Valioliiga kausiennakko 2017-18 - alempi keskikasti

Valioliiga kausiennakko 2017-18 - alempi keskikasti

päivitetty: Keskiviikko, 23.08.2017, 01:46

Comments: 0

Valioliiga 2017–2018 kausiennakko (sijat 11-15)

 

11. Crystal Palace

Crystal Palacen taakse jäänyt kausi oli sanalla sanoen pettymys. Hyvistä lähtökohdista kauteen ponnistanut Kotkaparvi jäi lopulta 41 sarjapisteeseen, joka oli kuluvan vuosituhannen toiseksi heikoin loppusaldo. Kautta varjostivat Alan Pardewn potkut, sekä läpi kauden riivanneet pelilliset ongelmat ensin puolustus- ja sitten hyökkäyspäässä.

Myöskään kotietu ei realisoitunut päättyneelläkään kaudella Selhurst Parkilla. Vain sarjasta tippuneet Sunderland ja Middlesbrough keräsivät viime kauden kotipeleistään vähemmän pisteitä kuin Crystal Palace. Kolmen edelliskauden aikana Palace on sarjan ainoa joukkue, joka on hankkinut reissupeleistä enemmän sarjapisteitä kuin kotistadioniltaan. Keskiarvollisesti Valioliigassa on viime vuosina kerätty 58,4 prosenttia kauden kokonaispisteistä kotipeleissä. Palacen luku on 47,3.%. Viime kauden heikoissa kotituloksissa on kuitenkin paljon kohinaa ja xG:llä mitattuna Palacen kotietu olikin vasta sarjan kuudenneksi pienin.

Uuteen kauteen Crystal Palace lähtee jälleen hyvistä asetelmista ja sijoittuminen kymmenen parhaan joukkoon on realismia. Valmentajakaruselli on pyörinyt joukkueessa viime aikoina tiheään, kun vasta joulu-tammikuun vaihteessa Alan Pardewn paikan ottanut Sam Allardyce sai kesällä väistyä entisen huippupuolustaja Frank De Boerin tieltä.

Frank De Boer on valmentajana vielä hieman tuntematon, vaikka mies on toiminut valmennuspuuhissa jo kymmenen vuotta. De Boerin ensimmäinen päävalmentajapesti avautui joulukuussa 2010, kun hollantilainen hyppäsi Martin Jolin saappaisiin. Ajax-legendan vaikutus amsterdamilaisten penkinpäässä oli valtava ja De Boerin johdolla edettiin heti neljään peräkkäiseen liigamestaruuteen. Ajaxin hurjasta 90-luvusta huolimatta joukkue ei ole ikinä seurahistoriansa aikana kyennyt neljään ykköstilaan peräjälkeen. Viime syksynä De Boer luotsasi Inter Milanoa, mutta visiitti Giuseppe Meazzalla jäi epäonnistumisen myötä lopulta vain 85 päivän mittaiseksi.

Valmennusuran aikana De Boer on suosinut 4-3-3 -ryhmitystä, jonka eri variaatioista myös Alan Pardew tuli tutuksi. Pardew rakensi ajanjaksollaan Crystal Palacea systemaattisesti pelaavampaan suuntaan, jonka Big Sam tuhosi kevään aikana koko lailla täysin. Myös De Boer haluaa joukkueensa pitävän palloa ja laitapelaajat ovat usein olleet suuressa roolissa hyökkäysten rakentelussa. Crystal Palacen pelaajamateriaali sopii hyvin De Boerin suunnitelmiin, kun mm. Wilfried Zahan, Andres Townsendin, Patrick Van Aanholtin ja Christian Benteken vahvuudet osuvat hyvin De Boerin toiveiden kanssa yhteen.

