Ylikerroin.comin haastattelusarjassa on seuraavana vuorossa kaikille varmasti tuttu 19-vuotias suomalaiskiekkoilun tähti Aleksander ”Sasha” Barkov. Tapparassa jo nuorena läpimurron tehnyt sentteri naputteli viime kaudella NHL:n Florida Panthersissa 71 ottelussa 36 tehopistettä. Haastattelussa käymme läpi muun muassa Barkovin kesäharjoittelua sekä millä miettein ”Sasha” otti Jaromir Jagrin vastaan Floridaan.

Alexander Barkov

📣 Mitäs kesään on kuulunut?

Ihan hyvin on kesä mennyt. Saanut vähän levätä ja reenata sekä nähdä kavereita ennen kuin lähtee takaisin. Kolme viikkoa kauden jälkeen ehdin huilaamaan kunnolla, muun muassa Monacossa tuli käytyä.

📣 Miten kesäharjoittelu on sujunut?

Tämä on periaatteessa ensimmäinen kesä, jossa pystyn jatkamaan siitä mihin jäin loppukaudesta. Ei tarvitse alkaa kuntouttaa mitään olkapäätä tai polvea, mitä on parina viime vuotena pitänyt.  

📣 Mihin osa-alueisiin olet kiinnittänyt huomiota treenaamisessa? Esimerkiksi voimaharjoittelu?

Totta kai sitä voimaa tarvitaan, mutta täytyy myös seurata sitä, ettei ole liikaa voimaa. Ei sillä liialla voimallakaan tee mitään. Kangistuu vaan, eikä kädet ole niin pehmeät.

📣 Onko sinulla paljon joukkoja auttamassa harjoittelun suunnittelun kanssa?

On mulla paljonkin ihmisiä tässä ympärillä jotka auttavat. Ei ole pelkästään mun oma homma. Toteutan sitä ohjelmaa ja neuvoja, joita minulle annetaan. Marko Ojanen on tehnyt mulle viimeiset kuusi vuotta kesällä ohjelmia ja muutenkin ollaan yhteydessä talven aikana. Sitten tietysti Niemisen Villen kanssa oon treenannut pitkän aikaa ja siltäkin tulee paljon juttuja. Lisäksi Haapalan Henkan kanssa ollaan paljon treenailtu. Ollaan tunnettu jo pitkään ja ollaan varmaan joka päivä yhteydessä ja treenataan yhdessä. Tosi hyvä kaveri on. Sen kanssa ollaan samaa tietä menty. Ei oo hänestä kyllä mitään huonoa sanottavaa. Isältä tulee myös koko ajan neuvoja.

📣 Onko isä kova kommentoimaan harjoitteluasi?

Ei ole isä enää kovin kriittinen. En tiedä johtuuko siitä sitten, ettei se ole itse NHL:ssä koskaan pelannut ja mä pelaan siellä. Neuvoja tulee koko ajan ja kuuntelen ja tottelen häntä. Kuitenkin viisi kertaa viisaampi, pelannut pitkään ja valmentanut. Tietää mitä pitää tehdä.

📣 Kuinka paljon kesäharjoittelun ohessa treenaat luisteluasi?

Mietin tuossa, että mitä minun pitäisi vielä parantaa, että olisi yksi parhaimmista pelaajista. Tuntuu että kädet ja pää ovat kunnossa, mutta se että pääsee luistimilla vauhtiin ja kulmista pystyy pyörähtämään ja siitä vielä muutama potku, niin sitä haluan juuri kehittää. Olen kuitenkin nopea sitten kun pääsen vauhtiin.

📣 Kuka oli se valmentaja, joka ensimmäisenä sinun taitosi huomoi?

Kaikkien valmentajien alaisuudessa olen kehittynyt. Timo Mäkinen oli ensimmäinen valmentajani ja häneltä varmaan eniten opin, pitämään mailaa kädessä ja luistelemaan pää ylhäällä. Sitten seuraavat valmentajat ovat kehittäneet tekniikkaa eteenpäin.

📣 Oletko ehtinyt viettää nuoruutta ollenkaan?

