Kloppin Liverpoolin vain yhden kerran. Kyseessä oli tuo viime helmikuun taisto Unelmien Teatterissa, joka ei totisesti noussut vastaamaan odotuksia. 0-0 päättyneessä ottelussa kirjattiin xG-lukemat 0,47 – 0,41 ja Liverpool sai ottelussa ainoastaan yhden laukauksen kohti Unitedin maalia. Kokonais-xG 0,88 oli koko viime kauden kolmanneksi pienin kaikki kauden 380 ottelua huomioiden. Ainoastaan Newcastle - Fulham sekä Cardiff - Huddersfield otteluissa jäätiin pienempiin maaliodottamiin.

Kloppin Liverpool on kohdannut Manchester Unitedin kilpailullisissa otteluissa yhteensä yhdeksän kertaa ja otteluissa on nähty keskimäärin 1,56 maalia.

Peli-idea

Kuten todettua, Liverpool on myös meidän arvioillamme ottelun selkeä voittajasuosikki, mutta vedonlyönnillinen value löytyy mielestämme vähämaalisuudesta sekä kotijoukkueen venymisestä tasaiseen otteluun.

Kommentit (0)