Veikkauksen sosiaalisessa mediassa pyörivä Keno-rahapelimainos on aiheuttanut paljon närää ja jälleen on kyseenalaistettu Veikkauksen vastuullisuutta mainonnassa. Mainoksessa verrataan Kenon päivittäistä pelaamista vastaavanlaiseen päivärutiiniin siinä kuin kahvilla käyntiäkin. Moni on pitänyt Veikkauksen mainosta hyvin epäsopivana rahapelien mainostamiseen, kun Veikkauksen monopolin ensisijainen tehtävä ja monopolin oikeutus on ensisijaisesti peliongelmien ehkäisy. Kyseinen Kenon mainos antaa sen sijaan kuvan, että rahapelaaminen olisi aivan normaali osa suomalaisten arkea.

Hei yhteiskunta hoi.

Herätkää.

Rahapelaaminen ei ole jumalauta päivärutiini. pic.twitter.com/flz8dtJva7— JennaMäkelä (@MkelJenna) 29. kesäkuuta 2019

Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikosken mielipide mainoksesta oli seuraava ” Sympaattinen mainos hyvästä tuotteesta ja kahvikupin ääressä voi hieman unelmoidakin.”

Suomessa peliongelmaisia on noin 125 000 – 130 000 ja suorasti tai epäsuorasti peliongelmista kärsiviä ihmisiä yhteensä lähes miljoona. Yhtenä selkeänä rahapeleihin liittyvistä ongelmista on pidetty Suomen rahapelikulttuuria, jossa jo nuoresta lähtien opitaan, että rahapelit kuuluvat luonnollisena osana tämän maan arkeen ja eikä siinä olisi mitään merkillistä tai poikkeavaa, että käytännössä jokainen kauppa ja kioski ovat rahapelikoneidensa kanssa kuin minikasinoita. Tätä kautta lapsetkin oppivat jo nuorina ns. ”maan tavoille”, kun rahapeliautomaatteja tai mainontaa jokapäiväisessä katukuvassa on mahdotonta välttää. Esimerkiksi kolikkopelit ovat sen luokan ongelma monelle peliongelmaiselle, että tämän vuoksi jo kaupassa käyntikin on usein lähes mahdotonta, kun riippuvaista pelikoneet vetävät puoleensa kuin magneetti. Rahapeliongelmat johtavat mielenterveys- ja velkaongelmiin sekä pahimmassa tapauksessa, jopa itsemurhaan.

Veikkaus taas vahvasti puolustaa asemaansa, vedoten heidän sloganiin ”Suomalainen voittaa aina” ja heidän strategiansakin on tuottojen maksimoiminen ja tärkein asiakasryhmä ”target-ryhmä” on jo nyt eniten kuukaudessa häviävät pelajat, kuten seuraavasta artikkelista käy hyvin ilmi: https://www.talouselama.fi/uutiset/veikkaus-pyrkii-kasvattamaan-nettipelaajiensa-tappioita-jattisummilla-nimesi-parhaiksi-asiakkaiksi-keskimaarin-700-kk-haviavat/990fb688-b329-3d09-8894-8a88a75f242b

On totta, että Veikkaus saa myös paljon hyvää aikaiseksi pelaajilta vuosittain tienaamalla lähes kahden miljardin euron summalla, joista voi hyvin ottaa esimerkiksi nuorisourheilun tukemisen, mutta rahaa jaetaan myös paljon muuhunkin kuten politiikkaan puoluetukina jne. Edunsaajat luonnollisesti yhdessä kuorossa tukevat Veikkausta, sillä niin monen järjestön olemassaolo lepää täysin Veikkauksen tukien varassa. Onko Veikkauksen hyvät tarkoitukset sen arvoisia, että Suomessa on reilusti yli 100 000 ongelmapelaaja ja yhteensä lähes miljoona ihmistä, jotka suorasti tai epäsuorasti kärsivät rahapelien aiheuttamista ongelmista?

