Vieraskynä: Altavastaajat vahvoilla finaaliin Liigassa

Vieraskynä: Altavastaajat vahvoilla finaaliin Liigassa

päivitetty: Maanantai, 18.04.2016, 13:44

Comments: 0

Liigan välieristä on pelattu molemmissa sarjoissa kaksi ottelua. Mr Warcape käy läpi molempien otteluparien tähänastisia näyttöjä, pelillisiä ongelmia sekä antaa veikkauksensa jatkoonmenijöistä.

Kestääkö runkosarjan voittaja?

Joukkueet ovat pelanneet kaksi mielenkiintoista ottelua. Ensimmäisessä taistossa JYP aloitti vahvasti, mutta suli ratkaisevilla hetkillä, eikä kyennyt kääntämään vahvaa aloitusta voitoksi asti. Jyväskyläläiset olivat jäljessä mm. aloituksissa ja viimeistelyssä. Laukauksia JYP sai reilusti enemmän, mutta maaleja ei syntynyt riittävästi. HIFK sen sijaan osoitti kykenevänsä pelaamaan hyvin paineen alla.

Seuraavassa ottelussa JYP jättikin HIFK:n jalkoihin tutulla ja varmalla pelityylillä; vahvalla alulla ja laukomalla paljon. Tällä kertaa myös viimeistely onnistui, ja jyväskyläläiset tasoittivat voitot. JYP onnistui löytämään keinot HIFK:n heikkouksiin: puolustukseen ja maalivahtipeliin. Tasoittamalla sarjan joukkue onnistui myös kahmimaan lisää itseluottamusta tuleviin peleihin.

Jyväskyläläisiltä löytyy paljon kovia playoff-pelaajia. Erityisesti Jani Tuppurainen, Miika Lahti ja Darryl Boyce ovat yltäneet hienoihin suorituksiin. Tämän lisäksi koko joukkue pelaa vahvaa ja tasaista peliä. Vaikka HIFK:ta pidetään ennakkosuosikkina sarjassa, löytyy helsinkiläisiltä ongelmia: Tomas Zaborsky on ollut playoffien ajan pimennossa ja maalivahtipeli on aivan liian epävarmaa. Vastuu on yllättäen siirretty Ville Hussolta Kevin Lankiselle. Valinta on varmasti nakertanut ykkösvahdin itseluottamusta, eikä Lankinen ole riittävän kokenut ja tasokas maalivahti. Positiiviselta puolelta HIFK:lta pitää nostaa esille esimerkiksi Roope Hintz, joka iski ensimmäisessä ottelussa kaksi maalia. Myös Teemu Ramstedt sekä Yohann Auvitu ovat olleet hyvässä vireessä.

JYP on hieman aliarvostettu joukkue, eikä HIFK ole juurikaan vastustajaansa edellä millään osa-alueella. Pelkästään HIFK:n liiankin tasaiset väännöt Pelicansia vastaan kielii siitä, että jokin mättää. JYP sen sijaan kykeni selättämään SaiPan selkeästi ilman vaikeuksia. Ensimmäinen asia mikä HIFK:n täytyy saada kuntoon, ennen kuin finaalipaikasta voi haaveilla, on maalivahtiosasto. Vain siten voidaan edes haaveilla siitä, että IFK löytäisi keinot pitää JYP:n tehomiehet aisoissa.

Todennäköisesti pelit tulevat jatkossakin olemaan tasaisia. IFK parantaa otteitaan, mutta uskon, että JYP kaataa helsinkiläiset tulikuumien pistemiestensä turvin.

Murtaako Tappara Kärppä-kirouksensa?

Kärpät lähti tähän sarjaan ennakkosuosikkina. Tappara kuitenkin näytti petolaumalle jo kahdessa ensimmäisessä pelissä kaapin paikan. Tämä nostatti tamperelaisten itsetuntoa, minkä seurauksena henkinen ote on ehdottomasti tällä hetkellä kirvesrinnoilla.

Oululaisten pienet pelilliset ongelmat näkyivät jo aikaisemmassa sarjassa TPS:ää vastaan. Vaikka Kärpät pelasikin paremmin kiekollisesti, onnistui TPS yllättämään ja pistämään kovasti kampoihin. Välillä pelissä oli havaittavissa pientä epävarmuutta. Nyt vastassa onkin astetta kovempi joukkue, eikä tie finaaliin ole enää ollenkaan varma. Ensimmäisessä ottelussa Raksilassa Kärpät hallitsi pelin alkua vahvasti, mutta viimeistely puuttui. Tappara kuitenkin pelasi selkeästi paremmin viimeisessä erässä ja onnistui paremmin viimeistelyssä ja aloituksissa, minkä seurauksena Kärpät hävisi ensimmäisen pelin. Seuraava kamppailu muistuttikin lähinnä isät vastaan pojat ottelua, jossa Tappara käveli mestarisuosikin ylitse.

Tilanne näyttää tällä hetkellä huonolta Kärppien kannalta. Markus Nutivaaran loukkaannuttua puolustukseen syntyi iso lovi. Epäonnistuneiden hankintojen seurauksena joukkueella ei ole tarpeeksi avainpelaajia, kun Mika Niemikin on joutunut jo katsomon puolelle. Lähinnä Sebastian Aho on toiminut joukkueen piristysruiskeena ja kantavana voimavarana ja hän onkin saanut harteilleen paljon vastuuta. Ratkaisijoita pitäisi kuitenkin olla enemmän.

Paperilla joukkueet näyttävät melko tasaisilta, mutta Tapparan peli kulkee paremmin niin maalivahti- kuin puolustusosastolla; kahdessa pelissä Kärppiä vastaan omissa on soinut vain kahdesti, mikä on kova suoritus. Myös Tapparan hyökkäyksen kokeneet konkarit Kristian Kuusela ja Jani Lajunen ovat aloittaneet sarjan todella vahvasti. Tapparalla on täydellinen sauma maksaa kalavelat Kärpille aikaisemmilta vuosilta, ja pelinhenki on varmasti ”nyt tai ei koskaan”.

Kärppien täytyy parantaa monella osa-alueella (viimeistely, aloitukset, maalivahtipeli sekä erikoistilanteet) mikäli joukkue aikoo tuoda valkeaan kevään pohjoiseen. Kärpät tulee varmasti seuraavassa kotiottelussaan entistä kovempaa päälle ja joukkue voisikin saada hyvällä pelillä ansaitusta voitosta uutta virtaa. Uskon kuitenkin kahden ensimmäisen ottelun perusteella, että Tappara jatkaa edelleen vahvoilla otteillaan ja murtaa Kärppä-kirouksensa.

Tekstin on kirjoittanut Mr Warcape.

Kommentit (0)