Veikkauksen sosiaalisessa mediassa pyörivä mainos aiheuttanut runsaasti närkästystä

Veikkauksen sosiaalisessa mediassa pyörivä mainos aiheuttanut runsaasti närkästystä

päivitetty: Torstai, 19.09.2019, 13:21

Comments: 0

Veikkauksen sosiaalisessa mediassa pyörivä Keno-rahapelimainos on aiheuttanut paljon närää ja jälleen on kyseenalaistettu Veikkauksen vastuullisuutta mainonnassa. Mainoksessa verrataan Kenon päivittäistä pelaamista vastaavanlaiseen päivärutiiniin siinä kuin kahvilla käyntiäkin. Moni on pitänyt Veikkauksen mainosta hyvin epäsopivana rahapelien mainostamiseen, kun Veikkauksen monopolin ensisijainen tehtävä ja monopolin oikeutus on ensisijaisesti peliongelmien ehkäisy. Kyseinen Kenon mainos antaa sen sijaan kuvan, että rahapelaaminen olisi aivan normaali osa suomalaisten arkea.

 

Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikosken mielipide mainoksesta oli seuraava ” Sympaattinen mainos hyvästä tuotteesta ja kahvikupin ääressä voi hieman unelmoidakin.”

Suomessa peliongelmaisia on noin 125 000 - 130 000 ja suorasti tai epäsuorasti peliongelmista kärsiviä ihmisiä yhteensä lähes miljoona. Yhtenä selkeänä rahapeleihin liittyvistä ongelmista on pidetty Suomen rahapelikulttuuria, jossa jo nuoresta lähtien opitaan, että rahapelit kuuluvat luonnollisena osana tämän maan arkeen ja eikä siinä olisi mitään merkillistä tai poikkeavaa, että käytännössä jokainen kauppa ja kioski ovat rahapelikoneidensa kanssa kuin minikasinoita. Tätä kautta lapsetkin oppivat jo nuorina ns. ”maan tavoille”, kun rahapeliautomaatteja tai mainontaa jokapäiväisessä katukuvassa on mahdotonta välttää. Esimerkiksi kolikkopelit ovat sen luokan ongelma monelle peliongelmaiselle, että tämän vuoksi jo kaupassa käyntikin on usein lähes mahdotonta, kun riippuvaista pelikoneet vetävät puoleensa kuin magneetti. Rahapeliongelmat johtavat mielenterveys- ja velkaongelmiin sekä pahimmassa tapauksessa, jopa itsemurhaan.

 

Veikkaus taas vahvasti puolustaa asemaansa, vedoten heidän sloganiin ”Suomalainen voittaa aina” ja heidän strategiansakin on tuottojen maksimoiminen ja tärkein asiakasryhmä ”target-ryhmä” on jo nyt eniten kuukaudessa häviävät pelajat, kuten seuraavasta artikkelista käy hyvin ilmi: https://www.talouselama.fi/uutiset/veikkaus-pyrkii-kasvattamaan-nettipelaajiensa-tappioita-jattisummilla-nimesi-parhaiksi-asiakkaiksi-keskimaarin-700-kk-haviavat/990fb688-b329-3d09-8894-8a88a75f242b

 

On totta, että Veikkaus saa myös paljon hyvää aikaiseksi pelaajilta vuosittain tienaamalla lähes kahden miljardin euron summalla, joista voi hyvin ottaa esimerkiksi nuorisourheilun tukemisen, mutta rahaa jaetaan myös paljon muuhunkin kuten politiikkaan puoluetukina jne. Edunsaajat luonnollisesti yhdessä kuorossa tukevat Veikkausta, sillä niin monen järjestön olemassaolo lepää täysin Veikkauksen tukien varassa. Onko Veikkauksen hyvät tarkoitukset sen arvoisia, että Suomessa on reilusti yli 100 000 ongelmapelaaja ja yhteensä lähes miljoona ihmistä, jotka suorasti tai epäsuorasti kärsivät rahapelien aiheuttamista ongelmista?

 

Tilanteesta huolissaan olevista käytännössä kukaan ei olisi kieltämässä rahapelejä Suomessa, vaan suurimmiksi ongelmiksi koetaan pelikoneet, jotka haluttaisiin valvottuihin pelihalleihin, Veikkauksen aggressiivinen markkinointi sekä se, että Veikkauksen kiinnostus pelihaitoista huolehtimisesta vaikuttaisi olevan ainoastaan välttämätön paha verrattaessa sitä voitontavoitteluun, eli täysin toisin, jolla valtion monopoli on oikeutettu EU:n toimesta. Moni pitääkin nykyistä Veikkauksen toimintaa lähestulkoon tulonsiirtona köyhemmältä väestönosalta varakkaammalle, sillä tutkitusti köyhemmät pelaa Veikkauksen pelejä paremmin toimeentulevia enemmän. Tämän asian tiedostaa myös Veikkaus, sillä pelikoneita on sijoiteltu selvästi enempi köyhemmille kuin varakkaimmille alueille.

 

Asiasta on tehty kansalaisaloite, jolla pyritään siirtämään pelikoneet kaupoista ja kioskeista valvottuihin pelihalleihin. Enempi tästä kansalaisaloitteesta löydät tietoa osoitteesta: https://pelikoneetkaupoista.fi/

 

Kommentit (0)