Pyysimme Kari Linnalta haastattelua koskien Jorma Vuoksenmaan Twitter-viestejä ja Kari Linna suostui sellaisen antamaan.

EDIT: Jorma Vuoksenmaan vastine tähän Kari Linnan haastatteluun löytyy TÄSTÄ.

Kaikki Jorma Vuoksenmaan kommentit Twitteristä (kursiivilla).

📣 Kari Linna (kuvassa), sinut tunnetaan oululaisena varsin menestyneenä ravi- ja urheiluvedonlyöntianalyytikkona. Viime aikoina olemme saaneet sosiaalisesta mediasta lukea melkoista ryöpytystä Jorma Vuoksenmaalta suuntaasi. Haluaisitko kertoa omat mielipiteesi siitä mistä on kysymys?

Kari Linna: Kiitos kyllä. Olen jättänyt ne toistaiseksi omaan arvoonsa luottaen ihmisten arvostelukykyyn. Mutta kun viestittely on jatkunut vuosien ajan eikä loppua näy ja viestit leviävät kymmenille tuhansille silmäpareille, on ehkä aika oikaista virheellisiä väittämiä.

Jorma Vuoksenmaa Twitterissä: -En tehnyt #MOT :n seurantaa. Enkä tilannut tätä. Ehkä oululainen #ravit #betsit ammattilainen”, joka tekee tutkintapyyntöjä ja haasteita? 🙂

📣 Mitä mieltä olet yllä olevasta Vuoksenmaan twiitistä? Olitko sinä tämän seurannan takana?

Kari Linna: En ollut. En ole ollut koskaan missään yhteydessä MOT-ohjelmaan. En myöskään ole koskaan tehnyt yhtään tutkintapyyntöä kenestäkään. Tämä on täysin virheellinen väittämä. Kysymyksessänne oleva Jorma Vuoksenmaan twitter-viesti oli se viimeinen pisara, jonka jälkeen pyysin häntä lopettamaan minuun kohdistuneen Some- ja sähköpostihäirinnän. Seuraus oli päinvastainen. Virheellisiä väittämiä sisältänyt viestitulva minua kohtaan jatkui ja voimistui.

Jorma Vuoksenmaa Twitterissä: Kun Linna plagiointi-syytteessään yritti saada median julkaisemaan”tiedotteen”,vain Ylikerroin ja nimeään häpeävien Ravia.fi julkaisi #ravit

📣 Tämä ravivihjeiden taannoinen plagointi on noussut uudelleen julkisuuteen. Mitkä ovat mietteesi siitä nyt?

Kari Linna: Kuulin ilokseni, että meillä oli vastikään samaan T76-lähtöön eri varmat. Näin ollen voin pitäytyä yhä viimeisimmässä lausunnossani, että koska asian julkistamisen jälkeen (tammikuussa 2011) häiritseviä samankaltaisuuksia ei ole enää vihjeissä esiintynyt, meillä ei ole toistaiseksi uutta raportoitavaa.

Jorma Vuoksenmaa Twitterissä -Myöhemmin Linna on lähestynyt TV-tuottajia saadakseen minut pois TV-ohjelmista.

📣 Olemme myös saaneet lukea, että olet pyrkinyt pitämään Vuoksenmaan poissa televisiohaastatteluista? Mitä tämä tarkoittaa?

Kari Linna: Vaikka tunnen paljon TV-ihmisiä, ei minulla ole tekemistä sen kanssa, kenet kulloinkin pyydetään haastateltavaksi.

Jorma Vuoksenmaa Twitterissä: -Kari teki äskettäin kantelun antamastani lehtihaastattelusta Julkisen Sanan Neuvostoon

📣 Julkisen sanan neuvosto? Oletko tehnyt kantelun julkisen sanan neuvostoon?

PÄÄTÖS: http://www.jsn.fi/paatokset/5668-sl-14/?year=2015

Kari Linna: En ole koskaan ollut missään tekemisissä JSN:n kanssa. Täysin paikkansa pitämätön väite jälleen kerran.  

Jorma Vuoksenmaa Twitterissä: -Ei pitäisi antaa valehtelijalle hänen kärkkymäänsä huomioarvoa,mutta nyt pakottavat.Kari Linna osti minulta Voittolinjan 12,5% rojalteilla..