Pakko mun on sanoa, että oon mä silti vielä lapsellisempi kuin monet C-junnut. Ei se mua kuitenkaan haittaa, että niin nuorena pääsin miesten mukaan pelaamaan. Olin vaan oma itteni. Se oli varmaan ihan hyvä asia niille veteraaneillekin, että oli nuoria mukana.

📣 Mikä on lempimusiikkiasi? Entä suosikkielokuvat?

Kaikki mikä radiosta tulee, niin niitä tulee kuunneltua ja ne on jo kuunneltu puhki. Kaikki urheilu- ja autoleffat ovat suosikkeja, niitä pystyn katsomaan. Ehkä The Fast and the Furious -leffat ovat parhaita.

📣 Miten Ville Nieminen on auttanut urasi kanssa?

Jos mä nyt rupeisin hänestä kaikki kertomaan, niin menisi tunti. On se kyllä yksi huikeammista äijistä, jonka mä tunnen. Tosi hauska ja rento voittajatyyppi. Kun vaan viettää aikaa hänen kanssaan, niin tuntuu että kehittyy.

📣 Näetkö Ville Niemisen voittavana päävalmentajana KeuPassa?

Paras ominaisuus mikä voi jääkiekkoilijalla olla on se, että vihaa häviämistä ja haluaa aina voittaa. Semmoinen persoona Ville on. Sitten kun on vielä pelannut 20 vuotta ammatiksi, niin totta kai tietää mitä tarvii tehdä ja sitten viimeiset vuodet, kun Tapparassa ja Lukossa pelasi, niin oli vähän kuin pelaava valmentaja. Hän on auttanut mua aika paljon eteenpäin ja vieläkin auttaa. Uskon ja luotan siihen, että hyvin hän pärjää valmentajana.

📣 Onko sinulla jotain vinkkejä antaa nuorille pelaajille?

Pojat on siitä puhunut, että pitää treenata kovaa, mutta jos ei oo sitä halua treenata, niin ei siitä sitten tule mitään. Jos on pakkopullaa, niin ei kannata treenata ollenkaan. Jos katsoo jotain pelaajaa, että haluan tulla samantasoiseksi, niin pitää olla motivaatiota tekemiseen. Käydä ampumassa levyltä ja lenkkiä juoksemassa. Tämä treenaaminen ei ole pelkästään sitä mitä hallilla tehdään.

📣 Mistä saat itse motivaation harjoitteluun?

Mulla on se rutiini, että joka aamu kun herää, niin jotain pitää tehdä, kun haluaa kehittyä. Totta kai siinä auttaa Haapalan Henkka, että jos vaikka itseä ei niin kiinnosta, niin toinen repii niskasta sitten. Se vaan, kun tykkää tästä lajista enemmän kuin mistään muusta, niin se antaa sen motivaation.

📣 Veljesi Jura pelasi tennistä vuosia ja oli aikanaan huippulupaus. Sinä taas pelasit 12-vuotiaaksi asti aktiivisemmin. Jos tänään ottaisitte mailat käteen, niin kumpi olisi parempi?

Nyt kun itse olen saanut vähän vanhaa tuntumaa takaisin, niin kyllä meillä ihan hyviä pelejä tulee keskenään aikaan, mutta ei mulla silti vielä taidot voittoon riitä.

📣 Millainen paikka Florida on jääkiekkoilijalle?

Tosi mukava paikka on elää. Kiva mennä aamulla hallille, kun lempeä ilmasto ja aurinko paistaa. Tosin pitäisi itsekin opetella aurinkolasien käyttäminen. Yleisöä saisi tietty peleissä olla enemmän, kun nyt vain puolet hallista täynnä.

📣 Olet jossain haastattelussa todennut, että viime kaudella NHL:ssä oli välillä olo kuin koko eläintarha olisi selässäsi. Alkukausi meni heikommin, mutta sitten peli vapautui. Mitä tapahtui?