Siirtoikkunassa Crystal Palace on ollut odotetun hiljainen, sillä De Boer kertoi Crystal Palaceen saapuessaan, että ennen pelaajahankintoja hän aikoo tutustua nykyiseen pelaajarosteriin kunnolla. Kesän ainoa ostos on 20-vuotias Jairo Riedewald, joka siirtyi 7,65 miljoonan punnan siirtokorvauksella Ajaxista. Keskuspuolustajana pelaava Riedewald oli perusteltu hankinta, sillä Liverpoolista lainalla ollut Mamadou Sakho palasi alkavaksi kaudeksi punapaitoihin. Riedewald on monipuolinen pelaaja, joka kykenee topparipaikan ohella pelaamaan myös puolustuksen laidalla tai keskikentän pohjalla. Erinomaisesta syöttötyöskentelystä tutuksi tullut hollantilainen omaa hyvän peliälyn, mutta pienen koon johdosta kaksinkamppailu- ja ilmatilapelaaminen ovat Valioliigan mittapuulla mitattuna vielä suuria kysymysmerkkejä.

Crystal Palacen materiaali kestää vertailun Valioliigan keskikastissa. Joukkueella on poikkeuksellisen leveä rintama hyviä vaihtoehtoja lähes jokaiselle pelipaikalle, eikä pieni loukkaantumisvyyhti heilautua joukkueen iskukykyä radikaalisti. Kauden avainkysymyksiä tulevat olemaan Frank De Boerin kotiutuminen Lontooseen, sekä kunnianhimoisen pallonhallintaan nojaavan pelitaktiikan läpivieminen maapallon kovimpaan futissarjaan. Ajaxissa jälki oli kieltämättä vakuuttavaa, mutta floppaus luokkaa vahvemmassa Serie A:ssa saattoi kieliä ongelmista myös Valioliigassa. Pelillisesti Crystal Palace tulee varmasti käyttämään vahvuuksiaan, johon kuuluvat nopeajalkaisten laitureiden suoraviivaiset nousut ja ilmatilaa dominoivan Christian Benteken ruokkiminen keskityksillä.

Selvää on, että Crystal Palacen pitää kohentaa sarjasijoitustaan viime kaudesta ja myös palapelin palaset ovat tähän kunnossa. Piskuinen Crystal Palace lähtee kauteen alemman keskikastin ykkössuosikkina ja tähtäimessä on oltava paluu kärkikymmenikköön.

 

 

12. Stoke

Kolme kautta putkeen sarjan yhdeksänneksi sijoittunut Stoke joutui viime kaudella tyytymään 13:nteen sijaan. Stoke päästi kauden aikana 56 maalia, joka on joukkueen suurin lukema noustuaan Valioliigaan kaudelle 08-09. 

Stoken kauden alku oli hankala, eikä se onnistunut voittamaan yhtään peliä ensimmäiseen seitsemään otteluun. Kauden avausvoitto tuli lokakuun puolivälissä ja sitä seurasi neljä voittoa lisää seuraavaan kuuteen otteluun. Voittojen myötä Stoke teki selvän pesäeron putoamisviivaan ja pysytteli koko loppukauden top-kympin paikkeilla, pudoten heikon huhtikuun takia lopulta 13:nneksi. 

Stoke päästi päättyneellä kaudella tosiaan enemmän maaleja kuin millään aikaisemmalla Valioliiga-kaudellaan, mutta ei sen puolustaminen poikkeuksellisen huonoa kuitenkaan ollut. Laskemiemme maaliodotusarvojen mukaan Pottersin olisi kuulunut päästää kauden aikana noin viisi maalia vähemmän. Stoke päästi vastustajansa laukomaan boksista useammin kuin kertaakaan aiemmin tällä vuosikymmenellä, mutta todellisille huippupaikoille pääseminen oli vaikeaa. Vain viisi joukkuetta koko sarjassa päästi vastustajansa Stokea harvemmin vaaralliseen maalintekotilanteeseen.

Maaliodotusarvoilla mitattuna Stoke oli viime kauden 9. paras joukkue, huippupaikkojen erotuksissa peräti seitsemäs ja box shot ratella mitattuna kymmenes.

