Perusprinsiipit joukkueen luontiin

Perusprinsiipit joukkueen luontiin

päivitetty: Perjantai, 27.11.2015, 01:03

Comments: 0

Fantasy-manageroinnissa on paljon samoja piirteitä kuin tavallisessa urheiluvedonlyönnissä. Katsomalla pelejä ja ymmärtämällä joukkue- ja pelaajakohtaisia tilastoja pääsee mukavasti alkuun. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, miten päästä nopeasti sisälle vaikkapa itselle hieman vieraampaankin sarjaan.

Kierroskohtaisissa kilpailuissa kannattaa aivan ensimmäisenä lähteä liikkeelle otteluiden voimasuhteista. Vedonvälittäjät tarjoavat otteluiden vedonlyöntikertoimillaan hyvän lähtökohdan siitä, minkälaisia otteluista odotetaan muodostuvan. Näiden voimasuhteiden avulla löydät potentiaalisimmat joukkueet, joiden odotetaan joko pitävän maalinsa puhtaana (maalivahdit & puolustajat) tai kenestä odotetaan maalikarkelojoukkuetta (keskikentät & hyökkääjät).

Hyökkääjät

Hyökkääjien pisteet kertyvät pääasiassa maaleista. Parhaat valinnat löytyvät joukkueista, jotka pelaavat varsin yleisesti käytössä olevalla 4-2-3-1 muodostelmalla. Syy tähän on hyvin yksinkertainen: yhden keskushyökkääjän taktiikassa valitsemasi pelaaja on aina hyökkäyspelin keskiössä ja pelinrakentelun ykköskohde. Useampaa hyökkääjää peluutettaessa maalitkin todennäköisesti tulisivat jakaantumaan enemmän joukkueen hyökkääjien kesken.


Toinen huomionarvoinen asia on, että suursuosikit (tai suosikit yleensä) takovat murskalukemia taululle huomattavasti useammin kotikentällään kuin vieraissa. Syyt tähänkin ovat selkeitä, sillä kotiyleisö usein tuo ottelun ratkeamisenkin jälkeen motivaatiota jatkaa maalientekoa. Vieraskentällä tyydytään helpommin vallitsevaan tilanteeseen.

Keskikenttäpelaajat

Keskikenttäpelaajienkin kohdalla maalit näyttelevät suurta roolia pääsyssä korkeisiin pistemääriin. Erona hyökkääjiin on vain se, että keskikenttäpelaajat ovat huomattavasti useammin maalien syöttäjinä kuin itse tekijöinä. Tavallisesti vain hyvin harvat keskikenttäpelaajat kykenevät yli 10 maalin kausiin. Kaudessa pelataan usein lähemmäs 40 ottelua, niin se tarkoittaa että parhaatkin keskikenttäpelaajat tekevät maalin vain noin joka neljännessä ottelussa.

Käytännössä keskikenttäpelaajien pisteet syntyvätkin maaliin johtaneista syötöistä, joten tavoite on löytää joukkueen pelintekijät tai laiturit, joiden kautta hyökkäyspeliä useimmiten pelataan. Samoin joukkueiden erikoistilanteiden antajat ovat usein keskikenttäpelaajia. Vapaapotkujen, kulmien ja rankkareiden antajat ovat usein hyviä valintoja fantasy-peleihin - olivat ne sitten keskikentältä tai hyökkäyksestä. Samoin kannattaa kiinnittää huomiota pelaajien ilmoitettuihin pelipaikkoihin. Joskus pelaaja saattaa olla merkitty keskikentälle, vaikka todellisuudessa rooli vastaa lähes samaa kuin hyökkääjällä.


Keskikenttäpelaajien kohdalla kannattaa sen sijaan välttää ottamasta mukaan joukkueiden puolustavia pelaajia. Tämä on toki huomioitu jo hinnoissakin, mutta heille hyökkäyspään pisteet ovat tavallisesti harvinaisia, joten yleensä huonommankin joukkueen hyökkäävä pelaaja on parempi valinta.

Puolustajat

Puolustajien menestyksen salaisuus ovat nollapelit. Puolustajat saavat nollapeleistä samat pisteet kuin hyökkääjä tehdyistä maaleista, joten puolustajien valinnallakin on tärkeä merkitys. Ideaalitilanteessa parhaita valintoja olisivatkin tiukasti puolustavien joukkueiden puolustajat. Hurlumhei-joukkueet voivat päästää helposti niin paljon maaleja, että puolustajat jäävät lopulta pisteittä, vaikka ottelu päättyisikin sen voittoon.

Kahden tasaisen ja vahvasti puolustavan keskikastin joukkueen kohtaaminen voi olla hyvin otollinen vähämaaliselle pelille. Tällaisessä ottelussa puolustajat voivat kerätä helposti enemmän pisteitä kuin jossain toisessa ottelussa maaleitta jäänyt kärkimies. Ei siis todellakaan kannata aliarvioida puolustajien merkitystä.

Maalivahdit

Maalivahtien kohdalla pätevät pitkälti samat asiat kuin puolustajien. Tärkein yksittäinen tekijä on nollapelit, sillä maalivahtien maalit ja syötöt ovat erittäin harvinaisia. Tästä syystä parhaat maalivahdit ovat yleensä kärkiseuroista, sillä niiden vahva puolustuspelaaminen riittää tuottamaan nollapelien kautta pisteitä maalivahdeille.

Maalivahdit saavat pisteitä myös torjunnoista, mutta tämä on hieman harhaanjohtavaa. Käytännössä mitä enemmän laukauksia maalivahti saa torjuttavakseen, niin sitä todennäköisempää on, että maaleja myös livahtaa selän taakse pienentämään pistemäärää. Torjuntamäärät eivät siis ole fantasytilastoista kovinkaan tärkeässä roolissa.

Managerit

Kauden aikana on tavallista, että moni seura vaihtaa manageriaan. Useasti managerinvaihdokseen ajautuneet joukkueet ovat puolustaneet huonosti ja päästäneet paljon maaleja. Jos uusi manageri onnistuu tilkitsemään joukkueen puolustusta, voivat sen maalivahti ja puolustajat olla arvokkaita osia fantasyjoukkueessasi. Pelkät tilastot tai aiemmin kerätyt pistemäärät eivät enää kerrokaan riittävän tarkasti,miten pisteitä tulee kertymään tulevaisuudessa. Tällä tavoin voit saada hyvää etua kanssapelaajiisi!

Kommentit (0)