Alkuun jäin vaan jotenkin odottelemaan, että olisi vaan lähtenyt homma itsestään rullaamaan. Sitten pari kolme peliä meni jossain vaiheessa paremmin ja valmentaja sanoi, että koita pitää tuo ja aja enemmän maalille ja pelaa suoraviivaisemmin. Ettei kannata enää mitään poikkisyöttöäjä hakea keskialueella. Aloin sitten pelata suoraviivaisemmin ja pisteitä alkoi tulla, jotka lämmittivät paljon. Siitä sitten lähti homma hyvin rullaamaan.

📣 Mitä tuntemuksia Jaromir Jagrin tulo joukkueeseen herätti?

Tuli ihan kylmät väreet nytkin, kun sitä muistelee. Totta kai ihan pienestä asti kun on ollut mun lempipelaajia. Sitten kun tuli ilmoitus, että nyt se treidattiin meidän joukkueeseen, niin eihän sitä voinut uskoa. Oli pakko mennä nettiin katsomaan, että onko se nyt oikeasti treidattu. Tieto tuli vielä just ennen seuraavaa peliä, ja se peli menikin huonosti, kun ei pystynyt ajattelemaan muuta kuin Jagrin tuloa joukkueeseen. Siinä vaiheessa hän ei vielä ollut liittynyt joukkueeseen mukaan. Sitten hän tuli suoraan seuraavaan peliin ja aloitettiin saman tien samassa kentässä. Taisi olla eka vaihto, kun oli kolme maalipaikkaa. Sitten rupesi tajuamaan, että täähän on ihan helmee.

📣 Millanen kaveri Jagr on siviilissä? Tunnistaako kaikki hänet joka puolella?

Siviilissä on tosi rento ja hauska äijä. Ei uskoisi, että on änärissä tehnyt yli 2000 pistettä. Floridassa ei ehkä niin hyvin tunnisteta, mutta sitten jos mennään jonnekin reissuun, niin porukka juoksee siellä sen perässä ja pyytää nimmareita. Yleisö taputtaa, vaikka tosiaan on vierasjoukkueen paidassa.

Alexander Barkov📣 Mitkä ovat ensi kauden tavoitteet joukkueena Floridassa? Pudotuspelit?

Sama joukkue kuin viime kaudella meillä ja virheistä opitaan sekä tiedetään mitä pitää parantaa. Uskon, että meillä on tosi hyvät mahkut mennä pleijareihin, eikä edes viimeisiltä sijoilta, vaan kärjessä. Pelattiin kuitenkin aika hyvä loppukausi ja saatiin hyvä kiri siihen aikaiseksi.  

📣 Haluaisit varmaan jatkaa Jagrin kanssa samassa kentässä ensi kaudellakin?

Loppukausi meni meillä hyvin, joten olisi se ok, jos samassa kentässä aloitettaisiin ja jatkettaisiin siitä mihin jäätiin. Huikea äijä, kun hän tuli joukkueeseen, niin vaikutti paljon omaan tekemiseen myös. Siinä kehittyy itsekin, kun katsoo mitä hän tekee ennen ja jälkeen pelienkin. En varmaan ikinä tule olemaan yhtä hyvä pelaaja kuin hän, mutta edes jotain sinne päin.

📣 Onko teillä joukkueen kesken sakkokassaa?

Ei meillä niin tarkkaa, kuin täällä Tapparassa oli. Mutta jos esimerkiksi joku pelaa vanhaa seuraa vastaan ja voittaa, niin pitää laittaa rahaa kassaan, tai jos esimerkiksi myöhästyy harjoituksista.

📣 Miten vietätte joukkuekavereiden kesken vapaa-aikaa?

Treenien jälkeen voidaan käydä joukkuekavereiden kesken syömässä. Iltaisin yleensä porukka viettää aikaa perheidensä kesken, kun ei muuten niin monesti kerkeä perhettä näkemään. Jos ollaan reissussa, niin siellä joukkueen kesken enemmän tehdään yhdessä. Jos on reissussa vapaapäivä, niin voidaan jossain ostoskeskuksissa käydä sekä leffassa ja syömässä.

📣 Miten koit olympialaisten tunnelman, kun pääsit sinne pelaamaan?

