Top3-suomalaisepäonnistujat alkukaudella NHL:ssä

Top3-suomalaisepäonnistujat alkukaudella NHL:ssä

Comments: 0

Jutussa käydään läpi alkukauden suomalaisepäonnistujia NHL:ssä. Ykkössijalta löytyy maajoukkueessakin aikanaan ykkösvahdin paikkaa kantanut Tuukka Rask. Alkukauden suomalaisonnistujiin voit tutustua toisessa artikkelissamme.

Tuukka Rask, Boston
16 ottelua, 8 voitettua ottelua, päästettyjen maalien keskiarvo 2,94, torjuntaprosentti 89,9 ja kaksi nollapeliä.

Parin vuoden takainen NHL:n paras maalivahti, Stanley Cup -voittaja vuodelta 2011 ja Olympiamitalisti on torjunut alkukauden reilusti alle normaalin tasonsa. Yli 900 minuuttia pelanneista maalivahdeista Raskin torjuntaprosentti on NHL:n kolmanneksi heikoin. Tuossa tilastossa Boston-vahdin perässä on vain Carolinan Cam Ward ja Calgaryn Karri Rämö. Tuukalle on toki tullut paljon laukauksia hyviltä maalintekosektoreilta, mutta luvattoman paljon hän on myös päästänyt kauden aikana helppoja maaleja. Raskin torjuntatyöskentely ei ole ollut tasaista ja varmaa. Varmasti osasyy suomalaisvahdin heikkoihin otteisiin löytyy myös Bostonin sikariportaasta, valmennuksesta ja kenttäpelaajista. Laadukkaita puolustajia on päästetty muualle, osa on ollut sairastuvalla ja tilalle on tullut nuoria ja kokemattomia pelaajia. Joukkueen pelityyliä on myös pyritty muuttamaan hyökkäävämpään suuntaan.

Mutta tämä on vain osa totuutta: Jos Raskia verrataan esimerkiksi Bostoniin syksyllä hankittuun kakkosmaalivahti Jonas Gustavssoniin. Ruotsalaismaalivahdin tilastot kuudesta pelaamastaan ottelusta ovat viisi voitettua ottelua, torjuntaprosentti on 92 ja päästettyjä maaleja on mennyt selän taakse keskimäärin 2,15 ottelua kohden. Tilastot ovat Raskiin nähden hyvät, mutta Bostonin kannalta on myös tärkeää, että joukkue on saanut suhteellisen kokeneen maalivahdin halvalla (cap-hit ~$700 000). Mikäli kauden alkuun selvänä ykkösmaalivahtina lähteneen Raskin otteet Bostonin maalin suulla eivät oleellisesti parane, niin mitä silloin kannattaisi Tuukan tai Bostonin tehdä? $7M cap-hitillä ja siirron estävällä pykälällä varustettua maalivahtia on melkoisen vaikea nykyisessä NHL:ssä liikutella. Selvää vain on, että kausi on pitkä ja peliruuhka armottoman kova, joten Raskilla on ainakin pätevä kirittäjä Bostonin maalin suulla.

Arvosana: 5,5

 

Valtteri Filppula, Tampa Bay

25 ottelua, 2+8 = 10 pistettä, 26 laukausta, peliaika ottelua kohden keskimäärin 17:36.

Lähinnä kolmoskentän sentterin rooliin valmentaja Cooperin alaisuudessa tipahtanut Filppula on ollut iso pettymys. Juuri nyt Tampan kärsiessä avainpelaajien loukkaantumisista Valtterin rooli on muuttunut hyökkäävämmäksi ja peliaikakin noussut. Monipuolisena ja tunnollisena kahdensuunnan pelaajana tunnetulle Filppulalle käynee rooli kuin rooli. Silti $5M keskimääräisellä vuosipalkalla pelipaikka pitäisi olla kuitenkin kärkiketjuissa, eikä vähemmällä peliajalla alemmissa ketjuissa ja rikkovassa roolissa.

Tämän kauden 25 ottelussa Filppulan tehopisteet näyttävät lukemaa 10. Filppulan viimeisen 50 runkosarjaottelun saldoa tarkasteltaessa huomataan, että kasassa on yhteensä vain 19 tehopistettä. Erityisesti kolmosketjussa Filppula joutuu pelaamaan paljon vastustajan parhaita pelaajia vastaan, mikä selittää heikohkoa +/- saldoa (nyt 7 maalia pakkasella). Tampan kokeneempaan kaartiin kuuluvan suomalaisen ansioihin on kuitenkin laskettava hyvät aloitustaidot. Tällä kaudella Filppula on kaapinut kiekkoa omille peräti 57,3 %:n arvoisesti, joka on erinomainen lukema. Edelliseen kauteen verrattuna Filppulan peliaika ottelua kohden on tippunut keskimäärin noin 90 sekunnilla.

