Veikkausliigan välikatsaus

Veikkausliigan välikatsaus

Comments: 0

Tässä artikkelissa käydään läpi Veikkausliigan alkukautta joukkue kerrallaan ja ennakoidaan hieman loppukesän tapahtumia. Naapurimaista poiketen Veikkausliiga ei mene tauolle EM-kisojen ajaksi, joten kotimainen futis pyörii täysillä myös tulevat viikot. Joukkueet käydään läpi sarjataulukon tämän hetken sijoitusten perusteella.

HJK

Veikkausliigan selkeä mestarisuosikki on ollut omalla paikallaan kauden avausottelusta lähtien. Klubi on voittanut kaikki kotipelinsä tehden lähes kolme maalia per ottelu, mutta reissupeleissä Lehkosuon taktiikat ovat saaneet paljon kritiikkiä. Klubi on ollut myös muutaman kerran kotonaan vaikeuksissa, kuten nähtiin viimeisimmässä Stadin Derbyssä. Vuoden alkupuolella maaleja tehneet Tanaka & Morelos ovat myös hyytyneet viimeisen noin 1,5kk aikana, ja kokonaisuutena HJK:n materiaalista ei ole saatu vielä parasta irti.

* Arvio: Voittaa mestaruuden selvällä marginaalilla myös nykyisellä tahdilla, sillä todelliset uhkaajat ovat vähissä.


IFK Mariehamn

IFK on ollut ehdottomasti kauden positiivisia yllättäjiä, ja sen puolustus on ollut kokonaisuutena liigan paras, vaikka parin viime matsin aikana omiin onkin mennyt viisi maalia. Ennen näitä työtapaturmia MIFK piti nollat kuusi peliä peräkkäin, ja hyökkäyksessä Dever Orgill & Diego Assis -kaksikko on hoitanut maalinteon. Mieleen tulee väkisinkin Leicester, jonka vireen hyytymistä odotettiin Valioliigassa viikosta toiseen. IFK:n ongelma on hyvin samanlainen, eli joukkueen materiaali on todella kapea, ja sen on helppo ennakoida maksavan pisteitä jossain vaiheessa. Orgill on nyt lisäksi Jamaikan maajoukkueen mukana Copa Americassa, joten miten IFK selviytyy tulevat viikot ilman liigan maalipörssin kärkinimeä?

* Arvio: Jää lopulta kauas HJK:sta ja hyytyy hieman 2p/ottelu tahdista, mutta alkukauden hyvä vire riittää pitämään kakkossijalla.

PS Kemi

Sarjanousija Kemi on pelannut edellä mainitun joukkuen tavoin loistavan alkukauden, ja kaatanut vastustajansa hyvin samanlaisin asein. Kemi on puolustanut tiiviisti joukkueena, ja hyökkäyspäässä maaleista on vastannut hurjassa vireessä oleva Billy Ions. Englantilaiskärki on osunut liigassa viisi kertaa yhdeksään otteluun, ja on ollut ratkaisemassa tavalla tai toisella lähes jokaista Kemin saamaa pistettä. Sarjanousijan pisteissä on toki mukana SJK:sta saatu kabinettivoitto, mutta toisaalta Kemi on pelannut monta ns. kotipeliä evakossa, eikä ole tähän päivään mennessä päässyt vielä kotistadionilleen.

* Arvio: sijat 6-8. Tulevat kotipelit antavat lisäpotkua, ja Kemi tuskin romahtaa lähikuukausina. Todennäköisesti hyytyy loppumetreillä muutaman sijan, kun pitkä kausi vaatii veronsa. Jatkaako Billy Ions kauden loppuun saakka?

KuPS

Kuopiolaisten kausi on ollut todella kaksijakoinen; KuPS hävisi kolme ensimmäistä peliä maalierolla 3-8, mutta pelannut tätä seuranneet kahdeksan ottelua saldolla 5-2-1 ja maalierolla 11-2. KuPS on pelannut juuri nyt kuusi nollapeliä putkeen, ja päästänyt edellisen kerran maaleja viisi viikkoa sitten HIFK-ottelussa. Joukkueen talvihankinnat ovat osoittautuneet pelimiehiksi joka puolella kenttää: hyökkääjä Salami, kk-mies Onobi ja peräti kolme liigamaalia tehnyt toppari Azubuike. Hyökkäyspelissä on vielä parantamisen varaa, mutta KuPS ansaitsee tällä hetkellä liigan nelospaikan kirkkaasti.

* Arvio: sija 3. Kohdannut kaikki liigan kärkijoukkueet päästämättä maaliakaan, joten taso on todistettu moneen kertaan. Saumat jopa pronssille, jos taso kestää loppuun saakka.