Siinä elettiin kuin unelmaa. Siihen asti kattonut jokaiset olympialaiset, jota on ollut ja katsonut niitä pelejä, miten niitä on ratkottu. Tietää miten iso tunne niissä peleissä on. Sitten kun itse pääsi sinne paikan päälle, niin oli se vähän erilaista kuin telkkarin välityksellä. Sitten kun joukkue kerääntyi ja siellä oli sellaiset nimet kuin Selänne, Olli Jokinen, Timonen ja kaikki muut, niin totta kai se oli sellainen tilanne, josta piti nauttia kunnolla.

📣 Onko jotain hauskoja kiekkomuistoja maajoukkueista?

Paljon on hyviä muistoja joka joukkueesta. Yksi mikä tulee mieleen on U16-joukkueen kesken, kun matkattiin Norjaan pelaamaan. Oli ekat treenit Järvenpäässä, ennen kuin lähdettiin Helsinkiin, niin unohdin toisen polvisuojan kotiin. Sitten käytiin jostain Citymarketista hakemassa semmoset polvisuojat. Vedin niillä sitten sen koko turnauksen, joka sujui loppu kohden ihan hyvin.
 

Ylikerroin.com kiittää Sashaa haastattelusta ja toivottaa hyvää tulevaa NHL-kautta!

Voit seurata Sashaa InstagramissaTwitterissä tai Facebookissa.

Haastattelu: Roman Tiinus (toimittanut Ylikerroin.com)

Alexander Barkov

Näillä tarjouksilla pääset alkuun

Vedonlyöntibonus: Jopa 50 € riskitön veto + jopa 75 € alennusveto!
Bonusehdot
Vain uusille asiakkaille Luo pelitili Optibetile Talleta vähintään 20€, ja panosta vaadittu summa urheilutapahtumiin. Saat JOPA 125€ alennusvedon ja riskittömän vedon muodossa. Täydelliset säännöt & ehdot löytyvät Optibetin sivuilta.

Vedonlyöntibonus: 100 % ilmaisveto 100 € saakka

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Panosta talletus 5x, saat 100 % ilmaisvedon Minimikerroin single 1,5, yhdistelmät 1,7 Kierrätysaikaa 14 vrk

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 50 € saakka

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Talletus + Bonus tulee kierrättää 15 kertaa ennen kotiutusta Minimikerroin kierrätyksessä 1,9 Kierrätysaikaa 60 päivää

Vedonlyöntibonus: Ilmaisvetoja, joka viikko

Bonusehdot

 

Ei talletusbonusta, mutta vaihtuvat ilmaisvetotarjoukset joka viikko

Bonus vedonlyöntiin: 100 % 50 €

Bonusehdot

Vain uusille pelaajille

Bonus + talletus tulee kierrättää 15 kertaa ennen kotiutusta Minimikerroin kierrätyksessä 1,9 Kierrätysaikaa 60 päivää

Vedonlyöntibonus: 7 € ilmaisveto + 100% 200€

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille Ilmaisveto:

Lunasta koodilla: LOVE7BET Kierrätys 10x. Kierrätysaikaa on 5 päivää.

Bonus:

Talletus + bonus tulee kierrättää 6 kertaa ennen kotiutusta. Kierrätykseen lasketaan mukaan vain yhdistelmävedot minimikertoimella 1.25 per kohde ja yhdistelmävedon kokonaiskertoimen tulee olla vähintään 1.80. Kierrätysaikaa on 21 päivää.

 

Vedonlyöntibonus: 200% 60€ asti

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Valitse kolmen tarjouksen väliltä: Talleta 10 €, saat heti 10 € bonuksen vain 1x kierrätyksellä. Talleta 20 €, saat heti 30 € bonuksen 5x kierrätyksellä. Talleta 30 €, saat heti 60 € bonuksen 10x kierrätyksellä. Minimikerroin on 1,7 singleissä ja 1,5 yhdistelmävedoissa per kohde. Kierrätysaikaa on 30 päivää.

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 100 € asti

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Bonus on kierrätettävä vähintään 8x. Minimikerroin kierrätyksessä on 1.80. Maksimipanos bonuksella pelatessa on 10 €. Kierrätysaikaa on 30 päivää.

Bonukset ovat vain uusille asiakkaille.