Toistaiseksi kesän merkittävin hankinta on Chelseasta lainalle tullut toppari Kurt Zouma. Ranskalaispuolustaja siirtyi Chelseaan kaudeksi 14/15 ollessaan 19-vuotias. Seuraavalla kaudella Zouma oli jo Chelsean avauskokoonpanotoppari ennen vakavaa polvivaivaa, joka piti nuorukaisen puoli vuotta poissa pelikentiltä. Kun alla oli näin vakava loukkaantuminen ja Chelsean viime kauden puolustus toimi kuin unelma, jäi Zouma hyvin pienelle vastuulle. Chelsealla on edelleen erittäin vahva usko atleettiseen ranskalaiseen ja se solmikin Zouman kanssa tänä kesänä peräti kuuden vuoden jatkosopimuksen. Nyt Zouman uran kannalta on hyvin tärkeää saada paljon peliaikaa, joten siirto Stokeen oli hyvä ratkaisu kaikille osapuolille.

Hyökkäyspäässä Stoke koki heinäkuussa kovan menetyksen, kun viime kauden paras pelaaja Marko Arnautovic siirtyi West Hamiin. Itävaltalainen oli viime kaudella Stoken ahkerin laukoja, jonka lisäksi hän myös rakensi joukkuekavereilleen eniten maalipaikkoja. Arnautovicin lisäksi hyökkääjä Jonathan Walters myytiin kesällä pois. Kokenut hyökkääjä oli viime kaudella Stoken neljänneksi paras maalintekijä, mutta pian 34-vuotta täyttävälle Waltersille ei löytynyt enää ensi kaudeksi roolia takaisin top-kymppiin hamuavasta Stokesta.

Tammikuussa WBA:sta hankittu Saido Berahino oli todella heikko läpi kevätkauden ja nyt kun Arnautovic sekä Walters myytiin, tarvitsee Stoke todella vahvistusta hyökkäyspäähän. Myös keskikentän pohjalle tarvittaisiin laadukasta pelaajaa, jotta paluu top-kymppiin olisi realistisempaa. Ibrahim Afellay ei välttämättä toivu vakavan polvivamman jälkeen enää takaisin huipputasolle ja tammikuussa 2016 seuran ennätyssummalla Portosta hankittu Gianelli Imbula on ollut floppi. Ilmaissiirrolla WBA:sta tullut 33-vuotias Darren Fletcher ottanee suoraa paikan avauskokoonpanosta, mutta lisähankintoja olisi tehtävä.

Stoke on rankingimme sijalla 12, mutta hyvin tasainen sekä Bournemouthin, Watfordin että WBA:n kanssa.

Kassaan lisäkasvua vedonlyöntibonuksilla! Sivuston parhaat vedonlyöntibonukset.

 

13. Bournemouth

Liigan englantilaisin joukkue otti viime kaudella seurahistoriansa kovimman pääsarjasijoituksen ollen yhdeksäs. Bournemouthin englantilaiskoutsi Eddie Howe peluutti peräti 11:tä maanmiestään vähintään 20:ssä liigaottelussa. Mikään Valioliiga-joukkue ei ole 2000-luvulla yltänyt suurempaan lukemaan.

Toissakaudella Bournemouth sijoittui sarjataulukon sijalle 16, teki kymmenen maalia vähemmän, mutta laukoi 11 vetoa enemmän kuin päättyneellä kaudella. Kirsikoiden ottelukohtainen laukaisumäärä siis putosi hieman (12,1 -> 11.9), mutta maaliodotusarvo nousi kuitenkin selvästi.

Kaudella 15-16 Bournemouthin laukauksista vain 44 oli huippupaikkoja. Lukema oli Aston Villan jälkeen sarjan pienin. Tällä kaudella Cherries kirjasi peräti 65 huippupaikkaa, joka oli puolestaan sarjan kärkikuusikon jälkeen eniten. Mestaruuden voittaneella Chelsealle oli Optan laskujen mukaan vain kolme vaarallista maalipaikkaa enemmän kuin Bournemouthilla.

Bournemouth teki enemmän maaleja kuin Manchester United, mutta päästi myös omaan päähän sarjan viidenneksi eniten. Kirsikoiden peleissä tulikin koko sarjan eniten maaleja.  