Jorma Vuoksenmaa Twitterissä: -..kaikista tulevista myynneistä. Linna petti sanansa. Jätti maksamatta. Oli mailannut kerjätessään ”kohtuullistamista” ”kunniotan sopimusta”

Jorma Vuoksenmaa Twitterissä: -Ja @LinnaKari : ymmärrän, että jouduit kiusaukseen. 250.000€ on paljon. Olet upea isä, #ravit idealisti. Kaikkea hyvää! #Kaerpat #liiga

Jorma Vuoksenmaa Twitterissä -Vuosi sitten toukokuussa annoin yksipuolisesti anteeksi Kari Linnalle, vaikka 250.000 petos ja ”plagioinnissa” menettämäni maine sattuivat.

Jorma Vuoksenmaa Twitterissä: -On inhimillistä, että Linna petti sanansa ja jätti 12,5% Voittolinjan rojaltit maksamatta. 1/4 miljoona on paljon rahaa.

📣 Sitten se tärkein. Jorma Vuoksenmaa syyttää sinua useaan otteeseen twiiteissään huijariksi, sopimusten pettäjäksi sekä ihmiseksi, joka iskee selän takaa. Mitä mieltä olet näistä asioista?

Kari Linna: Olen seurannut raveja 35 vuotta ja pelannut niihin aktiivisesti vuodesta 1982 alkaen. Taitoni kehittyivät ja muutaman vuoden päästä olin voittava pelaaja. Koulujen ja opiskelujen jälkeen elätin itseni pelkästään ravipeleillä, näytin itselleni ja läheisilleni, että pystyn siihen. Samoihin aikoihin olin myös avustajana Hevosurheilussa ja Viisi Oikein (nyk. 7 Oikein) lehdessä, mutta näillä ei ollut isoa taloudellista merkitystä. Elämiseen raha tuli pelistä. Olin paitsi voittava pelaaja, myös itseni sillä elättänyt. Vuoksenmaan twiiteissään myös esittämä väite, että hän olisi opettanut minut, on virheellinen.  

Hain ja pääsin lehti-ilmoituksen perusteella hommiin Voittolinjalle elokuussa 1990. Tätä ennen en tuntenut Vuoksenmaata. Palkka oli tuhat markkaa kuussa ja lomaoikeus kaksi viikkoa vuodessa (pidettävä marraskuun ja maaliskuun välissä).

Voittolinja kehittyi nopeasti alansa markkinajohtajaksi. Työntekijöinä olivat minut ohella myös muun muassa Mauri Palonen, Pekka Pervitin, Ilpo Rannikko, Tero Salo ja Mika Salo.

Vuonna 1994 siirryin ESBC:lle ja olin nopeasti urheiluvedonlyönnin vastaava. Alaiseni olivat John Cederberg, Mika Sven ja Jari Haanniemi. ESBC takoi siihen aikaan kovaa tulosta, sekä taloudellisesti että asiakkailleen. Pitkävedossa oli triplavaatimus ja vain 80 % palautettiin pelaajille. Silti palautuksemme oli parhaimmillaan 145 % julkisella seurannalla. Vihjatut pelit laitettiin exceliin ja seuranta lähettiin kaikille halukkaille. Siihen aikaan ei ollut nettiä, eli piti laittaa tuloste kirjekuoreen, nimi ja postimerkki päälle ja kuori postiin. Tästä oli aikamoinen vaiva ja työajan kuormitus, mutta olen aina pitänyt seurannan julkaisua hyveenä. Siksi satojen seurantamme sisältäneiden kirjeiden kuskaaminen Töölön postiin oli itsestäänselvyys.

Jäin pois ESBC:ltä kesällä 1998 ja samana syksynä ostin Voittolinjan liiketoiminnan. Se oli muutamassa vuodessa surkastunut murto-osaan verrattuna siihen aikaan, kun itse olin ravipuolella töissä.

Kauppakirjaan merkitty kauppahinta oli 39.000 markkaa (n. 6500 euroa, jatkossa luvut muutettu euroiksi), mikä oli vajaa 20 % liiketoiminnan liikevaihdosta. Ravivihjepalvelun liikevaihto v. 1998 oli n. 35.000 euroa. Liiketoiminnan muiden kulujen jälkeen minulle jäi palkkoihin sivukuluineen n. 14.000 euroa vuodessa ja bruttopalkkoihin n. 10.000 euroa. Tästä itselleni jäi n. 830 euroa /kk bruttopalkkaa ja siitä kun otetaan verot pois, niin jo yhdeksänkymmenluvun lopulla olisin pärjännyt paremmin työttömyyskorvauksella.