Ilves

Ilves lukeutuu Kemin ja Maarianhaminan tavoin kauden yllättäjäjoukkueisiin, sillä se rankattiin yleisesti ottaen selkeäksi putoajakandidaatiksi. Ilves on saanut menestystä toistaiseksi hyvin samanlaisella kaavalla kuin Kemi ja MIFK: sen kaikki voitot ovat lukemin 1-0/2-0, ja päästettyjä maaleja on vain kahdeksan kappaletta yhdeksään peliin. Yksi avaintekijä on ollut ehdottomasti hyökkäävä keskikenttämies Emile-Paul Tendeng, joka on ollut hankintana todellinen helmi. Päävalmentaja Jarkko Wiss mittaa ulos materiaalista todella kovat tehot juuri nyt, eikä Ilveksen pistetiliin mahdu juuri tuurivoittoja.

* Arvio: sijat 8-9. Tuskin romahtaa lähikuukausina, mutta Tendeng on liian hyvä pelaaja tähän joukkueeseen tai Veikkausliigaan, ja vaihtanee maisemaa ennen kauden loppua. Odotettavissa laskua syksykierroksilla, mutta tuskin joutuu todelliseen putoamisvaaraan.

SJK

SJK:n alkukausi oli totaalinen katastrofi, ja joukkueella meni pieleen kaikki mahdollinen. Avauskierroksen voitto ei paljon lämmittänyt, kun se kumottiin pelipassisekoilun vuoksi kabinetissa 0-3 tappioksi. Pelillisesti SJK oli pitkään todella huono, ja sai avausvoittonsa vasta kierroksella kuusi kriisiseura Interistä. Tämän jälkeen SJK on ottanut kolme voittoa lisää, ja noussut pakan pohjilta aina keskikastiin saakka. Alkukauden sekoilut ovat jättäneet joukkueen kauas kärkipään sijoituksista, ja pelejä sotkevat jatkossa myös Eurocup-ottelut. Viime voitoista huolimatta SJK ei erityisemmin vakuuta, ja luvassa lienee ns. välikausi, ja keskittyminen tuleviin Euro-otteluihin.

* Arvio: sijat 4-6. Päätyy todennäköisesti nykyisille sijaluvuille, ja suurimmat elämykset koetaan (toivottavasti) Eurocupeissa. Ohittaa ylisuorittaneet Kemin & Ilveksen, mutta ei etene ylemmäs.

FC Lahti

Lahden alkukausi on ollut varsin tasapaksu, ja saldo 3-3-4 on taatusti pettymys. Joukkue makaisi itse asiassa karsintapaikalla juuri nyt, ellei se olisi kaatanut kriisiseura PK-35:ta kotikentällään viime kierroksella. Lahti on ollut paikoin pelillisesti todella hyvä, mutta sille on jäänyt monta kertaa käteen vähemmän pisteitä kuin olisi ansaittu. Maalivahtiosasto on ollut erityinen ongelma, sillä Tomi Maanoja on päästänyt luvattoman monta helppoa maalia, jotka ovat tuhonneet joukkueen pelihuumoria ratkaisevilla hetkillä. Lahti on myös kärsinyt hyökkäyspään poissaoloista, ja tuntuu että joukkue ei vain koskaan saa materiaalistaan parasta irti.

* Arvio: sijat 4-6. Kerää varmasti enemmän pisteitä per peli loppukaudesta, mutta pronssi olisi kyllä yllätys.

RoPS

Rovaniemeläiset lähtivät kauteen selvästi heikentyneellä joukkueella, ja omat ongelmansa toi kapteeni Okkosen loukkaantuminen Liigacup-ottelussa. Tästä huolimatta kauden avaus oli oikein kelvollinen, ja Alexandr Kokko näytti myös tietävän edelleen missä vastustajan maali sijaitsee. Sitten tuli kotiottelu Lahtea vastaan, jossa RoPS hukkasi voiton, vaikka pelasi puoli tuntia kahden miehen ylivoimalla. Tästä on lähtenyt viiden ottelun putki, jossa mikään ei oikein mene RoPSin suuntaan. Epäonnea, virheitä ja marginaalit vastaan. Lopputuloksena on ollut väistämätön putoaminen sarjataulukossa.

* Arvio: sijat 6-7. RoPS tulee korjaamaan kurssinsa, mutta joukkueella ei ole asiaa kolmen kärkeen tänä vuonna. Eurocup-seikkailut voivat sotkea liigapelejä entisestään.