Cherries-vahti Artur Boruc oli viime kaudella yksi koko sarjan ailahtelevaisimmista maalivahdeista. Välillä Boruc kannatteli koko joukkuetta, mutta usein ottelu hävittiin puolalaisen kömmähdyksiin. Bournemouthin kesän ensimmäinen hankinta olikin uusi maalivahti. Jatkossa Cherriesin tolppien välissä seisoo Chelseassa Courtoisin varjoon jäänyt Asmir Begovic. Ennen Chelsea-siirtoaan Begovic oli viiden kauden ajan Stoken ykkösmaalivahti.

Sarjan neljänneksi eniten maaleja päästänyttä puolustusta vahvistettiin kesällä niin ikään Chelseasta hankitulla Nathan Akelle. 22-vuotias toppari pelasi jo viime syksyn Kirsikoissa lainassa Chelseasta ja vakuutti  niin, että Cherries-fanien harmiksi Chelsea halusi Aken takaisin Lontooseen jo tammikuussa. Lainan keskeyttämisestä huolimatta nuorelle hollantilaistopparille ei löytynyt vastuuta Chelseasta, joten hallitseva mestari suostui kauppaamaan Aken pysyvästi Bournemouthiin 20 miljoonalla punnalla.

Bournemouth on kerennyt vahvistamaan myös hyökkäystään. Viime kaudella yli puolet Sunderlandin maaleista tehnyt Jermain Defoe kirjoitti Kirsikoiden kanssa kolmen vuoden sopimuksen. Viime kausi osoitti, ettei 34-vuotias Englannin maajoukkuemies ole vielä liian vanha näihinkään karkeloihin. Defoe on näin ennakkoon arvioituna hyvä hankinta Bournemouthille, mutta sopimuksen pituus yllätti. Defoella on todennäköisesti vielä ainakin yksi hyvä vuosi edessä, mutta löytyykö 36-37 vuotiaalle pelaajalle enää käyttöä Valioliigan ylempään keskikastiin pyrkivässä joukkueessa?

Bournemouthin viime kauden yhdeksäs sija oli ylisuorittamista ja tällä kaudella Cherries tuskin nousee top-kymppiin. Bournemouth lähtee kauteen rankingimme sijalta 13.

 

 

14. Watford

Viime kaudella sijalle 17 sijoittunut Watford lähtee kauteen uuden managerin voimin. Tammikuussa Hullin peräsimeen liittynyt Marco Silva korvasi kesällä Walter Mazzarrin. Italialaisvalmentaja ajautui pahoihin riitoihin pelaajiensa kanssa ja mm. seuralegenda Troy Deeney oli jo aikeissa vaihtaa kesällä seuraa, mikäli Mazzarrista ei hankkiuduta eroon.

Pelaajien erimielisyydet valmentajan kanssa olivat varmasti osasyy Watfordin surkeaan loppukauteen. Kun Herhiläiset saavutti ”varman” säilymisen rajana pidetyn 40:n pisteen rajapyykin, hävisi se tämän jälkeen kauden kaikki loput kuusi otteluaan. Huhtikuun puolivälissä Watford oli vielä sarjan yhdeksäntenä olevan Southamptonin kanssa tasapisteissä.

Watford-pelaajat kokivat viime kaudella sarjan kolmanneksi eniten yli 10 päivää kestäneitä loukkaantumisia. Etenkin joukkueen puolustusta koeteltiin poissaoloilla ja se näkyi myös tulostaululla. Watford päästi viime kaudella sarjan neljänneksi eniten maaleja. Tilanne paranisi todennäköisesti jo pelkästään sillä, että avauskokoonpanopelaajat pysyisivät paremmin ehjinä, mutta myös Silva voi tuoda helpotusta asiaan. Hull oli päästänyt viime kaudella keskimäärin 19 laukausta / per peli ennen Silvan tuloa, mutta portugalilaisen aikakaudella vastustajien vetomäärät putosivat yli neljänneksellä. 

