NHL läntinen konferenssi finaali

Läntisen konferenssin finaalissa kohtaavat lännen ykkönen Dallas Stars ja kauden alussa rämpinyt Edmonton Oilers.

Joukkueiden tie konferenssifinaaliin

Avauskierroksella Dallas pudotti hallitsevan mestari Vegasin lukemin 4-3. Vegasin voitettua molemmat vieraskentällä pelatut ottelut, Dallas osoitti luonteenlujuutta nousemalla parista jatkoon.
Toisella kierroksella kaatui pelinopea Colorado lukemin 4-2, molemmat joukkueet voittivat kertaalleen toisensa jatkoajalla. Colorado sarjan edetessä Dallas keskittyi tarkasti vain puolustamaan Nathan Mackinnonin kärkiketjua. Texasilaisjoukkue pysyi tiiviisti ja varovaisesti omalla alueella, mistä pelaajat nostivat irtokiekot varmasti pleksin kautta tai roikkukiekoilla alueelta ulos. Samaa voi olla luvassa myös Edmonton sarjassa. Tämä toteutuu melko varmasti, mikäli McDavid ja Draisaitl ovat kentällä samaan aikaan.

Sekä Coloradon että Dallasin loukkaantumistilanne meni sarjassa melko tasan Hintzin ja Nichushkinin jättäessä pelit kesken. Dallasin maalivahti Jake Oettinger on parantanut, mitä pidemmälle ottelusarjat ovat edenneet.

Edmonton kaatoi avauskierroksella lopulta selvin numeroin Los Angelesin 4-1. Los Angeles voitti ainoan ottelunsa jatkoajalla. Toisella kierroksella kaatui tiukan taistelun jälkeen hienon kauden pelannut Vancouver Canucks 4-3 lukemin. Edmonton oli Vancouver-sarjassa jo 3-2 tappiolla, mutta niin vain Oilers kampesi itsensä lännen finaaliin. Ottelusarjan aikana Edmonton joutui vaihtamaan aloittavaa maalivahtia ykkösmaalivahti Stuart Skinnerin haparoitua. Lopulta Skinner torjui kaksi viimeisintä ottelua vakuuttavasti.

Seuraa heitä

🏒 Wyatt Johnston #53

Wyatt Johnston

Todellista läpimurtokauttaan pelaava 21-vuotias oikealta laukova kanadalainen keskushyökkääjä. Dallas Starsin ensimmäisen kierroksen varaus vuodelta 2021. Johnston teki tämän kauden 82 runkosarjan ottelussa 32+33=65 pistettä, jolla irtosi joukkueen sisäisen pistepörssin kolmossija. Playoffeissa Johnston on tehnyt 13 pelaamassaan ottelussa 7+4=11 pistettä. Roope Hintzin loukkaannuttua Johnston on nostettu joukkueensa 1.sentteriksi.

🏒 Evan Bouchard #2

Evan Bouchard

24-vuotias kanadalainen oikealta laukova puolustaja. Bouchard tunnetaan hyvistä kiekollisista taidoistaan ja kovasta laukauksestaan. On hyvän syöttötaitonsa ja laukauksensa ansiosta ylivoimalla parhaimmillaan. Muodostaa Mattias Ekholmin kanssa yhden NHL:n parhaista puolustajapareista. Teki kuluneella runkosarjakaudellaan 81 pelaamassaan ottelussa 18+64=82 pistettä. Puolustajien pistepörssissä tehoilla irtosi neljäs sija heti Quinn Hughesin, Cale Makarin ja Roman Josin jälkeen.
Bouchard on tehnyt tämän kauden playoffeissa 5+15=20 pistettä, jolla irtoaa kolmospaikka heti Draisaitlin 24 pistettä ja McDavidin 21 pistettä jälkeen.

Arvio ottelusarjasta

Tuloksellisesti heikosti kauden aloittanut ja marraskuussa valmentajaa vaihtanut Edmonton Oilers on tehnyt kovan nousun päästäkseen tähän pisteeseen. NHL:ssä vielä kokemattomalla päävalmentaja Kris Knoblauchilla on paljon voitettavaa ottelusarjassa. Edmontonin on onnistuva joukkueena täydellisesti, jotta monipuolisen Dallasin kaataminen onnistuu.
Dallas onnistui Coloradoa vastaan hyvin päävalmentaja Peter DeBoerin laatimassa pelisuunnitelmassa. Tähtipelaajia vastaan Dallas pelasi paikoittain jopa tylsääkin oman alueen puolustamista ja keskittyi vain kiekon purkamiseen ulos alueelta. Kiekko purettiin alueelta voimalla pleksin kautta tai roikku kiekoilla. Samanlaista suunnitelmaa käytetään luultavasti myös McDavidin ja Draisaitlin ketjuja vastaan.