VPS

Vepsu on ollut oikeastaan koko kauden samoilla sijaluvuilla, ja putoamistaistelu oli sille liiankin tuttua myös koko viime vuoden ajan. VPS:n pallonhallintaan perustuva pelityyli on ollut jatkuvasti ongelmissa, sillä se ei löydä aseita muuttaa pallon siirtelyä todellisiksi maalipaikoiksi. Tämän lisäksi Vaasan oma kenttä on ollut järkyttävä perunapelto, joka on haitannut pelityylistä johtuen nimenomaan kotijoukkuetta. VPS on jäänyt nollille peräti 5/8 edellisestä ottelusta, ja tällä hetkellä ei ole näköpiirissä mitään mullistavaa kurssin kääntämiseksi, kun kärjessä Andre Clennon on osunut vain kerran koko liigakaudella.

* Arvio: sijat 10-11. VPS oli lähellä pudota jo vuosi sitten, ja jatkaa putoamisviivan tuntumassa koko tämänkin kauden. PK-35:n kriisit todennäköisesti pelastavat Vepsun suoralta putoamiselta.

Inter

Turun ylpeys Inter on ollut katastrofaalisen huono tällä kaudella, ja se olisi itse asiassa vielä ansainnut paljon vähemmän pisteitä mitä on kerännyt. Cup-tappio mukaan luettuna Interin saldo on 1-1-7 viimeisestä yhdeksästä pelistä, ja ainoa voittokin tuli todella onnekkaasti Ilveksestä kotikentällä. Joukkuetta 9,5 vuotta luotsannut Job Dragtsma lähti syystäkin kävelemään, mutta seuranneessa kotiottelussa tuli turpaan Kemiltä 0-2. Moni veikkasi Interiä jopa kauden mustaksi hevoseksi top3-sijoille, mutta se on ollut pelillisesti koko liigan huonoin joukkue alkukauden. Harvassa ovat ne pisteet, joita Interin voi sanoa ansainneen tänä vuonna.

* Arvio: sijat 8-9. Voi hyvin jatkaa surkeaa menoaan vielä jonkin aikaa, mutta kurssin luulisi kääntyvän jossain vaiheessa. Vaikea uskoa jäävän kahden huonoimman joukkoon kauden päätteeksi tällä materiaalilla.

HIFK

Helsingin IFK on ollut tällä kaudella varsin keskinkertainen alusta asti. Viime vuonna se oli todella vaikea voitettava kotikentällään, mutta tänä vuonna punapaidat kärsivät tappion jo heti ensimmäisessä ottelussaan Sonera stadionilla. Joukkueen riesana ovat olleet myös loukkaantumiset, ja monet ottelut ovat ratkenneet myös henkilökohtaisiin virheisiin. Kokonaisuutena on kyllä todettava, että IFK on pelannut enemmän omalla tasollaan tänä vuonna. Juho Mäkelä on tehnyt kaikesta huolimatta jo viisi liigamaalia, ja viime kauden maalipörssin kakkonen on avain IFK:n menestykseen myös tänä vuonna.

* Arvio: sijat 10-11. Putoamistaistelu tulee tutuksi tänä vuonna, mutta todennäköisesti punnertaa lopulta Vepsun yläpuolelle.

PK-35 Vantaa

Shefki Kuqin joukkueen alkukausi on ollut tapahtumia täynnä, mikä ei varmasti yllätä yhtään sarjaa seuraavaa henkilöä. PK:n otteluissa ovat heiluneet niin maaliverkot kuin punaiset kortitkin, ja viime aikoina oman lisänsä soppaan on tuonut joukkueen sisäinen kriisi. Valmennustiimin tärkeä palanen Jose Riveiro lähti kävelemään, ja siirtyi äskettäin itse asiassa HJK:n palvelukseen. Riveiron perässä lähti puoli tusinaa ulkomaalaisvahvistusta, ja tämä pelaajakato on heikentänyt PK:n materiaalia entisestään. Kärjessä Njazi Kuqi on kiistatta laatupelaaja, mutta on vaikea uskoa kummankaan Kuqin pelastavan PK:n sarjapaikkaa.

* Arvio: sija 12. Taistelee urheasti kauden loppuun saakka, eikä anna ilmaisia pisteitä. Huono alkukausi + materiaalikato ovat kuitenkin liian kova rasite, ja PK lähtee hakemaan uutta vauhtia Ykkösestä.


Arvio tässä vaiheessa sarjataulukosta kauden päätteeksi:

1: HJK
2: IFK Mariehamn
3: KuPS
--
4: FC Lahti
5: SJK
6: RoPS
--
7: PS Kemi
8: Inter
9: Ilves
--
10​: HIFK
11: VPS
--
12: PK-35 Vantaa

Kommentit (0)