Tammikuussa Hulliin paljon uusia pelaajia hankkinut Silva on kerennyt kesän aikana tuoda uusia naamoja myös Watfordiin. Tom Cleverleyn lainasopimus muutettiin pysyväksi, jonka lisäksi joukkueeseen on hankittu kaksi Englannin U21 maajoukkuepelaajaa Will Hughes ja Nathaniel Chalobah sekä espanjalainen laitapakki Kiko Femenia.

Cleverley, Hughes ja Chalobah ovat kaikki keskikentän keskustan pelaajia ja kun Watfordilla on jo ennestään samoille paikoille Etienne Capoue, Valon Behrami sekä Abdoulaye Doucoure on Silvalla lukuisia vaihtoehtoja keskikentälle.

Silva haluaa pitää pelin leveänä ja Hulliin tulessaankin hän panosti erityisesti laitapeliin ja ohjasi Tiikereitä luomaan maalipaikkoja enemmän laitojen kautta. Ennen Silvan tuloa Hull loi 39% maalipaikoistaan keskikaistalta, joka oli sarjan toiseksi suurin lukema. Lusitaanin aikakaudella vain 27% Tiikereiden hyökkäyksistä rakennettiin keskeltä, joka oli sarjan kolmanneksi pienin lukema.

Watfordin nykypelaajista laitureiden rooleihin sopisi parhaiten Nordin Amrabat ja Isaac Success, joista kuitenkin jälkimmäisen tilalle Silva tahtonee enemmän laatua. Watfordilta löytyy voimakkaasti hyökkäyspeliin osallistuvat laitapakit, Jose Holebas ja Daryl Janmaat, jotka sopivat hyvin Silvan pelifilosofiaan. Viime kaudella loukkaantumisista kärsineelle Janmaatille vaihtoehdon tarjoaa tuore hankinta Kiko Femenia, joka pelasi viime kaudella 31 La Liga-ottelua Alavesissa.

Omilla maaliodotusarvoillamme mitattuna Watford oli viime kaudella sarjan 15. paras joukkue ja Optan total shot ratella sekä big chance ratella 13. paras. Marco Silvan kanssa Watfordin peli tulee menemään eteenpäin ja Herhiläiset taistelee realistisimmin sijoituksista 11-15. 

 

 

15. WBA

Tony Pulisin ja West Bromwichin kausitavoite täyttyi viime kaudella jo helmikuussa, kun 40 sarjapistettä saatiin täyteen. Tämän jälkeen oli luvassa jo tavaksi tullut lomamoodi, joka piti sisällään yhdeksän tappiota, kaksi tasapeliä ja yhden voiton. Valmentajauransa aikana Tony Pulis on voittanut otteluistaan 34,2 prosenttia, kun joukkueella ei ole ollut kasassa vielä 40 sarjapistettä. Kun maaginen raja on ylittynyt, on myös voittoprosentti pudonnut alle 14 prosentiin. Viimeisellä kahdeksalla kaudellaan Pulisin kausi on päättynyt 45, 45, 47, 46, 42, 45, 44 ja 43 sarjapisteeseen. On hyvin todennäköistä, että myös alkavalla kaudella West Bromwich päätyy edellä mainitun pistehaarukan lähituntumaan.

 Viime kaudella joukkue oli pelillisesti huonompi, mitä sarjataulukon loppusijoitus antaa olettaa. Toisaalta sijojen 8 -  17 välillä oli vain kuusi sarjapistettä, joten pienelläkin voitto-/tappioputkella kykeni nousemaan / putoamaan monia sijoja nopeastikin. Joukkueen hyökkäyspelaaminen oli totuttuun tapaan takkuista ja yksinäisenä piikkinä isoja minuutteja tahkonnut Salomon Rondon jäi usein ottelussa täysin pimentoon. Puolustuspelaaminen oli sen sijaan hyvällä tasolla ja omaa rangaistusaluetta puolustettiin lähes jatkuvasta paineesta huolimatta erinomaisesti.