Vajaassa kymmenessä vuodessa nostin liikevaihdon lähes kymmenkertaiseksi lähtötilanteesta. Hinta oli kova, en alkuvuosina pystynyt nostamaan palkkaa ja rojaltia oli maksettava bruttomyynnistä, vaikka yritys teki tappiota. Käytin elämiseen ja näihin kuluihin aiempia ja silloisia pelivoittojani. Vasta vuosien kovan työn jälkeen oltiin tilanteessa, jossa yritys maksaa työntekijöilleen palkkaa ja omistajakin pystyi oman toimeentulonsa yrityksestä ottamaan. Tämän lisäksi voittoakin kertyy jonkin verran vuosittain.

ESBC oli vuosi toisensa perään saanut rojaltia 12,5 % lisättynä arvonlisäverolla ravivihjepalvelun bruttomyynnistä ja kymmenen vuoden aikana rojaltia on maksettu n. 200.000 euroa.

Voittolinjan maksamat rojaltit ESBC:lle:

1999      5239,59 €   (Voittolinjan tulos oli 13.727,84 € tappiollinen)

2000   15.254,71 €

2001   19.267,85 €

2002   22.783,12 €

2003   25.805,09 €

2004   25.404,87 €

2005   18.154,44 €

2006   25.360,01 €

2007   23.287,92 €

2008   15.107,23 €

YHTEENSÄ     195.664,83 €

Yhtään rojaltia ei siis jäänyt maksamatta.

Kun tätä summaa vertaa lähtötilanteeseen, jolloin liikevaihto oli n. 35.000 euroa ja kauppahinta n. 6500 euroa, niin kauppahinta oli tullut maksettua 30-kertaisesti verrattuna kiinteään kauppahintaan ja 6-kertaisesti verrattuna kaupantekohetken liikevaihtoon. Minä lakia tuntemattomana olin kuitenkin tällaiseen kohtuuttomaan ja yleisestä käytännöstä poikkeavaan kontrahtiin suostunut.

Rojaltiasia olisi pitänyt viheltää poikki jo vuosia aikaisemmin. Kun kehitin hevosvihjeliiketoiminnan lähes kymmenkertaiseksi lähtötilanteesta, se on ainoastaan omaa ansiotani. Näistä maksetuista ja länsimaiselle yritystoiminnalle epänormaalin suurista rojalteista ESBC:n tulee olla erittäin tyytyväinen, sillä ESBC:n ei tarvinnut tehdä yhtään mitään Voittolinjan liiketoiminnan kehittämisen eteen.

Liiketoimintakauppoihin kytketään yleensä lisäkauppahinta, joka on sidottu muutaman seuraavan vuoden tulokseen tai liikevaihdon kehitykseen, kuitenkin määräaikaan ja sen jälkeen ostaja ”poimii liiketoiminnan tuottamat hedelmät”, mikäli on onnistunut liiketoiminnan jatkamisessa ja sen kehittämisessä.

Voittolinjan viesti vuonna 2008 – yli miljoonan markan rojaltien jälkeen – oli tiivistettynä: rojaltia ei enää makseta, sillä se katsotaan kohtuuttomaksi. Voittolinja hyväksyi sen, että viimeiset vuodet on maksettu kohtuuttomasti rojaltia, koska siihen ei ollut ymmärretty puuttua.

Jorma Vuoksenmaa ei suostunut rojaltin kohtuullistamiseen piirunkaan vertaa, joten ainoa mahdollisuus saada oikeutta oli hakea sitä lainoppineiden avulla. Riita-asiaa selviteltiin Helsingin käräjäoikeudessa, jossa ”pöydällä” oli molempien osapuolien kanteet. Asian käsittely päättyi maaliskuussa 2010 tehtyyn molempien osapuolien hyväksymään Sovintosopimukseen.

Sain sopimukseen liittyen Jorma Vuoksenmaalta sähköpostin: ”Yksi iso sana. Kari, kiitos. Kunnioittaen, Jorma ja perhe”, sekä Vuoksenmaan asianajaja Marko Monoselta 25.3.2010 sähköpostin: ”Hei, Vahvistan, että maksunne näkyy meidän asiakasvaraintilillä ja koska käräjäoikeus on nyt vahvistanut sovintosopimuksen, niin asia on nyt loppuun käsitelty. Yst.terv. Marko Mononen”.

Olen maksanut kaiken eurolleen – 195.664,83 € – saanut siitä sekä Vuoksenmaan kiitoksen että Monosen kuittauksen.

📣 Eikö asian olisi siten pitänyt päättyä tuohon sopimukseen vai miten sitä voi tulkita?

