Vedonlyöjien luokittelu 

Erityyliset vedonlyöjät voidaan luokitella monella eri tavalla. Alla luokitteluperusteissa on käytetty muun muassa voitollisuutta, tapaa valita pelikohteet, suhtautumista kertoimiin ja haluun kehittyä. Vedonlyöjät on luokiteltu kuuteen ryhmään, joista viisi on tervettä lähestymistapaa, joko harrastuksena tai ammattimaisempana pelaamisena ja viimeisenä on rahapelaamisen valitettava kääntöpuoli, eli ongelmapelaajat.

Vedonlyönti harrastuksena

Suurin ryhmä on harrastusvedonlyöjät. Heidät voidaan jakaa kahteen ryhmään, on niitä, jotka eivät välitä paljonko harrastus maksaa ja on valveutuneempi ryhmä harrastelijoita, joille vedonlyönti on harrastus, mutta pyrkimyksenä pitää se mahdollisimman halpana.

Perusharrastajat

Ensimmäisen ryhmän vedonlyöjät valitsevat sarjat, joukkueet ja näistä pelikohteet pitkälti sen mukaan mitä he seuraavat ja fanittavat. Heille vedonlyöntiprosessi on mahdollisimman yksinkertainen. Yksinkertaisimmallaan se on pelata suosikkijoukkueita tai otteluita mitkä he haluavat paikan päällä, televisiosta tai netin välityksellä. Tarpeena heille vedonlyönnissä on useimmiten pieni lisäjännityksen hankkiminen. Pelikohteet päätettyään heille yksittäisellä kertoimella ei ole merkitystä, ja he usein pelaavat usean ottelun rivejä suuremman mahdollisen voiton kertoimen ja tätä kautta mahdollisen voiton saavuttamiseksi. Tässä ryhmässä kohteet usein pelataan samalle vedonlyöntiyhtiölle, joka useimmiten suomalaisille on Veikkaus. Tähän ryhmään kuuluvat usein harvemmin ja pienellä panoksella pelaavat, sillä he eivät näe tarvetta pyrkiä tekemään vedonlyöntiharrastuksestaan halvempaa, vaan tyytyvät kertoimiin ja pelivalikoimaan, mitä tällä yhdellä vedonlyöntitoimistolla on tarjolla.

Valveutuneet harrastajat

Valistuneemmat harrastusvedonlyöjät usein tutkivat jo kohteita hieman tarkemmin ja pelikupongille ei aina päädykään vain ne suosikkijoukkueet. He voivat myös lukea erilaisia otteluennakoita ja vihjeitä, jotka vaikuttavat mitä kohteita he pelaavat. Heille kertoimella on merkitystä ja heillä onkin pelitilejä eri vedonlyöntitoimistoihin ainakin muutama, ellei useampiakin, joista he etsivät parhaat kertoimet pelikohteelle tai useamman kohteen riville. Tässä ryhmässä moni hyödyntää myös tarjolla olevia vedonlyöntiyhtiöiden tarjoamia bonuksia. Kuitenkaan tämän ryhmän vedonlyöjille ei ole tavoitetta pyrkiä tekemään ainakaan vielä tässä vaiheessa vedonlyönnistään tuottoisaa toimintaa, mutta he ymmärtävät vedonlyönnin perusasioita selvästi ensimmäistä ryhmää paremmin ja pyrkivät tekemään näillä keinoin harrastuksestaan mahdollisimman halvan. Usein, mikäli heiltä kysyy tulostavoitteesta, se on suunnilleen omillaan pysyminen.

Tavoitteena voitollinen vedonlyönti

Seuraavassa ryhmässä on voitolla pääsyä pitkällä aikavälillä tavoittelevat vedonlyöjät. Suurin ero harrastusvedonlyöjiin on, että heille ei ole merkitystä, että onko kohteen joukkue heidän suosikkinsa tai näkyykö ottelu TV:stä, vaan se että kohde olisi hyvä ja he pyrkivät ymmärtämään vedonlyönnin perusasiat mahdollisimman hyvin. Avainsana tälle ryhmälle on kehittyminen ja tavoitteena voitollinen vedonlyönti. Tämäkin ryhmä hyödyntää vedonlyöntibonuksia, koska usein pelikassa ei ole vielä kovin suuri. Tämän ryhmän vedonlyöjät usein jo harjoittelevat analyysin tekoa ja informaation muuttamista numeraaliseen muotoon. He usein omien arvioiden harjoittelun ohessa etsivät voitollisia pelaajia, joita voisivat peesata. Tämä ryhmä harvoin valitsee pelikohteita pelkän mutun ”musta tuntuu” pohjalta. He saattavat jo jäädä hieman voitolle, mutta heidät erottaa harrastelijavedonlyöjistä juuri halu kehittyä voitollisiksi pelaajiksi jollakin aikajänteellä sekä heillä on todellinen kiinnostus vedonlyönnissä katsoa pintaa syvemmälle.

Puoliammattilaiset

Neljännessä ryhmässä ovat ”puoliammattilaiset” he jäävät jo voitolle, mutta vedonlyönti ei ole vielä riitä pääasialliseksi tulonlähteeksi. Puoliammattilaiset voidaan jakaa kahteen ryhmään. On vedonlyöjät, joiden taidot riittävät jo voitolliseen peliin ja tavoitteena on täysi ammattilaisuus ja he tekevät jatkuvasti töitä kehittyäkseen yhä paremmiksi vedonlyöjiksi.