Kesän aikana joukkueessa on ollut melko vähän vaihtuvuutta. Southamptonista ostettiin vahvistusta hyökkäyspäähän, kun Tony Pulis sai vihdoin värvättyä Jay Rodriguezin. Pulis on ollut englantilaishyökkääjän perässä jo kahdessa edellisessä siirtoikkunassa. Rodriguez on monipuolinen pelaaja ja pystyy hyvin pelaamaan laidalla, yksinäisenä hyökkääjänä tai kärjen takana. Viime kaudella upean syksyn, mutta vaisun kevään pelannut Salomon Rondon jatkanee keskushyökkääjänä ja Rodriguez ottaa todennäköisesti paikan Rondonin alapuolelta.

Kesän toinen hankinta on keskuspuolustaja Ahmed Hegazy, joka lainattiin osto-optiolla egyptiläisestä Al Ahlystä. Hegazy pelasi viime talvena upeasti Afrikan mestaruuskisoissa ja valittiin kisojen tähdistöjoukkueeseen. Webassa luvassa lienee kuitenkin rotaatiomiehen rooli Jonny Evansin ja Gareth McAuleyn takana. Joulukuussa 38-vuotta täyttävä McAuley on tosin kärsinyt reisivammoista ja hänen pelikuntonsa on tällä hetkellä epävarmalla pohjalla. Veteraani tuskin pystyy pelaamaan enää tulevalla kaudella jatkuvasti avauksessa, joten Hegazy saa varmasti näytönpaikkoja.

Viime kauden runkopelaajista toistaiseksi ainoa lähtijä on Darren Fletcher, joka jatkoi vapaana agenttina Stokeen. Ilman uusia hankintoja 33-vuotiaan keskikenttämiehen paikan toppareiden edestä ottanee Claudio Yacob. Fletcherin lähtö tekee hyvää Weban ikärakenteelle, joka alkoi viime kaudella karata avauskokoonpanon osalta usein jo päälle 30 ikävuoteen. Viime kaudella joukkueen avauskokoonpano oli sarjan iäkkäin (29 vuotta 322 päivää).

West Bromwich oli viime kaudella erikoistilanteissa aivan omaa luokkaansa. Joukkue teki 48,8 prosenttia kauden maaleistaan erikoistilanteista, joissa eritoten kulmapotkut näyttelivät totutun suurta roolia. Viimeisen kolmen kauden aikana West Bromwich on tehnyt 39 maalia kulmapotkuista, joka on selvästi sarjan suurin luku. Seuraavana listalla tulee niin ikään Tony Pulisilta erikoistilanneoppia saanut Crystal Palace, jonka kulmapotkusaldo samalta ajalta on 29 maalia. West Bromwichin kulmapotkujen ylivoimaista vaarallisuutta vielä lisää se fakta, että joukkue on antanut kyseisellä aikavälillä Swansean ja Sunderlandin jälkeen sarjan vähiten kulmapotkuja. Myös erikoistilannepuolustaminen oli viime kaudella vahvaa tekoa, sillä vain 21,6% takaiskumaaleista oli lähtöisin erikoistilanteista. Sekä hyökkäys, että puolustuspäässä prosentit olivat liigan suurimpia.

West Bromwich lähtee kauteen varsin samanlaisia lähtökohdista, kuin vuosi sitten. Päätavoitteena on jälleen 40 sarjapistettä, jonka joukkue tulee todennäköisesti myös täyttämään. Myös tulevalla kaudella joukkue tulee panostamaan eritoten puolustuspelaamiseen ja maalit tulevat olemaan viime vuosien tapaan molemmissa päissä usein tiukassa.

Joukkueet sijat 1-6 löydät TÄÄLTÄ
Joukkueet sijat 7-10 löydät TÄÄLTÄ
Joukkueet sijat 16-20 löydät TÄÄLTÄ

 

Kirjoittajat ovat Valiovihje-vihjepalvelua pyörittävät Jani ja Jesse Heikkinen. Valiovihjeen esittely.

Kommentit (0)