Kari Linna: Olisi pitänyt, tietenkin. Viittaan Monosen sanoihin ”asia on loppuun käsitelty”. Mutta niin ei käynyt. Tämän jälkeen ilmenneet – vuosikausia jatkuneet – väitteet valehtelusta, pettämisestä ja ”pystyn jättämisestä” ovat virheellisiä ja äärettömän loukkaavia. Erityisen ikäviä ovat hänen kommenttinsa liittyen perheeseeni ja lapsiini.

Oma lukunsa on vielä se, että kävimme Vuoksenmaan aloitteesta yrityskauppa-asiantuntija Sami Helanderin välityksellä lukuisia neuvotteluja Voittolinjan liiketoiminnan myymisestä takaisin Vuoksenmaalle. Vuoksenmaa kysyi ja sai hyvin yksityiskohtaisia tietoja Voittolinjan asioista, myynneistä, työntekijöistä, avustajista, asiakasrekisteristä, sopimuksista jne. Vuoksenmaa ei kuitenkaan enää palannut neuvotteluihin keväällä 2010, vaan perusti pian oman ravivihjepalvelun.

Jorma Vuoksenmaa Twitterissä: -Nyt TÄRKEIN: Kari Linna yrittää estää #ravit kimppani @Fintoto :n sivuilla, vaikka ne ovat tuoneet Suomen raviurheilulle yli 100.000€.

📣 Kari Linna, oletko pyrkinyt estämään Jorma Vuoksenmaan ravikimppoja Fintotolla?

Kari Linna: Harkitessani oman yhteistyöni jatkoedellytyksiä Fintoton kanssa, kysyin heiltä miten on mahdollista, että (monopoliyhtiö) Fintoto suosii julkisesti yksittäistä yrittäjää, tätä nimeltä mainitsematta. Ja edelleen, jos tällainen toimintamalli on heidän mielestään ok, miten aikovat varmistaa jatkossa sen, että antavat oikeudenmukaisen ja tasapuolisen mahdollisuuden muillekin osallistua kampanjoihinsa.

Lopuksi: olen tässä haastattelussa osoittanut vääriksi Jorma Vuoksenmaan väittämiä, ja jos uusia sellaisia vielä ilmenee, joudun harkitsemaan muita toimenpiteitä. Toivon, että haastattelun perusteella ihmiset osaavat sijoittaa nämä ja mahdolliset uudet minuun kohdistuvat väitteet oikeaan viitekehykseen.

Ylikerroin.com on pyytänyt Jorma Vuoksenmaalta vastinetta tähän Kari Linnan kirjoitukseen. Ylikerroin.com julkaisee Jorma Vuoksenmaan vastineen, jos sellaisen häneltä saamme.

Katso myös nämä tarjoukset

Vedonlyöntibonus: 100 % ilmaisveto 100 € saakka

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Panosta talletus 5x, saat 100 % ilmaisvedon Minimikerroin single 1,5, yhdistelmät 1,7 Kierrätysaikaa 14 vrk
Vedonlyöntibonus: Jopa 50 € riskitön veto + jopa 75 € alennusveto!
Bonusehdot
Vain uusille asiakkaille Luo pelitili Optibetile Talleta vähintään 20€, ja panosta vaadittu summa urheilutapahtumiin. Saat JOPA 125€ alennusvedon ja riskittömän vedon muodossa. Täydelliset säännöt & ehdot löytyvät Optibetin sivuilta.

Bonus vedonlyöntiin: 100 % 50 €

Bonusehdot

Vain uusille pelaajille

Bonus + talletus tulee kierrättää 15 kertaa ennen kotiutusta Minimikerroin kierrätyksessä 1,9 Kierrätysaikaa 60 päivää

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 50 € saakka

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Talletus + Bonus tulee kierrättää 15 kertaa ennen kotiutusta Minimikerroin kierrätyksessä 1,9 Kierrätysaikaa 60 päivää

Vedonlyöntibonus: Ilmaisvetoja, joka viikko

Bonusehdot

 

Ei talletusbonusta, mutta vaihtuvat ilmaisvetotarjoukset joka viikko

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 100 € asti

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Bonus on kierrätettävä vähintään 8x. Minimikerroin kierrätyksessä on 1.80. Maksimipanos bonuksella pelatessa on 10 €. Kierrätysaikaa on 30 päivää.

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 100 € asti

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Kierrätysvaatimus on 5x (talletus+bonus) Kierrätysaikaa on 60 päivää. Minimikerroin kierrätyksessä on 1.50.

Vedonlyöntibonus: 20 € ilmaisveto

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Minimikerroin 1,5. Tarjous voimassa 30 päivää.

Bonukset ovat vain uusille asiakkaille.