Alivoimalla mies pelaa samanlaisia määriä kuten aiemmin, mutta ylivoimalla vastuu onkin sitten pudonnut melkein minuutilla per peli. Ennakko-odotuksiin nähden koko Tampa Bayn joukkueen pelaaminen on ollut toistaiseksi vaisua. Johtavien ja kokeneiden pelaajien kuten Filppulan on nostettava tasoaan, jos Tampassa aiotaan edes lähelle samaa, mihin joukkue viime kaudella pystyi.

Arvosana: 6-

 

Olli Määttä, Pittsburgh
18 ottelua, 2+2 = 4 pistettä, 17 laukausta, peliaika ottelua kohden keskimäärin 16:25.

Vasta 21-vuotias Jyväskylästä maailmalle lähtenyt Määttä on ollut uransa aikana todella epäonninen loukkaantumisten suhteen. Viimeisten tietojen mukaan vielä noin viikon päivät sivussa pitävä yläraajavamma johtui pääasiassa Minnesotan Niederreiterin tyhmästä poikittaisesta mailasta, mutta myös siitä, että Määttä törmäsi taklauksen seurauksena Minnesotan vaihtoaition auki olevaa ovenkarmia päin. Viime kausi Pittsburgh-puolustajalla meni pääasiassa sivusuun sikotaudin, olkapääleikkausten ja syöpäkasvaimen poiston takia. Määtän loukkaantumishistoria ikäisekseen on jopa hälyttävän pitkä.

Määtän peliaika kahteen edelliseen kauteen verrattuna on laskenut tälle kaudelle reilusti. Eroa repaleiseen viime kauteen verrattuna on noin neljä minuuttia ja hyvään tulokaskauteenkin verrattuna melkein kaksi minuuttia. Erikoistilanteissa Määtän rooli on selvästi pienentynyt ja se selittääkin osan myös laskeneista tehopisteistä ja jääajasta. Mutta vain osan, sillä Määtän liikkuminen kaukalossa ei ole ollut yhtä terävää. Luistimilla Olli ei ole koskaan ollut mikään kiituri, mutta tällä kaudella kiire kaukalossa on ollut helppo huomata. Hitaudesta ja kovuuden puutteesta johtuen puolustaja on koko ajan vähän myöhässä pelitilanteissa. Aiemmin Määttä on paikannut puutteitaan hyvällä pelikäsityksellään, mutta luistelua on saatava paremmalle tasolle kokoajan nopeammaksi muuttuvassa sarjassa. Voi myös olla, että rikkonaisen kauden jälkeen kesällä on treenattu paljon ylimääräistä ja Määttä on ollut kauden alun vielä pahasti jumissa.

 Pitkästä pelaamattomuudesta johtuen kuluneesta kaudesta voi odottaa jatkossakin vaikeaa. Toivottavasti olen pahasti väärässä. JYPin kasvatille paljon laadukkaita ja terveitä treenipäiviä ja kuukausia alle, niin vakiopaikka suomalaispuolustajien kärkikaartissa on jatkossa selvä.

Arvosana: 6+

 

Parantaa: Mikael Granlund, Minnesota

23 ottelua, 3+12 = 15 pistettä, laukauksia 35, peliaika ottelua kohden keskimäärin 19:30.

 Erityisesti viimeisten otteluiden tekeminen ja tehoilu on ollut Granlundilta esimerkillistä, ja otteet ovat olleet huomattavasti aivan alkukautta parempia. Edelliset seitsemän ottelua ovat tuottaneet yli pisteen per peli. Aloituksia MG:n pitää vielä parantaa, ja hänen olisi pystyttävä olemaan joukkueensa selvä ykkössentteri. Mikko Koivun erinomaiset otteet kaukalossa ovat antaneet Mikaelille tavallaan lisäaikaa paikan saavuttamisessa. Ennakko-odotuksissa Granlundilta odotettiin läpimurtoa todelliseen NHL-eliittiin. Sinne päästäkseen nykyisten pelillisten otteiden on pysyttävä samanlaisina ja tasaisina läpi kauden. Loppuun on myös todettava, että ylivoimalla Granlundin syöttötaito ja pelin rytmitys on jo NHL:n parhaimmistoa. Euroopan isoissa kaukaloissa MG on dominoiva pelaaja. Toivottavasti on sitä myös joskus NHL:ssäkin.

Kirjoittaja on NHL:stä ammatikseen vetoa lyövä Ylikertoimen foorumisti Tenkrat (Twitter: @Tenki62).

Kiinnostaisiko huikea matkapaketti Torontoon lätkää ja korista seuraamaan? Nyt sinulla on huippumahdollisuudet voittaa se. Lue lisää ja osallistu kisaan tästä!

Kommentit (0)