Toinen osa heistä hallitsee jo hyvin lajin/sarjansa mutta vedonlyöntitoimistoiden panosrajoitusten tai pelikohteiden määrän vuoksi he eivät voi tästä enää juuri lisätä voittojaan elleivät ota mukaan uusia sarjoja tai lajeja, mutta nykyiset lisätulot riittävät heille. Monesti heillä on ammatti, jonka päälle lisätulot tulevat usein jostain vedonlyönnissä pienemmästä lajista tai sarjasta, kuten esimerkiksi alasarjojen suomifutiksesta tai talviurheilusta.

Ammattivedonlyöjät

Selvästi pienin ryhmä on puhtaat ammattivedonlyöjät. Heidän kaikki tulonsa tulevat, joko itse arvioimistaan pelikohteista, peesatuista kohteista tai molemmista. He myös saattavat hankkia lisätuloja esimerkiksi pyörittämällä vihjepalvelua tai kirjoittamalla ennakoita ja vihjeitä vedonlyöntitoimistoille. Ammattivedonlyöjän suurin ongelma monesti on pelikassan karttuminen sillä, kun sinulla ei ole muita tuloja, niin joudut rahoittamaan menosi nostamalla pelikassastasi rahaa, joka usein merkittävästi hidastaa kassankasvua.

Ongelmapelaaminen ja peliriippuvuus

Näissä kaikissa ylemmissä ryhmissä vedonlyönti on harrastus tai tulonlähde. Tämän lisäksi kuten rahapeleissä aina on peliongelmaisten ryhmä. Heillä ei ole mitään suunnitelmallisuutta pelaamisessaan, vaan kaikki kohteet kelpaavat, jotka vain antavat nopeaa tyydytystä riippuvuuteen. Usein ongelmapelaajat pelaavat enemmän kasinopuolen nopeatempoisempia pelejä, mutta usein he ovat sekäkäyttäjiä ja mukaan tulee myös vedonlyönti ja muita rahapelin muotoja, kuten muun muuassa raha-arvat.

Vedonlyönnistä peliriippuvuudensa alkuun saama pelaaminen on kohtuullisen harvinaista, sillä peliongelmaiselle se kuinka nopeasti voitto tai tappio ratkeaa on isossa roolissa. Tästä syystä juuri kolikkoautomaatit ovat olleet Suomessa niin suuri peliongelmien syntymisen aiheuttaja vuosikymmenet. Helppo saatavuus on tukenut ongelmaa ja vaikeuttanut siitä irti pääsyä. Peliongelmainen ei arvioi kohteiden hyvyyttä tai omaa minkäänlaista kassanhallintaa, mutta usein panoskoko kasvaa vähitellen, kun toleranssi kasvaa eikä enää tietyllä panoksella pelaaminen saa aikaiseksi tarpeeksi jännityksen tunnetta ja kiksejä, josta peliriippuvainen elää. Tämä usein johtaa velkaantumiseen, kun rahaa on saatava pelattavaksi keinolla millä hyvänsä, eikä peliongelmainen koskaan ajattele pelatessaan pelaamisensa aiheuttamia seurauksia itselle tai läheisilleen.

Mikäli kategorioit itsesi tai läheisesi tähän viimeiseen ryhmään, suosittelemme ottamaan avuksi peluuri.fi ja tiltti.fi

Katso myös nämä tarjoukset

Vedonlyöntibonus: 100 % ilmaisveto 100 € saakka

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Panosta talletus 5x, saat 100 % ilmaisvedon Minimikerroin single 1,5, yhdistelmät 1,7 Kierrätysaikaa 14 vrk

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus aina 200 € asti

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Bonus tulee kierrättää 6x ennen kotiutusta. Minimikerroin kierrättäessä on 1.60. Kierrätysaikaa on 30 pv. Kaikki kohteet ja sarjat hyväksytään
Vedonlyöntibonus: Jopa 50 € riskitön veto + jopa 75 € alennusveto!
Bonusehdot
Vain uusille asiakkaille Luo pelitili Optibetile Talleta vähintään 20€, ja panosta vaadittu summa urheilutapahtumiin. Saat JOPA 125€ alennusvedon ja riskittömän vedon muodossa. Täydelliset säännöt & ehdot löytyvät Optibetin sivuilta.

Bonus vedonlyöntiin: 100 % 50 €

Bonusehdot

Vain uusille pelaajille

Bonus + talletus tulee kierrättää 15 kertaa ennen kotiutusta Minimikerroin kierrätyksessä 1,9 Kierrätysaikaa 60 päivää

Vedonlyöntibonus: Jopa 30 € ilmaisveto

Bonusehdot

Näin saat tarjouksen: 1. Kirjaudu NetBetille 2. Aseta väh. 10 € veto ensimmäisen talletuksesi jälkeen. 3. Saat jopa 30 € ilmaisvedon!

Ilmaisveto hyvitetään tilillesi heti, kun ensimmäinen vetosi on ratkaistu. Ilmaisveto on samanarvoinen, kuin asettamasi ensimmäinen veto aina 30 € asti! Ilmaisveto on voimassa 7 päivää sen myöntämishetkestä lähtien. Ilmaisveto voidaan käyttää mihin tahansa urheilulajiin.

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 50 € saakka

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Talletus + Bonus tulee kierrättää 15 kertaa ennen kotiutusta Minimikerroin kierrätyksessä 1,9 Kierrätysaikaa 60 päivää

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 250 € asti

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Kierrätysvaatimus on 7x (talletus+bonus). Kierrätysaikaa on 30 päivää. Minimikerroin on 1.90 single- ja yhdistelmävedoissa. Maksimipanos kierrättäessä on 50 €.

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 150 € asti

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

KOODI: WELCOME150 Kierrätysvaatimus 16x (talletus+bonus) Kierrätysaikaa on 30 päivää. Minimikerroin kierrätyksessä on 1.5. Maksimivoitot bonuksella on 10x myönnettyyn bonussummaan nähden.

Bonukset ovat vain uusille asiakkaille.