Dallas on kunnostautunut erityisesti kiekkojen blokkauksissa. Playoffien kahdeksan eniten blokkaavan pelaajan joukossa on peräti neljä Dallas puolustajaa: 1.) Chris Tanev 58 kpl, 3.) Thomas Harley 40 kpl, 5.) Esa Lindell 31 kpl ja 8.) Miro Heiskanen 29 kpl. Erityisesti puolustajapari Tanev – Lindell on kunnostautunut vastustajan pimentämisessä. Chris Tanev hankittiin siirtorajalla Calgarystä juuri tätä roolia varten ja mies on onnistunut työssään loistavasti.
Edmontonin pitäisi iskeä erityisesti Dallasin 3.puolustajapariin. Siellä Alex Petrovic on noussut korvaamaan epävarmasti esiintynyttä Nils Lundqvistia. Pitkään DeBoer kuormitti viittä parasta puolustajaansa ja Lundqvist kävi jäällä vain hajavaihtoja. Jani Hakanpään tervehtyminen olisi Texasilaisjoukkuelle tärkeä lisä, mutta hänen paluuaikataulunsa on hämärän peitossa.

Käsivammasta toipuvan Roope Hintzin (day-to-day) pelaaminen nostaisi Dallasin pelivoimaa. Alustavasti Hintz on sivussa ainakin sarjan avausottelut. Kotietua nauttiva ja leveämmän pelaajamateriaalin omaava Dallas Stars on niukka suosikki menemään Stanley Cup-finaaliin. Dallasilla on myös lepoetu Edmontonia vastaan, mutta sarjan avausottelussa pitempi pelitauko voi olla myös haitta. Suomalaisittain Dallasin finaalipaikka olisi hieno asia. Miro Heiskanen, Roope Hintz, Esa Lindell ja Jani Hakanpää olisivat tämän ainutlaatuisen kokemuksen ansainneet.

Dallas Starsin todennäköinen kokoonpano

🏒 Hyökkääjät:
Robertson – Johnston – Stankoven
Marchment – Duchene – Pavelski
Benn – Seguin – Dadonov
Steel – Faksa – Smith

🏒 Puolustajat:
Harley – Heiskanen
Lindell – Tanev
Suter – Petrovic

🏒 Maalivahdit:
Oettinger – Wedgewood

Extrat: Lundqvist, Dellandrea.
Loukkaantuneet: Hintz, Hakanpää.

Edmonton Oilersin todennäköinen kokoonpano

🏒 Hyökkääjät:
Nugent-Hopkins – McDavid – Hyman
Holloway – Draisaitl – Kane
Foegele – McLeod – Ryan
Janmark – Carrick – Brown

🏒 Puolustajat:
Ekholm – Bouchard
Nurse – Desharnais
Kulak – Ceci

🏒 Maalivahdit:
Skinner – Pickard

Extrat: Perry, Gagner, Erne, Broberg, Stecher.
Loukkaantuneet: Henrique.

NHL otteluohjelma

Perjantai 24.5. 3:30
Sunnuntai 26.5. 3:00
Tiistai 28.5. 3:30
Torstai 30.5. 3:30
(Lauantai 1.6. alkamisaika ilmoitetaan myöhemmin)
(Maanantai 3.6. alkamisaika ilmoitetaan myöhemmin)
(Keskiviikko 5.6. alkamisaika ilmoitetaan myöhemmin)
() tarvittaessa.

Lähteet:
NHL.com
Evolving-hockey.com
Eliteprospect.com

Artikkelin on meille tuottanut Ylikertoimen käyttäjä Tenkrat, jonka viesteihin voit tutustua keskustelupalstamme puolella sekä twitterissä. Etusivuiltamme löydät vedonlyöntibonukset ja pelivihjeitä NHL:n pudotuspeliotteluihin löydät suoraan foorumiltamme.