Tilanteesta huolissaan olevista käytännössä kukaan ei olisi kieltämässä rahapelejä Suomessa, vaan suurimmiksi ongelmiksi koetaan pelikoneet, jotka haluttaisiin valvottuihin pelihalleihin, Veikkauksen aggressiivinen markkinointi sekä se, että Veikkauksen kiinnostus pelihaitoista huolehtimisesta vaikuttaisi olevan ainoastaan välttämätön paha verrattaessa sitä voitontavoitteluun, eli täysin toisin, jolla valtion monopoli on oikeutettu EU:n toimesta. Moni pitääkin nykyistä Veikkauksen toimintaa lähestulkoon tulonsiirtona köyhemmältä väestönosalta varakkaammalle, sillä tutkitusti köyhemmät pelaa Veikkauksen pelejä paremmin toimeentulevia enemmän. Tämän asian tiedostaa myös Veikkaus, sillä pelikoneita on sijoiteltu selvästi enempi köyhemmille kuin varakkaimmille alueille.

Asiasta on tehty kansalaisaloite, jolla pyritään siirtämään pelikoneet kaupoista ja kioskeista valvottuihin pelihalleihin. Enempi tästä kansalaisaloitteesta löydät tietoa osoitteesta: https://pelikoneetkaupoista.fi/

Katso myös nämä tarjoukset

Vedonlyöntibonus: Jopa 50 € riskitön veto + jopa 75 € alennusveto!
Bonusehdot
Vain uusille asiakkaille Luo pelitili Optibetile Talleta vähintään 20€, ja panosta vaadittu summa urheilutapahtumiin. Saat JOPA 125€ alennusvedon ja riskittömän vedon muodossa. Täydelliset säännöt & ehdot löytyvät Optibetin sivuilta.

Vedonlyöntibonus: 100 % ilmaisveto 100 € saakka

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Panosta talletus 5x, saat 100 % ilmaisvedon Minimikerroin single 1,5, yhdistelmät 1,7 Kierrätysaikaa 14 vrk

Bonus vedonlyöntiin: 100 % 50 €

Bonusehdot

Vain uusille pelaajille

Bonus + talletus tulee kierrättää 15 kertaa ennen kotiutusta Minimikerroin kierrätyksessä 1,9 Kierrätysaikaa 60 päivää

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 50 € saakka

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Talletus + Bonus tulee kierrättää 15 kertaa ennen kotiutusta Minimikerroin kierrätyksessä 1,9 Kierrätysaikaa 60 päivää

Vedonlyöntibonus: Ilmaisvetoja, joka viikko

Bonusehdot

 

Ei talletusbonusta, mutta vaihtuvat ilmaisvetotarjoukset joka viikko

Vedonlyöntibonus: 100 % jopa 100 €

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Kierrätysvaatimus on 5x (talletus+bonus). Max. panos bonuksella pelatessa on 50 €. Kierrätysaikaa on 30pv. Kierrätyksessä huomioidaan single-vedot min. kertoimella 2.00 ja yhdistelmävedot min. kertoimella 1.50 per kohde.

Vedonlyöntibonus: 7 € ilmaisveto + 100% 200€

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille Ilmaisveto:

Lunasta koodilla: LOVE7BET Kierrätys 10x. Kierrätysaikaa on 5 päivää.

Bonus:

Talletus + bonus tulee kierrättää 6 kertaa ennen kotiutusta. Kierrätykseen lasketaan mukaan vain yhdistelmävedot minimikertoimella 1.25 per kohde ja yhdistelmävedon kokonaiskertoimen tulee olla vähintään 1.80. Kierrätysaikaa on 21 päivää.

 

Vedonlyöntibonus: 200% 60€ asti

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Valitse kolmen tarjouksen väliltä: Talleta 10 €, saat heti 10 € bonuksen vain 1x kierrätyksellä. Talleta 20 €, saat heti 30 € bonuksen 5x kierrätyksellä. Talleta 30 €, saat heti 60 € bonuksen 10x kierrätyksellä. Minimikerroin on 1,7 singleissä ja 1,5 yhdistelmävedoissa per kohde. Kierrätysaikaa on 30 päivää.

Bonukset ovat vain uusille asiakkaille.